AGENDA ZILEI//21.11.2023

Meroslava Parii
20/11/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

De Ziua Demnității și Libertății Ucrainei, 21 noiembrie, președinta Maia Sandu se află într-o vizită la Kiev. În capitala Ucrainei, Sandu va purta discuții cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Discuțiile se vor axa pe următorii pași în aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE, sporirea securității regionale și sprijinul continuu al UE pentru reforme și dezvoltare în țările noastre, conform instituției prezidențiale. 

 

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, va efectua o vizită oficială în Republica Austria. La ora 19:00 va avea o întâlnire cu diaspora. Evenimentul se va desfășura în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Republica Austria.

 

Vicepremierul Nicu Popescu întreprinde, în perioada 20-21 noiembrie, o vizită de lucru la Bruxelles, alături de echipa de la MAEIE, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și Ministerul Finantelor al Republicii Moldova, pentru a discuta următorii pași în procesul de aderare la UE. De asemenea, la Bruxelles, ministrul de Externe va avea întrevederi cu Gert Jan Koopman, directorul general pentru vecinătate și extindere al UE dar și cu alți oficiali europeni.

 

Conferință științifică națională: Performanţe şi perspective în urgenţele medico-chirurgicale

UNDE: Institutul de Medicină Urgentă, str. Toma Ciorbă, 1

CÂND: 09:00, până la data de 28 noiembrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la Conferința științifică națională cu tema: Performanţe şi perspective în urgenţele medico-chirurgicale. Domeniul: Ştiinţe medicale.

 

Training: „Impozitarea Nerezidenților: Noutăți fiscale 2023

UNDE: Keystone, str. Albișoara, 42/1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Din program: Impozitul pe venit la sursa de plată în cazul tranzacțiilor cu nerezidenții; Taxa pe valoare adăugată la importul serviciilor; Studii de caz și raportarea tranzacțiilor cu nerezidenții; Intrebări-răspunsuri.
 

Află „Sursele de finanțare ale unei afaceri și cum accesăm soluția optimă” a V-a sesiune de maib în perteneriat cu BERD

UNDE: Torro Center, str. Pan Halippa, 6/1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Te invităm să participi la ultima sesiune de instruire antreprenorială organizată de maib în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Acest eveniment reprezintă o oportunitate deosebită pentru antreprenorii dornici să-și dezvolte afacerile și să înțeleagă în profunzime sursele de finanțare disponibile.
 

Conferință de presă a Partidului Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”

UNDE: Partidul Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”, str. Pușkin, 39/1

CÂND: 10:00

 

Eveniment: Prezentarea rezultatelor studiului „Evaluarea cheltuielilor alocate sectorului de tineret în cadrul bugetelor aplurilor de nivelul II

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 10:00

CONTEXT: Scopul evenimentului: Prezentarea rezultatelor studiului privind bugetarea sectorului de tineret în bugetele raionale; Identificarea bunei practici și a punctelor slabe în sectorul de tineret;
Promovarea dialogului între autorități și structurile locale de tineret.

 

Ședință cu tematica: Importanța, fundamentarea, implementarea standardului SM SR EN ISO/CEI 17043:2011

UNDE: Institutul Național de Metrologie, str. Eugen Coca, 28

CÂND: 10:00
CONTEXT: Institutul Național de Metrologie vă invită  la ședința organizată cu tematica: Importanța, fundamentarea, implementarea standardului SM SR EN ISO/CEI 17043:2011. Aceasta va fi prima ședință de consultare publică ce ține de Proiectul Bănci Mondiale de suport IMMM pentru a avea o informare corectă și transparentă.

 

Semnarea acordului de finanțare între Italia și PNUD pentru accelerarea tranziției echitabile în Republica Moldova

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intarea din str. Bănulescu-Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 13:00

 

Curs: Dezvoltarea competențelor organizațiilor poloneze din Moldova

UNDE: Centrul pentru Dezvoltare și Antreprenoriat Moldova-Polonia, str. Meșterul Manole, 12

CÂND: 13:00, 21-22 noiembrie, curent

CONTEXT: Vă așteptăm la Cursurile penrtru organizatii necomerciale. Din program - Planificare pe termen lung: diagnosticarea nevoilor, precum și a obiectivelor și acțiunilor; Construirea unui brand bazat pe analiza mediului si orientarea către client; Identificarea vizuală a organizaţiei.

 

Atelier: „Lansarea tinerilor în activitatea de cercetare științifică”

UNDE: Academia de Studii Economice, bloc F, sala 103, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 13:00

CONTEXT: Departamentul „Finanțe și Asigurări” și Departamentul „Investiții și Activitate Bancară”, Facultatea Finanţe, cu susținerea Bibliotecii Științifice a ASEM, organizează, în cadrul Cercului Științific Studențesc, un atelier cu genericul „Lansarea tinerilor în activitatea de cercetare științifică”. Evenimentul este dedicat dezvoltării abilităților de concepere și realizare a lucrărilor științifice pentru participarea la conferințe, simpozioane și sesiuni științifice ale studenților anului I.
 

Ședința Clubului Jurnaliștilor de Investigație cu tema: Echilibrul de gen în mass-media

UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND: 14:00

CONTEXT: În cadrul Clubului va fi lansată o bază de date cu contactele mai multor femei experte în diferite domenii din patru țări: Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Armenia. Baza de date este destinată jurnaliștilor pentru a facilita o prezență mai activă a femeilor experte în mass-media. Baza de date a fost elaborată în cadrul Women Investigative Jurnalists Network (WIJN) - Rețeaua Jurnalistelor de Investigație din țările Parteneriatului Estic și a fost creată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) împreună cu Institutul pentru Dezvoltare a Presei Regionale din Ucraina, Monitor-Studio din Georgia și Media Initiative din Armenia, cu suportul International Media Support (IMS) din Danemarca. La discuții vor participa experte din câteva domenii: Agricultură și Alimentație, Sănătate, Educație și Protecție Socială.
 

Conferința Raională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Ungheni

UNDE: Centrul Educațional Ungheni, str. Română, 39

CÂND: 14:30

CONTEXT: Evenimentul tinde să creeze un mediu de analiză și discuție între tinerii activi, reprezentanții Consiliilor Locale de Tineret (CLT) și Autoritățile Publice Locale, din localitățile raionului Ungheni. Obiectivul principal constă în stabilirea și consolidarea parteneriatului CLT-APL, în special, în urma alegerilor noilor primari. Totodată, la Conferința raională vom realiza paneluri de discuții pe subiectul asigurării și sporirii participării tinerilor și ateliere de lucru privind recomandări de îmbunătățire a activității Consiliilor Locale ale Tinerilor.
 

Flashmob organizat de Inspectoratul General al Poliției dedicat Zilei Mondiale a comemorării victimelor traficului rutier

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 16:00

 

Concert: Hramul la Cahul

UNDE: Orașul Cahul, Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”, bd. Victoriei, 18

CÂND: 17:00

CONTEXT: Cu ocazia Hramului Municpiului Cahul, pe scena Palatului de Cultură – Fuego Band, cu programul „Mi-a fost dor de voi!”. Sunt invitații toți doritorii. Intrare liberă.

 

Eveniment: Întâlnire de informare privind studiile în Franța

UNDE: Alianța Franceză din Republica Moldova, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:00

CONTEXT: Sunteți un elev de liceu sau de universitate care învață limba franceză și doriți să începeți sau să vă continuați studiile în Franța? Vă invităm la o întâlnire de informare privind studiile de licență și masterat la universitățile și școlile din Franța.Vă așteptăm la evenimentul nostru pentru a afla totul despre studiile în Franța, cum se organizează, procedurile de înscriere și avantajele pentru studenți.
 

Eveniment: “Mistakes Night”

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 18:00

CONTEXT: Pentru că experiențele oamenilor sunt cele mai valoroase exemple de a învăța, lansăm la Tekwill seria de evenimente “Mistakes Night” în care săptămânal, un invitat special ne va povesti despre experiența sa în carieră și despre greșelile pe care le-a comis și pe care le poți evita. Invitatul special este Vlad Filip, QA Automation Engineer care îți va povesti despre cele mai comune greșeli pe care le-a întâlnit în cariera sa și cum le-a depășit. Vei afla despre importanța atenției la detalii, de ce comunicarea eficientă este cheia succesului în domeniul QA Automation și cum să gestionezi presiunea și deadline-urile strânse.

 

Training: Absenteismul școlar

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 67/1

CÂND: 18:00
CONTEXT: Absenteismul școlar este o problemă, un semnal al existenţei unor probleme, o conduită care reflectă atitudinea lipsei de interes, motivaţie, încredere în educaţia şcolară. Din păcate, fenomenul absenteismului școalr este în creştere, iar ignorarea sau pedeapsa excesivă pot doar contribui la cronicizarea acestui fenomen. Consilierea este un proces complex ce cuprinde o arie largă de intervenţii care impun o pregătire profesională de specialitate. În cadrul trainingului vom aborda această temă importantă.

 

Spectacol: „Dialoguri Muzicale”

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la spectacolul „Dialoguri Muzicale” cu Ramona Badescu alături de invitații speciali Eugen Doga, compozitor, Nicolae Jelescu, actor, Ștefan Donică, Diana Jipa, Gjergji Mani & Ionale Mani, Orchestra și aranjamente, Antonio Ottaviano.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

International Media Support (IMS) și Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM) anunță un apel de înscriere pentru un curs de două zile de instruire în vizualizarea datelor și prezentarea cât mai atractivă a textelor investigațiilor jurnalistice

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 noiembrie, curent

CONTEXT: Pe parcursul a două zile intense de prezentări și exerciții, vei fi capacitat cu o multitudine de instrumente care îți vor permite să-ți prezinți investigațiile în mediul online destul de atractiv și convingător. Cursul se adresează jurnaliștilor, editorilor sau webmasterilor care lucrează cu comunicarea scrisă și vizuală a proiectelor jurnalistice de investigație. Trainerii sunt jurnaliști cu experiență de la Danwatch, din Danemarca: Charlotte Aagaard și Johan Seidenfaden, două nume de refernță din domeniu. Instruirea va avea loc la 12 și 13 decembrie 2023, la Chișinău. Doritorii de a se înscrie la curs trebuie să trimită o scrisoare de intenție și un CV actualizat pe adresele http://[email protected]  și mihaela.cibotaru@gmail.com. Persoana de contact: Mihaela Cibotaru, tel. 069151507. Precizăm că numărul de participanți la training este limitat și doar persoanele acceptate vor fi anunțate. Participantii din regiuni vor beneficia de cazare în Chișinău.

 

Ministerul Justiției a lansat procedura de selectare a candidaților pentru funcția de arbitru din partea țării noastre, în conformitate cu Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 noiembrie, curent

CONTEXT: Conform art. 404 al Acordului, Republica Moldova urmează să propună o sublistă de cel puțin cinci persoane care doresc și sunt în măsură să fie arbitri. Persoanele interesate, care întrunesc criteriile de eligibilitate menționate în anunț (https://t.ly/BdnQ-.) și posedă limba engleză, urmează să depună CV-ul în limbile română și engleză (cu anexarea actelor justificative în acest sens), la sediul Ministerului Justiției str. 31 August 1989, nr. 82, sau să-l expedieze electronic la adresa: [email protected].
 

Gala Voluntarilor - 7 decembrie 2023

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 27 noiembrie, curent

CONTEXT: Cei mai activi și dedicați voluntari ai acestui an, vor fi premiați de către Primăria Chișinău în cadrul unei seri festive, pe 7 decembrie, în cadrul Galei Voluntarilor. Categorii de Premii: Cel mai activ/ă Voluntar/ă; Coordonatorul/Coordonatoarea de voluntari; Proiectul remarcabil de voluntariat al anului; Structuri orientate spre implementarea activităților de voluntariat. Pentru mai multe detalii AICI

 

Depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului WESA (Wine Export Support Activity)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 noiembrie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Programul de sprijin pentru Promovarea Exportului Vinului Moldovei a fost lansat de Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova. Programul WESA vizează dezvoltarea vânzărilor și diversificarea piețelor de valoare înaltă pentru exportatori, cu un buget total de granturi în valoare de 13 milioane de lei. Pentru informații detaliate privind eligibilitatea, procedura de aplicare și cerințele de depunere a dosarelor de grant - Pagina Facebook USAID.

 

Lansarea Concursului „Premiul Național pentru Tineret”, ediţia 2023

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 noiembrie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Concursul are drept aprecierea realizărilor, performanţelor şi a contribuţiei tinerilor, specialiștilor și a organizaţiilor locale de tineret în dezvoltarea sectorului de tineret. Regulamnetul
privind acordarea Premiului național pentru tineret, ediția 2023, precum și formularele de înscriere la concurs sunt postate pe pagina oficială a Ministerului Educației și Cercetării http://bit.ly/3sC27Bn secțiunea tineret. Totodată, instituţiile de învăţământ superior, precum și structurile de autoguvernanță studențeasca sunt încurajate să desfășoare, pe tot parcursul lunii noiembrie, activități și manifestări dedicate tinerilor. Pentru mai multe detalii AICI sau la nr. de telefon 022-605-755.

 

Forumul Mass-Media din Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 noimebrie, curent

CONTEXT: Consiliul de Presă anunță înregistrarea participanților la ediția a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova care se va desfășura pe 4 și 5 decembrie 2023 la Chișinău. Forumul Mass-Media este convocat anual pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-mediei. La Forumul Mass-Media 2023 sunt invitați să se înregistreze jurnaliști, editori, manageri media, alți colaboratori ai redacțiilor din Republica Moldova, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, agențiilor de publicitate, mediului academic aferent formării profesionale jurnalistice. În rezultatul înregistrării, vor fi selectați circa 150 de participanți, lista va fi publicată cu cinci zile înainte de Forum. Pentu mai multe detalii AICI

 

Ministerul Justiției organizează examen de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 noiembrie, curent

CONTEXT: Doritorii de a susține examenele de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați pot depune dosarele la Ministerul Justiției până pe data de 26 noiembrie 2023. Examenul de atestare se va desfășura în perioada 11-15 decembrie și este organizat de Comisia de atestare și disciplină a interpreților și traducătorilor autorizați. Care sunt condițiile de înscriere la examen și ce documente trebuie depuse, aflați AICI

 

Anunț - Două inițiative de suport pentru mass-media

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, 2024

CONTEXT: Uniunea Europeană a anunțat recent două initiative de suport pentru mass-media. Prima din ele se focusează pe colaborări transfrontaliere. Bugetul total al acesteia este de până la 6 milioane de euro. A doua, este dedicată mass-mediei locală/regională, jurnalismului de investigație și de interes public, etc. Bugetul disponibil este de până la 5 milioane de euro. Pentru mai multedetalii AICI
 

Înscrierea în Competiția MoldovaEcoEnergetică ediția 2023

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 noiembrie, curent

CONTEXT: Instituțiile publice (educaționale, culturale, sociale și medicale), dar și autoritățile publice locale (nivelul 1 și 2), care au implementat proiecte de eficiență energetică și de valorificare a surselor de energie regenerabile, sunt invitate să se înscrie în Competiția MoldovaEcoEnergetică ediția 2023. Sunt eligibile proiectele date în exploatare în perioada 1 ianuarie 2021 - 1 decembrie 2023 și care nu au participat la edițiile precedente ale Competiției Moldova Eco Energetică.
Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul evenimentului unic Gala Moldova Eco Energetiсă ediția 2023,
Pentru mai multe detalii AICI

 

PNTP a dat start mult așteptatelor recrutări în mai multe departamente

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 noiembrie, curent

CONTEXT: Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă dă start recrutărilor în departamentele: Marketing≺ Resurse Umane; Proiecte pentru Tineri; Advocacy.

Dacă ești dornic de a-ți dezvolta abilitățile de organizare, coordonare și luare a deciziilor, vrei să
să contribui la promovarea participării active a tinerilor în societate și la realizarea unor schimbări pozitive în comunitatea ta, dorești dorești să participi la diverse proiecte, conferințe, workshop-uri și evenimente speciale ce îți vor oferi experiențe unice și memorabile, te așteptăm în echipă.

Pentru a completa formularul AICI

 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova dorește să recruteze o persoană cu experiență și foarte motivată pentru a lucra în cadrul Secției de cooperare în calitate de ofițer de proiect

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 27 noiembrie, curent, ora locală 18:00

Pentru mai multe detalii http://https://europa.eu/!PPRdBp

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante de consultant principal (perioadă determinată), Direcția politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 27 noiembrie, curent

Pentru mai multe detalii AICI

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ambasada Republicii Moldova în Republica Federală Germania anunță petrecerea unui an școlar în Germania

UNDE: Republica Federală Germania

CONTEXT: Elevii din Republica Moldova, care posedă limba germană, au posibilitatea de a petrece până la un an școlar în Germania locuind cu o familie gazdă, în cadrul unui program de schimb finanțat de organizația germană non-profit "Youth For Understanding" (YFU).
Mai multe informații pot fi obținute accesând următorul site:http://https://www.yfu.de/
Oxana Derivolcov
 

Întâlnire cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu

UNDE: Löwengasse 47/10 (etajul 2), 1030 Viena

CÂND: 19:00

CONTEXT: Avem plăcerea de a vă invita pe 21 noiembrie 2023, ora 19:00, la o întâlnire cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, care se va afla în vizită oficială în Republica Austria. Evenimentul se va desfășura în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Republica Austria. Din motive de securitate, rugăm respectuos să confirmați participarea la adresa de e-mail: http://[email protected].

 

Prezentare de carte: „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” de scriitoarea Angela Brașoveanu

UNDE: Incinta Primăriei sectorului 17, Salles des Mariages, la adresa 16-20 rue des Batignolles, 75017 Paris

CÂND: 18:30, 24 noiembrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul de prezentare a cărții „Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin” de scriitoarea Angela Brașoveanu. Lansarea va fi urmată de o degustare de vin moldovenesc, în compania autoarei, dar și cea a traducătoarei cărții, Véronique North-Minca, și de un recital susținut de virtuosul acordeonist Radu Rățoi și formația MoldoDuo.Vă rugăm să confirmați prezența până la data de 23 noiembrie 2023, la adresa de emailhttp://[email protected].

 

Startul celei de-a 34-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație

UNDE: Zagreb, Croazia

CÂND: 03-08 iunie 2024

CONTEXT: Puteți participa în următoarele categorii de concurs: Competiția de scurtmetraje; Competiția de lungmetraje; Competiția de filme studențești; Competiția de filme pentru copii și tineret. Termen limită: Scurtmetraje – 1 februarie, 2024; Lungmetraje - 15 martie 2024. Mai multe detalii vezi pe pagina web a organizatorilor.

 

Dăm start sărbătorilor de iarnă

UNDE: Stratford Town Hall, 29 the Broadway, London, E15, 4BQ

CÂND: 16:00, 3 decembrie, curent

CONTEXT: Dragi prieteni, vă invităm la un spectacol extraordinar – Dăm start sărbătorilor de iarnă. Vor participa Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric „ Crenguța de Iederă”, „Vatra Horelor”, Vlad Josan și Ryan Victoria Beregoi. Pentru mai multe detalii și rezervări: +447411000120.

 

 

 

Meroslava Parii
20/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii