AGENDA ZILEI//16.11.2023

Meroslava Parii
15/11/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În perioada 15-17 noiembrie, Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen și Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, se vor afla în Republica Moldova într-o vizită de lucru. Cei doi Președinți vor avea joi, 16 noiembrie, o întrevedere cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și ulterior vor susține declarații de presă. Conferința de presă comună va avea loc în holul Președinției, la ora 11:45, accesul mass-media se va face în baza legitimațiilor de presă și a acreditărilor, începând cu ora 11:30. De asemenea, cei doi șefi de stat care ne vizitează țara vor avea discuții cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu și cu Prim-ministrul Dorin Recean. În ziua de vineri, Președinta Maia Sandu și omologul său din Austria vor participa la un forum de afaceri moldo-austriac, organizat de Camerele de comerț și industrie din ambele țări. În aceeași zi, cei trei președinți se vor întâlni cu studenții Universității de Stat din Moldova.

 

O echipă de experți din Lituania, în domeniul sistemelor de monitorizare și control al sistemului agricol, conform cerințelor stricte ale Uniunii Europene, se află în vizită în Republica Moldova. Misiunea lor se desfășoară în perioadă 13-17 noiembrie și are ca scop facilitarea schimbului de cunoștințe și experiențe, contribuind astfel la dezvoltarea sistemului nostru de control agricol în conformitate cu standardele UE.

 

Training: Particularitățile menținerii evidenței contabile în domeniul Turismului

UNDE: Vioser: str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00

CONTEXT: Participă la trainingul „Particularitățile menținerii evidenței contabile în domeniul Turismului” și vei obține claritate aferent subiectelor indicate, răspunsuri la întrebări din partea unui profesionist și expert în domeniu și schimb de experiență de calitate cu cei prezenți. Scopul cursului: Asimilarea principalelor aspecte teoretice şi practice privind evidența contabilă în domeniul turismului.
 

EdTech Bootcamp

UNDE: Artcor, 31 August 1989, 137

CÂND: 09:00, 15-19 noiembrie, curent

CONTEXT: Cum ar putea tehnologiile să schimbe sistemul educațional? Să facă învățarea mai eficientă, mai incluzivă sau mai atractivă? Dacă știi să răspunzi la cel puțin una dintre întrebări, vino la Bootcampul Edtech, organizat de Garage48 și Yep!Moldova, un program de 5 zile la care vei dezvolta o soluție inovativă pentru a îmbunătăți sistemul de educație din Moldova. În doar cinci zile, te vom ajuta să faci primul pas de la ideie la crearea unui Produs Minim Viabil (MVP).

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 16 noiembrie 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 09:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință Internațională: Filosofia și perspectiva umană consacrată Zilei Mondiale a Filosofiei, ediția a XX-a

UNDE: USM, Institutul de Istorie, Sala Senatului, etaj 2, str. Academiei, 3/2

CÂND: 09:30

CONTEXT: Domeniul: Filosofie, Istorie şi arheologie, Media şi comunicare, Psihologie, Religie şi teologie, Sociologie, Ştiinţe ale educaţiei, Ştiinţe politice.
 

Evenimentul „Export Morning Piața de export Austria”

UNDE: ZENTRUM, Sala de conferințe, str. 31 August 1989, 103

CÂND: 10:00

 

Conferința Națională a Contabililor Moldtax

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 10:00

CONTEXT: Scopul Conferinței este de a genera o dezbatere națională a problemelor și provocărilor în domeniile contabilitate, audit și fiscalitate, de mare interes atât pentru mediul practic, dar și pentru cel academic. Organizatorii conferinței își propun să convoace în dezbateri științifico-practice reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai mediului academic, al business-ului, dar și experți practicieni din domeniu pentru a discuta despre tendințele și politicile fiscale pentru anul 2024, măsurile pentru sprijinirea mediului de afaceri și tratamentul fiscal al acestora, principalele provocări pentru comunitatea contabilă și soluțiile de adaptare în contextul actual, dar și despre modul de armonizare a cadrului normativ din domeniul fiscal-contabil la prevederile legale europene, dar și internaționale.

 

Moldova In Fashion Conference
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 10:00
CONTEXT: ZIPHOUSE Fashion Innovation Hub vine cu o nouă ediție al celui mai așteptat eveniment informativ din industria modei locale - Moldova In Fashion Conference. Dirk Vantyghem - Director General EURATEX, reprezintă interesele a peste 200.000 de companii din industria textilă și de îmbrăcăminte față de Uniunea Europeană. Reprezentând vocea industriei Europene, vine în cadrul Moldova in Fashion Conference cu un concept nou pentru piața noastră - o hartă a Sustenabilității pentru Industria Modei din Republica Moldova în contextul dezvoltării la nivel european.
 

Conferință internațională științifico-practică: Arbitrajul în Republica Moldova la 30 de ani

UNDE: USM, Facultatea de Drept, bloc 2, aula 216, str. Mihai Kogălniceanu, 67

CÂND: 10:00

CONTEXT: Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova și Universitatea de Stat din Moldova vă invită să participați la conferința internațională științifico-practică „Arbitrajul în Republica Moldova la 30 de ani”. Evenimentul va reuni toate părțile interesate, precum serviciile juridice, managerii întreprinderilor, avocații, judecătorii, cadrele didactice, autoritățile publice și arbitrii cu o bogată experiență în domeniu.
De rând cu multe alte aspecte, participanții vor fi informați despre categoriile de litigii soluționate prin intermediul arbitrajului: litigiile izvorâte din contracte și alte raporturi juridice comerciale interne și internaționale; litigii corporative; litigii sportive; litigii investiționale, etc.

 

Eveniment: Zilele Ușilor Deschise – Șkoda Moldova

UNDE: Str. Calea Ieșilor, 14

CÂND: 10:00, 16-18 noiembrie, curent

CONTEXT: Șkoda Moldova și DAAC Hermes sunt încântați să vă anunțe că, în perioada 16-18 noiembrie, vă invită să participați la Zilele Ușilor Deschise în noul nostru showroom Șkoda din Chișinău, situat pe strada Calea Ieșilor nr. 14. Această ocazie specială este momentul perfect pentru a vă familiariza cu cele mai noi și atractive modele Șkoda și de a profita de campania noastră "Oferta de Sezon".
 

Vernisarea expoziției „Mitropolitul Gurie – misiunea de credință și cultură”

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală”, str. Mihail Kogălniceanu, 82

CÂND: 10:30

 

Expoziția: World Press Photo 2023

UNDE: Muzeul de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 11:00
CONTEXT: Vizitați Expoziția World Press Photo 2023 la CITY, care prezintă fotografiile premiate în cadrul celui de-al 66-lea concurs anual World Press Photo. Prezentând rezultatele Concursului World Press Photo 2023, expoziția prezintă cele mai bune și mai importante fotografii de fotojurnalism și documentare din ultimul an. Câștigătorii au fost aleși de un juriu independent care a analizat peste 60.448 de fotografii înscrise de 3.752 de fotografi.

 

Webinar: Știința Deschisă în cadrul programului Orizont Europa

UNDE: Institutul de Dezvoltare a Societății Internaționale, str. Academiei, 5

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm la un nou webinar marca Open AIRE. Din program: Vom vorbi despre respectarea cerințelor privind Știința Deschisă în proiectele Orizont Europa și instrumentele de suport dezvoltate de OpenAIRE în acest sens.

 

Întâlnire cu scriitorul și ziaristul Val Butnaru

UNDE: Biblioteca „Tudor Arghezi”, str. Grădinilor, 2

CÂND: 13:00

CONTEXT: Întâlnirea scriitorului Val Butnaru cu cititorii de la Biblioteca de arte „Tudor Arghezi” va avea loc în contextul programului de lectură „Chișinăul citește”, grupa tineri. Discuții/dezbateri pe marginea cărții scriitorului „Patimile după Iov”, un roman ce ne lipsea si pe care il asteptam de mult. Subiectul se axeaza pe doua dintre cele mai framantate secole prin care a trecut Basarabia - de la anexarea acestui teritoriu de câtre rusi pâna in contemporaneitate (razboiul de pe Nistru).

 

Întâlnire cu cititorii – Scriitoarea Irina Nechit

UNDE: Cahul, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Sala de festivități, etaj 2, Piața Independenței

CÂND: 14:00

 

Conferință de presă susținută de Irina Vlah cu tema „ Platforma Moldova: Irina Vlah se lansează în politică națională”

UNDE: Agenția de presă INFOTAG, str. Mihail Kogălniceanu, 76

CÂND: 14:00

 

Training: Spațiile sigure de învățare pentru asigurarea de bine în școală

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 14:30

CONTEXT: Există legătură între starea de bine și siguranța în școală? Ce strategii, metode și tehnici ne vin în ajutor pentru a asigura starea de bine în școală? În cadrul atelierului de lucru vom găsi împreună răspunsul la aceste întrebări.

 

Evenimentul „Aplicrea abordării bazate pe drepturile omului și a solidarietății intergeneraționale la îmbătrânire pentru a se bucura deplin de drepturile omului de către persoanele în etate”

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 15:00

 

Audieri publice

UNDE: Orașul Drochia, Consiliul orășănesc, Sala de ședințe

CÂND: 15:00

CONTEXT: Primăria orașului Drochia invită consilierii orășenești, reprezentanţii societăţii civile, mass-media şi persoanele interesate la audierile publice pe marginea proiectului Bugetului orașului Drochia pe anul 2024.
 

Atelier de Actorie & Recital

UNDE: Biblioteca „Târgu Mureș”, bd. Moscova, 8

CÂND: 15:00

CONTEXT: Ne întâlnim la Biblioteca „Târgu Mureș” cu poetul și actorul Ronin Terente, într-un workshop practic în care vom învăța să recităm, să interpretăm și să transmitem un text, de asemenea vom trece prin diverse tehnici de actorie pentru a învăța practici de respirație, interpretarea rolului, personajul și descrierea, diferențele dintre actoria de film și actoria în teatru, idei de video scurte pentru platformele social media ș.a. Ne propunem să ajutăm tinerii să fie mai siguri pe ei, să fie mai încrezuți în mesajele transmise, să joace rolul unui personaj, să memoreze mai ușor un text, să scape de emoțiile în public, etc.


Eveniment: Descopră profesia de animator

UNDE: ARTICO, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 15:00

CONTEXT: Cine este de fapt un Animator? Un animator este un profesionist creativ specializat în aducerea bucuriei și distracției în viața micuților. Aceștia planifică și desfășoară evenimente speciale pentru copii, precum petreceri de ziua de naștere, serbări școlare, spectacole de magie sau alte activități distractive. Animatorii pentru copii sunt meșteri ai divertismentului pentru cei mici, aducând zâmbete pe fețele celor mici și punându-i în centrul atenției.
 

Eveniment: La Startup 101 – Ediția a III-a

UNDE: Yep Molodva, Online

CÂND: 16:00, 13-17 noiembrie, curent

CONTEXT: La Startup 101, este o școală de antreprenoriat gratuită pentru toți elevii cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani, care se va desfășura timp de 5 zile, online, în luna noiembrie. Programul se află la cea de-a treia ediție, iar asta înseamnă că peste 2500 de elevi au învățat deja despre startupuri și afaceri alături de noi. În cele 5 zile, îți vom povesti despre: Ce profesii nu vor mai exista în viitor; Cum să dezvolți idei care să-ți aducă bani; Care sunt primii pași de realizare a unei idei; Design Thinking – de unde vin ideile; Marketing și analiza pieței; Management și leadership; Public speaking – cum faci o prezentare care să atragă și să convingă.

 

Clubul de Gândire Critică

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00

CONTEXT: La Clubul de Gândire Critică, vom aduce lumea antică în prezent și vom explora similitudinile dintre viața contemporană și aventurile celebrului erou mitologic, Odiseu, din opera lui Homer „Odiseea”. Alături de Marian Onică, psiholog și eseist, vom porni în căutarea sensului vieții într-o călătorie în timp și vom învăța de la personaje mitologice cum să depășim obstacolele și să ne orientăm mai bine în viață.

 

Sesiuni tematice

Serviciul Vamal organizează în perioada 24 octombrie – 16 noiembrie, curent, sesiuni tematice cu mediul de afaceri din zonele de nord, sud și centru, privitor la prevederile noului Cod vamal, ce urmează să intre in vigoare din 01 ianuarie 2024. Ședințele vor fi desfășurate în următoarele localități: 16 noiembrie – Chișinău. Toate persoanele interesate sunt invitate să participe la sesiunile respective. Date de contact pentru detalii: 022 574 211.

 

Conferință științifică internațională: Succesul procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, bloc 2, str. Mihail Kogălniceanu, 67

CÂND: 15-16 noiembrie, curent

CONTEXT: Organizatori: Universitatea de Stat din Moldova , Facultatea de Drept. Limba oficială a evenimentului: Engleză. Informație de contact: Gribincea Lilia, Tel: (+373) 69125767.

 

Program de instruire privind managementul clinic al accidentului vascular cerebral (AVC)

CÂND: 15, 16, 17, 18 noiembrie, curent

CONTEXT: În perioada 15-16 noiembrie la ateliere va participa personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Bălți, spitalelor raionale Soroca, Edineț, Florești, iar pe 17 și 18 noiembrie – de la spitalele raionale Hâncești, Căușeni, Cahul, Comrat. În instituțiile respective vor fi create centre primare AVC.

 

Luna Filmului European

CÂND: 1 noiembrie – 9 decembrie, 2023

CONTEXT: Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge și în Republica Moldova. Începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno. Acesta va fi primul an în care „Luna Filmului European” va fi organizată și în Republica Moldova.

 

Program de instruire a tinerilor facilitatori în educația Non-Formală

UNDE: Centrul Municipal de Tineret, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: Până la data de 22 decembrie, curent

CONTEXT: Programul este o experiență transformațională pentru tineri. În cadrul programului veți învăța cum să facilitați activități educative într-un mod interactiv și atractiv. Această abilitate este esențială pentru a inspira și a implica tinerii la învățare. În același timp , programul te va ajuta să îți dezvolți abilitățile de cominicare, cum să îți exprimi gândurile și ideile într-un mod clar. Veți învăța să gândiți în afara cutiei, să dezvoltați idei inovatoare și să creați activități educative captivante.

 

Spectacol: „Maestrul și Margarita” de Mihail Bulgakov

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30
CONTEXT: Sandu Grecu rezolvă regizoral problema din start, enunţând (scenografic şi lingvistic) „edificarea” Turnului Babel, acceptând astfel, convingător, dialogul în diferite limbi: ebraică, germană, rusă, spaniolă, italiană, română...Desigur, i se vor formula diferite reproşuri „ştiinţifice”, însă sinceritatea limbajului ne pune faţă în faţă cu adevărul: ne place sau nu, dar spectacolul e de actualitate şi originală imagine artistică, chiar de nu avem încă răspunsuri la multiple întrebări pe care ni le pune regizorul şi, la rându-i, le pune autorul regizorului.

 

Concert: Requiem German

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:30

CONTEXT: Vă invităm la un concert extraordinar „Requiem German”, op. 45 de Johannes Brahms, cu Corul Național de Cameră și Corul AMTAR. Soliști Anastasia Cușnir, soprană și Vitalie Maciunschi, bariton. Dirijor Cristian Florea.

 

Webinar: Rolul ascultării active în educația copilului

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 19:00

CONTEXT: Copilul este cel mai frumos cadou pe care ni-l oferă viața. De ce dar apar întrebări de tipul: „Copilul meu nu mă ascultă”, „Copilul meu este iresponsabil.”, „Fac totul de dragul lui, dar el...” De ce dar apar afirmații de tipul: „Părinții mei nu mă înțeleg!”, „Părinții mei nu mă iubesc.”, „Părinții doar mă ceartă.”... Vă propun să explorăm împreună universul magnific al familiei din perspectiva trecut, prezent, viitor. Abilităti dobândite: Explorarea imaginii familiei din diverse perspective; Exersarea ascultării active ca unul din pilonii de bază al familiei contemporane.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Concurs la Președinția Republicii Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 24 noiembrie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Suntem în căutarea unui coleg sau a unei colege în Direcția de Informare și Comunicare cu Mass-media, din cadrul Președinției, care ne va ajuta să comunicăm cetățenilor despre activitatea Președinției. Pentru mai multe detalii AICI

 

Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova angajează - Secretar-Referent

TERMEN LIMITĂ DE APICARE: 25 noiembrie, curent

CONTEXT: Cerinţe faţă de candidați: Experienţă de muncă în domeniul managementului documentelor: nu mai puțin de 2 ani; Competenţe digitale: (Microsoft Office, Internet, e-mail etc.);
Cunoașterea limbilor: română- avansat; rusă- avansat; engleza- preferabil. Pentru mai multe detalii AICI


Lansarea primului apel de depunere a cererilor pentru subvenții

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 decembrie, curent

CONTEXT: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a lansat primul apel de depunere a cererilor pentru forma de subvenționare plăți investiții pe etape. Valoarea subvenției acordate unui solicitant nu va depăși 15 milioane de lei, iar pentru grupurile de producători agricoli sau cooperativele de întreprinzător, valoarea subvențiilor va fi de până la 25 de milioane de lei. Documentele privind depunerea și obținerea plății investițiilor pe etape pot fi văzute pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante de consultant principal (perioadă determinată), Direcția politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 27 noiembrie, curent. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Justiției organizează examen de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 noiembrie, curent

CONTEXT: Doritorii de a susține examenele de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați pot depune dosarele la Ministerul Justiției până pe data de 26 noiembrie 2023. Examenul de atestare se va desfășura în perioada 11-15 decembrie și este organizat de Comisia de atestare și disciplină a interpreților și traducătorilor autorizați. Care sunt condițiile de înscriere la examen și ce documente trebuie depuse, aflați AICI

 

Anunț - Două inițiative de suport pentru mass-media

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, 2024

CONTEXT: Uniunea Europeană a anunțat recent două initiative de suport pentru mass-media. Prima din ele se focusează pe colaborări transfrontaliere. Bugetul total al acesteia este de până la 6 milioane de euro. A doua, este dedicată mass-mediei locală/regională, jurnalismului de investigație și de interes public, etc. Bugetul disponibil este de până la 5 milioane de euro. Pentru mai multe

detalii AICI
 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie 2023, curent

CONTEXT: Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa [email protected].

 

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”

CÂND: Începând cu 1 noiembrie, curent

CONTEXT: Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturile pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Pentru a beneficia de aceste compensații, toți cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit. Pentru mai multe detalii AICI

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Vizita Ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, în SUA

UNDE: New York, SUA

CÂND: 13-17 noiembrie, curent

CONTEXT: În perioada 13-17 noiembrie 2023, ministrul finanțelor Petru Rotaru efectuează o vizită de lucru la New York (SUA) pentru a participa la Dialogul privind fiscalitatea și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă - Ediția 2023, o inițiativă comună a Guvernului Finlandei și a Guvernului Norvegiei, Universității din Columbia și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Ministrul Petru Rotaru va participa în calitate de vorbitor la panelul de discuții dedicat creării unor sisteme și administrații fiscale durabile și rezistente, alături de Katherine Baer, director adjunct al Fondului Monetar Internațional și de Michael Jarvis, director executiv al Inițiativei pentru transparență și responsabilitate.
 

Vizita Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în SUA

UNDE: New York, SUA

CÂND: 13-18 noiembrie, curent

CONTEXT: În perioada 13-18 noiembrie, ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu se află într-o vizită de lucru la New York, SUA, unde va participa la Dialogul privind fiscalitatea și obiectivele de dezvoltare durabilă, ediția 2023.În cadrul vizitei de lucru, demnitarul are planificate mai multe întrevederi cu oficiali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

 

Târgul mondial de electronice – Productronica 2023

UNDE: Munchen, Germania

CÂND: 14-17 noiembrie, curent

CONTEXT: Suntem încântați să vă anunțăm că ACEM în parteneriat cu Agenția de Investiții/Invest Moldova Agency, va participa la târgul mondial de electronice - Productronica 2023, München, Germania, pentru a treia oară consecutiv. Vă așteptăm cu drag să ne vizitați la standul de țară B3.241. Participarea în cadrul evenimentului are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”.

 

Program de Dezvoltare a Capacităților de Securitate Cibernetică

UNDE: Academia de Guvernare Elctronică din Estonia

CÂND: 13-16 noiembrie, curent

CONTEXT: La Academia de Guvernare Electronică din Estonia are loc Programul de Dezvoltare a Capacităților de Securitate Cibernetică. La eveniment participă si un grup de studenți din Republica Moldova, care fac parte din domeniul IT și au abilități tehnice, Programul se desfășoară în prioada 13-16 noiembrie, curent, și va include diverse activități de învățare: două zile de ateliere de lucru online, o zi de studiu individual sub mentorat și o competiție de final „Cyber Battle”.

 

Suedia reintroduce controlul la frontierele interne

UNDE: Ambasada Republicii Moldova în Suedia

CÂND: Până la data de 11 mai 2024

CONTEXT: Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei informează cetățenii care se află, planifică să tranziteze sau să călătorească în Regatul Suediei despre reintroducerea de către autoritățile suedeze a controlului la frontiera de stat. Recomandăm cetățenilor să dețină în permanență asupra lor, pe durata călătoriei spre și dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil acceptat pentru traversarea frontierei. Cetățenii care se confruntă cu o situație cu caracter urgent pot apela pentru asistență consulară la linia de telefon a Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm +46 769 423 423.

Meroslava Parii
15/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii