AGENDA ZILEI//22.09.2023

Meroslava Parii
21/09/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Conferință națională cu participare internațională:  „Afecțiuni oculare: abordare multidisciplinară, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”

UNDE: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Sala de conferințe, str. Nicolae Testemițanu, 29

CÂND: 08:00, 22-23 septembrie, curent

CONTEXT: Catedra de oftalmologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Asociaţia Obştească a Oftalmologilor din Moldova organizează conferința națională cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abordare multidisciplinară, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”. Conferința va întruni peste 150 de participanți, inclusiv specialiști renumiți la nivel internațional, printre care: profesorii K-P Boergen (Germania) și Linda M. Zangwill (SUA). În cadrul forumului vor fi abordate o serie de subiecte din domeniile: oftalmologie, neurologie, reumatologie, endocrinologie, otorinolaringologie, oncologie și imagistică. De asemenea, vor fi puse în discuție probleme actuale în oftalmologie, cum ar fi: patologia corneei, retinei, nervului optic, glaucomul, chirurgia cataractei ș.a.
 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 22 septembrie 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Evenimentul cu genericul „Eficienza mobilității, căi de decarbonizare”

UNDE: Ministerul Mediului al Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 162

CÂND: 09:00

CONTEXT: În contextul marcării Campaniei „Săptămâna Europeană a Mobilității”, la inițiativa Ministrului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, Ministerul Mediului, vă invităm  la evenimentul „Eficientizarea mobilității, căi de decarbonizare”. Acțiunea reprezintă o inițiativă a Uniunii Europene, dedicată mobilității durabile, care promovează transportul urban nepoluant și sustenabil, reducerea emisiilor de gaze și a factorilor poluanți, responsabili de dezvoltarea bolilor respiratorii și cardiace.

 

Spartachiada a VI-a a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM)

UNDE: Casa de odihnă „Campingul din Vadul lui Vodă”

CÂND: 09:00, 22, 23, 24 septembrie, curent

CONTEXT: Obiectivul general al Spartachiadei Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova este promovarea modului sănătos de viață și este în concordanță cu obiectivele strategice ale CNSM și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), cu accent pe ODD nr. 3 „Sănătate și bunăstare”. Obiectivele specifice ale Spartachiadei sunt: motivarea membrilor de sindicat pentru practicarea constantă a sportului și a modului sănătos de viață; promovarea culturii fizice și sportului pentru fortificarea sănătății și profilaxiei bolilor. Organizarea și desfășurarea Spartachiadei se efectuează de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, de comun cu centrele sindicale național-ramurale – membre ale CNSM.

 

Conferința Internațională în Domeniul Nanotehnologiei și Ingineriei Biomedicale – Ediția a VI-a

UNDE: Institutul Muncii, str. Zimbrului, 10

CÂND: 09:30, 20-23 septembrie, curent

CONTEXT: În perioada 20-23 septembrie 2023, la Chișinău își va desfășura lucrările Conferința Internațională „Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală”, ediția a VI-a. La conferință se preconizează participarea a peste 200 de specialiști din peste 20 de țări ale lumii, inclusiv din Japonia, SUA, Germania, Franța, Suedia, Grecia, România, Ucraina, Turcia, Republica Cehă, Olanda, Uzbekistan, Republica Moldova, Siria ș.a., care activează in domeniul sănătății și domenii conexe medicinei. Tradițional la această conferință participă savanți cu renume mondial în domeniu, precum membrii de onoare ai AȘM prof. Hidenori Mimura, Japonia; prof. Ashok Vaseashta, SUA; prof. Vladimir Fomin, Germania ș.a. În premieră, Conferința va fi onorată de participarea prof. Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel pentru medicină, savant celebru cu rădăcini genealogice basarabene, care a fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei pentru colaborare științifică fructuoasă cu Republica Moldova.

 

Manifestare științifică internațională – Competitivitate și inovare în economia cunoașterii

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 09:30, 22-23 septembrie, curent

CONTEXT: La manifestare sunt invitați doctoranzi, mediu academic, mediu antreprenorial, tineri cercetători. Domeniul: Filosofie, Istorie şi arheologie, Media şi comunicare, Psihologie, Sociologie, Ştiinţe agricole, Ştiinţe economice, Ştiinţe inginereşti şi tehnologii, Științe juridice, Ştiinţe militare şi informaţii, Ştiinţe politice, Studiul artelor şi culturologie.
 

 

Evenimentul de lansare a programului de sprijin pentru dezvoltarea IMM-urilor în domeniul turismului

UNDE: Raionul Orhei, satul Trebujeni, Pensiunea Casa din Luncă

CÂND: 10:00

CONTEXT: În cadrul manifestării ne propunem să informăm publicul despre oportunitățile de dezvoltare a afacerilor prin intermediul unui nou program din portofoliul ODA. Acesta are ca obiectiv promovarea și facilitarea activităților de turism și antreprenoriat, crearea de noi afaceri, creșterea veniturilor în sectorul turistic. La eveniment vor participa: Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Janis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene,  Diana Lazăr Directoarea industriei vitivinicole și a turismului și reprezentanți ai asociațiilor de turism.

 

Zilele Filmului Românesc la Chișinău – Arhivă Activă Scurtmetraje UNATC anii 80-90

UNDE: Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, str. Alexei Mateevici, 87

CÂND: 10:00, 22-23 septembrie, curent

CONTEXT: ZFR continuă şi în acest an parteneriatul cu UNATC şi prezintă două calupuri de scurtmetraje din Arhiva UNATC, unul cu filme din anii `80 şi altul cu filme din prima jumătate a anilor `90. Programul Filme UNATC face parte din Arhiva Activă, un proiect inițiat de UNATC „I.L. Caragiale” în anul 2020, coordonat de Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoșeneanu” și realizat în colaborare cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

În acest an, Zilele Filmului Românesc vor merge și în alte şapte oraşe din Republica Moldova:  Nisporeni (22 septembrie), Călăraşi (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălţi (30 septembrie - 1 octombrie) şi Cahul (7-8 octombrie), unde vor fi prezentate câteva dintre peliculele din selecţia de la Chişinău.

 

Consultări publice, organizate de Comisia economie, buget și finanțe, cu privire la proiectul de modificare a unor acte normative (Codul transporturilor rutiere, Codul contravențional)

UNDE: Parlamentul  Republicii Molodva, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Sesiune: „De ce contează planificarea financiară”

UNDE: Torro Center, str. Pan Halippa, 6/1

CÂND: 10:00

CONTEXT: MAIB continuă să acorde suport instructiv mediului de afaceri și în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, inițiază seria de sesiuni de instruire antreprenorială. Prima sesiune va răspunde la întrebarea „De ce contează planificarea financiară” și va aborda următoarele subiecte:  planificarea financiară ca element al planificării afacerii; planificarea financiară și maturitatea afacerii; stabilirea obiectivelor financiare. La seminar vor participa inclusiv reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, membrii Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, dar și reprezentanții top ai managementului MAIB din diviziunea Business Banking.

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 22 septembrie 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Briefing de presă susținut de liderul PLDM, Vlad Filat

UNDE: Agenția Infotag, str. Mihai Kogălniceanu, 76

CÂND: 11:00

 

Eveniment: Ziua Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova  cu sloganul „Împreună mai puternici pentru un an european al competențelor".

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 11:00

CONTEXT: Ziua Cooperării Interreg 2023 în Republica Moldova urmărește să îmbunătățească vizibilitatea și conștientizarea publicului privind Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 prin evidențierea modului în care proiectele acestui program depășec obstacole și disparități dincolo de granițele teritoriale prin investiţiile comune în competențele din educaţie, cercetare, educație antreprenorială și inovare din cele două ţări.
La Ziua Cooperării Europene vor participa reprezentanți ai structurilor de management ale Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 din ambele state, misiuni diplomatice, partenerii și beneficiarii proiectelor, mediul academic, studenți, publicul larg și jurnaliști.

 

Analize economice

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele cu Veaceslav Ioniță din 22 septembrie 2023 au ca subiect: „Fluxul ilicit de capital în Republica Moldova”.

 

Ședința Consiliului Național al Monumentelor Istorice din 22 septembrie 2023

UNDE: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, str. Nicolae iorga, 21

CÂND: 12:00

 

Eveniment: Testarea dronelor de monitorizare a liniilor  electrice aeriene de înaltă tensiune organizate în cadrul instruirilor personalului Î.S.„Moldelectrica”

UNDE: Curtea Școlii Profesionale din satul Corbu, Dondușeni

CÂND: 12:30

CONTEXT: Întreprinderea de Stat  ”Moldelectrica” , în parteneriat cu Proiectul USAID Moldova „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” – „Moldova Energy Security Activity” (MESA), invită jurnaliștii la evenimentul de testare a dronelor de monitorizare a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune, organizat în cadrul instruirilor personalului Î.S. „Moldelectrica”. Dronele, în valoare de aproximativ un milion de dolari SUA, au fost donate recent de Guvernul SUA, prin intermediul Misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. La eveniment vor participa: Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, Șeful Misiunii USAID Moldova, Jeff Bryan, Vicedirectorul Î.S. „Moldelectrica”, Sergiu Carmanschi, Instructori din SUA.

 

Săptămâna Europeană a Limbilor la ULIM

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, str. Balicu Pârcălab, 52

CÂND: 12:30, 20-26 septembrie, curent

CONTEXT: La Uinversitatea Liberă Internațională din Moldova va avea loc inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor. Din program: Inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor la ULIM; Activitatea instructiv-distractivă Match-up; Concurs intelectual Kahoot Ascultă și ghicește limba; Flashmob dedicat Zilei Europene a Limbilor - Vorbește-mi în limba ta;  Lecție publică Education for Democracy: Civics Education for Effective Citizenship cu Dr. Judithanne Scourfield McLauchlan, Specialist Fulbright la ULIM; The Language Fair (language taster sessions) - Târgul limbilor europene la ULIM cu profesori nativi; Lansare de carte Ecou sublim /Recital de poezie. Autor: Nicolae Cenușă, stud., An. II, Facultatea Drept ULIM; Simpozion științific studențesc dedicat Zilei Europene a Limbilor cu genericul „Educația plurilingvă: meserie și realitate”, ediția a VI-a; Consemnarea Zilei Europene a Limbilor - D!B Talks.

 

Ziua Ușilor Deschise

UNDE: Parlamnetul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:00-17:00

CONTEXT:  Parlamentul Republicii Moldova organizează Ziua Ușilor Deschise. Activitatea se va desfășura în ziua când Legislativul împlinește 31 de ani de la înființare. Președintele organului suprem al Republicii Moldova, Igor Grosu, împreună cu alți deputați, vor fi ghizii oamenilor care vor veni să viziteze instituția parlamentară.  În scuarul Parlamentului vor fi amenajate spații pentru discuții cu deputații, cu activități interactive pentru copii și o zonă foto. Vizitatorii vor primi materiale informative despre activitatea Parlamentului, vor putea lăsa mesaje pentru deputați și vor avea posibilitatea să joace un quiz, care le va permite să-și testeze cunoștințele în domeniul legislativ (cei care vor oferi răspunsuri corecte la întrebări vor fi premiați).
 

 

Clubul de presă organizat de Procuratura Anticorupție cu tema „Progres și perspective pe dosarul Fraudei bancare”

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 14:00

 

Târgul Posturilor de Voluntariat din Chișinău

UNDE: Cafeneaua Naringi, Strada Pietonală Alexandru cel Bun, 83

CÂND: 16:00

CONTEXT: Centrul Republican de Voluntariat este mândru să anunțe despre viitorul său eveniment anual - Târgul Posturilor de Voluntariat. La acest eveniment vor fi prezentate 40 de posturi vacante din 5 organizații de voluntariat din Chișinău. Oricine poate găsi un proiect social potrivit, într-o varietate de domenii: ajutor persoanelor vârstnice, lucrul cu familiile și copiii aflați în situații de risc, logistica evenimentelor sportive, voluntariat online, păstrarea memorii și a patrimoniului cultural, proiecte ecologice, ajutor animalelor etc.

 

Seminare de instruire organizate de Serviciul Fiscal de Stat în perioada 18-29 septembrie 2023

UNDE: Direcția deservire fiscală Florești, Rîșcani, Sîngerei, Edineț, Dondușeni, Centru, mun. Chișinău, Buiucani, mun. Chișinău, Comrat

CÂND: 22 septembrie, 2023

CONTEXT: Din program: Reținerea impozitului pe venit din salariu și alte plăți efectuate de către patron în folosul angajatului, precum și din plățile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitatea de întreprinzător pentru serviciile prestate și/sau efectuarea de lucrări. conform prevederilor HG nr. 697 din 2014;  Particularitățile încălcărilor fiscale și răspunderea prevăzută conform Codului fiscal;  Riscurile utilizării muncii ne(sub)declarate: prevederile legii în vigoare; sancțiunile stabilite;  Principiile de apreciere a obligațiilor fiscale aferente taxelor locale; Determinarea obligațiilor fiscale privind impozitul pe bunurile imobiliare; Principiile de apreciere a obligațiilor fiscale aferente taxelor pentru resursele naturale și taxelor rutiere ș.a.
   

 

Ateliere în cadrul proiectului „Bologna Hub Peer Support”, susținut de Comisia Europeană prin intermediul Ministerului German al Educației și Cercetării

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, bd. Ștfan cel Mare, 165

CÂND: 21-22 septembrie, curent

CONTEXT: Membri ai comunității Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” participă la ateliere de instruire axate pe dezvoltarea curriculară, abordări inovative în învățare și predare, mobilitate și internaționalizare. Atelierele sunt organizate în cadrul proiectului „Bologna Hub Peer Support”, susținut de Comisia Europeană prin intermediul Ministerului German al Educației și Cercetării. Mobilitate academică și fortificarea procesului de internaționalizare; Abordările inovatoare ale învățării și predării. Digitalizarea procesului educațional  și  Dezvoltarea curriculumului. Modularizarea – sunt temele atelierelor de instruire ținute de  prof. Sonja Mikeska, Departamentul Managementul Calității și Cooperare Internațională din cadrul Universității de Științe Aplicate din Munster, Germania, și prof. Iryna Zolotaryova, Universitatea Națională de Economie „Simon Kuznets” din Harkov, Ucraina.

 

Eveniment:  „O seară de romanțe la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală”

UNDE: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihai Kogălniceanu, 82

CÂND: 16:00

CONTEXT: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală vă invită  la o seară de romanțe împreună cu interpretele: Dina Vrăjmașu, Anghelina Usatîi, Daniela Bejan și Sofia Litvinov. Publicul se va delecta și dansa în acorduri de melodii line, lirice și sentimentale, alături de interpreta de folclor și romanțe, Dina Vrăjmașu, Maestru în Artă, laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale, Anghelina Usatîi, interpretă, profesoară de muzică și dirijor cu experiență în formarea și coordonarea mai multor coruri de copii și adulți, Daniela Bejan, interpretă, semifinalista SuperStar România 2021, Sofia Litvinov, tânără interpretă, elevă a Gimnaziului nr. 45, com. Ciorescu, mun. Chișinău. Evenimentul este organizat în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului și are drept scop conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial. Zilele europene ale patrimoniului sunt organizate în comun de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei, care a lansat acțiunea în 1985. Este unul dintre cele mai cunoscute evenimente culturale participative din Europa.

 

Lansare de carte: „Ecou sublim” de Nicolae Cenușă

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Molodva, Sala Mediateca, str. Vlaicu Pârcălab , 52

CÂND: 18:00

CONTEXT: Universitatea Liberă Internațională din Moldova este bucuroasă să anunțe debutul unui talent literar remarcabil, Nicolae Cenușă, student în anul 2 la Facultatea de Drept ULIM. La acest eveniment de excepție, vor fi prezenți personalități de marcă din lumea culturală și literară, printre care  Tudor Palladi, Titus Știrbu și alții. Această carte de debut este așteptată cu interes de către cititori și este o colecție impresionantă de poezii care abordează cu sensibilitate emoțiile umane și reflecțiile asupra vieții.

 

Spectacol: „Jubileul”

UNDE: Teatrul Alexei Mateevici , str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 18:00

CONTEXT: Spectacolul „Jubileul” este o comedie care are la bază subiectul sărăciei spirituale și o poveste despre călătorii stelare și căutări interioare, un vodevil al grandomaniei, prezentat în adevărata lui lumină ca pe un revers al sărăciei, care scoate în prinm plan fricile și punctele slabe ale omului mărunt.

 

Expoziție: „Fotografiile vorbesc”

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00, 22-23 septembrie, curent

CONTEXT: Pon Arsher, este o artistă din Moldova care știe să expună în lucrările sale cele mai importante elemente – emoții, sentimente, trăiri și oameni. Este o expoziție neobișnuită prin care regăsim conexiunea cu sinele, cu sentimentele și conflictele noastre interioare. Deci vă invităm cu mult drag la un dialog cu fotografii-reflexii.

 

Concert: Delta Pe Obraz & Eyedrops 
UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 18:30

CONTEXT: Am putea spune că „picăturile pentru al treilea ochi vor face deltă pe obrajii spectatorilor" la un super show dublu Delta Pe Obraz și Eyedrops. Două dintre cele mai apreciate trupe în ascensiune din sfera alternativă vor concerta la Chișinău în data de 22 septembrie. Lasă frâu liber emoțiilor și imaginației, alături de o combinație perfectă de artiști.
 

Spectacol: „Macbeth”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 19:00

CONTEXT: O viziune modernă asupra clasicului Macbeth, în regia lui Miați Tărnă, inspirată din operele lui William Shakespeare și Eugene Ionesco. O tragedie, care aduce în prim-plan pasiunea frenetică, care provooacă răsturnări politice și sfidarea valorilor morale.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Ofertă  de mobilitate academică de studii pentru studenții Universității de Stat din Molodva în cadrul programului Erasmus KA 171, perioada anului academic 2023-2024 la Haute Galilee IHECS (Belgia). Oficiul mobilități academice din cadrul Departamentului Cooperare Internațională, Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Haute Ecole Galilée IHECS, anunță concurs de selectare a beneficiarilor de mobilitate academică pentru studii - Jurnalism și informație (Journalism  and information). Perioada de aplicare 6 octombrie, curent,  ora 17:00. Pentru detalii, puteți accesa link-ul https://usm.md/?p=23073... iar pentru asistență puteți să contactați Oficiul mobilități academice al USM [email protected] și/sau 067560170.

 

Camera de Comerț și Industrie a Moldovei și Invest Moldova Agency, invită agenții economici în perioada 4-5 octombrie să participe la Misiunea Economică la Budapesta Ungaria,  în contextul celei de a V-a sesiuni a Comisiei mixte moldo-ungare de cooperare economică și la Forumul economic bilateral. Acest eveniment are scopul de a promova și facilita stabilirea relațiilor comerciale și de afaceri durabile între agenții economici din ambele țări. Forumul economic bilateral cu sesiunile de întrevederi de afaceri în formatul b2b vor oferi o oportunitate excelentă de a prezenta potențialul economic și investițional al entităților din Republica Moldova pentru partenerii din Ungaria. Astfel, vă invităm să luați parte la eveniment și să contribuiți la consolidarea colaborării și dezvoltării domeniului de afaceri. În vederea coordonării în mod corespunzător a desfășurări evenimentului propus, solicităm respectuos expedierea următoarelor detalii până pe data de 22 septembrie a.c., privitor la: Numărul membrilor care doresc să participe la forum; Potențiali buyeri/ parteneri cu care se dorește a fi stabilite contacte; Interesul față de eventualele vizite de studiu (domenii). Informația urmează a fi expediată la adresa: [email protected] și [email protected].

 

Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din Republica Moldova să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2023-2024, finanțate integral de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, după cum urmează: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar; Psihopedagogie specială; Educație pentru societate; Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Matematică; Informatică; Limba engleză; Geografie; Istorie; Limba și literatura română. Depunerea dosarelor la programele de recalificare se va realiza până la 29 septembrie 2023 la Departamentul Formarea Continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1, bloc 4, birou 7, tel: (+373) 60 951 756)

 

Primăria orașului Călărași anunță lansarea concursului  de artă urbană din deșeuri reciclabile „Orașul Meu-Casa Mea”, cu scopul descoperirii conștientizării asupra protecției mediului, reciclarea deșeurilor și îmbunătățirea aspectului orașului. Acest concurs se adresează echipelor de copii, tineri înscrişi la instituțiile de învățământ din localitate, organizațiile de tineri care activează în orașul Călărași. Concursul este realizat în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea serviciului de colectare a deșeurilor menajere la platformele comune”, în cadrul proiectului Primarii pentru Creșterea Economică ”Imaginarii Urbane” prin asistența tehnică a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova finanțat de UE. Activitatea de creare a formelor de artă urbană este recomandată să fie create de echipe de copii/tineri din aceeași instituție, organizație. Condiții de participare: 1. Fiecare instituție va prezenta ideea artei urbane din deșeuri reciclabile în formă de schițe, poză, desen. Se acceptă în concurs schițele și ideile de artă urbană, prezentate de echipe la adresa primăriei Călărași. 2. Schițele de proiect for fi transmise în format fizic pe adresa str. Mihai Eminescu 19, Biroul CISC, etajul 1, sau pe email [email protected] cu tema ”Concurs de artă Urbană din deșeuri reciclabile” Cu prezentarea Fișei de participare ( Anexa1-1 în acest Regulament). Schițele se prezintă pînă la data de 25 septembrie 2023, ora 17.00.

 

Din 2001, Fundația Saxonă pentru Educație Media (SSM) organizează o dată pe an, în toamnă,  Seminarul Jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est pentru jurnaliștii din Europa Centrală și de Est. Seminarul din acest an va avea loc la Leipzig în perioada 16-27 octombrie 2023. Anul acesta, 10-12 jurnaliști din Europa Centrală și de Est vor avea din nou ocazia de a participa la seminar și de a cunoaște astfel structurile și metodele de lucru ale televiziunii, radioului, presei scrise și online în sistemul mediatic dualist al Republicii Federale Germania. Pe lângă formarea profesională, schimbul cultural între ei este deosebit de important. Pot aplica jurnaliștii din Europa Centrală și de Est, care nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani la momentul înscrierii. Condițiile prealabile sunt experiența în domeniul mass-media și o bună cunoaștere a limbii germane. Costurile de călătorie, masă și cazare vor fi acoperite de Fundația Saxonă pentru Educație Mediană. Mai multe informații despre program și condițiile de participare pot fi găsite pe internet la adresa: www.ssm-seminar.de.  Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2023.

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, lansează apelul de depunere a cererilor de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022. Instituția responsabilă de recepționare a cererilor de ajutor este AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Așadar, fermierii se pot apropia la oficiile teritoriale ale Agenției, pentru a depune setul de documente. Termenul limită este 29 septembrie 2023. Pentru informații cu privire la condițiile de accesare a ajutorului, criteriile de eligibilitate, actele obligatorii, procedura de depunere a cererilor, accesați https://t.ly/FvRA0

 

Ministerul Culturii iniţiază o sesiune suplimentară de colectare a ofertelor în cadrul Programului pentru editarea cărţii naţionale – 2023. Termenul limită de depunere a ofertelor: 30 septembrie 2023,  ora 15.00. Detalii pe www.mc.gov.md
Notă: Precizăm că Ofertele și activitățile ce țin de editarea de carte în cadrul prezentei sesiuni suplimentare, vor avea loc în anul financiar în curs, prin urmare, până la închierea anului financiar 2023, și în limita mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat.

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul USAID Moldova și PNUD Moldova, lansează concursul de eseuri pentru copii și tineri, cu genericul „De ce aș candida în localitatea mea?”. Cine sunt viitorii primari și consilieri ai Republicii Moldova? De ce i-ar interesa să devină aleși ai poporului? Ce probleme și-ar propune să rezolve? Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor găsi în eseurile scrise de participanții la concurs. La competiție se pot înscrie copii și tineri din două categorii de vârstă: elevi/eleve din clasele a VII-a – IX-a și elevi/eleve din clasele a X-a – XII-a. Câștigătorii concursului vor primi certificate cadou de la Librarius și jocuri de societate. Eseurile pot fi transmise până pe 22 octombrie 2023. Mai multe detalii despre înregistrare și condițiile de participare pe cicde.md #USAIDMoldova #ProiecteleUSAID

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Vicepremierul Nicu Popescu participă în perioada 18 – 22 septembrie, în cadrul delegației conduse de președinta Maia Sandu, la lucrările segmentului la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, precum și la o serie de alte evenimente conexe. În cadrul reuniunii, care promovează o diplomație multilaterală eficientă, delegația națională va discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra regiunii, contribuția țării noastre la stabilitatea regională și agenda de reforme în drumul nostru ireversibil spre Uniunea Europeană. Agenda vicepremierului Nicu Popescu include participarea la o serie de reuniuni multilaterale organizate în acest context. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău va avea și un șir de întrevederi bilaterale cu miniștri de externe și înalți oficiali din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu și Asia.  Prezența la New York a ministrului Nicu Popescu va oferi oportunitatea dialogului cu reprezentanții organizațiilor evreiești pentru a reafirma, și cu acest prilej, angajamentul privind combaterea antisemitismului precum și promovarea cunoașterii și consolidarea educației în domeniul Holocaustului.
 

În perioada 18-26 septembrie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, participă la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA 78), orașul New York, Statele Unite ale Americii. Ministra Ala Nemerenco a avut o serie de întrevederi bilaterale în contextul participării la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. La New York, Ministra sănătății a avut o întrevedere cu Administratorul Adjunct al Biroului pentru Europa și Eurasia al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Erin Elizabeth McKee. În cadrul acesteia, s-a discutat prioritățile Guvernului Republicii Moldova în domeniul sănătății, precum și domeniile în care este necesar suportul USAID. Totodată, au fost trasate planurile de cooperare pe viitor și domeniile de interes ale Agenției pentru perioada 2024-2027, și anume susținerea modernizării sectorului sănătății cu suportul USAID și dezvoltarea parteneriatelor între instituții medicale concrete ale ambelor state. În marja Segmentului de Nivel Înalt al sesiunii a 78-a a Adunării Generale ONU (UNGA 78), Ministra sănătății participă la reuniunile de nivel înalt în domeniul sănătății în cadrul cărora vor fi adoptate Declarații Politice.

 

Secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, participă la cel de-al 12-a Forum consultativ anual al Consiliului Europei (20 - 22 septembrie) ce se desfășoară la Łódź, Polonia, cu genericul „Trasee culturale: dimensiunile sociale și creative ale patrimoniului cultural într-un context postindustrial”. În cadrul Forumului, participanții din 40 de state membre APE și reprezentanții a 47 de trasee culturale certificate, s-au adunat să exploreze „rolul moștenirii culturale în construirea unei societăți pașnice și democratice” în cadrul societăților post-industriale și conexiunea cu provocările contemporane privind patrimoniul,  cauzate de conflicte, dezastre naturale și schimbări climatice. Pe parcursul a trei zile, participanții la Forum din statele membre ale Consiliului Europei, academicieni și practicieni în domeniul patrimoniului cultural vin cu dovezi despre modul în care standardele, politicile și inițiativele Consiliului Europei, cum ar fi programul Rutele culturale, contribuie la evoluția dinamică a conservării și promovării patrimoniului cultural european, valorificând platformele digitale și implicarea comunităților locale.

 

Ambasada Republicii Moldova în Franța anunță evenimentul „Parisul inspiră poezie”- întâlnire literară cu scriitoarea Radmila Popovici. Vă invităm să descoperim și să savurăm împreună creația literară a Radmilei Popovici care va avea un dialog cu publicul și va susține un recital de poezie din cărțile sale: „Apa care își bea mâinile”, „L'eau qui boit ses mains” (tradusă în franceză de Victoria Sicorschi), „Unicat”, „Unique” (tradusă în franceză de Victoria Sicorschi), „Urâta”, „Vene și artere”, „PoEsențe”, „Fără escale” și altele.  Evenimentul literar va fi moderat de scriitorul Vitalie Vovc, și  va avea loc vineri, 22 septembrie 2023, la ora 18.30, la sediul Ambasadei: 19 rue Henri Rochefort, 75017 Paris. Rugăm doritorii să se înregistreze la adresa electronică: [email protected]
 

Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Iași, România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare desfășoara în perioada 22-24 septembrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Potrivit Președintelui CCI Sergiu Harea, instituția camerală și-a propus să organizeze pe parcursul anul 2023, 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași.

Meroslava Parii
21/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii