AGENDA ZILEI//19.04.2023

Meroslava Parii
18/04/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 19 aprilie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin)  str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Consultări publice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Consultările sunt organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, asupra pachetului de legi privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

 

Seminar: Oportunități în Moldova – Informații practice și tehnice de licitare

UNDE: Camera de Comertț și Industrie a Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 10:00

CONTEXT:  În cadrul Proiectului P2CreenEST, organizăm două seminare web despre oportunitățile de licitații în Moldova. Seminarele vor fi livrate de către experți în achiziții. Veți avea ocazia să vă întâlniți cu alte IMM-uri di Spania, Franța, Moldova și România, precum și cu achizitori locali  (Moldova).

 

Conferință de presă după ședința Guvernului Republicii Moldova din 19 aprilie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susține un briefing de presă

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: Ora 11.00

 

Dezbaterea „Pogromul din 1903: călăi, victime și lecții”, ediția a 8-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”

UNDE: Sala de conferințe IPN, str. Pușkin 22, of. 446

CÂND: Ora 12.00
CONTEXT: Participanți: Andrei Cușco, doctor în istorie; Alecu Reniță, jurnalist, deputat în Primul Parlament; Igor Boțan, expertul permanent al proiectului.
 

Comunitatea WatchDog.MD prezintă un sondaj de opinie privind percepția dezinformrării și preferințele politice
UNDE: str. Pușkin 22, Casa Presei, Sala IPN, of. 446
CÂND: Ora 14:00
 

Șeful Diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu  va avea o întrevedere cu Ministrul de Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, care efectuează în perioada 19-20 aprilie o vizită de lucru în țara noastră.

Conferință  de presă

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, str. 31 August, 1989, 80

CÂND: 14:30

 

Sesiune: Utilizarea Bazelor de Date

UNDE: Biblioteca Publică de Drept, Filiala BM „B.P.Hașdeu”, str.Armenească, 42

CÂND: 11:00

CONTEXT: Temele sesiunilor: Utilizarea bazelor de date jurudice; Utilizarea catalogului electronic; Top surse – Modalități de căutare a articolelor stiințifice juridice; E-Cariera unui CV, căutarea unui loc de muncă.

 

SDC Media Camp – Ediția a II-a

UNDE: Asociația Jurnaliștilor de Mediu, str. Serghei Lazo, 13

CÂND: Termen  de aplicare - până la data de 23 aprilie, curent

CONTEXT: SDC Media Camp, organizează o tabără pentru jurnaliști, realizatori de film etc. din Republica Moldova, Belarus, Ukraina, Polonia și Germania, care sunt interesați de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) cu accent pe dimensiunea de mediu. Veți putea discuta cu experți, face schimb de idei cu colegi și colege din cinci țări, scrie despre realizarea ODD-urilor acasă și la nivel transfrontalier. Pentru mai multe detalii AICI

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 12:00

CONTEXT: Dezbaterea publică are ca temă: „Programul din 1903, călăi, victime și lecții”.

 

Eveniment de Caritate – Un dar ca o lumină

UNDE: Centrul Comunitar, str. 31 August 1989, 151

CÂND: 12:00

CONTEXT:  Vom crea împreună iepurași de pluș și vom scrie cărți poștale pentru 50 de copii de la Centrul Maternal Diaconia și Institutul Național de Intervenție timpurie în copilărie Voinicel. Nu rata ocazia de a fi parte a unei cauze bune, alătură-te evenimentului caritabil și împreună  vom reuși să aducem zâmbetul pe buzele copiilor.

 

Masă rotundă: „Probleme de transparență și eficiența achizițiilor publice”

UNDE: Summit Events, Sala Barcelona, str. Tighina 49/3

CÂND: 10:00

CONTEXT: Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER desfășoară masa rotundă cu genericul „Probleme de transparență și eficiență a achizițiilor publice”, organizată în cadrul Proiectului „Banii publici sunt banii mei”, cu suport financiar oferit de National Endowwment for Democracy. În cadrul discuțiilor, vom aborda subiecte de actualitate maximă despre problemele legate de transparența utilizării banilor publici, de planificare a achizițiilor publice și impactul planificării defectuase asupra eficienței acestora. De asemenea, AGER va prezenta raportul de monitorizare a achizițiilor publice pentru perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023.

 

Curs de contabilitate; „Maraton  Contabil”

UNDE: SB Club, str. Bălănescu, 46

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm la cursul intensiv de contabilitate „Maraton Contabil”. Fie că sunteți începător, sau doriți să vă perfecționați abilitățile existente, cursul nostru vă oferă practică contabilă reală și învățarea programului 1C.  Vă vom ghida pas cu pas prin metode simple eficiente de învățare.

 

Seminar științific

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, bloc IV, Sala 317, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm la ședința Seminarului Științific de Profil 141, Chimie anorganică, specialitatea 141.02. Conducător științific: Aurelian Gulea, academician, doctor habilitat în chimie, profesor universitar, Om emerit al Republicii Moldova.

 

Training: Prelucrarea  Datelor cu Caracter Personal și Legea Digitalizării Economiei

UNDE: Vioser, etaj 3, biroul 339, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 13:00

CONTEXT: Trainingul este destinat tuturor directorilor, contabililor, managerilor de resurse umane și alte persone care prelucrează date cu caracter personal. În program: Legea „Digitalizarea economiei” și Legea privind Protecția datelor cu Caracter Personal. Modificările legale aplicate începând cu 01.01.2022; Pagina web și comerțul electronic pe Website; Prelucrarea Datelor cu Caracter personal.

 

Procuratura Anticorupție invită jurnaliștii la o conferință de presă

UNDE: Procuraturii Anticorupție, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 198

CÂND: Ora 14.00

CONTEXT: Tema conferinței: „Condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare”.

 

Seminar: „Erupțiile cutanate în bolile infecțioase”

UNDE: ADOR,  str. Ion Creangă, 68/1

CÂND: 18:00

CPNTEXT: În cadrul seminarului vom discuta despre „Erupțiile cutanate în bolile infecțioase precum: rujeola, rubeola, scarlatina, boala gura-mână -picior. Specilaistul nostru ne va descrie amănunțit aceste afecțiuni  și ne va instrui cum  să diferențiem erupțiile de cele non-infecțioase. Vom afla, vom învăța când trebuie de urgență să ne adresăm la medic, cum acționăm în colectivitate în cazul depistării unei afecțiuni infecțioase cu erupții cutanate și când instruim regimul de carantină.

 

Master Class: Instrumente de tranzacționare FIBONACCI

UNDE: Double Class, str. Vasile Alecsandri, 82

CÂND: 18:00

CONTEXT: Instrumentele de tranzacționare Fibonacci sunt foarte populare în rândul traderilor. Înțelegerea modului în care acestea sunt utilizate și în ce măsură se poate avea încredere în ele este importantă pentru orice trader care dorește să benificieze de moștenirea științifică a matematicianului antic.  Dar nu este un secret pentru nimeni că unii traderi se bazează fără îndoială, pe instrumentele Fibonacci pentru a lua decizii majore de tranzacționare, alții le văd ca pe niște mijloace  științifice exotice, utilizate de atât de mulți traderi încât pot chiar influența piața.

 

Concurs: „Premiul Laureatului Francofon”

UNDE: Biroul Național AUF Moldova, str. 31 August 1989, 78

CÂND: Termen limită  până la data de 15 mai, curent

CONTEXT: Biroul Național AUF Moldova, lansează cea de-a doua Ediție a concursului  Național „Premiul Laureatului Francofon”. Publicul vizat: Studenți ai filierelor francofone și departamentelor de limbă franceză ale universităților membre AUF din Republica Moldova, care sunt în anul I și II de studii pentru programele de 3 ani și cei din anul de studiu I, II și III pentru programele de 4 ani.

 

Spectacol: „Menajeria de sticlă”

UNDE: Teatrul Alexei Mateevici, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 18:00

CONTEXT:  „Menajeria de sticlă” după Tennessee Wiliams, este o dramă de familie cu oameni care  trăiesc sub același acoperiș și care caută cu disperare să își găsească fericirea. Tocmai această aspirație devine motivul conflictelor, o luptă disperată pentru dreptul de a trăi viața în conformitate cu propriile dorințe și vise, descoperind universul speranțelor fragile, al dezamăgirilor și singurătăților.

 

Spectacol „Casa” de Maxim Gorki

UNDE: Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Un spectacol dur, neordinar și, în același timp emoționant. De fapt ce sunt visele? Le are fiecare dintre noi. Și toți își doresc să și le vadă realizate.

 

Campionatul Mondial la Futsal

UNDE: Arena FMF, str. Ciorescu

CÂND: 18:30

CONTEXT: Futsal Arena FMF va găzdui un meci crucial în cadrul play-off-ului preliminariilor campionatului Mondial la Futsal, unde Moldova va înâlni selecționata Țărilor de Jos.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ministra Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco, participă la un eveniment de nivel înalt „Țările care găzduiesc refugiați din Ucraina își prezintă experiența cu privire la acordarea asistenței medicale”, care se desfășoară la Bratislava. La consultările sub-regionale participă delegații din țările care au găzduit cei mai mulți refugiați – Republica Moldova, Polonia, Republica Slovacă, România și Republica Cehă. În perioada 18-19 aprilie, experții din aceste țări vor discuta despre lecțiile învățate și vor împărtăși cele mai bune practici în contextul crizei refugiaților. Concluziile discuțiilor vor fi prezentate la cea de-a 76-a  Adunare Mondială a Sănătății, care se va desfășura în luna mai curent. Evenimentul este organizat de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa și Ministerul Sănătății din Republica Slovacă.

 

La Muzeul Național al Costumului din Lisabona, este activă, de pe 14 aprilie curent, Expoziția „Patrimonio vivo da  UNESCO” cu 30 de cămăși tradiționale românești, cusute la cursurile online Măiestria, de femei din Moldova, România, Italia, Franța, Suedia, Germania, Belgia, Elveția. Expoziția poate fi vizitată până la data de 4 mai. Muzeul costumului e deschis și în weekend. Evenimentul este susținut de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Meroslava Parii
18/04/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii