EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
O delegație formată din arhitecți, de la Institutul Politehnic din Milano, una dintre cele mai renumite universități în domeniul arhitecturii și lider la nivel mondial la acest capitol, este partenerul-cheie în discuțiile privind oportunitățile de colaborare pentru anul 2024, oferind suport tehnic în domeniul arhitecturii spitalelor. Delegația, prezentă la Chișinău în perioada 15-17 ianuarie, și-a exprimat interesul în contribuția la dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova, subliniind importanța colaborării internaționale pentru atingerea obiectivelor comune. Grupul de arhitecți a oferit soluții arhitecturale pentru relocarea și renovarea unor departamente clinice ale Institutului Oncologic.
Ședința Guvernului Republicii Moldova din 17 ianuarie 2024
UNDE: Guvernul Republicii Moldova etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1
CÂND: 10:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 610, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Adunarea Regională Chișinău: crearea Asociației Naționale a Legumicultorilor din Republica Moldova
UNDE: Digital Park, Sala Innovation Hall, str. Mihai Viteazul, 15
CÂND: 10:00
CONTEXT: Legumicultorii din raioanele Anenii-Noi, Ialoveni, Criuleni, Strășeni, Dubăsari sunt invitați la Adunarea Regională a Legumicultorilor.
Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova din 17 ianuarie 2024
UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin) str. Piața Marii Adunări Naționale, 1
CÂND: 11:00
Mic dejun împărtășit cu un specialist în conținut
UNDE: Tekwill, str. Studențolpr, 9/11
CÂND: 11:00
CONTEXT: Fie că ești antreprenor, content creator, marketing manager, smm sau un entuziast care își dorește să afle mai multe despre textele care vând, te așteptăm la Shared Breakfast, la Tekwill. Stas Sîrbu, content specialist la maib, va povesti despre copywriting 2.0 și despre cum "mai scurt înseamnă mai bun". Din program: Cât de importantă este formularea scurtă și corectă a mesajelor care vând; Ce impact au cuvintele în domeniul marketingului și relațiilor publice; Tips and tricks; Cum te poți evidenția piață; Vom afla cum au evoluat politicile de marketing în companiile autohtone.
Conferință de presă susținută de fracțiunea PAS din CMC
UNDE: Primăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 13:00
Briefing „Frauda bancară”
UNDE: Centrul Național Anticorupție, bd. Ștefan cel Mare, 198
CÂND: 14:00
CONTEXT: Procuratura Anticorupție și Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA organizează un briefing de presă cu referire la noi detalii din cadrul cauzei penale ,,Frauda bancară”. La briefing vor participa șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi și șeful Direcției Investigații Financiare din cadrul ARBI, Vitalie Racu.
Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 17 ianuarie 2024
UNDE: Online
CÂND: 15:00
Curs pentru viitorii părinți
UNDE: Medpark International Hospital, str. Andrei Doga, 24
CÂND: 15:00
CONTEXT: Prima ediție din 2024 a cursului dedicat Viitorilor Părinți combină cele două subiecte importante: Sarcina și Nașterea. Echipa Centrului de Medicină Materno-Fetală Medpark vine tradițional cu informații veridice și utile despre felul în care decurge sarcina, cât și despre travaliu, naștere și îngrijirea nou-născuților. În calitate de speakeri, cu informații actuale vor veni medicul obstetrician-ginecolog, medicul neonatolog, specialistul în alăptare. Toți participanții la Școala viitorilor părinți primesc diplome, cadouri și beneficiază de un tur al Maternității Medpark.
De vorbă cu Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării
UNDE: Artico, bd. Ștefan cel Mare, 168
CÂND: 16:00
CONTEXT: Centrul Artico invită la un eveniment deosebit în cadrul proiectului Cariera Mea. Vino să descoperi perspective noi și să te inspiri din discuția cu Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, care are responsabilitatea principală de a guverna și de a supraveghea politicile, programele și inițiativele în domeniul educației și cercetării din țară. Acesta este responsabil pentru dezvoltarea și implementarea strategiilor educaționale, coordonarea sistemului de învățământ, elaborarea curriculumului școlar, asigurarea calității educației, sprijinirea instituțiilor de învățământ și facilitarea accesului la o educație de calitate pentru toți cetățenii. Împreună vom afla mai multe despre această funcție publică de conducere de nivel superior.
Curs Fashion Design
UNDE: ZIPHOUSE Fashion Academy, str. Studenților, 9/19
CÂND: 17:00
CONTEXT: În cadrul cursului vei obține cunoștințe teoretice și practice care este structurat în următoarele module: Fashion design – noțiuni fundamentale; Cromatologia & scheme cromatice armonice; Materialele textile cu „caracter de modă”; Stilurile vestimentare și caracteristicile lor; Desenul de modă; Forma/silueta în fashion design; Principiile compoziționale în costum; Research & Moodboard; Tendințe actuale & Trendboard; Crearea și reprezentarea colecției de vestimentație. Cursul este predat de cei mai buni mentori din industria fashion din țară.
Sesiune: Ce sunt Criptomonedele și Tehnolgiile Blockchain
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11
CÂND: 17:00
CONTEXT: În acest an ne propunem să aducem și mai multe oportunități pentru entuziaștii IT, Fintech, fondatorilor de Startup-uri și tuturor beneficiarilor Tekwill.De astă dată la Tekwill, să discutăm despre cum poți face prima investiție în Crypto și care sunt recomandările experților în domeniu. Din program: Ce sunt criptomonedele și cum funcționează tehnologia blockchain; Strategii de investiții pentru începători și cum să-ți construiești portofoliul; Cum să folosești aplicații de crypto tracking pentru a-ți gestiona investițiile în mod eficient; Răspunsuri la întrebările tale într-o sesiune deschisă de Q&A.
Webinar: Cum ajutăm elevii să-și depăsească fricile
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65
CÂND: 18:00
CONTEXT: Este firesc să ne fie frică într-o situație periculoasă. Totuși, dacă sentimentul persistă, frica se transformă în anxietate sau fobie și poate afecta serios calitatea vieții. Vă propunem să explorăm împreună metode și tehnici de diminuare a fricii. Abilităti dobândite: Identificarea cauzelor fricilor la elevi; Stabilirea diferențelor dintre frică, anxietate, fobie; Identificarea fricilor specifice diferitor categorii de vârstă; Analiza metodelor de evaluare psihologică a fricilor; Explorarea metodelor, tehnicilor și procedeelor de depășire a fricilor.
Masterclass: Strategii adaptate în dependență de SCOP
UNDE: DoubleClase, str. Vasile Alecsandri, 82
CÂND: 18:00
CONTEXT: În trading se știe că SCOPUL este mereu în fruntea oricărei liste a unui trader! SCOPUL este cel care ne ghidează întreaga activitate și ne face să ne dorim să devenim mai buni în ceea ce facem. Din acest motiv este important ca pe lângă acesta, să avem și o strategie care să îl însoțească. O strategie bazată pe scop este o strategia cu cea mai mare probabilitate de succes, dat fiind faptul că este adaptată necesităților și aptitudinilor personale ale fiecărui trader. În această săptămână vom discuta la acest subiect și vom pune bazele unor posibilități de care traderii noștri să profite la maxim.
Expoziția DesCântec
UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2
CÂND: 18:00
CONTEXT: Te așteptăm la Galeria de Artă Cartego la un tur ghidat cu artista Florina Breazu. Vino să afli secretele din culisele expoziției DesCântec. Cum altfel să înțelegi mai bine creația unui artist, decât de la el însuși. Denumirea expoziției spune totul – un amalgam dintre Des (Desen - Gest) și Cântec (Desen și Cântec). Florina Breazu ne aduce o experiență artistică ce explorează îmbinarea caligrafiei, liniei și culorii într-o simbioză fermecătoare. Expoziția ne invită la o călătorie de purificare prin frumusețea desenului și a cântecului vizual. O sinteză de expresie artistică, unde gesturile artistului și melodia culorilor se împletesc într-un descântec.
Spectacol „Citind pentru Auschwitz”
UNDE: Tetarul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: Un spectacol în care vei regăsi maturitatea inocentă pentru că e limpede, de fapt, că iubirea nu se teoretizează: ea se trăiește și-atât. Într-un stil de o transparență clasică și folosind tehnica povestirii liniare, romanul lui Bernard Schlink relatează povestea tristă a unei iubiri stranii, întunecată de trecutul politic al Germaniei naziste. Romanul a inspirat o ecranizare de succes (cu Ralph Fiennes și Kate Winslet în rolurile principale), care a fost de cinci ori nominalizată la Oscar și la Premiile Bafta și a câștigat un Glob de Aur.
Training ,,Capacitarea Tinerilor Primari și Consilieri Locali în domeniul Politici și Proiecte de Tineret"
UNDE: Vadul lui Vodă
CÂND: 16-18 ianuarie, curent
CONTEXT: Trainingul propus are ca scop elaborarea și implementarea unor programe cuprinzătoare de formare destinate membrilor Congresului autorităților publice locale. Aceste programe vizează prioritățile și nevoile tinerilor, precum și promovarea participării semnificative a tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel local. Din program: Cunoașterea politicilor de tineret; Dezvoltarea competențelor APL în domeniul tineretului; Consultarea rolului APL în asigurarea implicării active a tinerilor și a organizațiilor de tineret în procesele decizionale; Planificarea și bugetarea eficientă a activităților de tineret; Scrierea și managementul proiectelor de tineret, ex. scrierea proiectului "Satul European".
APELURI DE ÎNSCRIERE
Procuratura Generală a Republicii Moldova este în căutare de specialiști în finanțe, contabilitate, precum și de alți funcționari publici
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 19 ianuarie, curent, ora 17:00
CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI
Camera de Comerț și Industie din Republica Moldova în parteneriat cu Creditreform din România invită agenții economici la seminarul online ”Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerii”, care va avea loc la data de 23 ianuarie 2024, ora 10:00 – 13:00 pe platforma online ZOOM
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 ianuarie, curent
CONTEXT: Pentru înregistrare – accesați linkul https://shorturl.at/jBOP1 Pentru informații suplimentare și confirmări, vă puteți adresa la CCI RM. Persoană responsabilă Inga Leonteanu http://inga.leontean@chamber.md, 022222626.
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent
CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link:http://https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent
CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI
Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie -17 mai, curent
CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului investițional. Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță consultări publice asupra proiectului hotărârii Guvernului cu privire la Consiliul național coordonator în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și violenței în familie
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ianuarie, curent
CONTEXT: Până pe 25 ianuarie curent, accesați platforma particip.gov.md și lăsați comentariile și sugestiile dumneavoastră referitoare la proiectul hotărârii de Guvern. Proiectul a fost elaborat pentru a consolida mecanismului instituțional de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie, centrat pe nevoile victimelor. Mai multe detalii AICI
Săptămâna Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universitat Berlin) – Săptămâna a 12-a
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent
CONTEXT: Secția Relații Inernaționale și Managementul Proiectelor a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” anunță despre inițierea procedurii de selecție a candidaților pentru a participa la evenimentele organizate în cadrul celei de-a 12-a Săptămâni a Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universität Berlin), care va avea loc în perioada 10-14 iunie 2024. La concurs, pot participa titulari ai UPSC de la departamentele și subdiviziunile: Comunicare și Marketing Instituțional, Servicii de Dezvoltare Profesională Continuă, Bibliotecă Universitară, Inovații, Relații Internaționale. Toate dosarele vor fi depuse online, iar rezultatele selecției vă vor fi comunicate prin e-mail, la începutul lunii martie. Pentru detalii aplicare AICI
Oportunități din sfera educațională pentru tinerii și studenții din Republica Moldova, s-au deschis înscrierile la ediția a XXX-a a festivalului ISWINT (International Student Week in Timisoara)
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent
CONTEXT: Festivalul se va desfășura în perioada 22.07.2024 - 31.07.2024, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Astfel, studenții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani se pot înscrie online în cadrul platformeihttp://https://iswint.ro/
A fost dat startul concursului de selectare a participantelor și participanților pentru cea de-a patra ediție a Programului PromoTE
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 ianuarie, curent, ora 23:59
CONTEXT: Concursul este deschis pentru tinerele și tinerii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani (elevi, studenți, tineri specialiști din diverse domenii, activiști civici etc.), care manifestă interes pentru domeniile programului. PromoTE este un program unic de capacitare a tinerilor în domeniul drepturilor omului, democrației și activismului civic, bazat pe învățare interactivă și practică, care oferă acces la experiența Asociației Promo-LEX de promovare a valorilor democratice și a drepturilor omului. Pentru mai multe detalii AICI
Apel deschis pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova pentru a deveni membri la lucrările Comitetului Economic și Social European (CESE)
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ainuarie, curent
CONTEXT: CESE oferă oportunitatea de a deveni parte a procesului consultativ al Comitetului Economic și Social European în 2024. Pentru mai multe detalii AICI
Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural din Republica Moldova pot beneficia de un grant din partea proiectului „EU4Culture”, finanțat de UE
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent
CONTEXT: Grantul de mobilitate sprijină o gamă variată de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe (atât online, cât și offline) și alte inițiative ce facilitează schimbul de cunoștințe și dialogul intercultural. Apelul oferă patru tipuri de mobilități: pe termen scurt, mediu, lung sau virtuale. Pentru mai multe detalii AICI
Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, 2024
CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI
Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova dorește să recruteze o persoană cu experiență și foarte motivată pentru a lucra în cadrul Secției de cooperare în calitate de secretar
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 21 ianuarie, curent, ora 18:00
CONTEXT: O descriere a postului și informații privind modalitatea de aplicare sunt disponibile pe site-ul nostru https://bit.ly/3SlfVdT
Program de stagii plătite în sectorul energetic finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului "Securitatea Energetică a Moldovei" (MESA)
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent
CONTEXT: Programul de stagii „Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine" își propune să fortifice capacitatea umană a Moldovei în sectorul energetic prin consolidarea instituțiilor locale și crearea unei forțe de muncă durabile, capabile să promoveze tranziția la energie curată și să sporească securitatea energetică a țării. Pentru mai multe detalii AICI
Asociaţia Presei Independente (API) anunță un concurs deschis de angajare a unei persoane calificate pentru poziția vacantă de reporter(ă) al/a portalului Stopfals.md
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 ianuarie, curent
CONTEXT: Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova este o organizație necomercială care promovează și oferă asistență pentru dezvoltarea durabilă a organizațiilor media și a jurnaliștilor independenți la nivel național și regional, prin consolidarea capacităților profesionale, creșterea rezilienței și îmbunătățirea politicilor publice în domeniul mass-media. Adresa electronică http://stopfals@stopfals.md Pentru informații suplimentare 022 22 09 96, 022 22 09 95.
Fundația SOROS Moldova angajează manager sau manageră de comunicare, part-time pentru proiectul Servicii sociale mai bune (Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale)
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024
CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI
Dacă sunteți în căutarea unui spațiu prietenos în care să creați cu echipa, să faceți repetiții, să socializați cu colegii de breaslă sau cu artiști din alte domenii, vă invităm să aplicați la programul Music Residency
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 ianuarie, curent
CONTEXT: Depuneți-vă candidatura acum:http://https://bit.ly/48zgfdW Această activitate este organizată de Artcor cu sprijinul financiar oferit de Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova - British Embassy.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că, și în acest an este accesbilă platforma digitală https://elearning.ansa.gov.md/ și cursul de instruire „Utilizarea durabilă a pesticidelor”
CONTEXT: Acum, când lucrările din câmp nu ocupă atât de mult timp, agricultorii și distibuitorii de pesticide au posbilitatea să-și îmbunătățească cunoștințelele urmând cursurile specializate la distanță, prevăzute de legislația națională. În rezultat, aceștia vor avea parte de mai multe facilități, adaptate cerințelor agenților economici pe platforma de studiu, și anume: certificat de studii digitalizat – cursanții vor obține certificate de studii în format electronic, personalizate prin QR-cod; evaluarea cunoștințelor de la limita minimă de 80% și limita maximă de 100%, după fiecare modul;
comunicarea pe platforma http://https://elearning.ansa.gov.md prin intermediul unui chat live. Cursul include 13 tematici de formare profesională, prezentări video, materiale pentru lectură obligatorie (secțiuni din legi și regulamente, ghiduri și publicații oficiale, studii de caz) și materiale opționale (materiale video instructive cu subtitre în limba română etc.) La cursurile de instruire se pot înregistra reprezentanții întreprinderilor care utilizează sau comercializează pesticide, numai ca persoane fizice.
Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024
CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M.
Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii AICI
Ambasada Ungariei în Republica Moldova informează despre Programul de burse a Universității de Servicii Publice Ludovika, Ungaria pentru profesori
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024
CONTEXT: Programul oferă oportunitatea schimbului de idei cu membrii comunității academice, cercetători și experți din Europa Centrală și de Est și permite lectorilor vizitatori să susțină prelegeri publice, să participe la ateliere și la discuții profesionale organizate de facultățile gazdă sau institutele de cercetare. Informații cu privire la condițiile de participare la programul de burse al Universtății de Servicii Publice Ludovika puteți găsiți AICI
Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024
TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024
CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații: https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00
CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare:http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.
Mobilitate Academică prin Programul CEEPUS
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, curent
CONTEXT: Stimați studenți și profesori, vă informăm că aveți posibilitatea să participați în mobilitatea academică prin intermediul Programului Țărilor Europei Centrale și de Est (CEEPUS.info). Procedura de aplicare este una simplă și poate fi realizată de sine stătător, iar noi asigurăm o scrisoare oficială. Pentru mai multe detalii http://amtap.md
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Premierul Dorin Recean, prezintă Republica Moldova la forumul de la Davos
UNDE: Davos, Elveția
CÂND: 16-18 ianuarie, curent
CONTEXT: Prim-ministrul Dorin Recean participă, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Șeful Executivului va avea o serie de întrevederi bilaterale cu șefi de guverne și de state, la care va promova agenda economică a Republicii Moldova.
Vicepremierul Nicu Popescu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles, unde are programate mai multe întrevederi cu oficiali europeni, inclusiv cu Gert Jan Koopman, directorul general pentru vecinătate și extindere al UE
UNDE: Bruxelles, Belgia
CÂND: 17 ianuarie, curent
CONTEXT: Oficialii vor discuta și contura pașii următori în ceea ce privește demararea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană. La fel, va fi detaliat și progresele recente pe care le-am înregistrat în implementarea acțiunilor rămase din cele trei recomandări ale Comisiei Europene.
Continuă cea de-a treia rundă de negocieri privind privind încheierea Acordului bilateral în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Confederația Elvețiană
UNDE: Elveția
CÂND: 15-17 ianuarie, curent
CONTEXT: Echipa de negociatori din partea țării noastre este condusă de secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, iar din componența sa fac parte: Elena Țîbîrnă, director general al Casei Naționale de Asigurări Sociale, Stela Pînzaru, director interimar al Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ai Casei Naționale de Asigurări Sociale. Semnarea acordului va asigura protejarea drepturilor sociale și economice ale cetățenilor Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul Confederației Elvețiene. Reamintim că Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale în domeniul securității sociale cu 18 state, dintre care 16 sunt în vigoare.
Militarii moldoveni se vor instrui alături de colegii din armata română
UNDE: Centrul Secundar de Instruire de la Smîrdan, România
CÂND: 14-25 ianuarie, curent
CONTEXT: Antrenamentele se desfășoară în conformitate cu Planul de activitate externă al Armatei Naţionale pentru anul 2024.
Republica Moldova va participa la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), care are loc în cadrul Săptămânii Verzi
UNDE: Berlin, Germania
CÂND: 19-28 ianuarie, curent
CONTEXT: Deschiderea oficială a forumului are loc pe 19 ianuarie curent, unde urmează să se întâlnesc în jur de 200 de miniștri ai agriculturii și secretari de stat. GFFA este organizat de Ministerul Federal German al Alimentației și Agriculturii, fiind recunoscută în lume drept cea mai importantă conferință internațională focusată pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii și industriei alimentare. Vor fi analizate subiecte referitoare la securitatea alimentară, sustenabilitate, inovații, comerț internațional cu produse agricole etc. Pentru țara noastră este o șansă în plus de a stabili și consolida relațiile cu alte țări și cu organizații internaționale, în vederea dezvoltării parteneriatelor strategice. Tot la Berlin, Republica Moldova va participa și în cadrul celei mai cunoscute expoziții din sectorul agroalimentar.
Vizita de lucru la Berlin a Viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea
UNDE: Ambasada Republicii Moldova la Berlin, Gotlandstrasse 16, 10439
CÂND: 19:30, 20 ianuarie, 2024
CONTEXT: Vă aducem la cunoştinţă că, în incinta Ambasadei Republicii Moldova, va avea loc întâlnirea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu reprezentanții comunității moldovenești din Germania. Persoanele interesate de a participa la eveniment sunt rugate să se înregistreze până la data de 18 ianuarie, la adresa electronică: berlin@mfa.gov.md, cu indicarea numelui, prenumelui şi a unui număr de contact. Din cauza spațiului redus, accesul la eveniment va fi asigurat în ordinea primirii solicitărilor de înregistrare. Intrarea în incinta Ambasadei se va efectua în baza unui act de identitate.
În perioada 18-21 ianuarie 2024, Moldova va fi prezentă la târgul internațional de turism Matka Travel Fair 2024 din cu un stand de țară
UNDE: Helsinki, Finlanda
CÂND: 18-21 ianuarie, 2024
CONTEXT: Anul acesta, delegația Republicii Moldova va fi compusă din reprezentanți al Oficiului Național al Turismului al Republicii Moldova. În cadrul expoziției, participanții vor promova Agenda de Evenimente 2024 care conține 40 de evenimente culturale și ofertele turistice precum: tururi vinicole, gastronomice, culturale, kayaking.Vă așteptăm cu drag la standul nostru de țară - stand 6K90.
Începem anul cu un eveniment dedicat Parcursului european al Moldovei, organizat cu suportul Maison de L-Europe de Paris CED
UNDE: Paris, Franța, 29 Avenue de Villiers, 75017
CÂND: 18:30, 18 ianuarie, curent
CONTEXT: Michel Derdevet, președintele Maison de L-Europe de Paris CED, îi va avea în calitate de invitați pe: ES Corina Călugăru, Ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Josette Durrieu, senator de onoare al Hautes-Pyrénées, expert în Moldova, Luca Niculescu, fost ambasador al României în Franța, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Florent Parmentier, secretar general al Centrului de Cercetări Politice de la Sciences Po Paris. Pentru doritori înscrierea este obligatorie – https://shorturl.at/lrFKO
Republica Moldova va participa la expoziția FITUR din Madrid cu stand de țară. În context, vă invităm să vizitați standul amplasat în Hall 4 nr. 4E44
UNDE: Madrid, Spania
CÂND: 24-28 ianuarie, 2024
CONTEXT: Participanții înregistrați din Moldova sunt: Asociația pentru Turism Medical – ATMM , Asociația pentru Turism Receptor ANTRIM, Asociația Patronală a Industriei Turismului – APITOperatorul turistic Ways Travel, Operatorul turistic GoAdventure, Operatorul turistic Tatrabis, Castel MIMI, Compania aeriană Fly One. Vom fi bucuroși să aflăm sugestiile Dvs. care să ne aducă o vizibilitate mai mare, contacte cu agenții de turism și, într-un final, turiști străini care să ne viziteze țara. Pentru mai multe detali AICI https://spania.mfa.gov.md/
Ambasada Republicii Moldova în Lituania informează despre sistarea temporară a prestării serviciilor consulare
CÂND: Până la data de 29 ianuarie, 2024
CONTEXT: În situații de urgență (deces, accident, arest, calamități naturale ) vă rugăm să apelați la numărul de contact +370 613 18707 (la acest număr de telefon NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare de ordin general) sau să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice vilnius@mfa.gov.md, sau să vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova.
În cadrul programului ”Ambasada vine mai aproape de tine”, funcționarul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Manchester
UNDE: Manchester, Holy Angels Church, 18 Moorfield Rd, Salford M6 7QD.
CÂND: 27 ianuarie, 2024
CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, consultații pe teme consulare etc. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze obligatoriu în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://consul.london@mfa.gov.md.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii