AGENDA ZILEI//20.10.2023

Meroslava Parii
19/10/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Campionatul European Master la Pentatlon Modern „OPEN”

UNDE: Chișinău Arena

CÂND: 08:45, 20-22 octombrie, curent

CONTEXT: În premieră, Republica Moldova va găzdui Campionatul European Master la Pentatlon Modern „OPEN”. Evenimentul va avea loc în perioada 20-22 octombrie 2023, și va întruni sportivi din Spania, Grecia, Turcia, Portugalia, Franța, Cehia, Ucraina, Republica Sud-Africană, Marea Britanie și Republica Moldova. Tot la „Chișinău Arena” se vor desfășura probele de înot și tir cu laser, iar proba de hipism va fi găzduită pe terenul Școlii republicane de hipism și pentatlon modern din sectorul Poșta Veche a Capitalei.

 

Conferință de presă privind semnarea Acordului de grant dintre Organizația pentru Dezvoltare a Antreprenoriatului  și Western NIS și Entreprise Fund

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă invităm la Conferința de presa privind semnarea Acordului de grant dintre Organizația pentru Dezvoltare a Antreprenoriatului și Western NIS și Entreprise Fund, care presupune sprijinul partenerilor în procesul de implementare a Programului guvernamental de susținere a inovațiilor digitale și startup-urilor tehnologice. Totodată, în cadrul evenimentului de presă va fi anunțat lansarea unui nou Apel de granturi pentru susținerea companiilor cu potențial inovator și startup-urilor tehnologice. La conferința de presă vor participa: Dumitru Alaiba, Viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării; Jeff Bryan, Șeful Misiunii USAID în Moldova, Jaroslava  Z. Ohnson, President & CEO WNISEF; Dumitru Pîntea, Director Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
 

Expoziția Internațională Specializată de Mașini, Echipamente și Tehnologii pentru Complexul Agroindustrial

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 09:00, 19-22 octombrie, curent

CONTEXT: În perioada 19-22 octombrie 2023, se vor desfăşura următoarele evenimente: cea de-a XXII-a edţie a Expoziţiei  internaţională specializată de maşini, echipamente şi tehnologii pentru complexul agroindustrial ,,MOOLDAGROTECH’’ (ediţia de toamnă) şi cea de-a XXVI-a ediţie a Expoziţiei internaţionale specializate de produse, utilaje, tehnologii agricole meșteșuguri   ,,FARMER”. La expoziţiile menţionate vor participa atât agenţi economici locali, cât şi din Austria, Italia, Ucraina, România. De asemenea, expoziţiile respective îşi propun să asigure o platformă de comunicare eficientă, schimb de experienţă între producătorii agricoli şi stabilirea de contacte cu potenţialii parteneri din ţară şi străinătate.

 

Structurile de management ale Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova organizaează sesiuni de instruire dedicate celor care pregătesc proiecte în vederea accesării fondurilor disponibile prin acest program

UNDE: Orașul  Comrat

CÂND: 09:30-15:00
CONTEXT: În cadrul celor opt sesiuni organizate în România și în Republica Moldova, Autoritatea de Management, Secretariatul Comun de la Iași și Oficiul Antenă de la Chișinău vor prezenta principalele cerințe din Ghidul solicitantului, modul de funcționare al sistemului electronic prin intermediul căruia vor fi depuse cererile de finanțare și vor răspunde solicitărilor de clarificare primite din partea celor prezenți.

 

Seminar organizat de AmCham Moldova privind tendințele regulatorii și preferințele consumatorilor legate de ambalajele sustenabile

UNDE: Online

CÂND: 10:00

 

Eveniment de donație a echipamentelor medicale către Spitalul Raional Căușeni

UNDE: Spitalul Raional Căușeni

CÂND: 10:00

 

Sesiune de informare  pe marginea implementării celor 9 recomandări de aderare ale Comisiei Europene

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Sala de conferințe 101, str. 31 August 1989, 80

CÂND: 10:00

CONTEXT: MAEIE invită societatea civilă la sesiunea de informare pe marginea implementării celor 9 recomandări de aderare ale Comisiei Europene, o sesiune de informare dedicată implementării de către Republica Moldova a celor 9 recomandări formulate de către Comisia Europeană în iunie 2022 în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Sesiunea va fi moderată de către secretara de stat Stela Leucă. Comisia Europeană și-a prezentat viziunea sa preliminară la subiect pe data de 22 iunie 2023. Evaluarea finală se așteaptă în cadrul Pachetului de extindere pentru anul 2023, urmând să fie publicat pe data de 8 noiembrie 2023.

 

Conferința anuală dedicată Principiilor de Abilitare a Femeilor: „Abilitatea economică a femeilor prin promovarea achizițiilor sensibile la gen”

UNDE: Coutyard by Marriot, str. Arborilor, 21A

CÂND: 10:00

 

Târgul „Toamna de Aur”

UNDE: CIE Moldexpo, str. Gioceilor, 1

CÂND: 10:00, 19-22 octombrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la expoziția noastră de material săditor pentru grădină. La dispoziția Dvs: Pomi fructiferi; Pomi decorativi; Arbuști foioși; Plante conifere; Semințe de flori; Semințe de legume; Butași de viță de vie.

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 20 octombrie 2023

UNDE:  Consiliul Audiovizualului, str, Vlaicu Pârcălab, 46

CÂBD: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Prezentarea viziunii privind soluționarea supraaglomerării instituțiilor de învătământ din municipiul Chișinău, de către candidatul PSDE pentru funcția de primar al mun. Chișinău, Vadim Brînzaniuc

UNDE: Str. Vasile Lupu, 14

CÂND: 11:00

 

Analize economice cu Veaceslav Ioniță din 20 octombrie 2023 – Subiect: Suportul financiar extern oferit Republicii Moldova”

UNDE: Online

CÂND: 11:30

 

Eveniment: Finanțări pentru IMM creative

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 12:00

CONTEXT: Scopul acestui eveniment este unul nobil,  prin care urmărim creșterea IMM-urilor din industria creativă: arhitectură, artă digitală și multimedia, design vestimentar, IT, producție sunet etc. La brunch îl vom avea alături pe Dumitru Pîntea, director ODA, care va vorbi despre sursele de finanțare pe care le pot accesa cei cu afaceri în domeniul creativ. Iar pentru un dialog cât mai constructiv și eficient, vă sugerăm să veniți cu „tema învățată”. Accesați site-ul organizației: www.oda.md, să faceți cunoștință cu programele și granturile existente, potrivite domeniului vostru de activitate, și să vă notați cât mai multe întrebări.

 

Festivalul Internațional de Literatură  și Traducere Iași Filit la  Chișinău

UNDE: str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 12:00, 20-22 octombrie, curent

CONTEXT: În acest an, pentru prima dată, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, cel mai mare festival de acest gen din Sud-Estul Europei, va trece Prutul. Prima ediție FILIT Chișinău se va desfășura în perioada 20-22 octombrie 2023 și va reuni prozatori din țară și din străinătate, alături de poeți, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali, jurnalişti, artiști. În cele trei zile de FILIT Chișinău vor fi organizate mai multe evenimente culturale: întâlniri cu scriitori din România și din Europa, ateliere tematice pentru copii, întâlniri ale cluburilor de lectură, ateliere de scriere creativă pentru liceeni, mese rotunde și întâlniri profesionale. În program va fi inclusă și Noaptea Albă a Poeziei (NAP), un maraton de poezie și muzică, la care vor participa zeci de poeți și performeri de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate.

 

Gala Laureaților 2023 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, etaj 2, aula 205, bd. Ștefan cel Mare, 165

CÂND: 15:00

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 20 octombrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Consiliul orășănesc Călărași

UNDE: Primăria municipiului Călărași, etaj 1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Primăria municipiului Călărași anunță convocarea Ședinței extraordinare a Consiliului Orășănesc Călărași.

 

Proiect fotografic al artistului român Matei Bejenaru

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei,  str. 31 August 1989, 115

CÂND: 16:00, până la data de 3 decembrie, curent

CONTEXT: Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) găzduiește în perioada octombrie-decembrie 2023 primul proiect fotografic expus la Chișinău al artistului român Matei Bejenaru.
Astfel, la eveniment va fi Matei Bejenaru, președinta Asociației Române de Artă Contemporană, Anca Poterașu, alături de alte personalități culturale și reprezentanți ai instituțiilor din România și Republica Moldova implicate în proiectul PRUT. Vernisajul se va încheia cu un dialogul cu publicul prezent. Expoziția de la Chișinău va conține lucrări expuse la standard muzeal și va fi difuzată și o proiecție video ce va dezvălui aproximativ alte 200 de imagini din proiectul PRUT.

 

Discuții publice privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Practicile altor țări privind aderarea la Uniunea Europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 17:00

 

Ceremonia de celebrare a jubileului de 105 ani de la fondarea Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova „De 105 ani împreună dezvoltăm afaceri”

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 17:00

 

Spectacol: „Concertino”

UNDE: Orașul Călărași, Casa de Cultură „Ion Ungureanu”

CÂND: 17:00

CONTEXT: Invităm toți admiratorii artei și a frumosului la un spectacol de excepție cu renumitul „Concertino”.

 

Seară de autor – Scriitorul Tinatin Dias

UNDE: Teatrul A.P. Cehov, str. Vlaicu Pârcălab ,75

CÂND: 19:00

CONTEXT: Vă invităm la o seara de autor a scriitorului Tinatin Dias - "Povești georgiene despre o mâncare gustoasă și sănătoasă de viață"."Timpul petrecut cu un oaspete nu se pune la socoteală ca vârstă", spune legenda. Poate că acesta este secretul faimoasei ospitalități georgiene și al longevității? Dacă vrei să înțelegi o persoană, stai la masă cu ea. Și va veni fericirea unei lăcomii sincere, vor curge toasturi nesfârșite și va veni adevărata bucurie.
 

Techstars  - Startup Weekend

UNDE: Orange Kitchen, str. Calea Ieșilor, 8

CÂND: 17:00, 20-22 octombrie, curent

CONTEXT: Acest eveniment este conceput pentru a aduce împreună profesioniști din diverse domenii, inclusiv programare, design, marketing, tehnologie și antreprenoriat. Indiferent de domeniul de epertiză, veți avea oportunitatea de a colabora timp de 54 de ore cu mentori și antreprenori din Molodva și din străinătate, pentru a da viață ideilor dumneavoastră.

 

Curs de Formare inițială a mediatorilor

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 17:30, 16-28 octombrie, curent

CONTEXT: Centrul de Mediere al CCI a RM vă invită la cursul de Formare inițială a mediatorilor. Cursul de fpFormare inițială a mediatorilor oferă oportunitate unică de a dezvolta abilități esențiale în domeniul medierii și de a vă deschide drumul către o carieră ăn această profesie valoroasă. La finalizarea cu succes a cursului, veți primi un certificat oficial recunoscut, care vă va permite să depuneți actele necesare pentru a susține examenul de mediere în profesie la Consiliul de Mediere al Ministerului Justiției. Nu ratați această oportunitate de a vă dezvolta cariera în domeniul medierii și de a deveni un mediator calificat - recunoscut oficial.

 

Spectacol „Artă”

UNDE: Teatrul „Alexei Mateevici”, str. Alexei Șciusev, 93

CÂND: 18:00, 15, 20, 21 octombrie, curent

CONTEXT: Teatrul Alexie Mateevici (TAM) pregătește de ceva timp o frumoasă comedie franceză. Vorbim despre spectacolul „ARTĂ”, scris către de Yasmina Reza, actriță, scriitoare, dramaturg-regizoare, translatoare și autoare franceză, născută în 1959. Piesa „Artă” a fost publicată inițial pe 28 octombrie 1994 și pusă în scenă în același an, la Comédie des Champs Elysées din Paris, apoi la Berlin, Londra (1996) și pe Broadway (1998). Astăzi este cea mai jucată piesă a Yasminei Reza și este tradusă în peste treizeci de limbi. Aceasta a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).

 

Spectacol „Gardenia”

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: „Gardenia” de Elzbieta  Chowaniec, scriitoare poloneză, este un spectacol polifonic, dinamic, tulburător; spectacol – metaforă. Traducerea piesei îi aparține Luizei Săvescu. Regizoarea Luminița Țâcu vine de la Chişinău la Cahul. Vine pentru că îi pasă de mişcarea teatrală din Republica Moldova, şi împreună cu patru actrițe, patru eroine, patru femei, patru generații, patru destine, gândeşte, construieşte, creeazā spectacolul „Gardenia ”. Acest spectacol vine ca o provocare, dar şi ca o necesitate de a răspunde problemelor, neliniştilor societăţii moderne. Noi, cei de azi, volens-nolens suntem lanțul, nodul, veriga generațiilor părinților şi a bunicilor.

 

Spectacol: „Fiți sănătos, domnule!”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, str. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Un romancier bogat este răpus de un atac de cord. Testamentul nu a fost încă deschis, iar moștenitorii lacomi și nefericiți dau tonul acestui vodevil pe cât de comic, pe atât de feroce. O menajeră pe cât de inocentă pe atât de hilară, o tânără văduvă care se bucură repede, o fiică căsătorită cu un ginere fals, un vecin care vrea să profite de situație pentru a-și mări apartamentul, un antreprenor de pompe funebre enervat și un bancher sunt toate personaje cinice și amuzante care fac un cerc vesel și interesat în jurul unui sicriu care încă nu a fost închis... cu un mort... care nu este chiar atât de mort.

 

Spectacol: „Tata” de Dumitru Matcovschi

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: Văzând pentru prima dată lumina rampei în 1978, spectacolul ”Tata” de Dumitru Matcovschi a înscris o pagină importantă în evoluția teatrului național și a artei scenice. Punerea în scenă a acestui text la Teatrul ”Luceafărul” are multiple conotații – această premieră a deschis cea de-a 60 stagiune a Teatrului. Considerată la început ca fiind o reflecție a problemelor morale și sociale din societate după încheierea celui de-al doilea război mondial, piesa ”Tata” nu este dominată de descrierea unor momente din trecut, deși pune accent pe înțelegerea și interpretarea acelor momente de către contemporani. Omul și faptele lui fac legătura dintre trecut și prezent și de felul cum înclină balanța omenescului, depinde firul narațiunii și, implicit, al acțiunii. În viziunea regizorală a lui Slava Sambriș, acest spectacol developează în mod subtil lumea interioară a personajelor, punând în evidență oameni și mai puțin personaje.

 

Deschidere al Festivalului Moldo Crescendo ediția a VIII-a

UNDE: Sala cu Orgă, bd, Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 19:00

CONTEXT: Ediția din acest an are motto-ul  LiveTheClassicalExperience adică trăiește experiența muzicii clasice. Ne-am propus să aducem atmosfera saloanelor și sălilor de concert vieneze în Moldova. Șase concerte în șase locații diferite, în Chișinău și Butuceni, cu muzicieni fantastici și piese alese cu mare grijă. Prima piesă care va răsuna în festival aparține compozitoarei franceze Mel Bonis. Trio ”Soir” pentru vioară, violoncel și pian - o piesă rafinată în stil romantic-impresionist francez.Vrem să avem aportul nostru la promovarea puținelor compozitoare pe care le cunoaște istoria. Mel Bonis era pseudonimul lui Mélanie Hélène Bonis. Deseori aceasta se prezenta și sub numele soțului, ca să-și ascundă identitatea feminină, pentru că în acea epocă, o femeie în artă era fie ignorată, fie neapreciată. Vom continua cu un trio bombastic de Mendelssohn în re minor, pentru vioară, violoncel și pian.

 

Campania națională: „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 18-25 octombrie, curent

CONTEXT: În perioada 18-25 octombrie 2023 în ASEM se va desfășura Campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, realizată în contextul marcării „Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane”, marcată la nivel național al 12-lea an consecutiv. În cadrul campaniei vor fi organizate lecții publice, întâlniri, prezentări, activități de sensibilizare, expoziții de carte, informarea despre resursele documentare, bazele de date şi revistele electronice de pe site-ul UE privind legislația europeană în domeniul combaterii și prevenirii traficului de ființe umane. Scopul campaniei este de a ridica nivelul de conștientizare privind problema traficului de ființe umane.

 

Program de formare: Echipament, utilaj și accesorii pentru producere în teren protejat

UNDE: Centrul de excelență în horticultură și tehnologii agricole di Țaul, Dondușeni

CÂND: 16-27 octombrie, curent

CONTEXT: Din program: Măsura 1.4 Stimularea producerii în teren protejat; Măsura 2.1 Investiții în producere pe teren protejat. Mod de instruire online/prezența fizică.

                                           

APELURI DE ÎNSCRIERE

Se anunță inițierea procesului de înmatriculare la Programul de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public, pentru nivelul avansat. Sesiunea se va desfășura în format on-line. Pentru a obține calitatea de participant la Programul de instruire, candidatul care corespunde criteriilor de eligibilitate stabilite, va depune prin intermediului platformei https://certificare-ai.mf.gov.md o cerere de înmatriculare cu anexarea actelor confirmative. Termenul-limită de depunere a cererii de înmatriculare: 25 octombrie 2023.
Criterii de eligibilitate, lista actelor necesare, precum și alte informații sunt disponibile la acest link: https://mf.gov.md/.../anun%C8%9B-privind-ini%C8%9Bierea...

 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova anunță concurs pentru ocuparea funcțiilor publice vacante în cadrul aparatului central, după cum urmează: Direcția cooperare bilaterală; Secţia Europa Occidentală, Centrală și de Sud-Est - Ataşat / Atașată – 02 posturi; (accesați anunțul în hyperlink); Secţia America - Ataşat / Atașată – 01 post; (accesați anunțul în hyperlink); Direcția drept internațional; Secţia tratate multilaterale - Ataşat / Atașată – 01 post; (accesați anunțul în hyperlink); Secţia tratate bilaterale - Ataşat / Atașată – 01 post (accesați anunțul în hyperlink);  Dosarul de concurs poate fi depus la sediul MAEIE  prin e-mail ([email protected])/ prin poștă / personal (str. 31 August 1989, nr. 80, MD – 2012, mun. Chişinău), până la data de 23 octombrie 2023 (inclusiv), ora 16:30. Pentru informații suplimentare nu ezitați să contactați Secția resurse umane și contencios: Nr. Telefon: 022 578 281; e-mail: [email protected].

 

Stimați bălțeni, Comisia pentru selectarea membrilor Consiliului de Transparență din mun. Bălți (aprobată prin dispoziția primarului nr. 272 din 11.09.2023) anunță prelungirea perioadei de depunere a dosarelor în vederea constituirii Consiliului de Transparență din municipiul Bălți, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind constituirea și funcționarea Сonsiliului de transparență din municipiul Bălți, aprobat prin decizia CMB nr. 7/25 din 22.08.2023. Dosarele aplicanților se depun în format fizic sau electronic (semnate electronic), până la data de 27.10.2023 (ora 15.00), la Zona de informare din cadrul primăriei (mun. Bălți, Piața independenței, 1, et. I, tel. 0231 60094/ 0231 26450, e-mail: [email protected]), unde vor fi înregistrate, iar solicitantul va fi informat despre recepționarea dosarului.

 

Se anunță Programul de pregătire și perfecționare a managerilor de la întreprinderile di diferite sectoare ale economiei Republicii Molodva. Programul cu genericul „Fit for Partnership” se desfășoară în baza Declarației comune de intenție între Ministerul Economiei al Republicii Moldova și Ministerul Federal al Republicii Federale Germania privind continuarea colaborării în cadrul pregătirii și perfecționării  managerilor de la întreprinderile din diferite sectoare ale economiei Republicii Molodva, semnată pe 21 octombrie 2021, la Chișinău. Scopul Programului: posibilitatea de a cunoaște piața germană, a stabili legături de afaceri cu firme germane și a edificia parteneriate pe termen lung, fiind un instrument de promovare în domeniul comerțului. Pentru mai multe detalii: https://training.chamber.md/stagiu+în-germania-pentru.../...

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul USAID Moldova și PNUD Moldova, lansează concursul de eseuri pentru copii și tineri, cu genericul „De ce aș candida în localitatea mea?”. Cine sunt viitorii primari și consilieri ai Republicii Moldova? De ce i-ar interesa să devină aleși ai poporului? Ce probleme și-ar propune să rezolve? Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor găsi în eseurile scrise de participanții la concurs. La competiție se pot înscrie copii și tineri din două categorii de vârstă: elevi/eleve din clasele a VII-a – IX-a și elevi/eleve din clasele a X-a – XII-a. Câștigătorii concursului vor primi certificate cadou de la Librarius și jocuri de societate. Eseurile pot fi transmise până pe 22 octombrie 2023. Mai multe detalii despre înregistrare și condițiile de participare pe cicde.md. #USAIDMoldova #ProiecteleUSAID

 

Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), lansează înregistrarea pentru cea de-a doua ediție a Programului de formare pentru formatori intitulat „Implementarea cadrului conceptual și metodologic pentru prevenirea și combaterea bullying-ului”. Sesiunile de instruire se încadrează în proiectul „Împreună pentru o Educație de Calitate”, finanțat de Liechtenstein Development Service (LED). Programul se desfășoară pe parcursul anilor 2023 – 2024. Acesta este adresat specialiștilor implicați în prevenirea și combaterea fenomenului de bullying sau/și care își doresc să-și dezvolte noi abilități în acest domeniu. Ulterior, aceștia vor disemina cunoștințele acumulate la nivel local, regional sau național. Doritorii de a participa la program se pot înregistra până pe 31 octombrie, ora 23:59, completând un formular la următorul link: https://bit.ly/3M3Pzt6
Mai multe detalii aflați din comunicatul de presă: https://bit.ly/48Td7uJ

 

Asociația Presei Independente (API) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) lansează concursul național „Investigațiile lurnalistice ale anului 2023”. La concurs pot depune dosare jurnaliștii sau grupuri de jurnaliști care au realizat sau publicat investigații jurnalistice bine documentate, conform standardelor profesionale în domeniu. Juriul va desemna câte trei cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2023. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi. Concursul se fa desfășura în  două categorii: Investigația anului 2023 în mass-media națională;  Investigația anului 2023 în mass-media locală/regională. Dosarele pot fi transmise în format electronic la adresa electronică: [email protected]  cu mențiunea Investigații jurnalistice 2023, până la data de 5 noiembrie inclusiv. Pentru mai multe informații: 022/220996.

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul USAID Moldova și PNUD Moldova, lansează concursul de eseuri pentru copii și tineri, cu genericul „De ce aș candida în localitatea mea?”. Cine sunt viitorii primari și consilieri ai Republicii Moldova? De ce i-ar interesa să devină aleși ai poporului? Ce probleme și-ar propune să rezolve? Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor găsi în eseurile scrise de participanții la concurs. La competiție se pot înscrie copii și tineri din două categorii de vârstă: elevi/eleve din clasele a VII-a – IX-a și elevi/eleve din clasele a X-a – XII-a. Câștigătorii concursului vor primi certificate cadou de la Librarius și jocuri de societate. Eseurile pot fi transmise până pe 22 octombrie 2023. Mai multe detalii despre înregistrare și condițiile de participare pe cicde.md #USAIDMoldova #ProiecteleUSAID

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia informează că, în conformitate cu prevederile Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 57 din 19 ianuarie 2023, Hotărârea Guvernului nr. 50/2013 cu privire la aprobarea Regulamentului cu privire la eliberarea vizelor au fost modificate, după cum urmează. Prin derogare de la punctul 124, subsecțiunea 2) din Regulamentul cu privire la eliberarea vizelor, se suspendă eliberarea vizelor de tranzit identificate prin simbolurile B pentru străinii din următoarele state:  Republica Federală Democrată Nepal;  Republica Federală a Nigeriei; Republica Islamică Pakistan;  Republica Socialistă Vietnam; Republica Islamică a Iranului; Republica Irak; Republica Liban; Republica Islamică Afganistan; 
Autoritatea Națională Palestiniană. Totodată, în baza acestei dispoziții, Direcția Afaceri Consulare a MAEIE suspendă, pe durata stării de urgență, eliberarea vizelor electronice de tranzit.

 

Ambasada Republicii Moldova in Italia anunță că la sfârșit de octombrie, trupa Teatrului Alexie Mateevici va face un turneu în Italia cu Spectacolul documentar „Podul de Piatră Elegiacelordelakmdistanță”, regizat de Luminița Țâcu, după volumul Istorii din străinătate, scris de Iurie Cojocaru, se va juca în orașele Bologna, Padova și Milano. Locațiile în care se va juca spectacolul sunt următoarele:  27 octombrie, Bologna, ora 19:00, la Parrocchia di Nostra Signora della Fiducia - Link către eveniment: https://www.eventbrite.be/.../teatru-la-bologna-podul-de...28 octombrie, Padova, ora 18:00, la Teatro Ferrari - Link către eveniment:  https://www.eventbrite.be/.../teatru-la-padova-podul-de... 29 octombrie, Milano, ora 18:00, la Auditorium Father Reina - Link către eveniment: https://www.eventbrite.be/.../teatru-la-milano-podul-de...

 

În perioada 16-22 octombrie, o delegație a Facultății  Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM (FRIȘPA), reprezentată de decanul FIRȘPA, Alexandru Solcan, Valentina Teosa profesor, dr.hab., Cristina Morari, prodecan FRIȘPA și 10 masteranzi ai programelor Studii Europene și Studii Diplomatice, se află într-o vizită de studiu la Universitatea Tartu din Estonia. În cadrul vizitei, cadrele didactice FRIȘPA participă la cursuri, mese rotunde privind subiecte legate de procesul de aderare la UE, fac schimb de experiență cu privire la practicile de predare a disciplinelor din domeniul Studiilor Europene.

 

Ambasada Republicii Moldova în Israel anunță: Menținem legătura cu cetățenii noștri din Fâșia Gaza, dar și cu alte state care încearcă să găsească o cale de evacuare a civililor, inclusiv a cetățenilor moldoveni din Fâșie. Mai multe țări continuă să desfășoare discuții cu autoritățile din Egipt. Reamintim că MAEIE a detașat un funcționar consular moldovean în Egipt pentru oferi asistență, în cooperare cu Ambasada noastră din Israel, cetățenilor din Fâșie. Listele de evacuare au fost pregătite de către Ambasadă și au fost transmise autorităților din Egipt, dar și țărilor vecine, România și Ucraina. Rugăm cetățenii moldoveni prezenți pe teritoriul Israelului să se înregistreze utilizând formularul de la sfârșitul postării. Până în prezent, 451 de cetățeni s-au înregistrat.
Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunile de securitate emise de autoritățile israeliene, dar și informare din surse oficiale și credibile.
Informații de contact:
Pagina web: https://israel.mfa.gov.md/
Email: [email protected]
Telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972527789772, +972527998396, +972 52-2787326 (în regim 24/7)
Centru de Apel MAEIE:
0 80 090 990 - gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.
+373 22 188 000 - pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.
+37379818081 (inclusiv WhatsApp)
mail: [email protected]
https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx...\

    

Pe 16-20 octombrie companiile din Moldova participă la expoziția GITEX GLOBAL, care în acest an are loc în Dubai. GITEX este o platformă globală apolitică, care reunește cei mai importanți stakeholderi din industria tech din lume. Evenimentul creează o legătură între trecut și prezent, tradiție și modernitate, nord și sud, est și vest, pentru a inspira strategii noi pentru viitor. Conferința din acest an abordează subiecte ce țin de viitorul investițiilor, cu accent pe noile tehnologii. La eveniment vor fi prezente delegații din partea țărilor cu economii care înregistrează cea mai rapidă creștere, cum ar fi China, India, Indonezia, Vietnam, Brazilia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Africa de Sud și Nigeria, care vor contribui cu peste 45% din PIB-ul mondial până în 2050. Republica Moldova va participa la expoziție cu stand de țară. Moldova la GITEX GLOBAL este organizată de către Agenția de Investiții și Moldova IT Park.

Meroslava Parii
19/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii