EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale încheiate la 31 decembrie 2022
UNDE: Online
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Prezentarea Studiului privind inventarierea străzilor și dezvoltarea sistemului de administrare a patrimoniului rutier
UNDE: Primăria municpiului Chișinău, Sala de ședințe, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 09:00
Contabilitatea Costurilor de producție. Calculația costului produselor și serviciilor.
UNDE: Vioser, etaj 3, birou 339, str. Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: Din Program: Cadrul normativ actual privind costurile de producţie şi calcularea costului produselor, serviciilor; Aspecte practice privind documentarea, evaluarea şi contabilitatea costurilor directe şi repartizabile de materiale activităţilor de bază şi auxiliare; Contabilitatea costurilor directe şi repartizabile privind retribuirea muncii muncitorilor din cadrul subdiviziunilor de producţie; Modul de calcul, contabilitatea şi fiscalitatea provizioanelor privind plata concediilor;
Aspecte practice privind contabilitatea şi repartizarea costurilor indirecte de producţie a activităţilor de bază şi auxiliare; Componenţa costurilor indirecte de producţie şi etapele de repartizare a acestora în costul produselor, serviciilor ș.a.
Sesiune: Summer On the map
UNDE: Universitatea Tehică din Moldova, Blocul 3 , str. Studenților, 9/7
CÂND: 09:45
CONTEXT: Te invităm la o zi de workshop în care tu, împreună cu alți tineri entuziaști, veți avea posibilitatea de a îmbina cu pricepere pasiunea voastră pentru călătorii și fotografie. Acest workshop îți va oferi o experiență memorabilă și interactivă, unde vei putea învața cum să explorezi și să capturezi momente magice. "Copy basics: cum scrii un text care trage de ochi în online"; "Arta mobilă a editării vizuale"; "Poveștile de succes ale promovării". În cadrul acestor sesiuni, vei descoperi narativul din spatele imaginilor și vei învăța cum să-ți exprimi propria viziune artistică într-un mod autentic. Workshop-ul încurajează interacțiunea și construirea de conexiuni între participanți. Vei avea oportunitatea să împărtășești experiențe, să primești îndrumări și să te lași inspirat de către alți entuziaști ai călătoriilor și ai fotografiei.
Consultări publice privind crearea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
Consultări publice, organizate de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret și mass-media, asupra proiectului de modificare a Legii cu privire la tineret
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:00
Conferință de presă organizată de Ion Dron, Președintele Partidului Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale” (PONA) cu tema: „Un îndemn către Partidul PAS să fie fermi în intenția unei legi pentru protecția animalelor”
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 10:00
Festivitatea de absolvire a facultății de Biologie și Chimie (licență și master)
UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Clasa Viitorului, etaj 1, Bloc, 1, str. Ion Creangă, 1
CÂND: 10:00
Lansare de cărți - Autor Victor PUȘCAȘ
UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Bloc Central, str. 31 August 1989, 78A
CÂND: 10:00
CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul interesat la lansarea de cărți în memoriam dlui Victor Pușcaș, cărți care au fost publicate post-mortem: Monografia “Autoritatea judecătorească în exercitarea puterii de stat” și proiectul-pilot de familie al Monografiei bibliografice “Victor Pușcaș – personalitate notorie a jurisprudenței naționale”.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Familia PUȘCAȘ. La eveniment vor participa:
Dumitru Pulbere, președintele Consiliului Institutului Justiției Constituționale;
Valeriu Kuciuk, președintele Institutului Justiției Constituționale; prezentarea monografiei bibiliografice; Veaceslav Zaporojan, membrul Consiliului Institutului Justiției Constituționale, cu cuvînt-recviem; Petru Railean, membrul Consiliului Institutului Justiției Constituționale, cu prezentarea lucrării „Autoritatea judecătorească”. Moderator: Ariana Trofim, nepoata regretatului Victor Pușcaș.
Expoziția „I Love Sushi”
UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A
CÂND: 10:00, până la data de 15 august
CONTEXT: Înființată în anul 1972, Japan Foundation creează oportunități globale pentru cultivarea prieteniei și legăturilor dintre Japonia și restul lumii prin intermediul culturii, limbii și dialogului. Fundația derulează programe în domeniul artelor și schimburilor culturale, educației în limba japoneză în străinătate, studiilor japoneze și schimburilor intelectuale. Suntem încântați să vă prezentăm noul program de schimburi culturale și expoziția itinerantă "I Love Sushi" având ca temă sushi – emblema bucătăriei japoneze în lume. Expoziția include și simularea unei vizite într-un restaurant specific japonez. Cei care știu câte ceva despre sushi vor fi încântați de expoziție, iar fanii pasionați o vor găsi fascinantă. În același timp sperăm că sushi va deveni un mijloc de popularizare al istoriei și obiceiurilor japoneze.
Curs teoretico-practic: „Diagnosticul în optometrie”
UNDE: IMSP Spitalul Clinic Municipal Sfanta Treime, str. Alexe Russo, 11
CÂND: 10:00
CONTEXT: Catedra de oftalmologie și optometrie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în colaborare cu Societatea de Ortokeratologie și Managementul Miopiei organizează cursul teoretico-practic „Diagnosticul în optometrie”.
Cursul are drept scop dezvoltarea abilităților practice în examinarea completă a aspectelor funcționale ale vederii, diagnosticului disfuncțiilor vizuale și managementul miopiei. Activitatea teoretico-practică este destinată studenților din anii II–IV de la programul de studii de licență Optometrie, membrilor catedrei de profil, medicilor oftalmologi, optometriștilor.
Invitatul de onoare al evenimentului este președintele Academiei Europene și Internaționale de Ortokeratologie și Managementul Miopiei, profesorul Marino Formenti.
Conferință de presă susținută de Ureche Denis cu tema: „Cauza penală „frauda bancară”: persoane implicate și cine le protejează din guvernarea actuală? Probe”
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 11:00
TOEFL Overview for Beginners
UNDE: America House Chisinau, str. Mitropoli Gavriil Bănulescu-Bodoni, 27
CÂND: 11:00
CONTEXT: Obținerea unui scor TOEFL (Test of English as a Foreign Language) ridicat crește șansele de a fi acceptat la universități din întreaga lume. Dacă vrei să afli la ce ar trebui să te aștepți de la acest examen, unde să găsești materiale utile și, în general, cu ce să începi, America House Chișinău îți va răspunde la toate întrebările.
Consultări publice, organizate de Comisia juridică, numiri și imunități, cu privire la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (nr.232/2023, implementarea unor considerente conținute în Hotărârea Curții Constituționale privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor”
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 12:00
Consultări publice, organizate de Comisia Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Codului cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova (nr. 219 din 05.07.2023)
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 13:00
Briefing de presă susținut de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor
UNDE: Palamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe de presă, bd. Ștefan cel Mare. 105
CÂND: 13:00
Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, în parteneriat cu UNICEF Moldova, organizează evenimentul de prezentare a datelor preliminare pe analiza situațională a intervenției timpurii în copilărie
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 14:30
Consultări publice, organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, cu privire la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (nr.451/2022, privind activitatea specială de investigații)
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 15:00
Ședința Comisiei Electorale Centrale din 13 iulie 2023
UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119
CÂND: 15:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Webinar: Prevenirea tulburărilor de comportament în școală
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19
CÂND: 18:00
CONTEXT: Tulburările de comportament la copii reprezintă manifestări care depăşesc graniţele normalităţii dintr-un anumit moment de dezvoltare. De obicei, ele constituie un ansamblu de comportamente, care se manifestă în mediul familial, şcolar și social. Se știe că este mai ușor să previi decât să tratezi, de aceea în cadrul webinarului vom pune accent pe activitatea de prevenție a problemelor comportamentale în mediul școlar. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar. Abilităti dobândite: Enumerarea cauzelor și consecințelor tulburărilor de comportament; Exersarea tehnicilor de prevenție a tulburărilor de comportament.
Ședința Clubului Top Toatmaters
UNDE: Keystone Events, str. Albișoara, 42/1
CÂND: 19:00
CONTEXT: Ești pasionat de oratorie? Vrei să știi cum să livrezi discursuri de impact, fie în scenă sau poate în fața unei camere de luat vederi? Te invităm și pe tine să vii alături de noi ca să învățăm împreună.
Concert: BaRock Italian
UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81
CÂND: 19:30
CONTEXT: Vino să descoperi alături de Moldovan Național Youth Orchestra farmecul și extravaganța muzicii baroce italiene. Te invităm să fii parte a călătoriei noastre în secolul XVII, unde pe străzile din Roma, Milano sau Veneția, domnea magia și rafinamentul muzicii create de cei mai iluștri compozitori ai vremii la „BaRock Italian”. Muzicieni din Moldova, Slovenia și Spania vor realiza un repertoriu muzical în premieră pentru Moldova, interpretat într-o manieră istorică la instrumente de epocă. Din program: Girolomo Frescobaldi, Antonio Vivaldi, Carlo Farina, Francesco Geminiani, Maxim Beresovsky, Dan Țurcanu, Dimitrie Cantemir.
Expoziție: Colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare
UNDE: Biblioteca Națională din Republica Moldova, Parter, Blocul central, str. 31 August, 1989, 78A
CÂND: Până la data de 13 octombrie, curent
CONTEXT: În contextul marcării relațiilor de colaborare dintre Consiliul Europei și Republica Moldova, care au debutat la 13 iulie 1995, dar și pentru a marca prima ediție a Zilelor vizibilității Consiliului Europei în Statele sale membre, Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să răsfoiți filele unor publicații intrate în colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare.
Potrivit organizatorilor, o să analizați cele mai recente publicații care au fost oferite de partenerii de la Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, dar și de la Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță că are disponibilă funcția de Specialist Principal (secretar al Senatului). Cerințe pentru ocuparea funcției: Cetăţean al Republicii Moldova; Studii superioare (avantaj: doctor în științe sau studii doctorale); Abilități de comunicare eficientă în scris, adaptate necesităților audienței; Cunoașterea limbii de stat, conform legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova (cunoașterea unei limbi moderne reprezintă un avantaj); Dorință și abilitate de a lucra în echipă; Onestitate și etică în exercitarea funcției. Dosarele pot fi depuse pe suport de hârtie începând cu data de 14.07.2023.
Pentru informații suplimentare și pentru a depune dosarul, vă rugăm să contactați: Serviciul resurse umane. Adresa: sediul USC, Piața Independenței nr. 1, biroul 106. Telefon: 0299 2 1592, Departamentul Resurse Umane.
Ministerul Educației și Cercetării anunță deschiderea procesului de admitere pentru învățământul liceal, sesiunea 2023. Conform calendarului de admitere aprobat, admiterea se va desfășura în două etape. Prima are loc în perioada 10-28 iulie și include depunerea actelor, concursul dosarelor și anunțarea rezultatelor. Etapa a doua se va desfășura în perioada 7-10 august, în liceele care au locuri vacante după prima etapă, și va cuprinde o nouă rundă de depuneri de acte, evaluare de dosare și anunțul final al rezultatelor. În acest an, aproximativ 30 000 de absolvenți ai învățământului gimnazial vor avea posibilitatea să participe la concursul de admitere în învățământul liceal, la profilurile real, umanist, arte și sport, organizat în cele 334 de instituții liceale din țară. Mai multe detalii inclusiv regulamentul și metodologia procesului de admitere aflați din comunicatul de presă: https://tinyurl.com/4vw7nrcd
Reamintim că jurnaliștii, fotoreporterii și studenții facultăților de jurnalism pot depune dosarele de participare la concursul național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Toate informațiile le găsiți pe link-ul de mai jos. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie 2023, ora 18.00. https://api.md/api-lanseaza-a-doua-editie-a-concursului.../
Au mai rămas doar câteva zile pentru depunerea dosarelor la funcția de director al Oficiului Național al Viei și Vinului ONVV. Persoanele interesate pot afla condițiile de participare la concurs, accesând link-ul: https://rb.gv/0hq9z. Dosarul de concurs se depune la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Serviciului managementul documentelor, bir. 1405, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 162. Data limita de depunere a dosarelor: 24 iulie 2023, ora 17:00.
În perioada 4-25 iulie, suntem în căutarea de voluntari dedicați pentru a ne susține în departamentele cheie ale organizației: Departamentul MKT≺ Departamentul Proiecte; Departamentul Resurse Umane; Departamentul Advocacy; Departamentul MKT&PR, vei avea ocazia să promovezi activitățile și valorile PNTP, să dezvolți strategii de comunicare și să interacționezi cu publicul țintă prin intermediul rețelelor de socializare. Departamentul Proiecte este locul în care ideile devin realitate. Vei fi implicat în planificarea, implementarea și evaluarea proiectelor PNTP, contribuind astfel la dezvoltarea și impactul pe care îl avem asupra comunității. Departamentul Resurse Umane, vei juca un rol vital în gestionarea echipei noastre. Vei fi implicat în procesul de recrutare, selecție și dezvoltare a voluntarilor, asigurându-te că fiecare membru se simte valorizat și motivat. Departamentul Advocacy, vei fi implicat în campanii de advocacy, vei colabora cu alte organizații și vei avea ocazia să faci lobby pentru cauzele noastre. Nu mai astepta, completează formularul https://forms.gle/fFk8VePo7ywuJ3fbA
Lansarea ediției 2023 a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori.
Ai putea fi următoarea revelație literară francofonă! AUF în parteneriat cu RFI și Short Édition vă invită să participați la cea de-a cincea ediție a Premiului RFI-AUF pentru tineri scriitori. Trimiteți o povestire care să înceapă cu următoarea propoziție: "A durat un minut bun. Un minut adevărat. O eternitate”. Extras din romanul "Indice des feux" de Antoine Desjardins (La Peuplade), autor din Quebec, laureat al Prix du Roman d'Écologie și președinte al juriului Prix des jeunes écritures 2023. Dați frâu liber creativității și trimiteți textul până la 31 iulie, la miezul nopții, ora Parisului (Franța). Implică-te: l.auf.org/prixecritures23
Anunț privind concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Comisia economie, buget și finanțe anunță despre prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul deschis pentru selectarea candidatului la funcția de Consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Termenul limită de depunere a dosarelor 31 iulie 2023.
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Republica Moldova, reprezentată de echipa artiștilor plastici - Ștefan Beiu, Irina Bardița, Natalia Yampolskaia, Galina Vieru - participă la cea de-a 3-a Bienală Internațională a Salonului de artă, sculptură, pictură și fotografie, ediția 37, Salon International de Peinture et Sculpture de Vittel, care se desfășoară în perioada 8-23 iulie 2023 la Palais des Congrès, Vittel, Franța. Alături de autoritățile locale - viceprimarul Patrick Floquet și adjuncta pentru turism Nicole Charron, precum și comitetul de organizare condus de Președinta Asociației Art’East, Paquita Madrid, Ambasadoarea Corina Călugăru a salutat publicul numeros care și-a dat întâlnire la Vittel, subliniind importanța pentru Republica Moldova, în calitate de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, de a consolida legăturile interumane, de a promova dialogul intercultural cu țările europene și de a crea oportunități pentru susținerea artiștilor din țara noastră. Totodată, în cadrul discuțiilor au fost abordate modalitățile de consolidare a cooperării cu autoritățile locale de la Vittel. Vă îndemnăm să vizitați expoziția până pe 23 iulie 2023.
Ambasada Republicii Moldova în Estonia anunţă despre suspendarea temporară a activităţii secţiei consulare pentru perioada 03 iulie - 06 august 2023. Secţia consulară îşi va relua activitatea începând cu data de 07 august 2023. În situații de urgență, accidente sau decese, vă rugăm să apelați la numărul de urgență al Ambasadei +37258583844, să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice: tallinn@mfa.gov.md, sau vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova. Ne cerem scuze pentru eventuale incomodităţi create şi contăm pe buna înţelegere.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii