AGENDA ZILEI//15.01.2024

Meroslava Parii
14/01/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu cu ocazia Zilei Naționale a Culturii

UNDE: Aleea Clasicilor

CÂND: 08:30

 

Conducerea Primăriei municipiului Chișinău depun flori la monumentul poetului Mihai Eminescu

UNDE: Scuarul „Mihai Eminescu”

CÂND: 09:00

 

Citim Eminescu – Ediția a X-a

UNDE: Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”, bd. Dacia, 20

CÂND: 10:00

CONTEXT: Inițiativa comunitară de lectură publică „Citim Eminescu”, a ajuns la ce-a de-a X-a ediție, marcată pe data de 15 ianuarie, de Ziua Națională a Culturii. Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” împreună cu Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” invită la microfon toată lumea îndrăgostită de poezia și suflarea românească pentru a aduce omagiu geniului eminescian.
Prin această inițiativă sensibilizăm comunitatea asupra creației eminesciene și invitarea chișinăuienilor să participe, să asculte din marea operă eminesciană, să citească versuri sau pasaje din proză, să recite, să cânte versurile, să asculte în interpretarea altor creații eminesciene.

 

Moment festiv la bustul lui Mihai Eminescu „Al meu nume o să-l poarte Secolii din gură-n gură” – 174 de ani de la naștere

UNDE: Orașul Ungheni

CÂND: 10:00

 

Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 15 ianuarie 2024

UNDE: Online

CÂND: 11:00

 

Expoziție-Eveniment „Mihai Eminescu. Ca un Luceafăr am trecut prin lume”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 11:00

CONTEXT: Ziua Națională a Culturii este marcată în Republica Moldova pe data de 15 ianuarie, în semn de omagiu zilei de naștere a marelui poet, Mihai Eminescu. În acest context, Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită la inaugurarea expoziției cu genericul „Mihai Eminescu. Ca un Luceafăr am trecut prin lume...”. Expoziția valorifică opera eminesciană, în special a uneia dintre cele mai reprezentative creații – poemul ”Luceafărul”, care este, în contextul întregii noastre poezii naţionale, fără nici o îndoială, expresia absolută, testamentară, pe care o atinge gândirea poetică şi filozofică a lui Eminescu.

 

Ziua Națională a Culturii la Cahul

UNDE: Cahul, Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”

CÂND: 11:00

CONTEXT: Din program: Depunere de flori la bustul poetului Mihai Eminescu; Masă rotundă „Realizări culturale cahulene”; Spectacol literar-muzical „Cu Eminescu în inimă”.

 

De Ziua Culturii Naționale spectacolul „Făt-Frumos din Lacrimă”

UNDE: Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici", str. 31 August 1989, 121

CÂND: 11:00

 

Curs deplin - Contabilitate 2024

UNDE: VANAR Courses, str. Tighina, 65

CÂND: 11:00

CONTEXT: În programa cursului "Contabilitate ,1С, impozite" trecem toate compartimentele pe exemple de intreprinderi reale și în formă virtuală de contabilitate. Peste 5000 de studenți, au trecut cursul și astăzi de sine stătător duc o evidență, iar mulți lucrează la distanță, profesia de contabil fiind 100 % adaptată pentru regim distanțat.

 

Dezbaterea publică organizată de Agenția IPN la tema „Fenomenul GULAG: geneză, manifestare, lecții”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 12:30

 

Ziua Culturii Naționale – Mihai Eminescu, un creator de valoare națională și universală

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 13:00

CONTEXT: Catedra de limba şi literatura română a Facultății de Filologie şi Istorie a UPSC, în parteneriat strategic profesional cu magistrala Instituție Publică Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din raionul Orhei, invită la eveniment cititorii pasionați de creativitatea lingvistică şi literară în spațiul educațional şi cultural postmodern.

 

Vernisarea expoziției dedicată poeților români: „Văd poeți ce-au scris o limbă ca un fagure de miere”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 13:00

 

Ședința festivă cu genericul „Eminescu în vers și-n cânt”

UNDE: Academia de Științe a Moldovei, bd. Ștefan cel Mare, 1

CÂND: 14:00

 

Spectacol muzical dedicat Zilei Naționale a Culturii

UNDE: Bălți, Centrul de Cultură și Tineret, str. Decebal, 13A

CÂND: 15:00

CONTEXT: Primăria municipiului Bălți invită la un spectacol muzical dedicat Zilei Naționale a Culturii. În concert: Orchestra de instrumente populare “Tinerețea”, Orchestra de acordeoane “Music Land”, Ansamblul “Divertis”, Corul “Ars-Nova”, Ansamblul de violoniști “Accelerando” , Orchestra de fanfară a Colegiului de Muzică și Pedagogie din Bălți.

 

Ziua Națională a Culturii

UNDE: Școala de Muzică „Eugen Doga”, str. Vasile Alecsandri, 123

CÂND: 15:30

 

Discuție publică cu genericul „Un tânăr artist acasă”, organizată de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 16:00

 

Ziua Națională a Culturii la Parlamentul Republicii Moldova

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 16:00, 15-31 ianuarie, 2024

CONTEXT: În contextul Zilei Naționale a Culturii, marcată la data de 15 ianuarie, vizitatorii Parlamentului vor fi familiarizați cu activitățile instituției legislative menite să promoveze cultura națională, valorile culturale autentice, precum și personalitățile marcante din domeniul culturii.

 

Ceremonia de înmânare a Premiilor în domeniul Culturii pentru anul 2023

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 16:00

 

De Ziua Culturii Naționale – Busuioc la tine acasă

UNDE: Orașul Anenii-Noi, Casa de Cultură

CÂND: 17:00

CONTEXT: Spectacolul este organizat de către Primul post Muzical de Televiziune din Republica Moldova, BusuiocTV, în parteneriat cu Casa Raională de Cultură din orașul Anenii Noi.Vor evolua: Igor Cuciuc, Liliana Cazac, Laurențiu Popescu, Larisa Harea, Victoria Caras, Oleg Ciuperco și Ansamblul de muzică ușoară MODUS.

 

Pub Quiz – Sezonul 53
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:00
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

Ziua Culturii Naționale

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 19:00

CONTEXT: Pentru a celebra Ziua Culturii Naționale, eveniment de importanță majoră marcat pe ambele maluri ale Prutului, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova și cu sprijinul TVR Moldova, organizează un concert de cameră cu participarea muzicienilor de renume internațional Andrei Ioniță (violoncel) și Alexandra Tîrșu (vioară), împreună cu pianistul Marcel Lazăr. Programul va include creații de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Bela Bartok, Constantin Dumitrescu, Paul Constantinescu și Claude Debussy.

 

Expoziție consacrată celor 40 de ani de activitate a Muzeului Național de Istorie a Moldovei

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Până la data de 31 ianuarie, curent

CONTEXT: La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată o expoziție consacrată celor 40 de ani de activitate ai instituției. Expoziția propune publicului o cronică a celor mai memorabile evenimente și activități din istoria muzeului. O istorie ilustrată” oferă publicului informații privind istoricul creării muzeului, activitatea științifică și editorială, valorificarea expozițională a patrimoniului muzeal, activitățile cultural-educative, relațiile de colaborare cu instituțiile științifice și culturale din țară și de peste hotare.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Oportunități din sfera educațională pentru tinerii și studenții din Republica Moldova, s-au deschis înscrierile la ediția a XXX-a a festivalului ISWINT (International Student Week in Timisoara)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul se va desfășura în perioada 22.07.2024 - 31.07.2024, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Astfel, studenții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani se pot înscrie online în cadrul platformei https://iswint.ro/

 

A fost dat startul concursului de selectare a participantelor și participanților pentru cea de-a patra ediție a Programului PromoTE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 ianuarie, curent, ora 23:59

CONTEXT: Concursul este deschis pentru tinerele și tinerii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani (elevi, studenți, tineri specialiști din diverse domenii, activiști civici etc.), care manifestă interes pentru domeniile programului. PromoTE este un program unic de capacitare a tinerilor în domeniul drepturilor omului, democrației și activismului civic, bazat pe învățare interactivă și practică, care oferă acces la experiența Asociației Promo-LEX de promovare a valorilor democratice și a drepturilor omului. Pentru mai multe detalii AICI

 

Apel deschis pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova pentru a deveni membri la lucrările Comitetului Economic și Social European (CESE)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ainuarie, curent

CONTEXT: CESE oferă oportunitatea de a deveni parte a procesului consultativ al Comitetului Economic și Social European în 2024. Pentru mai multe detalii AICI

 

Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural din Republica Moldova pot beneficia de un grant din partea proiectului „EU4Culture”, finanțat de UE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Grantul de mobilitate sprijină o gamă variată de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe (atât online, cât și offline) și alte inițiative ce facilitează schimbul de cunoștințe și dialogul intercultural. Apelul oferă patru tipuri de mobilități: pe termen scurt, mediu, lung sau virtuale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI
 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova dorește să recruteze o persoană cu experiență și foarte motivată pentru a lucra în cadrul Secției de cooperare în calitate de secretar

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 21 ianuarie, curent, ora 18:00

CONTEXT: O descriere a postului și informații privind modalitatea de aplicare sunt disponibile pe site-ul nostru http://https://bit.ly/3SlfVdT
 

Program de stagii plătite în sectorul energetic finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului "Securitatea Energetică a Moldovei" (MESA)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Programul de stagii „Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine" își propune să fortifice capacitatea umană a Moldovei în sectorul energetic prin consolidarea instituțiilor locale și crearea unei forțe de muncă durabile, capabile să promoveze tranziția la energie curată și să sporească securitatea energetică a țării. Pentru mai multe detalii AICI

 

Asociaţia Presei Independente (API) anunță un concurs deschis de angajare a unei persoane calificate pentru poziția vacantă de reporter(ă) al/a portalului Stopfals.md

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 ianuarie, curent

CONTEXT: Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova este o organizație necomercială care promovează și oferă asistență pentru dezvoltarea durabilă a organizațiilor media și a jurnaliștilor independenți la nivel național și regional, prin consolidarea capacităților profesionale, creșterea rezilienței și îmbunătățirea politicilor publice în domeniul mass-media. Adresa electronică http://[email protected] Pentru informații suplimentare 022 22 09 96, 022 22 09 95.

 

Fundația SOROS Moldova angajează manager sau manageră de comunicare, part-time pentru proiectul Servicii sociale mai bune (Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

GIZ caută un specialist (ă) financiar junior în cadrul biroului său de țară din Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, ora 15:00

CONTEXT: Candidaturile, inclusiv CV-ul detaliat, referințele și scrisoarea de motivare vor fi expediate la adresa:http://[email protected]

 

Comisia Electorală Centrală reamintește difuzorilor de publicitate, deținătorii sau gestionarii dispozitivelor de publicitate fixă sau mobilă, care intenționează să difuzeze publicitate politică pe parcursul anului 2024, despre obligativitatea prezentării a declarațiilor corespunzătoare de intenție și a informațiilor privind condițiile în care oferă spațiu publicitar și alte servicii conexe, inclusiv prețurile medii ale spațiilor de publicitate aplicate în ultimele 6 luni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Difuzorii de publicitate care nu vor prezenta declarațiile de intenție și informația solicitată nu au dreptul să difuzeze publicitate politică pe parcursul anului 2024. Menționăm că, până la moment, 2 difuzori de publicitate au depus declarații de intenție la CEC. Pentru mai multe detalii AICI

 

Filiala Chișinău a Crucii Roșii invită tinerii activiști care împărtășesc și-i susțin activitatea să devină parte a echipei de voluntari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Filiala Chișinău a Crucii Roșii are drept una dintre activități de bază promovarea și respectarea Dreptului Umanitar Internațional. Pentru a deveni voluntar(ă) a(l) Societății Naționale de Cruce Roșie din Moldova, filiala Chișinău, fiecare candidat trebuie să: corespundă cerinței de vârstă indicată (14+); respecte perioada de aplicare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Dacă sunteți în căutarea unui spațiu prietenos în care să creați cu echipa, să faceți repetiții, să socializați cu colegii de breaslă sau cu artiști din alte domenii, vă invităm să aplicați la programul Music Residency

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 ianuarie, curent

CONTEXT: Depuneți-vă candidatura acum: https://bit.ly/48zgfdW Această activitate este organizată de Artcor cu sprijinul financiar oferit de Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova - British Embassy.

 

Comisia Națională a Pieței Financiare lansează un program de stagii plătite pentru studenți, tineri absolvenți, dar și profesioniști care își doresc o schimbare în carieră

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Stagiul constituie o oportunitate de dezvoltare profesională și are ca scop facilitarea cunoașterii specificului activității în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare, al pieței de capital, al educației și incluziunii financiare, prin acumularea unor experiențe practice, menite să dezvolte abilitățile și deprinderile profesionale. Persoanele interesate sunt invitate să aleagă una din subdiviziunile din cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare menționate mai jos, în funcție de interes și să depună dosarul de concurs: departamentul piața de capital; departamentul juridic; direcția supravegherea protecției consumatorilor; direcția generală comunicare și educație financiară. Pentru mai multe detalii site-ul http://CNPF/Resurse umane/Stagii

 

USAID Moldova vă invită la cea de-a VII-a ediție a Școlii de Iarnă a producătorilor de bacifere, Winter Berry School, 2024. Evenimentul este organizat de Asociația Pomuşoarele Moldovei, cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova

UNDE: Online

CÂND: 15-27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Winter Berry School reprezintă o platformă vitală pentru transferul de cunoștințe și tehnici agricole inovatoare, esențiale pentru dezvoltarea acestui sector în continuă evoluție. Instruirile vor avea loc online și vor aduce împreună experți internaționali și locali alături de producători, comercianți și alți actori ai lanțului valoric al pomușoarelor din întreaga țară. Sesiunile de instruire vor acoperi subiecte precum: Tehnici intensive de cultivare; Fertilizarea și irigarea inteligentă; Protecția biologică a culturilor; Utilizarea solarelor și serelor; Cultivarea fructelor moi în sistem ecologic; Certificări și export. Pentru mai multe detali AICI

 

Dacă te interesează să înveți Relații Internaționale și Diplomație, Politică și Guvernare Europeană, Drept European, Studii Economice Europene sau altele din programele existente, poți aplica la unul dintre programele master de la Colegiul Europei

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 ianuarie, 2024, ora 23:59

CONTEXT: Poți aplica să studiezi un program de master la prestigioasa instituție de învățământ Colegiul Europei. Această universitate, având campusuri în Bruges (Belgia), Natolin (Polonia) și Tirana (Albania) găzduiește anual circa 400 de studenți ambițioși, care își văd cariera asociată cu construirea unei societăți europene mai puternice. Dacă te interesează să înveți Relații Internaționale și Diplomație, Politică și Guvernare Europeană, Drept European, Studii Economice Europene sau altele din programele existente, nu ezita să aplici pe următorul link https://www.coleurope.eu/admission

 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că, și în acest an este accesbilă platforma digitală https://elearning.ansa.gov.md/ și cursul de instruire „Utilizarea durabilă a pesticidelor”
CONTEXT: Acum, când lucrările din câmp nu ocupă atât de mult timp, agricultorii și distibuitorii de pesticide au posbilitatea să-și îmbunătățească cunoștințelele urmând cursurile specializate la distanță, prevăzute de legislația națională. În rezultat, aceștia vor avea parte de mai multe facilități, adaptate cerințelor agenților economici pe platforma de studiu, și anume: certificat de studii digitalizat – cursanții vor obține certificate de studii în format electronic, personalizate prin QR-cod; evaluarea cunoștințelor de la limita minimă de 80% și limita maximă de 100%, după fiecare modul;
comunicarea pe platforma http://https://elearning.ansa.gov.md prin intermediul unui chat live. Cursul include 13 tematici de formare profesională, prezentări video, materiale pentru lectură obligatorie (secțiuni din legi și regulamente, ghiduri și publicații oficiale, studii de caz) și materiale opționale (materiale video instructive cu subtitre în limba română etc.) La cursurile de instruire se pot înregistra reprezentanții întreprinderilor care utilizează sau comercializează pesticide, numai ca persoane fizice.

 

Stimați reprezentanți ai antreprenoriatelor și ai comunității de afaceri din Republica Moldova, avem deosebita plăcere să vă anunțăm că cea de-a XXI-a ediție a Expoziției Naționale "Fabricat în Moldova" se va desfășura în perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2024 la Centrul Internațional de Expoziții "MOLDEXPO", strada Ghioceilor, 1

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Expoziția Națională "Fabricat în Moldova" este cea mai importantă expoziție din Republica Moldova, care reunește anual peste 450 de companii din toate sectoarele economiei naționale, cu aproximativ 70 de mii de vizitatori din țară și de peste hotare. În cadrul expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să descopere o gamă largă de produse și servicii fabricate în Republica Moldova, de la produse alimentare și băuturi, îmbrăcăminte și încălțăminte, produse industriale și tehnologice, până la servicii financiare și de consultanță. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova:http://https://chamber.md/cci-a-rm-invita-antreprenorii-la-cea.../.

 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024

CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M. Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii AICI
 

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) lansează în cadrul campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, concursul Organizațiilor Sindicale Primare.
Concursul se va desfășura în perioada decembrie 2023 – martie 2024 și are drept obiectiv evidențierea și diseminarea bunelor practici, sporirea potențialului organizațiilor sindicale primare

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Dosarul organizației participante poate fi depus de președintele organizației sau vicepreședinte. Activitățile se consideră eligibile dacă sunt însoțite de documente confirmative, inclusiv imagini, link-uri către site/rețele de socializare în care sunt prezentate activitățile, alte materiale relevante. Un candidat poate depune la cel mult două categorii. Candidatul poate fi desemnat câștigător doar la o singură categorie. Dosarul va fi expediat secretarului Comisiei de concurs adresa de email:http://[email protected] Rezultatele concursului vor fi anunțate la Gala de premiere a organizațiilor sindicale primare pe data de 28 martie 2024.

 

Ambasada Ungariei în Republica Moldova informează despre Programul de burse a Universității de Servicii Publice Ludovika, Ungaria pentru profesori

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul oferă oportunitatea schimbului de idei cu membrii comunității academice, cercetători și experți din Europa Centrală și de Est și permite lectorilor vizitatori să susțină prelegeri publice, să participe la ateliere și la discuții profesionale organizate de facultățile gazdă sau institutele de cercetare. Informații cu privire la condițiile de participare la programul de burse al Universtății de Servicii Publice Ludovika puteți găsiți AICI

 

Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024

CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații: https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/

 

Centrul de Formare Profesională Continuă din cadrul Univesității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, anunță înregistrarea la programe de perfecționare, la 10 și 20 de credite, acreditate de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare

CÂND: 12.02.2024 - 09.03.2024

CONTEXT: Programe de perfecționare: Educație muzicală, Instruire artisitică, Limba engleză, Limba franceză, Limba li literatura română (școala alolingvă), Limba și iteratura română (școala mațională). Management educațional, Matematica. Pedagogie în învățământul primar, Pedagogie preșecolară. Formular pentru înregistrare:http://https://forms.gle/YMyFjzAyFSnyjVVr8

 

Ambasada SUA la Chișinău anunță deschiderea sezonului de recrutare pentru instituțiile gazdă din Republica Moldova interesate să găzduiască un asistent de predare a limbii engleze (ETA) Fulbright ETA în anul universitar 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Acest program invită colegiile și universitățile situate în afara Chișinăului să aplice pentru a găzdui un asistent de predare a limbii engleze native pentru un an universitar, din septembrie 2024 până în mai 2025. Pentru mai multe informații despre programul Fulbright ETA și responsabilitățile instituției de primire, vă rugăm să consultați anunțul: https://bit.ly/4a444HH Pentru informații suplimentare, contactați: http://[email protected] .

 

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale anunţă prelungirea concursului pentru angajarea unui consultant în comunicare și relații media în cadrul proiectului de implementare a Planului de acțiuni al MMPS și UNICEF

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

Camera de Comerț ți Industrie a Republicii Moldova invită companiile de referință să participe la concursul privind achiziționarea serviciilor de proiectare a instalației de alimentare cu energie electrică pentru oficiul central al CCI a RM, situat pe adresa bd. Ștefan cel Mare, 151

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Persoana de contact Ion Borta, șef Secția Administrativă. Tel: 022 22 75 86, adresa email: http://[email protected].

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00

CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare:http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.

 

Mobilitate Academică prin Programul CEEPUS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, curent

CONTEXT: Stimați studenți și profesori, vă informăm că aveți posibilitatea să participați în mobilitatea academică prin intermediul Programului Țărilor Europei Centrale și de Est (CEEPUS.info). Procedura de aplicare este una simplă și poate fi realizată de sine stătător, iar noi asigurăm o scrisoare oficială. Pentru mai multe detalii http://amtap.md

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Republica Moldova va participa la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), care are loc în cadrul Săptămânii Verzi
UNDE: Berlin, Germania

CÂND: 19-28 ianuarie, curent

CONTEXT: Deschiderea oficială a forumului are loc pe 19 ianuarie curent, unde urmează să se întâlnesc în jur de 200 de miniștri ai agriculturii și secretari de stat. GFFA este organizat de Ministerul Federal German al Alimentației și Agriculturii, fiind recunoscută în lume drept cea mai importantă conferință internațională focusată pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii și industriei alimentare. Vor fi analizate subiecte referitoare la securitatea alimentară, sustenabilitate, inovații, comerț internațional cu produse agricole etc. Pentru țara noastră este o șansă în plus de a stabili și consolida relațiile cu alte țări și cu organizații internaționale, în vederea dezvoltării parteneriatelor strategice. Tot la Berlin, Republica Moldova va participa și în cadrul celei mai cunoscute expoziții din sectorul agroalimentar.

 

Vizita de lucru la Berlin a Viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea

UNDE: Ambasada Republicii Moldova la Berlin, Gotlandstrasse 16, 10439

CÂND: 19:30, 20 ianuarie, 2024

CONTEXT: Vă aducem la cunoştinţă că, în incinta Ambasadei Republicii Moldova, va avea loc întâlnirea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu reprezentanții comunității moldovenești din Germania. Persoanele interesate de a participa la eveniment sunt rugate să se înregistreze până la data de 18 ianuarie, la adresa electronică:http://[email protected], cu indicarea numelui, prenumelui şi a unui număr de contact. Din cauza spațiului redus, accesul la eveniment va fi asigurat în ordinea primirii solicitărilor de înregistrare. Intrarea în incinta Ambasadei se va efectua în baza unui act de identitate.

 

În perioada 18-21 ianuarie 2024, Moldova va fi prezentă la târgul internațional de turism Matka Travel Fair 2024 din cu un stand de țară

UNDE: Helsinki, Finlanda

CÂND: 18-21 ianuarie, 2024

CONTEXT: Anul acesta, delegația Republicii Moldova va fi compusă din reprezentanți al Oficiului Național al Turismului al Republicii Moldova. În cadrul expoziției, participanții vor promova Agenda de Evenimente 2024 care conține 40 de evenimente culturale și ofertele turistice precum: tururi vinicole, gastronomice, culturale, kayaking.Vă așteptăm cu drag la standul nostru de țară - stand 6K90.

 

Începem anul cu un eveniment dedicat Parcursului european al Moldovei, organizat cu suportul Maison de L-Europe de Paris CED

UNDE: Paris, 29 Avenue de Villiers, 75017

CÂND: 18:30, 18 ianuarie, curent

CONTEXT: Michel Derdevet, președintele Maison de L-Europe de Paris CED, îi va avea în calitate de invitați pe: ES Corina Călugăru, Ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Josette Durrieu, senator de onoare al Hautes-Pyrénées, expert în Moldova, Luca Niculescu, fost ambasador al României în Franța, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Florent Parmentier, secretar general al Centrului de Cercetări Politice de la Sciences Po Paris. Pentru doritori înscrierea este obligatorie – https://shorturl.at/lrFKO Mai multe detalii găsăți AICI 

 

Republica Moldova va participa la expoziția FITUR din Madrid cu stand de țară. În context, vă invităm să vizitați standul amplasat în Hall 4 nr. 4E44

UNDE: Madrid, Spania

CÂND: 24-28 ianuarie, 2024

CONTEXT: Participanții înregistrați din Moldova sunt: Asociația pentru Turism Medical – ATMM ,

Asociația pentru Turism Receptor ANTRIM, Asociația Patronală a Industriei Turismului – APITOperatorul turistic Ways Travel, Operatorul turistic GoAdventure, Operatorul turistic Tatrabis, Castel MIMI, Compania aeriană Fly One. Vom fi bucuroși să aflăm sugestiile Dvs. care să ne aducă o vizibilitate mai mare, contacte cu agenții de turism și, într-un final, turiști străini care să ne viziteze țara. Pentru mai multe detali AICI

 

Ambasada Republicii Moldova în Lituania informează despre sistarea temporară a prestării serviciilor consulare

CÂND: Până la data de 29 ianuarie, 2024

CONTEXT: În situații de urgență (deces, accident, arest, calamități naturale ) vă rugăm să apelați la numărul de contact +370 613 18707 (la acest număr de telefon NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare de ordin general) sau să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice http://[email protected], sau să vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova.

 

În cadrul programului ”Ambasada vine mai aproape de tine”, funcționarul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Manchester

UNDE: Manchester, Holy Angels Church, 18 Moorfield Rd, Salford M6 7QD.

CÂND: 27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, consultații pe teme consulare etc. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze obligatoriu în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://[email protected].

 

Meroslava Parii
14/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii