AGENDA ZILEI//17.03.2023

Meroslava Parii
16/03/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Conferință de presă susținută de către fracțiunea PAS din CMC

UNDE: Primăria municipiului Chișinău, Sala Albastră,bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 09:00

 

Adunarea Generală a Judecătorilor

UNDE: Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova str. 31 August, 1989, 129

CÂND: 10:00

CONTEXT: În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor vor fi aleși membrii permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul  judecătorilor.

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 17 martie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Startup Moldova Suumit 2023

UNDE: Centrul  de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, str. Studenților 9/11

CÂND: 10:00-18:00

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 17 martie 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Ordinea de zi a ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă

UNDE: Sediul PACE, str. Mitropolit Dosoftei, 122

CÂND: 11:00

CONTEXT: Partidul Acasă Construim Europa (PACE), își va prezenta candidatul la fincția de Primar General al municipiului Chișinău și la funcție de primar în alte orașe din țară. Totodată, PACE, își va prezenta noul sediu și prioritățile Partidului, pentru perioada imediat următoare.

 

Forumul ONG-urilor de mediu, edița 2023 – Raportarea rezultatelor din ateliere și concluziile forumului

UNDE: Summit Events, Sala Roșie, str. Tighina 49/3

CÂND: 11:30

CONTEXT: La 16 martie, curent, la Chișinău, a demarat Forumul ONG-urilor de Mediu, ediția 2023, sub sloganul Participă-Promovează-Acționează  pentru un mediu sănătos și protejat. Evenimentul este organizat de către Asociația Obștească EcoContact în parteneriat cu Consiliul Național de Mediu al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC).

 

Analize economice din 17 martie 2023

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Subiectul analizelor economice cu Veaceslav Ioniță: „Salariile în Republica Moldova”.

 

Lansare de carte „IDEI POLITICE ȘI CLIVAJE IDEOLOGICE”

UNDE: Biblioteca Științifică, Sala de lectură nr 1, științe umaniste și economice, str. Pușkin, 38, orașul Bălți

CÂND: 11:30

CONTEXT: În cadrul evenimentului va avea loc lansarea cărții „Idei Politice și Clivaje Ideologice”,  de Igor Munteanu, Doctor în Drept, Conferențiar Universitar, Președinte al Consiliului Administrativ al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS).

 

O nouă ediție în cadrul Proiectului „Sporirea transparenței și eficienței achizițiilor publice realizate de MEC”

UNDE: Părinți Solidari, Facebook Live

CÂND: 12.00

CONTEXT: Emisiunea are obiectivul de a contribui la sporirea transparenței bugetare și a achizițiilor publice în cadrul celor mai importante instituții din sistemul educațional – MEC, dar și să încurajeze cetățenii să acceseze informațiile privind achizițiile publice sau procesul bugetar.

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 17 martie 2023

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI 

 

Consultări Publice

UNDE: Ministerul  Muncii și Protecției Sociale, Sala de ședințe din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune, etaj 4, str Vasile Alecsandri, 1

CÂND: 14:00-16:00

CONTEXT:  Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Economică a Femeilor (UN WOMEN), vă invită la consultările publice privind Proiectul hotărârii Guvernului pentru pilotarea Serviciului Integrat Regional pentru victimele violenței sexuale.

 

Conferință științifico-practică : „Ziua Mondială a Somnului 2023”
UNDE: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Sala de conferințe, str. Nicolae Testemițanu, 29

CÂND: 14:00
CONTEXT: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Catedra de Fiziologie a Omului și Biofizică în parteneriat cu Centrul Republican de Somnologie din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, vă invită la conferința științifico-practică „Ziua mondială a Somnului 2023. Zece ani de activitate a Centrului de Somnologie INN Diomid Gherman”.
Programul conferinței include subiecte de actualitate în domeniul somnologiei precum: tulburările de ventilație pulmonară în somn, insomniile, tulburările de somn la copii. De asemenea, vor fi abordate și aspecte ce țin de accidentele rutiere provocate în urma adormirii șoferilor la volan și dependența de gadgeturi.
 

Scriitorul de Vineri – Larisa Turea

UNDE: Librăria din Hol, str. București, 68

CÂND: 16:00-18:00

CONTEXT: Oaspetele evenimentului, este scriitoarea Larisa Turea, care va răspunde la toate întrebările dumneavoastră, va oferi autografe și vă va recomanda cărți.

 

Seminar teoretico-practic „Alfabetizarea media a cadrelor didactice”

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău „Ion Creangă”, Facultatea de Științe ale Educației, Catedra Pedagogie Preșcolară, Educație Fizică și Dans, Sala Clasei Viitorului, Online

CÂND: 15:00

CONTEXT: Evenimentul este adresat studenților, masteranzilor, cadrelor manageriale, cadrelor didactice și tuturor celor interesați de tematica seminarului. Lincul pentru accesare Online AICI

 

Proiecția filmului elvețian „Tambour Battant” de Fransois Christophe Marzal

UNDE: Patria,  bd. Ștefan cel Mare, 103

CÂND: 18:00

CONTEXT: Evenimentul are loc în cadrul Zilei Internaționale a Francofoniei în Republica Moldova.

 

Live la Kasandruța – Ana Everling & Dan Brumă

UNDE: Kasandruța, str. Vasile Alecsandri 111/7

CÂND: 18:30

CONTEXT: Veți avea posibilitatea să ascultați o muzică inspirată din folclor, muzică clasică și muzică improvizată modernă.

 

Concert de flaut japonez

UNDE: MediaCor, Alexei Mateevici, 60

CÂND: 19:00

CONTEXT: Mediacor, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în Moldova, prezintă concertul Live Yosuke Irie, tânăr artist japonez, instrumentist de shakuhachi, care reușește să combine tehnica tradițională cu stilurile moderne de interpretare.

 

Concert: Julien Dassin și Orchestra Paris Tour Eiffel

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 24

CÂND: 19:00

CONTEXT: Pentru prima dată în Moldova, pe scena Palatului Național, în concert, fiul Legendarului Artist Joe Dassin, alături de Orchestra Paris Tour Eiffel.

 

În perioada 15 martie-15 aprilie, la nivel global, este marcată LUNA PĂDURII, pentru a evidenția rolul și importanța bogăției forestiere în menținerea armoniei și a echilibrului pe pământ. Tot în această lună, dedicată pădurilor de pretutindeni, sărbătorim și Ziua Internațională a pădurilor pe data de 21 martie.

 

Efectivul în termen și pe contract al Armatei Naționale va executa trageri de instrucție la poligoanele militare din nordul și centrul țării, în perioada 13-17 martie, curent. Astfel, în cadrul ieșirilor de campanie, militarii vor executa trageri din armamentul de infanterie, conform Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023. În acest context, informăm populația cu privire la mișcarea militară  pe drumurile naționale. Rugăm cetățenii să nu  distribuie în spațiul online  imagini, foto sau video cu vehiculele din dotarea Armatei Naționale pentru a preveni apariția știrilor false.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 14 – 17 martie, curent, vicepremierul Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare întreprinde o vizită de lucru în Polonia, unde va avea mai multe întrevederi cu oficialii polonezi, care vor împărtăși cele mai bune practici și experiențe în domeniul antreprenoriatului agricol și dezvoltării rurale.

 

Meroslava Parii
16/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii