AGENDA ZILEI//20.09.2023

Meroslava Parii
19/09/2023

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 716, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei administrație publică și dezvoltare regională

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 508, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției  - Ediția 2023 (ziua 2)

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15 Online, Platforma ZOOM

CÂND: 09:30

CONTEXT: Sesiunile sânt  axate pe evaluarea externă a justiției și reforma Curții Supreme de Justiție, investigarea și sancționarea eficientă a corupției, optimizarea hărții judecătorești și justiția viitorului. Vino alături de noi pentru evenimentul ce va reuni principalii actori din sectorul justiției, politicieni, experți din societatea civilă și parteneri de dezvoltare. Forumul este organizat în cadrul proiectului „Susținerea eforturilor de integritate și anticorupție prin monitorizare activă de către societatea civilă în Moldova” implementat de CRJM cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii/ U.S. Department of State: Bureau of Intl Narcotics & Law Enforcement (INL) al Ambasadei SUA în Republica Moldova/ U.S. Embassy Moldova.

 

Seminar: ”Managementul financiar al întreprinderii”

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sala de Conferințe, bd, Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 09:30

CONTEXT: Din Program: Scurt istoric al managementului financiar;  Analiza financiară ca bază din luarea deciziilor manageriale; Analiza datelor situațiilor financiare (bilanțul contabil și contul de profit și pierderi); Rapoartele financiare: Bilanțul Contabil, Contul de profit și pierderi, Fluxul de numerar; Analiza economico-financiară; Întrebări și răspunsuri.

 

Conferința Internațională în Domeniul Nanotehnologiei și Ingineriei Biomedicale – Ediția a VI-a

UNDE: Institutul Muncii, str. Zimbrului, 10

CÂND: 09:30, 20-23 septembrie, curent

CONTEXT: În perioada 20-23 septembrie 2023, la Chișinău își va desfășura lucrările Conferința Internațională „Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală”, ediția a VI-a. La conferință se preconizează participarea a peste 200 de specialiști din peste 20 de țări ale lumii, inclusiv din Japonia, SUA, Germania, Franța, Suedia, Grecia, România, Ucraina, Turcia, Republica Cehă, Olanda, Uzbekistan, Republica Moldova, Siria ș.a., care activează in domeniul sănătății și domenii conexe medicinei. Tradițional la această conferință participă savanți cu renume mondial în domeniu, precum membrii de onoare ai AȘM prof. Hidenori Mimura, Japonia; prof. Ashok Vaseashta, SUA; prof. Vladimir Fomin, Germania ș.a. În premieră, Conferința va fi onorată de participarea prof. Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel pentru medicină, savant celebru cu rădăcini genealogice basarabene, care a fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei pentru colaborare științifică fructuoasă cu țara noastră.

 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei de control al finanțelor publice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 816, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 517, bd. Ștefan cel Mare 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei drepturile omului și relații interetnice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 816, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 408,  bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 20 septembrie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința extraordinară a Consiliului municipal Soroca din 20 septembrie 2023

UNDE: Primăria municipiului Soroca, Sala de ședințe

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă organizată de Asociația Livertrans România și beneficiarul de transplant de ficat, Anatol Arhire, cu tema „Donarea de organe inseamnă DA pentru Viață”

UNDE: Agenția INFOTAG, str. Mihail Kogălniceanu, 76

CÂND: 10:00

 

Expoziția Internațională de Inovație și Transfer Tehnologic Excellent Idea– 2023, ediția a II-a

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 10:00, 19-21 septembrie, curent

CONTEXT: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în parteneriat cu Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic al Academiei de Studii Economice din Moldova și Academia de Științe a Moldovei organizează Expoziția Internațională de Inovație și Transfer Tehnologic Excellent Idea – 2023, ediția a II-a.
 

Masă rotundă 3ZERO „Împreună în jurul soluțiilor locale durabile de încălzire și de iernare în Molodva”

UNDE: Sediul Acted,  etaj 3, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 10:00

 

Brunch: Artist Program - Poveștile Nespuse ale Orașului

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 10:00

CONTEXT: În ultima săptămână am primit multe întrebări și reacții legate programul Artist Program ediția Poveștile Nespuse ale Orașului. Astfel, am decis să discutăm toate detaliile acestui proiect în cadrul unui brunch de comunitate. Fie că ești storyteller, ilustrator, animator sau om pasionat de urbanism vino să discutăm împreună despre acest program, felul în care te poți implica și cum poți beneficia în urma proiectului.Vom povesti despre: cine se poate implica; cine ne va ghida în acest program; care este procesul de lucru; cum se formează echipele; cât timp va dura programul; care va fi rezultatul final.
 

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului  Republicii Moldova din 20 septembrie, 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6(intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

Săptămâna Europeană a Limbilor la ULIM

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, str. Valicu Pârcălab, 52

CÂND: 12:30, 20-26 septembrie, curent

CONTEXT: La Uinversitatea Liberă Internațională din Moldova va avea loc inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor. Din program: Inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor la ULIM; Activitatea instructiv-distractivă Match-up; Concurs intelectual Kahoot Ascultă și ghicește limba; Flashmob dedicat Zilei Europene a Limbilor - Vorbește-mi în limba ta;  Lecție publică Education for Democracy: Civics Education for Effective Citizenship cu Dr. Judithanne Scourfield McLauchlan, Specialist Fulbright la ULIM; The Language Fair (language taster sessions) - Târgul limbilor europene la ULIM cu profesori nativi; Lansare de carte Ecou sublim /Recital de poezie. Autor: Nicolae Cenușă, stud., An. II, Facultatea Drept ULIM; Simpozion științific studențesc dedicat Zilei Europene a Limbilor cu genericul „Educația plurilingvă: meserie și realitate”, ediția a VI-a; Consemnarea Zilei Europene a Limbilor - D!B Talks.

 

Eu Debates Cafe organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene cu tema:„Promovarea diversității în serviciul public: barierele întâmpinate și oportunități pentru reprezentanții diverselor grupuri etnice”

UNDE: Online

CÂND: 13:00

 

Adunarea Generală Anuală 2023 a BAMIN

UNDE: Hotelul Jolly Alon, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 13:00

CONTEXT: Directorul CNA, Iulian Rusu, ministrul Justiției al Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru și Jill Thomas, consilierul superior al Rețelei Balcanice a Agențiilor de Administrare a Bunurilor Infracționale Indisponibilizate (BAMIN) vor susține o conferință de presă pe subiectul realizării succesului în managementul transfrontalier al bunurilor infracționale. Adunarea Generală Anuală 2023 a BAMIN se întrunește pentru prima dată sub președinția Republicii Moldova. Este o premieră când o țară din afara spațiului balcanic preia președinția acestei structuri internaționale. În prezent, rețeaua BAMIN are 8 membri permanenți din Balcanii de Vest și 6 membri-observatori și asociați din Republica Moldova, România, Ucraina, Belgia, Marea Britanie și Irlanda.

 

Ședința Biroului permanent

UNDE: Parlamentul Republicii Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 16:00

 

Modificări la Legea 77/2016 cu privire la parcurile IT

UNDE: Tekwill, str. Studenților 9/11

CÂND: 16:00
CONTEXT: În vederea consultării publice a modificărilor propuse la Legea 77/2016 cu privire la parcurile IT, MITP organizează un eveniment la care sunt invitați rezidentii, reprezentanții mediului asociativ și partenerii Parcului. De asemenea, la această întâlnire va participa și Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru și Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, pentru a discuta despre schimbările propuse în legislație. Ne dorim ca acest eveniment să fie un forum deschis, în care să împărtășiți perspectivele și sugestiile voastre, astfel încât să contribuim la dezvoltarea durabilă a sectorului IT din Republica Moldova.

 

Club de lectură „Orașul de citire”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Galbenă, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 16:00

CONTEXT: Muzeul Național al Literaturii Române invită persoanele interesate de cărți la clubul de lectură „Orașul de citire”. La club vor fi prezenți scriitori și actori de renume, precum: Leo Butnaru (lecturi de poezii și fragmente din „Jurnal de Chișinău”; Alexandru Bordian (lecturi din romanul „Casa Inglezi”; Anatol Guzic (lecturi din memoriile lui Ion Druță, „Căsuța de la răscruce”); Doina Arvat (lecturi din manuscrisele Ariadnei Șalari). În calitate de moderatori vor fi Maria Șleahtițchi și Alexandru Corduneanu.

 

Expoziția:„Corneliu Baba. Artistul realismului profund”

UNDE: Muzeul Național de Artă din Moldova, str. 31 August 1989, 155

CÂND: 17:00

CONTEXT: Considerat cel mai mare portretist român și pictor de referință al secolului XX, Corneliu Baba (1906-1997) va putea fi descoperit la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, în cadrul unei expoziții marca Art Safari: „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”. Expoziția cuprinde lucrări din cele mai importante muzee de artă din România, precum Muzeul Municipiului București, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul Județean Gorj "Alexandru Ștefulescu", Muzeul Județean de Artă Prahova “Ion Ionescu-Quintus“, Muzeul Municipal "Octavian Moșescu" Râmnicu Sărat, dar și din cele mai prestigioase colecții de artă private. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

 

Spectacol: „Năpasta”
UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 17:00
CONTEXT: Plecând de la povestea clasică, „Năpasta” de I. L. Caragiale, scrisă în 1890.  Publicului i se  propune o interpretare modernă a subiectului, în care vorbește despre o lume scufundată în păcate. Despre o lume bântuită de forțele malefice, unde nu există Dumnezeu. "Năpasta" este un spectacol care pune în discuție aspecte importante ale moralității, religiei și tradițiilor. Despre laturile întunecate ale naturii umane, cum ar fi ipocrizia, corupția, violența și decăderea morală.

 

Eveniment din cadrul sesiunilor TechTalks

UNDE: Universitatea Tehnică a Moldovei, bloc 3, str. Studenților, 9/7

CÂND: 18:00

CONTEXT: Te invităm la cel de-al doilea eveniment din cadrul sesiunilor TechTalks organizate de MAIB  în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei. Te așteaptă unul dintre cele mai motivaționale speechuri, cu informații valoroase pentru cariera ta actuală sau viitoare în IT. Viktor Razhev, Director IT la MAIB, cu o experiență impresionantă în sectorul IT, te va ajuta să-ți depășești limitele și va divulga secretele succesului în carieră, precum și cum poți obține rezultate peste măsura așteptărilor.
 

Webinar: Prevenția psihologului  școlar
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT:  Este binecunoscut faptul că mai ușor putem preântâmpina problema, decât a o soluționa, de aceea foarte utilă este activitatea de prevenție/psihoprofilaxie. Există psihologi, savanți și societăți psihologice care consideră că asistența psihologică în școală trebuie să fie percepută ca un serviciu de „profilaxie a sănătății psihice”, deoarece anume instituțiile preuniversitare oferă posibilități reale de a influența dezvoltarea emoțională și socială a copiilor, de a le menține și întări sănătatea psihică, de a preântâmpina problemele comportamentale ale elevilor, de a asigura un climat psihologic optimal în mediul școlar etc.
 

Expoziția: „Firul Timpului. Amintiri și Aspirații” de Natalia Yampolskaia

UNDE: Cortego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 18:00

CONTEXT: Expoziția „Firul Timpului. Amintiri și Aspirații" reprezintă o călătorie artistică în universul complex al legăturilor dintre generații și modul în care acestea rămân  în amintirile din trecut și aspirațiile pentru viitor. În ansamblu, aceasta creează un dialog între trecut și viitor, între moștenirea pe care o purtăm și visele care ne ghidează. Prin combinația dintre lucrările din pâslă și cele realizate în ulei și tehnici mixte, expoziția aduce în prim-plan complexitatea umană, cu toate amintirile sale pline de învățăminte și aspirațiile care ne duc mai departe. Este o călătorie artistică profundă și emoționantă, care ne invită să reflectăm asupra propriilor noastre conexiuni arhetipale.
 

Analize cu Anton Dolin: Storytelling - „Ficțiune și fantezie în cinematografia mondială”
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:30
CONTEXT: „Ficțiune și fantezie în cinematografia mondială”, este o nouă carte a renumitului critic de film, jurnalist și scriitor Anton Dolin. Ce poate explica succesul grandios al lui Avatar? Ce au în comun infantilul Tintin și curajosul Indiana Jones? De ce în toate desenele animate ale lui Miyazaki eroii zboară spre cer? Demonstrând una câte una fabuloasele enigme ale cinematografiei moderne, autorul analizează universurile acestor maeștri, grație și unor interviuri unice. Veți avea ocazia nu doar să asistați la prezentarea fascinantă a noii cărți, ci și să îi adresați întrebările dumneavoastră
autorului.

 

Spectacol: „Casa” de Maxim Gorki

UNDE: Teatrul Național Satiricus, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30
CONTEXT: Spectacolul „Casa” abordează o problematică de actualitate, aprofundată de intriga captivantă, caracterele inedite ale personajelor și prestația scenică admirabilă a actorilor, toate aceste calități asigurându-i spectacolului un real și previzibil succes de public. Un spectacol care plasează cu temeritate în prim-plan personalitatea și visele sale. De fapt, ce sunt visele? Le are, cu prisosință, fiecare dintre noi. Și toți își doresc să și le vadă realizate. Dar ce urmează atunci când visele se destramă ca un fuior de praf, când nu mai există nici puteri, nici dorință de a merge înainte, când constați că pentru orice vis trebuie să plătești un preț, uneori mult prea mare? Vă așteptăm să le aflăm pe toate împreună.

 

„Ierbar” -  spectacol de la Târgu Mureș - la Reuniunea TNR, Chișinău 2023
UNDE: Teatrul National „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 19:00
CONTEXT: Teatrul Național Târgu Mureș, compania Liviu Rebreanu prezintă în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a 8-a spectacolul: „Ierbar”. O meditaţie poetică despre viaţă, având ca sursă de inspiraţie poezia însăşi, dar şi natura, spectacolul  prezintă o perspectivă inedită – filtrată prin sensibilitatea artistică inconfundabilă a lui Radu Afrim – asupra trecerii timpului într-un cadru în care coexistă cupluri tinere, cupluri de vârstă medie, dar şi cupluri în vârstă. Acestea se află în faze existenţiale diferite, dar fragilitatea, dorinţa de iubire şi de comuniune, precum şi conştiinţa că totul e efemer le impregnează fiecare gest şi acţiune. În freamătul nesfârşit al naturii putem distinge, la scară micro, caracterul infinit al universului macro care ne întâmpină cu răsărituri, apusuri şi stele, un univers deopotrivă familiar şi misterios-fascinant, de care suntem, în esenţă, inseparabili.

 

Pub Quiz – Sezonul 23
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:30
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa  la Lake House Brewery.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, lansează apelul de depunere a cererilor de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022. Instituția responsabilă de recepționare a cererilor de ajutor este AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Așadar, fermierii se pot apropia la oficiile teritoriale ale Agenției, pentru a depune setul de documente. Termenul limită este 29 septembrie 2023.
Pentru informații cu privire la condițiile de accesare a ajutorului, criteriile de eligibilitate, actele obligatorii, procedura de depunere a cererilor, accesați https://t.ly/FvRA0

 

Programul FLEX este finanțat integral de Guvernul SUA şi oferă elevilor din Republica Moldova posibilitatea de a petrece un an academic în SUA. Participanții își vor  realiza  studiile într-un liceu din SUA şi vor trăi într-o familie americană. Finaliștii sunt selectați în bază de concurs deschis, care include trei runde riguroase de testare. Atât competiția, cât și participarea sunt gratuite. Pentru participare sunt invitați elevii: claselor a 9-a, a 10-a și a 11-a născuți în perioada 1 ianuarie 2007 - 15 iulie 2009; care dețin cetățenia Republicii Moldova; care studiază limba engleză;  îndeplinesc cerințele pentru primirea vizei SUA; nu s-au aflat mai mult de trei luni din ultimii cinci ani în SUA.
Prima rundă de testare este deschisă tuturor solicitanților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate de mai sus și se va desfășura în perioada august – 28 septembrie 2023. Solicitanții eligibili pot aplica la adresa:www.discoverflex.org/apply
Mai multe detalii pot fi solicitate la adresa de e-mail: [email protected], la tel.: 076007613 sau la pagina de Facebook sau Instagram – FLEX Moldova.
Informații suplimentare privind Programul de schimb academic FLEX pot fi găsite accesând site-ul: https://www.moldova.americancouncils.org/flex-ro

 

Unul dintre obiectivele Programului național privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, lansat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, se axează pe extinderea oportunităților de educație de-a lungul vieții pentru vârstnici prin implementarea conceptului „Universitatea pentru vârsta a treia”. „Universitatea pentru vârsta a treia” reprezintă o formulă de educație adaptată pentru femeile și bărbații în vârstă, misiunea căreia constă în promovarea conceptului de învățare pe tot parcursul vieții. Astfel, persoanele vârstnice vor avea acces la oportunități de educație, într-un mediu favorabil pentru îmbătrânirea activă, vor fi susținute și motivate să fie în continuare active și implicate în viața socială. Conceptul este implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Fundația Moldcell. În acest context, invităm persoanele cu vârsta peste 60 de ani să se înscrie la concursul de selectare a participanților la pilotarea cursurilor desfășurate de către Universitatea de Stat din Moldova în cadrul „Universității pentru vârsta a treia”. Pilotarea cursurilor se va desfășura în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024. Cererea de participare la concursva fi completată și expediată la adresa de e-mail [email protected] depusă în format fizic, între orele 8:00-17:00, la: Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău, str. A. Mateevici, 60, biroul 233, bloc central) sau la Ministerul Muncii și Protecției Sociale (Chișinău, str. V. Alecsandri, 1, biroul 715)
Perioada de depunere a cererilor: până la data de 25 septembrie 2023. Pentru detalii suplimentare, puteți apela la numerele de telefon 022 804 429 sau 022 804 431.

 

Din 2001, Fundația Saxonă pentru Educație Media (SSM) organizează o dată pe an, în toamnă,  Seminarul Jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est pentru jurnaliștii din Europa Centrală și de Est. Seminarul din acest an va avea loc la Leipzig în perioada 16-27 octombrie 2023. Anul acesta, 10-12 jurnaliști din Europa Centrală și de Est vor avea din nou ocazia de a participa la seminar și de a cunoaște astfel structurile și metodele de lucru ale televiziunii, radioului, presei scrise și online în sistemul mediatic dualist al Republicii Federale Germania. Pe lângă formarea profesională, schimbul cultural între ei este deosebit de important. Pot aplica jurnaliștii din Europa Centrală și de Est, care nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani la momentul înscrierii. Condițiile prealabile sunt experiența în domeniul mass-media și o bună cunoaștere a limbii germane. Costurile de călătorie, masă și cazare vor fi acoperite de Fundația Saxonă pentru Educație Mediană. Mai multe informații despre program și condițiile de participare pot fi găsite pe internet la adresa: www.ssm-seminar.de.  Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2023.

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în parteneriat cu Moldova Institut Leipzig e. V. (MIL), Universitatea Națională de Stat „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Universitatea de Stat „Ivan Șavanișvili” (TSU) și Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” organizează atelier de lucru pe subiectul „Războiul în predarea istoriei” ”. Proiect susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania (AA). Workshop-ul va avea loc în perioada 01-05 noiembrie 2023 și este predestinat pentru cadrele didactice din liceele din Republica Moldova și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării din țară, care sunt interesați de subiecte controversate și care se întreabă cum pot fi predate aceste subiecte elevilor în cadrul lecțiilor de istorie la şcoală. De asemenea acest atelier oferă posibilitatea de a aborda tema războiului, a discuta cum sunt prezentate crimele de război, precum și de a face schimb de opinii în acest sens cu experți din Germania, Georgia și Ucraina.
Data limită pentru depunere a dosarului este 22 septembrie 2023,  și poate fi expediat la adresa de email: uni-leipzig.de/-mil/felder.htm

 

Proiectul EU4Culture, finanțat de UE, a lansat cel de-al patrulea apel pentru granturi de mobilitate, adresate artiștilor și profesioniștilor din domeniul cultural care locuiesc în afara capitalelor din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Georgia. Concursul își propune să promoveze dialogul intercultural și schimbul de cunoștințe între profesioniștii din domeniul cultural. Acesta va sprijini o gamă largă de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe, dezvoltare profesională și alte inițiative desfășurate într-o altă țară. Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural cu vârsta de la 18 ani, din toate sectoarele culturale și creative, care își au sediul în orașe, care nu sunt capitale sau în zone rurale din aceste țări, sunt eligibili pentru a aplica. Proiectele de mobilitate selectate pot fi implementate între 15 noiembrie 2023 și 31 august 2024 în statele membre ale UE, în țările partenere ale UE și în alte țări europene. Pentru a aplica la granturile de mobilitate EU4Culture, candidații trebuie să prezinte un plan de acțiune și un buget pentru mobilitatea internațională propusă prin intermediul Portalului de Aplicații Goethe (GAP).Mai multe detalii -> bit.ly/3DgR3LE Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 25 septembrie 2023, ora limită – 18:00 (CET).

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Reprezentanți ai unui grup de state aflate în tranziție verde și net-zero s-au reunit la Conferința internațională intitulată „Finanțarea tranziției verzi și a tranziției net zero în țările Parteneriatului Estic al UE și Asia Centrală”, ce se desfășoară în perioada 19-20 septembrie 2023 la Bruxelles, Belgia. Scopul evenimentului este identificarea provocărilor cheie și a căilor de urmat pentru a racorda cele mai bune mecanisme financiare cu reformele politice pentru accelerarea și extinderea investițiilor verzi în perioada post-COVID și în contextul războiului rus de agresiune din Ucraina. Delegația Republicii Moldova este condusă de Iordanca-Rodica Iordanov, Ministra Mediului.

 

Vicepremierul Nicu Popescu participă în perioada 18 – 22 septembrie, în cadrul delegației conduse de președinta Maia Sandu, la lucrările segmentului la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, precum și la o serie de alte evenimente conexe. În cadrul reuniunii, care promovează o diplomație multilaterală eficientă, delegația națională va discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra regiunii, contribuția țării noastre la stabilitatea regională și agenda de reforme în drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană. Agenda vicepremierului Nicu Popescu include participarea la o serie de reuniuni multilaterale organizate în acest context. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău va avea și un șir de întrevederi bilaterale cu miniștri de externe și înalți oficiali din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu și Asia.  Prezența la New York a ministrului Nicu Popescu va oferi oportunitatea dialogului cu reprezentanții organizațiilor evreiești pentru a reafirma, și cu acest prilej, angajamentul privind combaterea antisemitismului precum și promovarea cunoașterii și consolidarea educației în domeniul Holocaustului.

 

În acest an Ambasada Republicii Molodva în Republica Austria, în parteneriat cu asociația diasporală MoldWien, va participa la evenimentul organizat de Ghilda Femeilor ONU “International Charity Luncheon 2023". Standul dedicat Republicii Moldova va oferi posibilitate vizitatorilor de a servi din deserturi tradiționale precum cozonacul cu umplutură de nuci și cacao, prăjiței pudrați, clătite cu vișină/miere, cornulețe cu dulceață din trandafir și multe alte delicii, care vor fi însoțite de un vin oferit generos de JooRia Wine. Doritorii de a susține o cauză nobilă sunt așteptați miercuri, 20 septembrie 2023, între orele 10:30-14:30, la sediul Viena International Centre (Rotunda Hall).

 

Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice (ICJPS) al Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Spitalul Emergent al Universității din București, a câștigat un proiect din cadrul Programului NATO Știință pentru Pace și Securitate pentru organizarea workshop-ului „ Regional strategy for medical response in case of radiation emergency in Ukraine”. Workshop-ul se va desfășura la București în perioada 19-21 septembrie 2023 și  întrunește reprezentanți din diverse domenii de activitate. În cadrul evenimentului urmează a fi prezenți, Mircea GEOANĂ, Secretar general adjunct al NATO și doamna Luminișa Teodora ODOBESCU, Ministru al Afacerilor Externe al României. Din partea ICJPS al USM vor participa doctorul habilitat, profesorul universitar, co-directorul proiectului Victor JUC, doctorul, conferențiarul universitar Natalia ALBU și doctorul Veaceslav UNGUREANU. De asemenea, vor fi prezenți și specialiști ai Ministerul Apărării, Poliția de Frontieră, Agenția Națională a Sănătății Publice. Obiectivele generale al workshop-ului constau în cunoaștere și înțelegerea riscurilor și amenințărilor nucleare, mai ales în contextul periculului  provenit din actul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și identificarea unor răspunsuri eficiente pentru asigurarea securității și fortificarea sănătății

Meroslava Parii
19/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii