AGENDA ZILEI//16.01.2024

Meroslava Parii
15/01/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 16 ianuarie 2024

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 09:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă organizată de Federația Națională de Tenis din Moldova cu tema „Prezentarea echipei de tenis a Republicii Moldova la Davis Cup 2024”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

 

Ședința Curții Constituționale de examinare a sesizării nr.277e/2023 privind validarea unor mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova

UNDE: Curtea Constituțională a Republicii Moldova, str. Alexandru Lăpușneanu, 28

CÂND: 10:00

 

Târgul de Cariere

UNDE: Holul Central al Guvernului Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Guvernul lansează campania de recrutare în serviciul public și anunță concurs pentru suplinirea a circa 200 de funcții publice vacante în cadrul ministerelor și a Cancelariei de Stat. Este vorba despre mai multe funcții publice de conducere și de execuție în mai multe domenii. În cadrul acestuia vor fi prezentate oportunitățile de carieră. Cancelaria de Stat va prezenta la Târg funcțiile vacante din cadrul Direcțiilor administrația publică centrală și planificarea strategică și coordonarea politicilor, dar și oportunități de angajare în cadrul Biroului pentru integrare europeană.

 

Training: Vânzări 100%

UNDE: Flowers Hotel, str. Nicolae Anestiade, 7

CÂND: 10:00

CONTEXT: Trainingul este susținut de doi specialiști de top – Mihail Popescu și Vitalie Popescu, care au o mulțime de secrete să-ți împărtășească. Pentru cine este destinat trainingul: Profesioniști în vânzări; Dacă lucrezi în vânzări sau vrei să începi o carieră în acest domeniu; Ești antreprenor și vrei să-ți crești abilitățile de vânzare; Antreprenori și manageri de vânzări. Trainerii vor oferi sfaturi personalizate pentru a te ghida în atingerea obiectivelor tale specifice.

 

Conferință de presă susținută de Alexei Serebreanschi, colonel rezervă SIS, fost șef al spionajului extern, cu tema „Retragerea gradului de general lui Alexandr Esaulenco, Artur Gumeniuc și Pavel Voicu”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

Lansarea subproiectului FORGE-Farm

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Complexul Sociocultural Universitar, str. Nicolae Testemițanu, 25

CÂND: 11:00

CONTEXT: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova organizează evenimentul de lansare a subproiectului investițional „Modernizarea și fortificarea educației prin cercetare în farmacie și medicină în cadrul USMF Nicolae Testemițanu FORCE_Farm”, în valoare de 2 milioane de euro. Subproiectul dat se înscrie în runda a doua a apelului de subproiecte din cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. La eveniment vor participa: Dan Perciun, ministrul educației și cercetării, Ala Nemerenco, ministra sănătății, Emil Ceban, rectorul Universității, Sergiu Harea, manager de proiect la Banca Mondială, echipa de implementare a subproiectului, cadre didactice, studenți, masteranzi, studenți-doctoranzi, medici și farmaciști rezidenți de la USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

Conferință de presă susținută de fostul viceprim-ministru și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Ion Guțu, cu tema „Prezentarea cărții „Republica Moldova: 30 de ani înainte și după prăbușirea Uniunii Sovietice”

UNDE: Agenția INFOTAG, str. Mihail Kogălniceanu, 76

CÂND: 11:00

 

Eveniment cultural – Lansarea Calendarului Național 2024

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August, 1989, 78A

CÂND: 14:00

CONTEXT: În cadrul suitei de evenimente prilejuite de celebrarea Zilei Naționale a Culturii, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează lansarea Calendarului Național 2024. Calendarul Național are un caracter enciclopedic, însumând o serie de nume de referință din domeniul științei, culturii și artei, personalități reprezentative din Republica Moldova și din întreg spațiul românesc (în special din Țara Moldovei și din România întregită), precum și din cultura și civilizația universală. În cele 355 de pagini, lucrarea cuprinde descrierea a peste 1000 de date memorabile, distribuite pe luni, prezintă informații despre mai mult de 600 de evenimente naționale și internaționale aniversare, comemorative, profesionale și sărbători care vor fi celebrate în anul 2024.

 

Expoziție și Masă rotundă „Domnica Darienco – Artistă de teatru și film”

UNDE: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 14:00

CONTEXT: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău organizează cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, Vernisajul expoziției de fotografie documentară „Domnica Darienco – Artistă de teatru și film”. Invitați speciali Zinaida Timofti - membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova și Vadim Brînzeanu - nepotul artistei Domnica Darienco.

 

Training: Taxa pentru Poluarea Mediului în contextul ultimelor modificări în legislația Republicii Moldova

UNDE: Vioser, Online

CÂND: 14:00

CONTEXT: Din program: Aspecte privind conceptul de Responsabilitate extinsă a producătorilor în contextul aplicării Taxei pentru poluarea mediului; Mecanismul taxei pentru poluarea mediului reieșind din recentele modificări ale legislației RM (determinarea subiecților și a obligațiilor aferente taxei pentru poluarea mediului); Modul de completare a declarației Polmed23, trasarea

unor paralele cu legislația aferentă taxei pentru poluarea mediului aplicată până în prezent; Întrebări/răspunsuri.

 

Workshop EU Boardgame

UNDE: YEAs in Moldova Space, str. Alexandru cel Bun, 49/2

CÂND: 15.30

CONTEXT: Evenimentul "EU Boardgame Workshop", este organizat de Tinerii Ambasadori Europeni, în parteneriat cu Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. O sesiune captivantă de elaborare și design a unui joc de societate dedicat Uniunii Europene, ce pune în valoare colaborarea unică dintre Moldova și UE. Dacă iubesti provocările intelectuale și vrei să petreci timpul alături de o comunitate de tineri implicați, atunci nu poți să ratezi această oportunitate.

 

Ședința Biroului permanent al Parlamentului Republicii Moldova din 16 ianuarie 2024

UNDE: Parlamentul Republicii Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 16:00

 

Sesiune: Agile în 2024

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 18:00

CONTEXT: Alăturați-vă nouă pentru o sesiune perspicace de la rezident la rezident axată pe "Agile în 2024: Trends, Reality, and Beyond" la Artcor. Vorbitorii Vitalii Stepovenco, Senior Product Manager la SugarCRM și co-fondator al Fury Lab, și Terentie Carp, Delivery Manager la Grid Dynamics, vor explora starea actuală a Agilei, relevanța acesteia și aplicarea ei practică versus conceptele teoretice.

 

Webinar: Cum acționează stresul?

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65

CÂND: 18:00

CONTEXT: În cadrul ședinței a patra din cadrul cursului „Viață fără stres” vom învăța să analizăm și să evaluăm factorii de stres și vom stabili cu precizie modul în care se agravează problemele noastre. Abilităti dobândite: Explorarea metodei analizei funcționale a problemelor; Evidențierea judecăților automate, a emoțiilor și comportamentelor cercurilor vicioase; Exersarea abilităţilor de gestionare a stresului.

 

Training: ,,Capacitarea Tinerilor Primari și Consilieri Locali în domeniul Politici și Proiecte de Tineret"

UNDE: Vadul lui Vodă

CÂND: 16-18 ianuarie, curent

CONTEXT: Trainingul propus are ca scop elaborarea și implementarea unor programe cuprinzătoare de formare destinate membrilor Congresului autorităților publice locale. Aceste programe vizează prioritățile și nevoile tinerilor, precum și promovarea participării semnificative a tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel local. Din program: Cunoașterea politicilor de tineret; Dezvoltarea competențelor APL în domeniul tineretului; Consultarea rolului APL în asigurarea implicării active a tinerilor și a organizațiilor de tineret în procesele decizionale; Planificarea și bugetarea eficientă a activităților de tineret; Scrierea și managementul proiectelor de tineret, ex. scrierea proiectului "Satul European".

 

Cea de-a VII-a ediție a Școlii de Iarnă a producătorilor de bacifere, Winter Berry School, 2024

UNDE: Online

CÂND: 15-27 ianuarie, curent

CONTEXT: USAID Moldova invită la cea de-a VII-a ediție a Școlii de Iarnă a producătorilor de bacifere, Winter Berry School, 2024. Evenimentul este organizat de Asociația Pomuşoarele Moldovei, cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova. Instruirile vor avea loc online și vor aduce împreună experți internaționali și locali alături de producători, comercianți și alți actori ai lanțului valoric al pomușoarelor din întreaga țară. Sesiunile de instruire vor acoperi subiecte precum: Tehnici intensive de cultivare; Fertilizarea și irigarea inteligentă; Protecția biologică a culturilor; Utilizarea solarelor și serelor; Cultivarea fructelor moi în sistem ecologic; Certificări și export.

 

Programe de perfecționare la UPSC CFCL

UNDE: Centrul de Formare Leadership, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15 ianuarie-10 februarie, 2024

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” desfășoară, programe de formare continuă pentru cadrele didactice și manageriale din învățământul general, acreditate de ANACEC și aprobate de Ministerul Educației și Cercetării (10 și 20 credite): Arte Plastice, Biologie, Educație pentru societate, Educație tehnologică, Fizica, Geografie, Informatica și tehnologii WEB, Învățământ extrașcolar, Învățământ special și integrat, cadre didactice de sprijin, Logopedie, Serviciul de Asistență Psihopedagogică, Management educațional (directori adjuncți educație din instituțiile de învăţământ general / profesional tehnic), Matematica, Pedagogie preșcolară.

 

Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine

UNDE: Clasa Viitorului, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crengă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: Până la data de 26 martie, 2024

CONTEXT: Vă invităm să explorați lumea descoperirilor și inovațiilor la Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine. Expoziția este perfectă pentru elevii claselor primare, gimnaziale, liceale, studenți și oricine este interesat de știință. Ce veți găsi la Expoziție? 11 exponate interactive care demonstrează legile fizicii, inclusiv Legea lui Bernoulli, lui Arhimede și Prima lege a lui Newton. Oportunitatea de a învăța prin experiență directă și de a participa la un quest captivant pentru consolidarea cunoștințelor. Toate exponatele sunt proiectate de ingineri autohtoni și produse în Republica Moldova.

 

De Ziua Culturii Naționale

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT: De Ziua Culturii Naționale, Sala cu Orgă prezintă un concert în memoria ilustrului profesor Ion Negură, întemeietorul școlii naționale de nai, decedat în octombrie 2023. În scenă vor urca elevii, discipolii și familia regretatului pedagog, susținuți de Orchestra Națională de Cameră, prim-dirijor Cristian Florea. La orgă - Anna Strezeva, la pian - Olga Iuhno și Luminița Ionică.
 

Pub Quiz – Sezonul 24
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:30
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță consultări publice asupra proiectului hotărârii Guvernului cu privire la Consiliul național coordonator în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și violenței în familie

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ianuarie, curent

CONTEXT: Până pe 25 ianuarie curent, accesați platforma http://particip.gov.md și lăsați comentariile și sugestiile dumneavoastră referitoare la proiectul hotărârii de Guvern. Proiectul a fost elaborat pentru a consolida mecanismului instituțional de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie, centrat pe nevoile victimelor. Mai multe detalii AICI

 

Săptămâna Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universitat Berlin) – Săptămâna a 12-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Secția Relații Inernaționale și Managementul Proiectelor a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” anunță despre inițierea procedurii de selecție a candidaților pentru a participa la evenimentele organizate în cadrul celei de-a 12-a Săptămâni a Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universität Berlin), care va avea loc în perioada 10-14 iunie 2024. La concurs, pot participa titulari ai UPSC de la departamentele și subdiviziunile: Comunicare și Marketing Instituțional, Servicii de Dezvoltare Profesională Continuă, Bibliotecă Universitară, Inovații, Relații Internaționale. Toate dosarele vor fi depuse online, iar rezultatele selecției vă vor fi comunicate prin e-mail, la începutul lunii martie. Pentru detalii aplicare AICI

 

Oportunități din sfera educațională pentru tinerii și studenții din Republica Moldova, s-au deschis înscrierile la ediția a XXX-a a festivalului ISWINT (International Student Week in Timisoara)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul se va desfășura în perioada 22.07.2024 - 31.07.2024, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Astfel, studenții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani se pot înscrie online în cadrul platformei http://https://iswint.ro/

 

A fost dat startul concursului de selectare a participantelor și participanților pentru cea de-a patra ediție a Programului PromoTE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 ianuarie, curent, ora 23:59

CONTEXT: Concursul este deschis pentru tinerele și tinerii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani (elevi, studenți, tineri specialiști din diverse domenii, activiști civici etc.), care manifestă interes pentru domeniile programului. PromoTE este un program unic de capacitare a tinerilor în domeniul drepturilor omului, democrației și activismului civic, bazat pe învățare interactivă și practică, care oferă acces la experiența Asociației Promo-LEX de promovare a valorilor democratice și a drepturilor omului. Pentru mai multe detalii AICI

 

Apel deschis pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova pentru a deveni membri la lucrările Comitetului Economic și Social European (CESE)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ainuarie, curent

CONTEXT: CESE oferă oportunitatea de a deveni parte a procesului consultativ al Comitetului Economic și Social European în 2024. Pentru mai multe detalii AICI

 

Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural din Republica Moldova pot beneficia de un grant din partea proiectului „EU4Culture”, finanțat de UE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Grantul de mobilitate sprijină o gamă variată de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe (atât online, cât și offline) și alte inițiative ce facilitează schimbul de cunoștințe și dialogul intercultural. Apelul oferă patru tipuri de mobilități: pe termen scurt, mediu, lung sau virtuale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI 

 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova dorește să recruteze o persoană cu experiență și foarte motivată pentru a lucra în cadrul Secției de cooperare în calitate de secretar

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 21 ianuarie, curent, ora 18:00

CONTEXT: O descriere a postului și informații privind modalitatea de aplicare sunt disponibile pe site-ul nostru http://https://bit.ly/3SlfVdT

 

Program de stagii plătite în sectorul energetic finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului "Securitatea Energetică a Moldovei" (MESA)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Programul de stagii „Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine" își propune să fortifice capacitatea umană a Moldovei în sectorul energetic prin consolidarea instituțiilor locale și crearea unei forțe de muncă durabile, capabile să promoveze tranziția la energie curată și să sporească securitatea energetică a țării. Pentru mai multe detalii AICI

 

Asociaţia Presei Independente (API) anunță un concurs deschis de angajare a unei persoane calificate pentru poziția vacantă de reporter(ă) al/a portalului Stopfals.md

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 ianuarie, curent

CONTEXT: Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova este o organizație necomercială care promovează și oferă asistență pentru dezvoltarea durabilă a organizațiilor media și a jurnaliștilor independenți la nivel național și regional, prin consolidarea capacităților profesionale, creșterea rezilienței și îmbunătățirea politicilor publice în domeniul mass-media. Adresa electronică http://stopfals@stopfals.md Pentru informații suplimentare 022 22 09 96, 022 22 09 95.

 

Fundația SOROS Moldova angajează manager sau manageră de comunicare, part-time pentru proiectul Servicii sociale mai bune (Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI


Dacă sunteți în căutarea unui spațiu prietenos în care să creați cu echipa, să faceți repetiții, să socializați cu colegii de breaslă sau cu artiști din alte domenii, vă invităm să aplicați la programul Music Residency

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 ianuarie, curent

CONTEXT: Depuneți-vă candidatura acum http://https://bit.ly/48zgfdW Această activitate este organizată de Artcor cu sprijinul financiar oferit de Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova - British Embassy.

 

Dacă te interesează să înveți Relații Internaționale și Diplomație, Politică și Guvernare Europeană, Drept European, Studii Economice Europene sau altele din programele existente, poți aplica la unul dintre programele master de la Colegiul Europei

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 ianuarie, 2024, ora 23:59

CONTEXT: Poți aplica să studiezi un program de master la prestigioasa instituție de învățământ Colegiul Europei. Această universitate, având campusuri în Bruges (Belgia), Natolin (Polonia) și Tirana (Albania) găzduiește anual circa 400 de studenți ambițioși, care își văd cariera asociată cu construirea unei societăți europene mai puternice. Dacă te interesează să înveți Relații Internaționale și Diplomație, Politică și Guvernare Europeană, Drept European, Studii Economice Europene sau altele din programele existente, nu ezita să aplici pe următorul link https://www.coleurope.eu/admission
 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că, și în acest an este accesbilă platforma digitală https://elearning.ansa.gov.md/ și cursul de instruire „Utilizarea durabilă a pesticidelor”
CONTEXT: Acum, când lucrările din câmp nu ocupă atât de mult timp, agricultorii și distibuitorii de pesticide au posbilitatea să-și îmbunătățească cunoștințelele urmând cursurile specializate la distanță, prevăzute de legislația națională. În rezultat, aceștia vor avea parte de mai multe facilități, adaptate cerințelor agenților economici pe platforma de studiu, și anume: certificat de studii digitalizat – cursanții vor obține certificate de studii în format electronic, personalizate prin QR-cod; evaluarea cunoștințelor de la limita minimă de 80% și limita maximă de 100%, după fiecare modul;
comunicarea pe platforma http://https://elearning.ansa.gov.md prin intermediul unui chat live. Cursul include 13 tematici de formare profesională, prezentări video, materiale pentru lectură obligatorie (secțiuni din legi și regulamente, ghiduri și publicații oficiale, studii de caz) și materiale opționale (materiale video instructive cu subtitre în limba română etc.) La cursurile de instruire se pot înregistra reprezentanții întreprinderilor care utilizează sau comercializează pesticide, numai ca persoane fizice.

 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024

CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M. Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ambasada Ungariei în Republica Moldova informează despre Programul de burse a Universității de Servicii Publice Ludovika, Ungaria pentru profesori

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul oferă oportunitatea schimbului de idei cu membrii comunității academice, cercetători și experți din Europa Centrală și de Est și permite lectorilor vizitatori să susțină prelegeri publice, să participe la ateliere și la discuții profesionale organizate de facultățile gazdă sau institutele de cercetare. Informații cu privire la condițiile de participare la programul de burse al Universtății de Servicii Publice Ludovika puteți găsiți AICI

 

Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024

CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații http:// https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00

CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.

 

Mobilitate Academică prin Programul CEEPUS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, curent

CONTEXT: Stimați studenți și profesori, vă informăm că aveți posibilitatea să participați în mobilitatea academică prin intermediul Programului Țărilor Europei Centrale și de Est (CEEPUS.info). Procedura de aplicare este una simplă și poate fi realizată de sine stătător, iar noi asigurăm o scrisoare oficială. Pentru mai multe detalii http://amtap.md

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

A început a treia rundă de negocieri privind privind încheierea Acordului bilateral în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Confederația Elvețiană

UNDE: Elveția

CÂND: 15-17 ianuarie, curent

CONTEXT: Echipa de negociatori din partea țării noastre este condusă de secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, iar din componența sa fac parte: Elena Țîbîrnă, director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale, Stela Pînzaru, director interimar al Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai Casei Naționale de Asigurări Sociale. Semnarea acordului va asigura protejarea drepturilor sociale și economice ale cetățenilor Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul Confederației Elvețiene. Reamintim că Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale în domeniul securității sociale cu 18 state, dintre care 16 sunt în vigoare.

 

Militarii moldoveni se vor instrui alături de colegii din armata română

UNDE: Centrul Secundar de Instruire de la Smîrdan, România

CÂND: 14-25 ianuarie, curent

CONTEXT: Antrenamentele se desfășoară în conformitate cu Planul de activitate externă al Armatei Naţionale pentru anul 2024.

 

Republica Moldova va participa la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), care are loc în cadrul Săptămânii Verzi
UNDE: Berlin, Germania

CÂND: 19-28 ianuarie, curent

CONTEXT: Deschiderea oficială a forumului are loc pe 19 ianuarie curent, unde urmează să se întâlnesc în jur de 200 de miniștri ai agriculturii și secretari de stat. GFFA este organizat de Ministerul Federal German al Alimentației și Agriculturii, fiind recunoscută în lume drept cea mai importantă conferință internațională focusată pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii și industriei alimentare. Vor fi analizate subiecte referitoare la securitatea alimentară, sustenabilitate, inovații, comerț internațional cu produse agricole etc. Pentru țara noastră este o șansă în plus de a stabili și consolida relațiile cu alte țări și cu organizații internaționale, în vederea dezvoltării parteneriatelor strategice. Tot la Berlin, Republica Moldova va participa și în cadrul celei mai cunoscute expoziții din sectorul agroalimentar.

 

Vizita de lucru la Berlin a Viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea

UNDE: Ambasada Republicii Moldova la Berlin, Gotlandstrasse 16, 10439

CÂND: 19:30, 20 ianuarie, 2024

CONTEXT: Vă aducem la cunoştinţă că, în incinta Ambasadei Republicii Moldova, va avea loc întâlnirea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu reprezentanții comunității moldovenești din Germania. Persoanele interesate de a participa la eveniment sunt rugate să se înregistreze până la data de 18 ianuarie, la adresa electronică: berlin@mfa.gov.md, cu indicarea numelui, prenumelui şi a unui număr de contact. Din cauza spațiului redus, accesul la eveniment va fi asigurat în ordinea primirii solicitărilor de înregistrare. Intrarea în incinta Ambasadei se va efectua în baza unui act de identitate.

 

În perioada 18-21 ianuarie 2024, Moldova va fi prezentă la târgul internațional de turism Matka Travel Fair 2024 din cu un stand de țară

UNDE: Helsinki, Finlanda

CÂND: 18-21 ianuarie, 2024

CONTEXT: Anul acesta, delegația Republicii Moldova va fi compusă din reprezentanți al Oficiului Național al Turismului al Republicii Moldova. În cadrul expoziției, participanții vor promova Agenda de Evenimente 2024 care conține 40 de evenimente culturale și ofertele turistice precum: tururi vinicole, gastronomice, culturale, kayaking.Vă așteptăm cu drag la standul nostru de țară - stand 6K90.

 

Începem anul cu un eveniment dedicat Parcursului european al Moldovei, organizat cu suportul Maison de L-Europe de Paris CED

UNDE: Paris, 29 Avenue de Villiers, 75017

CÂND: 18:30, 18 ianuarie, curent

CONTEXT: Michel Derdevet, președintele Maison de L-Europe de Paris CED, îi va avea în calitate de invitați pe: ES Corina Călugăru, Ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Josette Durrieu, senator de onoare al Hautes-Pyrénées, expert în Moldova, Luca Niculescu, fost ambasador al României în Franța, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Florent Parmentier, secretar general al Centrului de Cercetări Politice de la Sciences Po Paris.Pentru doritori înscrierea este obligatorie – https://shorturl.at/lrFKO Mai multe detalii găsăți AICI  

 

Republica Moldova va participa la expoziția FITUR din Madrid cu stand de țară. În context, vă invităm să vizitați standul amplasat în Hall 4 nr. 4E44

UNDE: Madrid, Spania

CÂND: 24-28 ianuarie, 2024

CONTEXT: Participanții înregistrați din Moldova sunt: Asociația pentru Turism Medical – ATMM, Asociația pentru Turism Receptor ANTRIM, Asociația Patronală a Industriei Turismului – APITOperatorul turistic Ways Travel, Operatorul turistic GoAdventure, Operatorul turistic Tatrabis, Castel MIMI, Compania aeriană Fly One. Vom fi bucuroși să aflăm sugestiile Dvs. care să ne aducă o vizibilitate mai mare, contacte cu agenții de turism și, într-un final, turiști străini care să ne viziteze țara. Pentru mai multe detali AICI

 

Ambasada Republicii Moldova în Lituania informează despre sistarea temporară a prestării serviciilor consulare

CÂND: Până la data de 29 ianuarie, 2024

CONTEXT: În situații de urgență (deces, accident, arest, calamități naturale ) vă rugăm să apelați la numărul de contact +370 613 18707 (la acest număr de telefon NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare de ordin general) sau să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice http://vilnius@mfa.gov.md, sau să vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova.

 

În cadrul programului ”Ambasada vine mai aproape de tine”, funcționarul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Manchester

UNDE: Manchester, Holy Angels Church, 18 Moorfield Rd, Salford M6 7QD.

CÂND: 27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, consultații pe teme consulare etc. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze obligatoriu în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa:http://consul.london@mfa.gov.md.

Meroslava Parii
15/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii