AGENDA ZILEI//14.09.2023

Meroslava Parii
13/09/2023

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În perioada 13 - 15 septembrie 2023, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană,

va efectua o vizită în Republica Moldova. Oficialul va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean. Mâine, 14 septembrie, invităm instituțiile mass-media să participe la conferința de presă susținută de prim-ministrul Dorin Recean și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în urma întrevederii de la Casa Guvernului. Conferința de presă va începe la ora 12:30, Casa Guvernului, intrarea din str. Pușkin, et. 1. Reprezentanții mass-media sunt invitați să se alăture evenimentului până la ora 12:15.

 

 

Conferință de presă

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), etaj 1, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, va susține o conferință de presă despre proiectele de îmbunătățire a condițiilor de igienă și sanitație în instituțiile de învătământ general din țară.

 

 

Podcastul de educație financiară „Dă sens banilor”. Invitat Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) de la București

UNDE: Online

CÂND: 09:00

 

 

Conferință științifică cu participare internațională: „Științele Naturii în Dialogul Generațiilor”
Ediția:a VI-a

UNDE: Institutul de Biologie și Geoștiințe, șos. Hincești, 55/4

CÂND: 09:00, 14-15 septembrie, curent
CONTEXT: Vă invităm la Manifestarea științifică cu participare internațională: „Științele Naturii în Dialogul Generațiilor”, ediția a VI-a, domeniile: Ştiinţe agricole, Ştiinţe biologice, Ştiinţe chimice, Ştiinţe geonomice, Ştiinţe inginereşti şi tehnologii. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului: Studii genetico-moleculare și biotehnologice ale florii-soarelui în contextul asigurării managementului durabil al ecosistemelor agricole.

 

 

Program de formare profesională

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 09:00, 11-15 septembrie, curent

CONTEXT: La Universitatea Pedagogică de Stat  „Ion Creangă” din Chișinău va demara procesul de instruire a cadrelor didactice universitare și preuniversitare ca mentori de practică pedagogică.
Programul de formare profesională a mentorilor de practică pedagogică a fost elaborat de Prof. univ. Dr. Daniel Mara, Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, formator de mentorat educațional în România, care va realiza și sesiunile de instruire.
Scopul programului constă în dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar în domeniul mentoratului de practică pedagogică, atât din perspectiva formării inițiale a personalului didactic, cât și din perspectiva facilitării integrării și adaptării profesorilor debutanți la specificul organizării și funcționării sistemului educațional.

 

 

Consultări publice a proiectului de lege pentru modificarea art.5 alin.(8) din Legea nr.308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

 

Discuție  publică „Gradul de utilizare al serviciilor digitale în Republica Moldova: realități, provocări și recomandări”

UNDE: Online 
CÂND: 10:00 

 

 

Conferință de presă

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Pușkin), etaj 1, str. Piața Marii Adunări Națioale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, va prezenta în cadrul conferinței de presă Planul de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei.

 

 

ABSL Summit Moldova Untapped Nearshoring Destination

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 10:00

 

 

Ședința Curții Constituționale de examinare a sesizării nr. 197a/2023 privind controlul constituționalității articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral

UNDE: Curtea Constituțională a Republicii Moldova,  str. Alexandru Lăpușneanu, 28
CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Eveniment: Strășenenii uniți pentru o comunitate curată

UNDE: Complexul Sportiv Multifuncțional din Strășeni

CÂND: 10:00

CONTEXT: Și în acest an, Primăria Municipiului Strășeni, organizează un amplu eveniment de salubrizare. Îndemnăm toți locuitorii să  se implice pentru o localitate curată, amenajată, o localitate cu care să ne putem mândri. În cadrul evenimentului vor fi organizate jocuri cu premii, iar participanților le vor fi oferite toate materialele necesare  pentru salubrizare.

 

 

Ședința Ordinară a Consiliului orășănesc Nisporeni

UNDE: Primăria municipiului Nisporeni

CÂND: 11:00

CONTEXT: Se convoacă şedinţa ordinară a Consiliului orăşenesc Nisporeni, în incinta Primariei or.Nisporeni, cu următoarea ordine de zi: 4/1 „Cu privire la aprobarea programului de activitate al Consiliului orăşenesc Nisporeni  pentru  trimestrul IV al anului 2023”.

 

 

Club dr presă: „Implementarea Rezoluției 325 a Consiliului de securitate al ONU „Femeile, pacea

și securitatea” în Republica Moldova în sistemul penitenciar

UNDE: Artcor, str. 31 August, 1989, 137

CÂND: 11:00

CONTEXT: La eveniment vor participa reprezentanți al: Administrației Naționale ale Penitenciarilor, Asociației Femeilor din Poliție, precum și echipa de implementare a proiectului (membri al echipei RCTV Memoria). Agenda include: Integrarea dimensiunii de gen și prevenirea violenței în bază de gen în sistemul penitenciar – pas important în implementarea rezoluției 1325 „Femei, Pacea și Securitatea”, realizări, lecții învățate și provocări în acordarea asistenței comprehensive ale persoanelor trecute prin violență.

 

 

Briefing de presă

UNDE: Sediul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, str. Zamfir Arbore, 6

CÂND: 12:00

CONTEXT: Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, va organiza un briefing de presă cu genericul: „Riscurile în sistemul de alimentație publică din instituțiile de învățământ din Republica Moldova”.

 

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 14 septembrie 2023

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Evenimentul de lansare a Programului de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității (PACC) pentru perioada 2023-2027
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 14:00

CONTEXT: Viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba și Veronica Arpintin secretară de stat MDED invită reprezentanții mediului de afaceri și presa la evenimentul de lansare și prezentare a Programului de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea

Creșterea Competitivității (PACC) pentru perioada 2023-2027. Cu PACC ne propunem să:
Sporim productivitatea și competitivitatea întreprinderilor autohtone; Diversificăm exportului prin inovație și creșterea competitivității; Majorăm numărul de întreprinderi și reducem economia informală.
 

 

Festivalul „Toamna de Aur”

UNDE: Edineț, Piața Ștefan cel Mare

CÂND: 14:00, 14, 15, 16  septembrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul „Toamba de Aur” ce va avea loc la Edineț. Din Program: Colective vocal instrumentale; Soliștii Studioului „Steaua Nordului”; Festivalul Etniilor „Unitate prin diversitate”; Expoziție târg a agenților economici. Vă așteptăm cu drag.

 

 

Focus pe sănătatea mentală la Expo MoldMedizin & MoldDent

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 14:30, 14, 15 și 16 septembrie, curent

CONTEXT: Proiectul moldo-elvețian MENSANA, în parteneriat cu Societatea Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Narcologilor și alături de Catedra sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie, USMF ”N. Testemițanu”, se alătură activităților de promovare a modului sănătos de viață propuse de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova la expoziția MoldMedizin&MoldDent. În perioada 14 - 16 septembrie, la CIE Moldexpo, venim cu trei sesiuni informaționale dedicate sănătății mintale și stării de bine.
 

 

Eveniment public „Sincer despre schizofrenie” organizat în cadrul expoziției internaționale specializate „MoldMedizin & MoldDent”

UNDE: Moldexpo, Pavilionul nr. 2, str.Ghioceilor, 1

CÂND: 14:30
 

 

Webinar: Mandala ca instrument psihologic
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 14:30
CONTEXT: Mandala este un ornament înscris într-un cerc. Este compusă din forme geometrice și culori ce au semnificații diferite, care în final, compun un întreg, o poveste. Cercul semnifică echilibrul, iar toate elementele din interiorul lui descriu starea noastră interioară: liniște, furie, zbucium, stres.Vă propunem să explorăm mandala ca instrument art-terapeutic, ca instrument de psihodiagnoză, dar și ca modalitate de a petrece altfel o parte a zilei cotidiene. Abilităti dobândite:
Explorarea specificului utilizării mandalei în activitatea profesională; Identificarea semnificației conținutului unei mandale.

 

 

Club de presă organizat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate la subiectul „Combaterii traficului de droguri – o perspectivă integrală”

UNDE: Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate”, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 16:00

 

 

Expoziția Internațională MoldMedizin & MoldDent

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 16:00, 14, 15, 16 și 17 septembrie, curent

CONTEXT: Stimați Parteneri ,cu bucurie vă invităm să luați parte la Expoziția Internațională MoldMedizin & MoldDent, un eveniment destinat specialiștilor din domeniul stomatologic.
În cadrul expoziției, veți avea ocazia să: Explorați cele mai noi instrumente și echipamente în domeniul stomatologiei; Descoperiți servicii inovatoare care vă pot spori performanța profesională; Îmbunătăți cunoștințele prin participarea la workshop-uri și prezentări interactive; Întâlni și interacționa cu colegi din domeniu, experți și lideri de opinie. Extinde rețeaua de contacte și dezvoltați parteneriate profitabile. Vă așteptăm.
 

 

 

Training: EuPersonalitate al Programului Municipal de Dezvoltare Personală a Tinerilor

UNDE: Centrul Municipal  de Tineret, sectorul Centru, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: 16:30

CONTEXT: Grigore Vieru este Președinte al Camerii Tinerilor Antreprenori JCI Moldova 2021, consultant în inițierea afacerilor și atragerea fondurilor de finanțare și te îndeamnă să participi la sesiunile modului, care sunt absolut gratuite, pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani.
„Excelent, nu înseamnă perfect. Te aștept la modulul "Eu personalitate", acesta este mesajul lui Grigore Vieru pentru tine. Sesiunile vor fi de două ori pe săptămână, marți și joi.

 

 

Ședință extinsă cu cei mai mari angajatori ci contribuabili din sectorul agricol

UNDE: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, bd. Ștefan cel Mare, 162

CONTEXT: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va organiza împreună cu Ministerul Finantelor al Republicii Moldova și Serviciul Fiscal de Stat, o ședință extinsă cu cei mai mari angajatori și contribuabili din sectorul agricol. Scopul ședinței este de a consulta cu mediul de afaceri prevederile politicii bugetar-fiscale și viziunile de ajustare a politicilor pe segmentul agroalimentar. De asemenea, vor fi discutate aspecte practice din sector și rezultatele obținute la recoltarea culturilor cerealiere.
 

 

Prezentare de carte: „Profesia mea e politica” de Irina Vlah

UNDE: Palatul Municipal de Cultură Bălți, Sala mică

CÂND: 17:00

CONTEXT: La Bălți va avea loc prezentarea cărții Irinei Vlah „Profesia mea e politica”. În această carte autoarea povestește despre sine, împărtășește experiențele din copllărie, prima sa iubire, bucuriile și dezamăgirile sale, procesul său de dezvoltare personală, rolul femeii în politică și întâlnirile semnificative cu liderii mondiali. În cadrul întâlnirii cu autoarea cărții, va avea loc o discuție interactivă și o sesiune de autografe..

 

 

Expoziție: „Revoluția Tablourilor”

UNDE: Scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”

CÂND: 17:30
CONTEXT: Vă invităm la o expoziție de fotografie și multimedia în aer liber: „(R)evoluția tablourilor” dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției de la 1989 prezentate public prin vocile actorilor de la TNB: Ion Caramitru, Amalia Ciolan, Lari Georgescu, Richard Bovnoczki, Emilia Popescu, Daniel Badale, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu.
Actorii TNB spun poveştile tablourilor împuşcate la Revoluţia din 1989 şi restaurate ulterior, în cadrul proiectului multimedia „Revoluţia tablourilor”. Cu acest prilej, au fost lansate public 11 clipuri video prin care actorii TNB vorbesc despre tot atâtea picturi ce au fost puternic avariate în timpul acelor zile.
 

 

Webinar: Comunicarea Eficientă și Empatică -  Pagina Psihologului cu Andrei Didenco

UNDE: SuperLike, bloc 5, etaj 4, birou 45, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 18:00
CONTEXT: Ce vei afla în cadrul acestei activități: Introducere în Comunicarea nonviolentă de Marshall Rosenberg; Ce presupune responsabilitatea personală în propriile emoții, gânduri și comportamente; Cum identificăm ce este important pentru mine și transmit într-o modalitate nonviolentă altora; 4 pași de exprimarea unei cerințe; Studii de caz și exersarea exprimării ce are influență asupra oamenilor cu care îmi doresc conexiunea. Activitatea se bazează pe principiile lui Marshall Rosenberg, autorul comunicării nonviolente.

 

 

Întâlniri în cadrul Proiectului cultural „Cartea Deschisă: Scriitori fără Frontieră”

UNDE: Librăria din Centru, bd. Ștefan cel Mare 126

CÂND: 18:15

CONTEXT: Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Moldmetal și Editura Cartier, își organizează următoarea întâlnire din cadrul Proiectului cultural „Cartea Deschisă: Scriitori fără Frontieră”. La Librăria din Centru, în prezența traducătorului Cristian Fulaș va avea loc lansarea noii traduceri din franceză a volumului „Prizoniera” (volumul V) din „În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust, moderată de redactorul-șef al Editurii Cartier, Emilian Galaicu-Păun.

 

Concert: Ave Maria – În cadrul Festivalului Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu”

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:30

CONTEXT: În program: Orchestra Națională de Cameră, dirijor Alexandru Samoilă. Soliste: Anna Samuil, soprano, Germania, Tatiana Samouil, vioară, Belgia. Veți asculta  creații de: Henry Purcell,
Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Giuseppe Verdi, Felix Mendelssohn Bartholdy, Pietro Mascagni, Richard Strauss.

 

 

Spectacol: „O zi din viața lui Helen”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30
CONTEXT: „O  zi din viața lui Helen”- este o adaptare după piesa „Las că vezi tu!” a autorului Austriac Helmut Peschina. O istorie banală a unei vieți (ne)trăite, povestită de către o femeie care își sărbătorește aniversarea de șaptezeci de ani. Nu știm exact dacă are într-adevăr șaptezeci de ani, cel puțin asta-i spune celui mai bun prieten, papagalului Kiki care o ajută pe Helen să aranjeze masa de sărbătoare. La ora 21:00 vin oaspeții, întreaga familie Bernstein, pentru că tot ce-i mai frumos în viață este familia, nu? Totuși de ce până la urmă ne ciocnim de cel mai teribil sentiment – singuratatea? Vă invităm să trăiți o zi din viața lui Helen, urmarind-o ca printr-un microscop chiar în bucătăria apartamentului ei. Cei mai norocoși vor avea  posibilitatea s-o ajute la prepararea unei salate speciale, salata de varză.

 

 

Webinar: Copilul meu și cariera

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 19:00
CONTEXT: De multe ori părinţii încearcă să decidă viitorul copiilor lor, uitând să-și întrebe copii ei ce își doresc. Este greşit să priveşti un copil şi să spui: „Voi face un x sau y din el”. În schimb, ar trebui să ne întrebăm: Ce va face copilul meu în viitor? Dacă dorești un viitor de succes copilului tău, dacă ai multe întrebări și puține răspunsuri, noi vom încerca să te ajutăm. Abilităti dobândite: Explorarea intereselor profesionale ale copiilor;  Modelarea viitorului de succes al copilului.

 

 

Connecting Creativity & Law

UNDE: Iusty Art Gallery, str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, 3

CÂND: 19:00
CONTEXT: Ești artist și vrei să-ți protejezi operele creative? Sau activezi în industriile creative și dorești să maximizezi valoarea creației tale, participă la workshop-ul  ARTLEGIS pentru a afla despre elementele esențiale ale Proprietății Intelectuale și a Dreptului de Autor. Workshop-ul ARTLEGIS va aduce în prim-plan intersecția complexă dintre creația  artistică și legislația privind protecția proprietății intelectuale. Acest eveniment reunește artiști, avocați și experții pasionați într-un dialog direct despre provocările și perspectivele actuale în ceea ce privește protejarea și gestionarea operelor artistice.
 

 

Ziua Mondială a Curățeniei 2023

UNDE: Pe tot teritoriul țării

CÂND: 1-16 septembrie, curent

CONTEXT: În intervalul 1 – 16 septembrie, sub egida Ministerului Mediului, în Republica Moldova se va desfășura Campania „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”. Ea are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la eforturile Republicii Moldova de a se alinia la obiectivele trasate de UE: zero poluare, economia circulară, managementul integrat al deșeurilor și promovarea prevenirii formării deșeurilor prin reducerea consumului excesiv, în favoarea reciclării deșeurilor. De asemenea, va sublinia modul în care gestionarea deșeurilor afectează ecosistemele naturale Ministerul Mediului acordă o atenție deosebită stării râurilor mici și importanței de a menține malurile curate. Campania va culmina cu o acțiune de salubrizare pe teren, la nivel național, sâmbătă, 16 septembri

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Vă invităm să vă alăturați prezentării online a Ghidului privind mediatizarea egalității de gen, prevenirea violenței, manifestările sexismului și stereotipurile de gen. Pentru prima dată în Ucraina, la nivelul unui act juridic, sunt introduși indicatori naționali de egalitate în mass-media. Cum să le pună în practică în activitatea redacției, cum a avut loc comunicarea cu reprezentanții organelor de stat și ai sectorului public, va fi spus de președintele ONG-ului „Femeile în mass-media” (Ucraina), membru al Comisiei  de Etică Jurnalistică Liza Kuzmenko. Invităm reprezentanți ai redacțiilor din Ucraina, Armenia, Georgia și Moldova să împărtășească experiența lor în implementarea politicilor de gen în Ucraina, să asculte experiența colegilor din alte țări și să răspundă la întrebări. Proiectul Women Investigative Journalists Network este implementat de o coaliție de organizații publice Institutul Regional de Dezvoltare a Presei (Ucraina), Centrul de Inițiative Media (Armenia), Studio Monitor (Georgia) și Centrul de Investigații Jurnalistice (Moldova) cu asistența Ministerului de Externe. Afacerile Regatului Danemarcei. Limba evenimentului: rusă cu traducere consecutivă în engleză. Prezentarea online va avea loc pe platforma Zoom pe 15 septembrie 2023 la ora 13:00. Formular de înregistrare: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfr6wP4B1JVinNXSg9jFf8W9DjqNwqMQBix5C5UzT5IMatOWQ/viewform

 

 

Concurs Propuneri de Proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, invită OSC-urile (inclusiv GAL-urile) să prezinte propuneri de proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate.
Perioada maximă de implementare a proiectului va fi de 24 luni. Pentru a se demonstra susţinerea proiectului pe plan local şi durabilitatea rezultatelor, proiectul trebuie să asigure o cofinanţare, la un nivel de cel puţin 50% din costurile totale ale proiectului.  Activități eligibile: Protecție peisaje;  Împăduri; Înierbări; Consolidarea rețelei de arii protejate;  Reabilitare peisaje agricole și rurale; Protejarea speciilor amenințate. Procedura de aplicare: Setul de documente va fi prezentat electronic la adresa [email protected], indicându-se în subiectul mesajului: „GEF SGP, Grant Tematic BD, [denumirea ONG-ului aplicant]”. Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 30 Septembrie 2023, 23:59 (GMT +2). Pentru informație adițională cu privire la procesul de participare la concurs, Vă rugăm să-l contactați pe Denis Parea, Coordonator Național, Programul de Granturi Mici al GEF, prin e-mail: [email protected], sau la tel. (+373) 22 839-876, mob. 0 686 86 777.

 

 

Deținătorii de terenuri pot depune cereri de solicitare a subvențiilor în avans pentru proiecte investiționale de îmbunătățiri funciare, ameliorarea și protecția solului. Suportul statului constituie 80 % din valoarea proiectului eligibil ce nu va depăși 1 milion de lei. Apelul de depunere a solicitărilor este deschis până la data de 18 septembrie, curent. Cererile de solicitare a subvenției în avans se depun pentru următoarele submăsuri: Submăsura nr. 1: Prevenirea și combaterea eroziunii  solului; Submăsura nr. 2: Ameliorarea chimică a solurilor; Submăsura nr. 3: Conservarea și sporirea fertilității solurilor. Criteriile de eligibilitate stabilesc că, solicitant al subvențiilor poate fi persoana juridică/fizică sau unitatea administrativ teritorială de nivelul întâi, care deține teren în proprietate, posesie sau folosință, înregistrat în modul stabilit de lege, și urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ - teritorială de nivelul întâi. Plățile vor fi efectuate în două tranșe:  I Tranșă - 70% din valoarea subvenției, care va fi achitată în condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului în proporție de cel puțin 20%, din valoarea proiectului investițional; II Tranșă – 30% din valoarea subvenției, se va efectua în baza cererii de debursare, la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative. Dosarul de solicitare urmează să fie depus de către solicitant la oficiile teritoriale ale AIPA din jurisdicția în care solicitantul va efectua investiția.

 

 

Biroul de cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene anunță că, prin intermediul Comisiei federale pentru burse destinate studenților străini, Guvernul Elveției acordă cercetătorilor din Republica Moldova pentru anul academic 2024-2025, următoarele tipuri de burse:
Burse pentru cercetări științifice cu durata de 12 luni. Vârsta limită a candidaților – născuți după 31 decembrie 1988; Burse pentru studii postdoctorale cu durata de 12 luni. Certificatul de doctorat trebuie să fie obținut după data de 31 decembrie 2020 și înainte de 31 iulie 2024.
O condiție obligatorie este cunoașterea la nivel înalt a unei limbi străine – franceza, germana, italiana sau engleza, în funcție de universitatea selectată și cerințele acesteia. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova este autorizat să desfășoare procedura de preselecție și intervievare a candidaților. Pentru a obține formularele de participare și ghidul electronic privind condițiile de aplicare a se contacta Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova la adresa electronică: [email protected]. Formularele și ghidul sunt disponibile doar în limba engleză, dar pot fi completate în limba selectată pentru studii. Aplicarea la bursele Guvernului Elvețian este gratuită.
Dosarele vor fi depuse până la data de 10 noiembrie 2023 la sediul Biroului de cooperare al Elveției, str. A. Mateevici 23, bloc B, mun. Chișinău. Programarea prealabilă pentru depunerea dosarului este obligatorie şi se va face la numărul de telefon 060002725 sau 022-79-69-38.

 

 

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul USAID Moldova și PNUD Moldova, lansează concursul de eseuri pentru copii și tineri, cu genericul „De ce aș candida în localitatea mea?”. Cine sunt viitorii primari și consilieri ai Republicii Moldova? De ce i-ar interesa să devină aleși ai poporului? Ce probleme și-ar propune să rezolve? Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor găsi în eseurile scrise de participanții la concurs. La competiție se pot înscrie copii și tineri din două categorii de vârstă: elevi/eleve din clasele a VII-a – IX-a și elevi/eleve din clasele a X-a – XII-a. Câștigătorii concursului vor primi certificate cadou de la Librarius și jocuri de societate. Eseurile pot fi transmise până pe 22 octombrie 2023. Mai multe detalii despre înregistrare și condițiile de participare pe cicde.md
USAIDMoldova ProiecteleUSAID

 

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în parteneriat cu Moldova Institut Leipzig e. V. (MIL), Universitatea Națională de Stat „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Universitatea de Stat „Ivan Șavanișvili” (TSU) și Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” organizează atelier de lucru pe subiectul „Războiul în predarea istoriei” ”. Proiect susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania (AA). Workshop-ul va avea loc în perioada 01-05 noiembrie 2023 și este predestinat pentru cadrele didactice din liceele din Republica Moldova și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării din țară, care sunt interesați de subiecte controversate și care se întreabă cum pot fi predate aceste subiecte elevilor în cadrul lecțiilor de istorie la şcoală. De asemenea acest atelier oferă posibilitatea de a aborda tema războiului, a discuta cum sunt prezentate crimele de război, precum și de a face schimb de opinii în acest sens cu experți din Germania, Georgia și Ucraina. Data limită pentru depunere a dosarului este 22 septembrie 2023,  și poate fi expediat la adresa de

email: uni-leipzig.de/-mil/felder.html

 

 

Cursuri de limbă și cultură poloneză pentru studenții USARB - Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Invităm studenții USARB să studieze limba și cultura poloneză împreună cu doamna dr. Kinga Piatkowska  în Centrul Polonez al USARB. În prima perioadă a semestrului de toamnă orele se vor organiza la distanță. Cursurile sunt gratuite  și se adresează studenților de la toate facultățile, fiind organizate atât pentru începători, cât și pentru studenți cu niveluri intermediare și avansate de competență lingvistică. Sunt oferite, de asemenea, cursuri de film polonez, istorie și gastronomie poloneză. În anul universitar 2023-2024, cei mai buni studenți vor avea ocazia să urmeze un curs gratuit de limbă și cultură poloneză în Polonia, la o universitate poloneză. Orarul cursurilor va fi stabilit împreună cu studenții. Cererile pentru cursuri pentru noii studenți sunt acceptate până în data de 18.09.2023. Date de contact: [email protected]  Profil personal pe Facebook:  Kinga Piatkowska.
 

 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) lansează primul apel de depunere a cererilor de solicitare a plăților directe în sectorul zootehnic: per cap de animal, pentru speciile: bovine, ovine, caprine și cabaline; per kg de produs: lapte de vacă. Menționăm că, cererile de solicitare a plăților directe per cap de animal se depun  până la data de 30 septembrie 2023, iar cererile de solicitare a plăților directe per kg de produs: lapte de vacă, se depun până la data de 15 septembrie 2023. Astfel, deținătorii de animale, înregistrați în Registrul de stat al animalelor (RSA), conform Legii nr. 231/2006, pot depune dosarele de solicitare a subvenției, la Oficiile Teritoriale AIPA.

 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, efectuează în perioada 11-15 septembrie curent două vizite de lucru la Lisabona, Portugalia și Roma, Italia, pentru aprofundarea dialogului bilateral, discutarea agendei europene și impulsionarea procesului de aderare a țării noastre la UE. La Lisabona, ministrul Nicu Popescu se va întâlni cu João Gomes Cravinho, ministrul afacerilor externe al Portugaliei, Tiago Antunes, secretar de stat pentru afaceri europene, adjunct al prim-ministrului Portugaliei, precum și cu alți oficiali portughezi. La fel, va fi semnat Memorandumul de cooperare dintre Institutul Diplomatic al MAEIE și cel al Republicii Portugheze. La Roma, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevedere cu ministrul de externe al Italiei Antonio Tajani și va participa la audieri în ședința Comună a Comisiilor pentru afaceri externe ale Senatului și camerei deputaților. De asemenea sunt preconizate discuții cu ministrul pentru afaceri europene Raffaele Fitto. În seara zilei de 14 septembrie, ora 18:00, ministrul Nicu Popescu va discuta cu diaspora noastră din Italia, la sediul Ambasadei noastre.

 

 

Până la data de 24 noiembrie 2023, patru salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, participă la Cursul de instruire pentru formatori de paramedici. Instruirile sunt organizate de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), care se desfășoară în orașul Târgu Mureș, România. Aici, angajații IGSU sunt instruiți în domeniul acordării primului ajutor calificat, de către experții Centrului de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență Târgu Mureș din cadrul ISU „Horea” al județului Mureș. În cadrul cursului participă 27 de persoane, dintre care 23 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Grănicerilor de stat din Ucraina. Cursul are drept scop pregătirea personalului selectat pentru a fi ulterior instructori în acordarea primului ajutor calificat și descarcerare la nivel național. Potrivit IGSU până la momentul actual în Republica Moldova, 227 de salvatori au finalizat cursuri de paramedici SMURD, care participă în misiuni de salvare.

 

 

Republica Moldova participă în premieră la cea de-a 87-a ediție a Thessaloniki International Trade Fair (TIF), care are loc între 9 și 17 septembrie în Salonic, Grecia. Moldova este reprezentată cu stand de țară de către Agenția de Investiții și Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă și Republica Cipru. La standul național sunt expuse produse de la mai multe companii autohtone, care au dat curs inițiativei de a participa la TIF și de a promova produsele moldovenești pe piața internațională. Printre acestea se numără: Viorica Cosmetic, Regina Naturii, Panilino, Orhei Vit, Biantti, Pomul Regal și Equinox. Târgul internațional este o oportunitate excelentă de promovare și dezvoltare a noilor relații de afaceri, întrucât ediția din acest an adună 1500 de expozanți din 18 țări. Numai Bulgaria, ca țară de onoare a ediției curente, aduce 60 de întreprinderi în cadrul târgului. Evenimentul include prezentări din diverse sectoare economice, cum ar fi tehnologia, inovația, protecția mediului, energie, educație, start-up-uri și guvernare electronică, reflectând astfel realitatea socio-economică modernă a țării.

 

 

La Galeria Institutului Cultural Român la Viena,  puteți vizita expoziția de picturi ”Lumile femeii”, semnate de artistele moldovene Galina Vieru  și  Natalia Yampolskaia, organizat de Ambasada Republicii Moldova în cadrul unui parteneriat cu Institutul Cultural Român Viena (@ Rumänisches Kulturinstitut Wien). Evenimentul a reunit publicul vienez iubitor de frumos care a avut prilejul de a contempla simbioza armonioasă intre culoarea și energia picturilor, iar cele 2 artiste au adus prin creațiile lor în prim-plan  intensitatea emoțiilor și a sentimentelor care modeleaza natura interioară si profunzimea sufeltului femeii. Expoziția este deschisă publicului până în 30 septembrie 2023, la Galeria Institutului Cultultural Român din Viena.

 

 

În atenția Comunității moldovenilor din Germania
Agenția de Investiții, în parteneriat cu autoritățile naționale, vă invită la Frankfurt pe data de  17 septembrie 2023,  la un eveniment organizat special pentru comunitatea cetățenilor moldoveni din Germania. În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate oportunitățile investiționale din țara noastră, dar și instrumentele de susținere a afacerilor - atât cele de stat, cât și cele ale partenerilor de dezvoltare din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Participarea este gratuită, pe baza înscrierii prin intermediul următorului formular: bit.ly/3sf25ii

 

 

”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.

Meroslava Parii
13/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii