AGENDA ZILEI//18.01.2024

Meroslava Parii
17/01/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă susținută de ministrul Educației și Cercetarii al Republicii Moldova, Dan Perciun, privind prioritățile Ministerului Educației și Cercetării pe anul 2024

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:30

 

Evenimentul public „Soluții digitale pentru eficientizarea activității administrației publice locale” organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în cooperare cu GIZ Moldova și Agenția de Guvernare Electronică

UNDE: Bristol Hotel, Sala de conferințe, str. Pușkin, 32

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă organizată de SA Termoelectrica cu tema „Aplicarea metodologiei privind repartizarea energiei termice pentru sezonul de încălzire 2023-2024”

UNDE: SA Termoelectrica, str. Tudor Vladimirescu, 6

CÂND: 10:00

 

Ședința Parlamentului Republicii Moldova di 18 ianuarie 2024

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

Inaugurarea unui aparat de ultrasonografie la Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, procurat cu suportul financiar al Guvernului Japoniei

UNDE: Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, str. Grenoble, 147

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă și repetiție deschisă pentru premiera spectacolului „August” de Tracy Letts, regie Alexandru Cozub

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 11:00

 

Webinar Dezvoltarea toleranței față de sine și față de ceilalți – garant al relațiilor eficiente

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65

CÂND: 15:00

CONTEXT: Trăim într-o societate tot mai diversă, în care conviețuiesc oameni cu diferite caractere, comportamente, dar și credințe, tradiții, culturi. Pentru a te simți bine și confortabil printre oamenii atât de diferiți avem nevoie de toleranţă, care înseamnă o atitudine deschisă şi respect nu doar faţă de diferenţele care există între oameni dar și față de sine. Abilităti dobândite: Manifestarea unor atitudini pozitive faţă de sine şi faţă de ceilalţi; Exersarea atitudinilor şi comportamentelor tolerante.

 

Lansare de carte: „Ca frunza” și „Povestiri din Climăuți” de Galina Grosei

UNDE: Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu”, bd. Dacia, 20

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vă așteptăm la lansarea volumelor: „Ca frunza” (versuri) și „Povestiri din Climăuți” de Galina Grosei. Volumele sunt ilustrate de autoare. Participă scriitori, regizori, actori, soliști vocali și instrumentiști, profesori din universul artistic.

 

Clubul Tinerilor Makeri Chișinău – Ziua Ușilor Deschise 2024

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 15:00

CONTEXT: Acest eveniment este despre împărtășirea pasiunii noastre pentru tehnologie, inovație și crearea unei comunități care împărtășește aceleași valori. Veți avea oportunitatea să faceți cunoștință cu membrii și mentorii echipei CTM, atelierele și evenimentele pe care le vom organiza pe parcursul anului.Veți putea participa la diferite activități icebreaker.
 

Curs pentru adolescenți – 17 experți din diverse domenii

UNDE: PowerUp, str. Kiev, 4/2

CÂND: 17:00

CONTEXT: Începe cel mai tare curs pentru adolescenți, dedicat dezvoltării personale și descoperirii adevăratelor tale abilități. Ce te așteaptă: Explorează-ți abilitățile și pune-ți în valoare potențialul.
Fii ghidat și instruit de 17 profesioniști. 7 module de antrenament prin care vei deveni cea mai bună versiune a ta.

 

Tehnici de Management al Resurselor Personale

UNDE: Atypic, str. Pușkin, 44/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: De obicei, atunci când vorbim de eficiență, se pune accent, în principal, pe gestiunea timpului. Considerăm timpul a fi cea mai importantă resursă de care dispunem. Însă, există multe altele, de managementul corect al cărora depinde rezultatul cu care ne putem mândri atunci când tragem linia, dar și starea pe care o avem în procesul de atingere a acestui rezultat. Vom vorbi despre energie, sănătate, motivație, relații și alte resurse importante pentru orice persoană, care are scopuri și își dorește să le atingă, vom discuta despre modul în care le gestionăm.

 

Workshop: Cum evaluezi performanțele și stabilești scopuri pentru 2024

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00

CONTEXT: Ce fac antreprenorii la final de an? Evident, își calculează veniturile, analizează realizările și își stabilesc obiectivele pentru anul următor. În limbajul afacerilor, aceste calcule reprezintă "Annual Review" - o evaluare a performanțelor, efectuată la anumite perioade de timp. Și pentru că abia am pășit în noul an, credem că nu există moment mai potrivit să ne evaluăm rezultatele pentru 2023 și să ne conturăm agenda și obiectivele pentru 2024. Dar cum faci asta dacă ești la început și nu ai avut experiență în crearea unui "Annual Review"? Cu această misiune, ne vine în ajutor tânărul nostru rezident și antreprenor, Cristian Frunze.

 

Caravana Filmelor Brave – Fălești

UNDE: Orașul Fălești, Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”

CÂND: 18 – 21 ianuarie, curent

CONTEXT: 18 ianuarie, 18:00 – Varvara; 19 ianuarie, 18:00 – Tunete; 20 ianuarie, 16:00 – Drumul Războiului; 21 ianuarie, 16:00 – Carbon.

 

Community Meetup: Sharing experience from Silicon Valley

UNDE: iHub Green, str. 31 august 1989, 78

CÂND: 18:30

CONTEXT: Meetup-ul este despre Silicon Valley, supranumit tărâmul startup-urilor și inovațiilor globale, locul unde au apărut companii precum Google, Apple, Oracle, Tesla, HP, Uber, OpenAI și multe alte produse faimoase. În cadrul evenimentului, două startup-uri din Moldova care s-au întors recent din Silicon Valley vor să împărtășească cu comunitatea locală experiența lor de participare în accelerator în SUA, procesul de găsire a clienților, întâlnirea cu investitori, diferențele culturale și multe alte subiecte interesante.

 

Produsul Quiz: Prezentați-vă expertiza în managementul produselor

UNDE: Draft Arena, bd. Dacia, 35

CÂND: 18:30

CONTEXT: Product Management Community Moldova deschide anul cu un eveniment inedit - Product Quiz și te invită să te alături. Te așteaptă o competiție interactivă alături cei mai curajoși și talentați manageri de produs din țară, unde ne vom testa cunoștințele și prezenta expertiza într-un mod prietenos și plin de zâmbete. Hai să punem în competiție tot ce am învățat din cadrul cursurilor, cărților, conferințelor, dar și ce am aplicat și funcționează în cadrul companiilor noastre.

 

Expoziția „Top cele mai vechi ediții bibliofile”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 20 martie, curent

CONTEXT: Veți avea avea posibilitatea să descoperiți cele mai vechi autografe, scrieri istorice, hărți, note muzicale, fotografii, cărți poștale și poezii eminesciene din colecțiile secției Carte veche și rară a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Expoziția se află în incinta bibliotecii și poate fi vizitată în fiecare zi.

 

Spectacol „ADI”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: „Adolf Hitler conduce Germania între 1933 – 1945. Un șir de factori, evenimente și idei îi creează personalitatea, transformându-se în figura care a declanşat al Doilea Război Mondial și a înfăptuit exterminarea etniilor în masă. În ultimele zile de război, retras în buncărul personal, își joacă actul final în totală intimitate. Obsedat încă de „complexul oedipian”, care i-a întunecat copilăria, poartă un dialog cu mama lui, unica fiinţă care a avut încredere în steaua lui și care îl alinta Adi. Fără nici o remușcare sau căință, nu realizează dezastrul pe care îl trăiește, nu-l sperie apropierea înfrângerii Germaniei sau apropierea propriului sfârşit, ci continuă să fie fascinat de propriul destin.”

 

Webinar: Adolescentul ca proiecție a părintelui

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65

CÂND: 19:00

CONTEXT: Există 3 stări ale eului: copil, părinte, adult (Eric Berne) – 3 tipare, pe care orice persoană le accesează în timpul interacțiunii cu alte persoane. Ce facem și ce accesăm noi adulții (conform actului de identitate) în relația cu propriul fiu sau fiică, care este la vârsta adolescentină?Răspunsurile le veți afla în cadrul Webinarului.

 

Trainingul ,,Capacitarea Tinerilor Primari și Consilieri Locali în domeniul Politici și Proiecte de Tineret"

UNDE: Vadul lui Vodă

CÂND: 16-18 ianuarie, curent

CONTEXT: Trainingul propus are ca scop elaborarea și implementarea unor programe cuprinzătoare de formare destinate membrilor Congresului autorităților publice locale. Aceste programe vizează prioritățile și nevoile tinerilor, precum și promovarea participării semnificative a tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel local. Din program: Cunoașterea politicilor de tineret; Dezvoltarea competențelor APL în domeniul tineretului; Consultarea rolului APL în asigurarea implicării active a tinerilor și a organizațiilor de tineret în procesele decizionale; Planificarea și bugetarea eficientă a activităților de tineret; Scrierea și managementul proiectelor de tineret, ex. scrierea proiectului "Satul European".

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

A demarat înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Procuratura Generală a Republicii Moldova este în căutare de specialiști în finanțe, contabilitate, precum și de alți funcționari publici

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 19 ianuarie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

Camera de Comerț și Industie din Republica Moldova în parteneriat cu Creditreform din România invită agenții economici la seminarul online ”Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerii”, care va avea loc la data de 23 ianuarie 2024, ora 10:00 – 13:00 pe platforma online ZOOM

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 ianuarie, curent

CONTEXT: Pentru înregistrare – accesați linkul http://https://shorturl.at/jBOP1 Pentru informații suplimentare și confirmări, vă puteți adresa la CCI RM. Persoană responsabilă Inga Leonteanu http://[email protected], 022222626.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link:http://https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie -17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului investițional. Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță consultări publice asupra proiectului hotărârii Guvernului cu privire la Consiliul național coordonator în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și violenței în familie

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ianuarie, curent

CONTEXT: Până pe 25 ianuarie curent, accesați platforma particip.gov.md și lăsați comentariile și sugestiile dumneavoastră referitoare la proiectul hotărârii de Guvern. Proiectul a fost elaborat pentru a consolida mecanismului instituțional de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie, centrat pe nevoile victimelor. Mai multe detalii AICI

 

Săptămâna Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universitat Berlin) – Săptămâna a 12-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Secția Relații Inernaționale și Managementul Proiectelor a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” anunță despre inițierea procedurii de selecție a candidaților pentru a participa la evenimentele organizate în cadrul celei de-a 12-a Săptămâni a Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universität Berlin), care va avea loc în perioada 10-14 iunie 2024. La concurs, pot participa titulari ai UPSC de la departamentele și subdiviziunile: Comunicare și Marketing Instituțional, Servicii de Dezvoltare Profesională Continuă, Bibliotecă Universitară, Inovații, Relații Internaționale. Toate dosarele vor fi depuse online, iar rezultatele selecției vă vor fi comunicate prin e-mail, la începutul lunii martie. Pentru detalii aplicare AICI

 

Oportunități din sfera educațională pentru tinerii și studenții din Republica Moldova, s-au deschis înscrierile la ediția a XXX-a a festivalului ISWINT (International Student Week in Timisoara)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul se va desfășura în perioada 22.07.2024 - 31.07.2024, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Astfel, studenții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani se pot înscrie online în cadrul platformei https://iswint.ro/

 

A fost dat startul concursului de selectare a participantelor și participanților pentru cea de-a patra ediție a Programului PromoTE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 ianuarie, curent, ora 23:59

CONTEXT: Concursul este deschis pentru tinerele și tinerii din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 28 de ani (elevi, studenți, tineri specialiști din diverse domenii, activiști civici etc.), care manifestă interes pentru domeniile programului. PromoTE este un program unic de capacitare a tinerilor în domeniul drepturilor omului, democrației și activismului civic, bazat pe învățare interactivă și practică, care oferă acces la experiența Asociației Promo-LEX de promovare a valorilor democratice și a drepturilor omului. Pentru mai multe detalii AICI

 

Apel deschis pentru organizațiile societății civile din Republica Moldova pentru a deveni membri la lucrările Comitetului Economic și Social European (CESE)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 ainuarie, curent

CONTEXT: CESE oferă oportunitatea de a deveni parte a procesului consultativ al Comitetului Economic și Social European în 2024. Pentru mai multe detalii AICI

 

Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural din Republica Moldova pot beneficia de un grant din partea proiectului „EU4Culture”, finanțat de UE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Grantul de mobilitate sprijină o gamă variată de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe (atât online, cât și offline) și alte inițiative ce facilitează schimbul de cunoștințe și dialogul intercultural. Apelul oferă patru tipuri de mobilități: pe termen scurt, mediu, lung sau virtuale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Căutăm tineri antreprenori din domeniul afacerilor sau social (25-35 de ani) interesați să participe la un program de schimb de dezvoltare profesională finanțat integral de Departamentul de Stat al SUA în toamna anului 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul de burse Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) va implica o cohortă de tineri antreprenori europeni în activități de program pentru a îmbunătăți dialogul transatlantic între liderii de afaceri din Europa și Statele Unite și pentru a crea o colaborare interculturală susținută. Vizitați https://bit.ly/3uTjzlV pentru a afla mai multe și pentru a aplica AICI

 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova dorește să recruteze o persoană cu experiență și foarte motivată pentru a lucra în cadrul Secției de cooperare în calitate de secretar

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 21 ianuarie, curent, ora 18:00

CONTEXT: O descriere a postului și informații privind modalitatea de aplicare sunt disponibile pe site-ul nostru http://https://bit.ly/3SlfVdT
 

 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării organizează Moldova Cybersecurity Forum 2024

CONTEXT: La prima ediție din acest an, vom asista la lansarea Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică și Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, instituții care vor avea un rol esențial în prevenirea amenințărilor cibernetice. În cadrul forumului, ne propunem să construim o platformă de dialog între specialiștii din domeniul securității cibernetice, atât din țară, cât și din afară. Evenimentul va avea un program consistent, cu paneluri de discuții, prezentări remarcabile de la speakeri internaționali și sesiuni interactive de networking. Pentru a participa la forum, completează formularul de înscriere AICI
 

Program de stagii plătite în sectorul energetic finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului "Securitatea Energetică a Moldovei" (MESA)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Programul de stagii „Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine" își propune să fortifice capacitatea umană a Moldovei în sectorul energetic prin consolidarea instituțiilor locale și crearea unei forțe de muncă durabile, capabile să promoveze tranziția la energie curată și să sporească securitatea energetică a țării. Pentru mai multe detalii AICI

 

Asociaţia Presei Independente (API) anunță un concurs deschis de angajare a unei persoane calificate pentru poziția vacantă de reporter(ă) al/a portalului Stopfals.md

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 ianuarie, curent

CONTEXT: Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova este o organizație necomercială care promovează și oferă asistență pentru dezvoltarea durabilă a organizațiilor media și a jurnaliștilor independenți la nivel național și regional, prin consolidarea capacităților profesionale, creșterea rezilienței și îmbunătățirea politicilor publice în domeniul mass-media. Adresa electronică http://[email protected] Pentru informații suplimentare 022 22 09 96, 022 22 09 95.

 

Fundația SOROS Moldova angajează manager sau manageră de comunicare, part-time pentru proiectul Servicii sociale mai bune (Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI


Dacă sunteți în căutarea unui spațiu prietenos în care să creați cu echipa, să faceți repetiții, să socializați cu colegii de breaslă sau cu artiști din alte domenii, vă invităm să aplicați la programul Music Residency

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 ianuarie, curent

CONTEXT: Depuneți-vă candidatura acum https://bit.ly/48zgfdW Această activitate este organizată de Artcor cu sprijinul financiar oferit de Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova - British Embassy.
 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că, și în acest an este accesbilă platforma digitală https://elearning.ansa.gov.md/ și cursul de instruire „Utilizarea durabilă a pesticidelor”
CONTEXT: Acum, când lucrările din câmp nu ocupă atât de mult timp, agricultorii și distibuitorii de pesticide au posbilitatea să-și îmbunătățească cunoștințelele urmând cursurile specializate la distanță, prevăzute de legislația națională. În rezultat, aceștia vor avea parte de mai multe facilități, adaptate cerințelor agenților economici pe platforma de studiu, și anume: certificat de studii digitalizat – cursanții vor obține certificate de studii în format electronic, personalizate prin QR-cod; evaluarea cunoștințelor de la limita minimă de 80% și limita maximă de 100%, după fiecare modul;
comunicarea pe platforma http://https://elearning.ansa.gov.md prin intermediul unui chat live. Cursul include 13 tematici de formare profesională, prezentări video, materiale pentru lectură obligatorie (secțiuni din legi și regulamente, ghiduri și publicații oficiale, studii de caz) și materiale opționale (materiale video instructive cu subtitre în limba română etc.) La cursurile de instruire se pot înregistra reprezentanții întreprinderilor care utilizează sau comercializează pesticide, numai ca persoane fizice.

 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024

CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M. Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii AICI
 

Ambasada Ungariei în Republica Moldova informează despre Programul de burse a Universității de Servicii Publice Ludovika, Ungaria pentru profesori

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul oferă oportunitatea schimbului de idei cu membrii comunității academice, cercetători și experți din Europa Centrală și de Est și permite lectorilor vizitatori să susțină prelegeri publice, să participe la ateliere și la discuții profesionale organizate de facultățile gazdă sau institutele de cercetare. Informații cu privire la condițiile de participare la programul de burse al Universtății de Servicii Publice Ludovika puteți găsiți AICI

 

Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024

CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00

CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.

 

Mobilitate Academică prin Programul CEEPUS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, curent

CONTEXT: Stimați studenți și profesori, vă informăm că aveți posibilitatea să participați în mobilitatea academică prin intermediul Programului Țărilor Europei Centrale și de Est (CEEPUS.info). Procedura de aplicare este una simplă și poate fi realizată de sine stătător, iar noi asigurăm o scrisoare oficială. Pentru mai multe detalii http://amtap.md

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Militarii moldoveni continuă instruirea alături de colegii din armata română

UNDE: Centrul Secundar de Instruire de la Smîrdan, România

CÂND: 14-25 ianuarie, curent

CONTEXT: Antrenamentele se desfășoară în conformitate cu Planul de activitate externă al Armatei Naţionale pentru anul 2024.

 

Republica Moldova va participa la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură (GFFA), care are loc în cadrul Săptămânii Verzi
UNDE: Berlin, Germania

CÂND: 19-28 ianuarie, curent

CONTEXT: Deschiderea oficială a forumului are loc pe 19 ianuarie curent, unde urmează să se întâlnesc în jur de 200 de miniștri ai agriculturii și secretari de stat. GFFA este organizat de Ministerul Federal German al Alimentației și Agriculturii, fiind recunoscută în lume drept cea mai importantă conferință internațională focusată pe probleme cheie pentru viitorul agriculturii și industriei alimentare. Vor fi analizate subiecte referitoare la securitatea alimentară, sustenabilitate, inovații, comerț internațional cu produse agricole etc. Pentru țara noastră este o șansă în plus de a stabili și consolida relațiile cu alte țări și cu organizații internaționale, în vederea dezvoltării parteneriatelor strategice. Tot la Berlin, Republica Moldova va participa și în cadrul celei mai cunoscute expoziții din sectorul agroalimentar.

 

Vizita de lucru la Berlin a Viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea

UNDE: Ambasada Republicii Moldova la Berlin, Gotlandstrasse 16, 10439

CÂND: 19:30, 20 ianuarie, 2024

CONTEXT: Vă aducem la cunoştinţă că, în incinta Ambasadei Republicii Moldova, va avea loc întâlnirea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu reprezentanții comunității moldovenești din Germania. Persoanele interesate de a participa la eveniment sunt rugate să se înregistreze la adresa electronică http://[email protected], cu indicarea numelui, prenumelui şi a unui număr de contact. Din cauza spațiului redus, accesul la eveniment va fi asigurat în ordinea primirii solicitărilor de înregistrare. Intrarea în incinta Ambasadei se va efectua în baza unui act de identitate.

 

În perioada 18-21 ianuarie 2024, Moldova va fi prezentă la târgul internațional de turism Matka Travel Fair 2024 din cu un stand de țară

UNDE: Helsinki, Finlanda

CÂND: 18-21 ianuarie, 2024

CONTEXT: Anul acesta, delegația Republicii Moldova va fi compusă din reprezentanți al Oficiului Național al Turismului al Republicii Moldova. În cadrul expoziției, participanții vor promova Agenda de Evenimente 2024 care conține 40 de evenimente culturale și ofertele turistice precum: tururi vinicole, gastronomice, culturale, kayaking.Vă așteptăm cu drag la standul nostru de țară - stand 6K90.

 

Începem anul cu un eveniment dedicat Parcursului european al Moldovei, organizat cu suportul Maison de L-Europe de Paris CED

UNDE: Paris, 29 Avenue de Villiers, 75017

CÂND: 18:30, 18 ianuarie, curent

CONTEXT: Michel Derdevet, președintele Maison de L-Europe de Paris CED, îi va avea în calitate de invitați pe: ES Corina Călugăru, Ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Josette Durrieu, senator de onoare al Hautes-Pyrénées, expert în Moldova, Luca Niculescu, fost ambasador al României în Franța, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Florent Parmentier, secretar general al Centrului de Cercetări Politice de la Sciences Po Paris.

 

Republica Moldova va participa la expoziția FITUR din Madrid cu stand de țară. În context, vă invităm să vizitați standul amplasat în Hall 4 nr. 4E44

UNDE: Madrid, Spania

CÂND: 24-28 ianuarie, 2024

CONTEXT: Participanții înregistrați din Moldova sunt: Asociația pentru Turism Medical – ATMM , Asociația pentru Turism Receptor ANTRIM, Asociația Patronală a Industriei Turismului – APITOperatorul turistic Ways Travel, Operatorul turistic GoAdventure, Operatorul turistic Tatrabis, Castel MIMI, Compania aeriană Fly One. Vom fi bucuroși să aflăm sugestiile Dvs. care să ne aducă o vizibilitate mai mare, contacte cu agenții de turism și, într-un final, turiști străini care să ne viziteze țara. Pentru mai multe detali AICI

 

Ambasada Republicii Moldova în Lituania informează despre sistarea temporară a prestării serviciilor consulare

CÂND: Până la data de 29 ianuarie, 2024

CONTEXT: În situații de urgență (deces, accident, arest, calamități naturale ) vă rugăm să apelați la numărul de contact +370 613 18707 (la acest număr de telefon NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare de ordin general) sau să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice http://[email protected] sau să vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova.

 

În cadrul programului ”Ambasada vine mai aproape de tine”, funcționarul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Manchester

UNDE: Manchester, Holy Angels Church, 18 Moorfield Rd, Salford M6 7QD.

CÂND: 27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, consultații pe teme consulare etc. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze obligatoriu în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa http://[email protected]

Meroslava Parii
17/01/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii