AGENDA ZILEI//17.11.2023

Meroslava Parii
16/11/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În perioada 15-17 noiembrie, Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen și Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, se vor afla în Republica Moldova într-o vizită de lucru. De asemenea, cei doi șefi de stat care ne vizitează țara vor avea discuții cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu și cu Prim-ministrul Dorin Recean. În ziua de vineri, Președinta Maia Sandu și omologul său din Austria vor participa la un forum de afaceri moldo-austriac, organizat de Camerele de comerț și industrie din ambele țări. În aceeași zi, cei trei președinți se vor întâlni cu studenții Universității de Stat din Moldova.

 

O echipă de experți din Lituania, în domeniul sistemelor de monitorizare și control al sistemului agricol, conform cerințelor stricte ale Uniunii Europene, se află în vizită în Republica Moldova. Misiunea lor se desfășoară în perioadă 13-17 noiembrie și are ca scop facilitarea schimbului de cunoștințe și experiențe, contribuind astfel la dezvoltarea sistemului nostru de control agricol în conformitate cu standardele UE.

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 17 noiembrie 2023
UNDE:  Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 73, Procuratura Generală  

CÂND: Ora 8.00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferința „Visul prinde Aripi: Reziliența feminină. Putere și Prosperitate în era crizelor”

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 09:00

 

EdTech Bootcamp

UNDE: Artcor, 31 August 1989, 137

CÂND: 09:00, 15-19 noiembrie, curent

CONTEXT: Cum ar putea tehnologiile să schimbe sistemul educațional? Să facă învățarea mai eficientă, mai incluzivă sau mai atractivă? Dacă știi să răspunzi la cel puțin una dintre întrebări, vino între la Bootcampul Edtech, organizat de Garage48 și Yep!Moldova, un program de 5 zile la care vei dezvolta o soluție inovativă pentru a îmbunătăți sistemul de educație din Moldova. În doar cinci zile, te vom ajuta să faci primul pas de la ideie la crearea unui Produs Minim Viabil (MVP).

 

Instruiri tematice referitor la Marketingul Internațional

UNDE: Camera de Comerț și Industrie din Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 09:30, până la data de 28 noimenbrie, curent

CONTEXT: Academia Exploratorilor include o serie de instruiri tematice referitor la marketingul internațional, reglementările și procedurile vamale de export, elaborarea și negocierea contractului de export, accesul la surse de finanțare pentru export, etc. Seminarele vor fi organizate, atât în format online, cât și cu prezență fizică la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
 

Eveniment de încheiere a Campaniei „Săptămâna Națională a Bunătății” – Ediția a 3-a

UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND: 10:00

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 17 noiembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Seminar Republican instructiv-practic „Disciplina Dans sportiv în învăţământul extraşcolar. Particularităţi de predare/învăţare/evaluare”

UNDE: ARTICO, bd. Ștefan cel Mare, 171/1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Scopul acestuia se axează pe acordarea asistenţei metodice şi diseminării bunelor practice în rândul cadrelor didactice din învăţământul extraşcolar, profilul Artă coregrafică.
Obiectivele seminarului: Sensibilizarea participanţilor privind necesitatea şi oportunităţile de îmbunătăţire a performanţelor coregrafice; Identificarea metodelor şi tehnicilor efective de predare a dansului sportiv în învăţământul extraşcolar; Analiza experienţei avansate şi a motivaţiei cadrelor didactice spre performanţe superioare.

 

Forumul de afaceri „Republica Moldova-Republica Austria”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, sala LOFT, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 10:00

CONTEXT: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Ambasada Austriei la București, invită mediu de afaceri să participe la Forumul „Republica Moldova-Republica Austria”. Eenimentul are loc în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a Președintelui Austriei, Alexander van der Bellen.

 

Conferință de presă organizată de Asociația Promo-LEX cu tema „Prezentarea Raportului nr.5 al Misiunii de Observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie”

UNDE: Asociația Promo-LEX, str. Petru Movilă, 23/13

CÂND: 11:00

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 17 noiembrie 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă dedicată Festivalului Internațional al Școlilor de teatru și Film Class-Fest 2023, ediția a XII-a

UNDE: Agenția de presă INFOTAG, str. Mihail Kogălniceanu, 76

CÂND: 11:00

 

Analize economice cu Veaceslav Ioniță – 17 noiembrie 2023. Subiectul „Evoluția prețurilor de pe piața imobiliară”

UNDE: Online

CÂND: 11:30

 

Conferință de presă susținută de președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, și secretarul executiv al Camerei, Simeon Blîndu
 UNDE: Chișinău, str. Mihail Kogălniceanu 76, Agenția de presă INFOTAG  

CÂND: Ora 12.00

CONTEXT: Tema „Participarea agenților economici din Republica Moldova la expoziția "China (Poland) Trade Fair 2023", care va avea loc la Ptak Warsaw Expo, Polonia, în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie”

 

Eveniment: Discuție cu secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Cadrul Guvernului României, Adrian Dupu

UNDE: Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 14:00

CONTEXT: Îți este interesant cu ce se ocupă un secretar de stat și care este rolul acestei funcții publice de conducere de nivel superior în menținerea și dezvoltarea unei țări? Vă invităm la o discuție cu secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, și veți afla detaliile care vă interesează. Secretarul de stat este o figură-cheie în menținerea și dezvoltarea unei țări. Cu o misiune complexă, acesta facilitează dialogul politic, sprijină proiectele de dezvoltare, promovează schimburile culturale și educaționale și acordă un sprijin crucial în asigurarea parcursului spre un viitor prosper.

 

Discuție publică: „Cum pot deveni soluțiile digitale motorul interacțiunii dintre stat și diasporă?”

UNDE: Str. București, 90, oficiu 20

CÂND: 14:30

CONTEXT: IPRE în cooperare cu GIZ Moldova, Agenția de Guvernare Electronică (AGE) și Privesc.Eu, va organiza discuția publică „Cum pot deveni soluțiile digitale motorul interacțiunii dintre stat și diasporă?”. În cadrul discuției, vor fi abordate aspectele-cheie privind soluțiile digitale dezvoltate și disponibile pentru diaspora Republicii Moldova, gradul de utilizare al soluțiilor digitale de către diasporă, instrumentele pentru sporirea gradului de utilizare al soluțiilor digitale de către membrii diasporei, dar și care sunt acțiunile de informare și promovare a soluțiilor digitale în rândul diasporei.
 

Ziua Internațională a Studentului

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 15:00

CONTEXT: Ce ai zice dacă ți-am spune că există și momente pentru pură distracție în aceleași locuri pe care le frecventezi pentru învățătură? Atenție, nu într-o zi oarecare, ci într-o zi cu totul specială pentru tineri: 17 noiembrie - Ziua Internațională a Studentului. Pe lângă muzică bună și atmosferă de neuitat, îți garantăm că vei face cunoștință cu cel puțin 10 persoane noi pasionate de gamde design, animație și conținut interactiv.
 

Training: "De la Conflict la Colaborare: Instrumente de Gestionare a Conflictelor"

UNDE: Centrul de Tineret Buiucani, str. Ghidighici 3/3

CÂND: 15:30
CONTEXT: Dacă ai de la 18 la 35 ani și îți propui sa-ți îmbunătățești relațiile personale și profesionale precum și sănătatea mentala și emoționala vină la trainingul cu genericul:
"De la Conflict la Colaborare: Instrumente de Gestionare a Conflictelor", unde vei explora și dezvolta abilitatea esențială de comunicarea nonviolentă. Este un mod de a vorbi și de a asculta pentru a relaționa cu ceilalți, care îți permite să te conectezi într-un mod autentic, respectuos și empatic pentru relații armonioase. Dacă vrei să înveți mai multe despre acest subiect, îți recomandăm să participi la acest training gratuit.

 

Eveniment: La Startup 101 – Ediția a III-a

UNDE: Yep Molodva, Online

CÂND: 16:00, 13-17 noiembrie, curent

CONTEXT: La Startul 101, este o școală de antreprenoriat gratuită pentru toți elevii cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani, care se va desfășura timp de 5 zile, online, în luna noiembrie. Programul se află la cea de-a treia ediție, iar asta înseamnă că peste 2500 de elevi au învățat deja despre startupuri și afaceri alături de noi. În cele 5 zile, îți vom povesti despre: Ce profesii nu vor mai exista în viitor; Cum să dezvolți idei care să-ți aducă bani; Care sunt primii pași de realizare a unei idei; Design Thinking – de unde vin ideile; Marketing și analiza pieței; Management și leadership;
Public speaking – cum faci o prezentare care să atragă și să convingă.
 

Sesiune de Redactare a Eseurilor

UNDE: America House, str. Bănulescu Bodoni, 27

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vă invităm la America House Chișinău pentru o sesiune de redactare a eseurilor care îți va ascuți abilitățile de scriere și îți va scoate în evidență aplicația la facultate. Professor Steven Youngblood, director al Centrului pentru Jurnalismul Păcii Globale de la Park University și bursier Fulbright, îți va oferi îndrumare de specialitate în ceea ce privește eseurile de admitere la facultate.
Sesiunea interactivă vă va oferi posibilitatea de a crea o schiță pentru propriul eseu.

 

Program de instruire a tinerilor facilitatori în educația Non-Formală

UNDE: Centrul Municipal de Tineret, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: 11 noiembrie-22 decembrie, curent

CONTEXT: Programul este o experiență transformațională pentru tineri. În cadrul programului veți învăța cum să facilitați activități educative într-un mod interactiv și atractiv. Această abilitate este esențială pentru a inspira și a implica tinerii la învățare. În același timp , programul te va ajuta să îți dezvolți abilitățile de cominicare, cum să îți exprimi gândurile și ideile într-un mod clar. Veți învăța să gândiți în afara cutiei, să dezvoltași edei inovatoare și să creați activități educative captivante.

 

Program de instruire privind managementul clinic al accidentului vascular cerebral (AVC)

CÂND: 17, 18 noiembrie, curent

CONTEXT: La ateliere va participa personalul medica de la spitalele raionale Hâncești, Căușeni, Cahul, Comrat. În instituțiile respective vor fi create centre primare AVC.

 

Spectacol: „Boeing-Boeing”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:00
CONTEXT: Comedia Boeing-Boeing, de Marc Camoletti în regia lui Mihai Țărnă, revine. Bernard este un arhitect de succes, care are trei logodnice, toate stewardese, de naționalități diferite. Fiecare femeie crede că anume ea este aleasa inimii, dar nu e chiar așa...Vino să vezi o istorie amuzantă și plină de coincidențe neașteptate în care vei trăi la intensitate maximă o zi din viața nebună a lui Bernard, micul paradis al căruia, funcționează la perfecție - trebuie doar să gestioneze corect calendarul de zboruri și să beneficieze de ajutorul Bertei, menajera sa fidelă. Vizita neașteptată a vechiului său prieten, Robert, și trecerea stewardeselor pe un nou avion Boeing, dă peste cap toate orarele de zbor, îi poartă pe protagoniști într-un haos, plin de coincidențe.

 

Expoziție: „Între Sacru și Profan” de Mihail Grecu

UNDE: Iusty Art Gallery, str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, 3

CÂND: 18:30, până la data de 30 decembrie, curent

CONTEXT: Pentru ultima expoziție din 2023, Iusty Art Gallery vine cu o expoziție specială, dedicație la 107 ani de la nașterea artistului. Revoluționar ca spirit și filosof în concepțiile sale, Mihail Grecu a intrat în palmaresul artiștilor basarabeni recunoscuți de către comunitatea mondială.
Creația artistului fiind apreciată nu doar în spațiul sovietic, dar și în Asia, prin expoziții în Beijing (Republica Populară Chineză) și Tōkyō (Japonia), iar tripticul Istoria unei vieți (1967) a devenit parte a colecției permanente al Galeriei Tretiakov, Moscova. Actualmente o colecție vastă de lucrări poate fi regăsită în Muzeul Național de Artă al Moldovei.

 

Proiect fotografic al artistului român Matei Bejenaru

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 3 decembrie, curent

CONTEXT: Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) găzduiește în perioada octombrie-decembrie 2023 primul proiect fotografic expus la Chișinău al artistului român Matei Bejenaru.
Astfel, la eveniment va fi Matei Bejenaru, președinta Asociației Române de Artă Contemporană, Anca Poterașu, alături de alte personalități culturale și reprezentanți ai instituțiilor din România și Republica Moldova implicate în proiectul PRUT. Vernisajul se va încheia cu un dialogul cu publicul prezent. Expoziția de la Chișinău va conține lucrări expuse la standard muzeal și va fi difuzată și o proiecție video ce va dezvălui aproximativ alte 200 de imagini din proiectul PRUT.

 

Spectacol: „Ultima noapte la Madrid”

UNDE: Teatrul Naţional Eugene Ionesco, bd. Șrigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Spectacolul „Ultima Noapte la Madrid” ne redă viața lui Jaqueline Roque, ultima dintre cele șapte soții ale pictorului spaniol Pablo Picasso, despre care acesta spunea că este unica femeie care îl înțelegea. Prin jocul său de o expresivitate artistică excepțională, actrița Ala Menșicov, reușește să transmită publicului gîndurile și trăirea sufletească, plină de tristețe, bucurie și fascinație pe care ultima soție a marelui pictor Pablo Picasso, franțuzoaica Jacqueline Roque a trăit-o împreună cu acest geniu pînă la sfîrșitul vieții lui. Din povestea lui Jacqueline aflăm despre viața zbuciumată, creația impresionantă și caracterul despotic al genialului Pablo Picasso, dar și despre marea dragoste pe care această femeie a trăit-o alături de el și în numele căruia și-a sacrificat viața.

 

Spectacol: „Ecuații amoroase” de Aldo Lo Castro

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Scriitorul Aldo Lo Castro construiește în Ecuații amoroase o comedie cinică despre relații, căsnicie şi despre cum prea multă iubire poate, într-adevăr, ucide. Totul pe fondul unor schimburi de replici pline de haz, al unor qui-pro-quo-uri irezistibile şi al unor situații comice istețe, în care umorul este învăluit în ironie.

 

Luna Filmului European

UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND: 18:30

CONTEXT: Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge și în Republica Moldova. Începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno. Vă invităm la filmul: "Slow" (Lituania) - Câștigător Directing Award, Sundance Film Festival 2023, regizoare: Marija Kavtaradze.

 

Expoziție: „Dimensiunile personalității lui Dimitrie Cantemir”

UNDE: Biblioteca Național a Republicii Molodva, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 30 noiembrie, curent

CONTEXT: Ecpoziția este dedicată celebrării a 350 de ani de la naşterea marelui cărturar român, erudit de faimă europeană, domnitor moldovean, academician berlinez, cronicar, a cărui operă valoroasă este de peste trei secole în patrimoniul cultural naţional şi universal. Expoziția readuce în atenția publicului sinuosul traseu biografic și politic al lui Dimitrie Cantemir, personalitate complexă a culturii noastre și a culturii europene, care continuă să trezească interesul istoricilor și cercetătorilor din diverse generații, dar mai ales excepționala sa operă, de factură enciclopedică.
 

3 SUD EST revine la Chișinău

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 19:00

CONTEXT: 3 SUD EST revine la Chișinău, cu un show live memorabil, care deja devine o tradiție, la Palatul Național "Nicolae Sulac". Show-ul va fi unul magistral de la început până la final și va purta fanii pe drumul nostalgiei cu hit-uri precum “Amintirile”, “Te plac”, “Ai plecat”, care te duc cu gândul la perioada copilăriei sau a adolescenței, dar te va aduce și în prezent prin cântece precum “Cine ești”, “Stele” sau “Jumătatea mea mai bună” și multe altele.

 

Concert: ABBORN - ULTIMATE ABBA CLASSIC SHOW

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 19:00

CONTEXT: De mai bine de 20 de ani, ABBORN a devenit una dintre cele mai de succes trupe de tribut ABBA din Europa, având peste 5000 de concerte și câștigând respectul fanilor și criticilor deopotrivă. În toamna anului 2009, trupa a câștigat premiul "Cele mai bune tributuri ABBA!" în cadrul emisiunii de televiziune franceze FT1, cu peste 70 de milioane de telespectatori. Trupa a împărțit scena cu mari artiști precum Thomas Anders, Otawan, DJ Bobo, Boney M, Jason Donovan, Ace of Base și alții. Au susținut peste 500 de concerte în mai mult de 65 de țări, atrăgând peste 5 milioane de spectatori.

 

Spectacol: „Năpasta” de I.L.Caragiale

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 19:00
CONTEXT: Plecând de la povestea clasică, „Năpasta” de I. L. Caragiale, scrisă în 1890, regizorul, Iulian Bubuioc, propune o interpretare modernă a subiectului, în care vorbește despre o lume scufundată în păcate. Despre o lume bântuită de forțele malefice, unde nu există Dumnezeu.
"Năpasta" este un spectacol care pune în discuție aspecte importante ale moralității, religiei și tradițiilor. Despre laturile întunecate ale naturii umane, cum ar fi ipocrizia, corupția, violența și decăderea morală. Ce este omul? Ce este Dumnezeu? Ce este năpasta? Adaptare după textul omonim al lui Ion Luca Caragiale.

 

Meci Moldova-Albania

UNDE: Stadionul Zimbru, bd. Dacia, 45

CÂND: 19:00

CONTEXT: Magia fotbalului revine pe stadionul Zimbru. Pe 17 noiembrie, la Chișinău se va disputa ultimul meci din acest an din preliminariile Campionatului European de fotbal, contra selecționatei Albaniei. Suntem aproape ca niciodată de o calificare istorică la EURO2024 și avem nevoie de susținerea fiecărui suporter. După o serie de rezultate frumoase, Naționala condusă de Serghei Cleșcenco va lupta din nou pentru a aduce bucuria suporterilor din întreaga țară.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante de consultant principal (perioadă determinată), Direcția politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 27 noiembrie, curent

Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Justiției organizează examen de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 noiembrie, curent

CONTEXT: Doritorii de a susține examenele de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați pot depune dosarele la Ministerul Justiției până pe data de 26 noiembrie 2023. Examenul de atestare se va desfășura în perioada 11-15 decembrie și este organizat de Comisia de atestare și disciplină a interpreților și traducătorilor autorizați. Care sunt condițiile de înscriere la examen și ce documente trebuie depuse, aflați AICI

 

Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova angajează - Secretar-Referent

TERMEN LIMITĂ DE APICARE: 25 noiembrie, curent

CONTEXT: Cerinţe faţă de candidați: Experienţă de muncă în domeniul managementului documentelor: nu mai puțin de 2 ani; Competenţe digitale: (Microsoft Office, Internet, e-mail etc.);
Cunoașterea limbilor: română- avansat; rusă- avansat; engleza- preferabil. Pentru mai multe detalii AICI


Concurs - Expert asociat al echipei CRJM

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 noiembrie, curent

CONTEXT: Ești specializat în justiție, anticorupție și integritate, drepturile omului, democrație, societate civilă și vrei să devii expert asociat al echipei CRJM? Atunci te încurajăm să depui dosarul până la 20 noiembrie. Experții selectați vor fi contractați pentru o perioadă de până la trei ani și urmează a fi implicați periodic în activitățile noastre, inclusiv cele de cercetare și analiză juridică, elaborarea opiniilor juridice și/sau comentariilor la proiecte de lege și inițiative legislative, advocacy, activități de instruire și reprezentare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Anunț - Două inițiative de suport pentru mass-media

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, 2024

CONTEXT: Uniunea Europeană a anunțat recent două initiative de suport pentru mass-media. Prima din ele se focusează pe colaborări transfrontaliere. Bugetul total al acesteia este de până la 6 milioane de euro. A doua, este dedicată mass-mediei locală/regională, jurnalismului de investigație și de interes public, etc. Bugetul disponibil este de până la 5 milioane de euro. Pentru mai multe

detalii AICI

 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie 2023, curent

CONTEXT: Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa http://[email protected].

 

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”

CÂND: Începând cu 1 noiembrie, curent

CONTEXT: Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturile pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Pentru a beneficia de aceste compensații, toți cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ofertă de mobilitate academică pentru studenții USM în cadrul programului Erasmus+ KA171

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 24 noiembrie, ora 17:00

CONTEXT: Oficiul Mobilități Academice din cadrul Departamentului Cooperare Internațională, Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Universitatea din Napoli Federico II, Italia, anunță concurs de selectare a beneficiarilor de mobilitate academică pentru studii, pe perioada anului academic 2023/2024 - Științe Politice (Political Sciences) Pentru mai multe detalii AICI

 

Lansarea concursului de selecție a 5 jurnaliști moldoveni pentru a produce două investigații jurnalistice legate de dezinformarea privind integrarea europeană în Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 noiembrie, curent, ora 18:00

CONTEXT: Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în colaborare cu Centrul de Studii Est-Europene din Vilnius, cu sprijin financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei, are plăcerea de a anunța despre lansarea concursului de selecție a 5 jurnaliști moldoveni pentru a produce două investigații jurnalistice legate de dezinformarea privind integrarea europeană în Moldova, activitățile fac parte din cadrul unui program specializat de sprijinire a jurnalismului de calitate în Republica Moldova. Pentru mai multe detalii AICI


Apelul pentru proiecte cu valoare mică

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează apelul pentru proiecte cu valoare mică. Apelul de proiecte vizează toate cele 3 priorități ale programului de cooperare și va finanța proiecte în următoarele domenii: schimbări climatice și prevenirea riscurilor, biodiversitate, educație, sănătate și bună guvernanță. Eventuale întrebări sau clarificări cu privire la conținutul documentelor pot fi transmise pe adresa: http://[email protected] cu cel mult 21 de azile înainte de încheierea apelului de proiecte.

 

Procesul de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor post-investiție

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 noiembrie, curent

CONTEXT: Subvențiile vor fi acordate domeniilor prioritare, stabilite în urma consultărilor cu mediul de afaceri. Astfel, fermierii își vor recupera o parte din cheltuieli pentru investițiile realizate în plantații, sere, echipamente de irigare, ferme zootehnice, tehnologii de lucrare a solului, infrastructura post-recoltare, dezvoltarea agroturismului rural etc. Cererile de subvenționare pot fi depuse de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia la oficiile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care s-a efectuat investiţia.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Vizita Ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, în SUA

UNDE: New York, SUA

CÂND: 13-17 noiembrie, curent

CONTEXT: În perioada 13-17 noiembrie 2023, ministrul finanțelor Petru Rotaru efectuează o vizită de lucru la New York (SUA) pentru a participa la Dialogul privind fiscalitatea și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă - Ediția 2023, o inițiativă comună a Guvernului Finlandei și a Guvernului Norvegiei, Universității din Columbia și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Ministrul Petru Rotaru va participa în calitate de vorbitor la panelul de discuții dedicat creării unor sisteme și administrații fiscale durabile și rezistente, alături de Katherine Baer, director adjunct al Fondului Monetar Internațional și de Michael Jarvis, director executiv al Inițiativei pentru transparență și responsabilitate.
 

Vizita Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în SUA

UNDE: New York, SUA

CÂND: 13-18 noiembrie, curent

CONTEXT: În perioada 13-18 noiembrie, ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu se află într-o vizită de lucru la New York, SUA, unde va participa la Dialogul privind fiscalitatea și obiectivele de dezvoltare durabilă, ediția 2023.În cadrul vizitei de lucru, demnitarul are planificate mai multe întrevederi cu oficiali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

 

Târgul mondial de electronice – Productronica 2023

UNDE: Munchen, Germania

CÂND: 14-17 noiembrie, curent

CONTEXT: Suntem încântați să vă anunțăm că ACEM în parteneriat cu Agenția de Investiții/Invest Moldova Agency, va participa la târgul mondial de electronice - Productronica 2023, München, Germania, pentru a treia oară consecutiv. Vă așteptăm cu drag să ne vizitați la standul de țară B3.241. Participarea în cadrul evenimentului are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”.

 

Suedia reintroduce controlul la frontierele interne

UNDE: Ambasada Republicii Moldova în Suedia

CÂND: Până la data de 11 mai 2024

CONTEXT: Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei informează cetățenii care se află, planifică să tranziteze sau să călătorească în Regatul Suediei despre reintroducerea de către autoritățile suedeze a controlului la frontiera de stat. Recomandăm cetățenilor să dețină în permanență asupra lor, pe durata călătoriei spre și dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil acceptat pentru traversarea frontierei. Cetățenii care se confruntă cu o situație cu caracter urgent pot apela pentru asistență consulară la linia de telefon a Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm +46 769 423 423.

 

Meroslava Parii
16/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii