AGENDA ZILEI//23.08.2023

Meroslava Parii
22/08/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Atena într-o vizită de lucru la invitația Prim-ministrului Republicii Elene, Kyriákos Mitsotákis.

 

 

Briefing de presă susținut de ministra Justiției a Republicii Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, și ministra Justiției a României, Alina-Ștefania Gorghiu.

UNDE: Ministerul Justiției, Sala de ședințe 227, str. 31 August 1989, 82

CÂND: 09:30

 

 

Training: Contabilitatea Costurilor și Subvenționarea în Agricultură
UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:30
CONTEXT: Din program: Reglementarea legislativă și normativă a contabilității în agricultură;
Evidența primară în agricultură; Particularitățile evidenței costurilor culturilor cerealiere; Evidența costurilor în apicultură; Repartizarea costurilor indirecte de producţie la întreprinderile agricole; Contabilitatea costurilor parcului de maşini şi tractoare în agricultură: reglementări şi oportunităţi;  Criteriile de contabilizare a costurilor şi închiderea contului analitic „Parcul de maşini şi tractoare”; Înfiinţarea şi îngrijirea plantaţiilor multianuale în condiţiile creditării şi subvenţionării: aspecte contabile şi fiscale; ș.a.

 

 

Adunarea Generală a Procurorilor

UNDE: Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, Pavilionul nr. 2, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Înregistrarea participanților va avea loc în intervalul de timp 08:00-09:50.

 

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 23 august 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Târgul Școlar 2023 la Moldexpo
UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00-18:00, până la data de 27 august
CONTEXT: Ne pregătim de școală împreună.  O dată cu apropierea noului an de studii, ca de obicei, în luna august începe febra pregătirilor. Caiet la caiet, pix la pix, manual la manual - toata vara participanții târgului au muncit pentru a vă prezenta cele mai bune rechizite și accesorii necesare pentru a vă umple ghiozdanele. Veți găsi: Rechizite şcolare; Încălţăminte, articole vestimentare, uniforme; Genţi, Rucsacuri; Manuale; Cărţi; Mărfuri pentru sport; Servicii de educaţie; Programe şi jocuri cognitive.
 

 

 

Lansarea campaniei de informare și angajare a comunității pentru creșterea cererii de imunizare la nivel local

UNDE: Municipiul Chișinău, comuna Băcioi

CÂND: 10:00

 

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința de presă este susținută de Raicu Radu, președinte al Asociației Persoanelor cu Dezabilități „Egalitate”, cu tema: „Încălcarea sistemică a drepturilor persoanelor cu dezabilități”.

 

 

Lansarea Chișeului Unic Cahul

UNDE: Primăria municipiului Cahul,  Piața Independenței

CÂND: 11:00

 

 

Târg de cariere ELT 
UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August, 78 A

CÂND: 11:00
CONTEXT: Stimați colegi, dacă doriți să fiți bine pregătiți pentru anul școlar care se apropie și să vă simțiți bine alături de colegi din diferite instituții, nu ezitați să vă înscrieți la viitorul Târg de Cariere ELT, ediția 2023, urmând link-ul de mai jos - https://forms.gle/r6Eikc2CRaaQddpe9

 

 

Cursul prezidențial pentru adolescenți de la SBC "Prezentări. Nivel avansat"

UNDE: Intellect Hub, Școala de Business și Comunicare, str. Mitropolit Petru Movilă, 23/7

CÂND: 13:00, 21-25 august, curent
CONTEXT: La acest program sunt acceptați doar elevii care au urmat cursul de bază de prezentare la SBC. 11-15 ani este vârsta recomandată pentru participanți. Din program: Vom învăța cum să împărțim o masă solidă de informații în construcții logice, realizând o ierarhie a acestora în funcție de importanță și semnificație; Vom discuta despre modul în care funcționează atenția noastră; Vom învăța și tehnici care ne ajută să atragem și să păstrăm atenția publicului; Vom vorbi despre cum să structurăm o prezentare: de unde să începem, cum să transmitem relevanța; Vom stăpâni principiul "cu cât mai clar, cu atât mai bine"; Vom învăța să îl aplicăm chiar și la tipuri de informații complexe, cum ar fi tabele, diagrame, grafice ș.a.

 

 

Training: „Cum să treci cu brio un interviu de angajare”

UNDE: Sediul Tekwill, orașul Bălți

CÂND: 13:30

CONTEXT: Echipa Tekwill Bălți, invită studenții și persoanele interesate să participe la sesiunea de training cu tema „Cum să treci cu brio un interviu de angajare!”. Dacă doriți să învățați cum să abordați interviurile de angajare cu încredere și să vă maximizați șansele de reușită, această oportunitate este pentru dumneavoastră. Avem ca invitați speciali pe Mihail Popescu expert în domeniul resurselor umane și Dan Prisacari expert în vânzări și negocieri, care vor împărtăși cu voi cunoștințe prețioase și sfaturi practice.
 

 

 

Sesiune de comunicări științifice „84 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop”
UNDE: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989,  78A

CÂND: 14:00

CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează sesiunea de comunicări științifice prilejuită de împlinirea a 84 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop (23 august 1939) și începerea celui de-al Doilea Război Mondial (1 septembrie 1939). Programul manifestării prevede sesiune de comunicări, expoziție de documente din colecțiile BNRM și prezentarea monografiei: Daniela Șișcanu - „Justificarea unui rapt. Propaganda sovietică în slujba anexărilor teritoriale (1939-1940)”, București, Editura militară, 2023, 336 p.
 

 

 

Ședință de lucru organizată de Ministerul Educației și Cercetării cu reprezentanții Asociației Presei Sportive din Republica Moldova

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 14:30

 

 

Master-class: Cum să lucrezi eficient cu festivalurile Internaționale de film
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 15:00
CONTEXT: Festivalurile de film oferă o ocazie unică de a vă prezenta munca dumneavoastră unui public larg. Este o platformă excelentă pentru regizori și producători. Pentru cei care doresc să stăpânească "Promovarea eficientă la festivalurile internaționale de film", vă invităm la un masterclass special susținut de Lika Alexeeva. Creațiile ei au participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, inclusiv la Festivalul de Film de la Veneția, și au fost premiate în SUA, Canada, Italia, Germania, Croația și Israel. Mai mult de 20 de filme pe care le-a produs în diferite țări și-au găsit publicul datorită strategiei corecte de colaborare cu festivalurile.

 

 

Training: Tratamentul aritmiilor cardiace: mituri și realitate
UNDE: Medpark International Hospital, str. Andrei Doga, 24

CÂND: 16:00
CONTEXT: Te invităm la Școala pentru Sănătatea Inimii LIVE, din cadrul proiectului Fundației Medpark– “O oră pentru sănătate”. Subiectul abordat va fi: “Tratamentul aritmiilor cardiace: mituri și realitate”. Aritmiile pot pune viața în pericol, fiind asociate cu mai multe complicații. În cadrul evenimentului vom vorbi cu dr. Radu Darciuc, medic cardiolog și Irina Boiciuc, medic cardiolog, despre cât de periculoase pot fi aritmiile și care sunt metodele de tratament recomandate în cazul acestor afecțiuni. Fii alături de noi, pentru a afla cele mai actuale informații și recomandări! Nu ezita să adresezi întrebările tale în timpul seminarului.
 

 

Atelier interactiv în aer liber: Comunicarea ce blochează empatia și compasiunea - atelier interactiv
UNDE: Parcul Dendrariu

CÂND: 17:00
CONTEXT: Asociația Nicolae Dumitrescu în parteneriat cu Pagina Psihologului vă invită la o activitate offline despre comunicarea ce blochează empatia și compasiunea. Această activitate se  adresează persoanelor interesate de comunicarea interpersonală, psihologie, interacțiune eficientă, îmbunătățirea relațiilor, dezvoltarea personală și socială. Ce vei afla în cadrul acestei activități: Ce înseamnă comunicarea ce blochează empatia și compasiunea; Cum identificăm mesajul subânțeles din spatele cuvintelor greu de spus; Cum trecem de la judecăți, blamări, învinovățiri la înțelegere și conectare; Cum aplicăm în viața cotidiană principiile comunicării ce presupune înțelegere și conectare.

 

 

Balul Florilor

UNDE: Capitoles Park, str. Meleștiu 13A

CÂND: 17:00
CONTEXT: Avem marea onoare și bucurie să vă invităm la cel de al doilea bal internațional incluziv de caritate din Moldova.“Balul Florilor” este special din mai multe motive. Întâi de toate pentru că la acesta sunt invitate și persoanele cu nevoi speciale, dar și pentru cauza nobilă căruia îi este dedicat. Dacă ați auzit deja despre inițiativa “Conacul Viselor”, veți avea ocazia să participați la realizarea acestui mare vis contribuind cu o donație personală. Dacă încă nu sunteți familiarizați cu acest concept de proiect - pregătiți-vă să fiți de o potrivă impresionați și mișcați de ceea ce urmează să aflați la bal.
 

 

Curs: Disciplina extrașcolară „Inovații și Sustenabilitate”

UNDE: Centrul de Inovații în Educație Digitală „Clasa Viitorului”, str. Ion Creangă, 1

CONTEXT: Profesori din 30 de instituții de învățământ general vor fi pregătiți să predea în școli, cu titlu de pilotare, disciplina extrașcolară „Inovații și Sustenabilitate”. Inițiativa se înscrie în proiectul „Verde Play”, iar instruirea cadrelor didactice se desfășoară în perioada 21-23 august. Noua disciplină va facilita implicarea elevilor în rezolvarea problemelor reale de mediu prin inovație și tehnologie, dar și prin elaborarea propriilor soluții la provocările de mediu din localitate.

 

 

Expoziție: „Lullaby for Pain” de Nadia Izosimova
UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 18:00
CONTEXT: Expoziția „Lullaby for Pain” a Nadiei Izosimova (n.1988), vorbește despre căutarea alinării și protecției împotriva durerii, despre rugăciune și creație, despre tăcerea îmbrățișărilor. Expoziția cuprinde aproximativ 30 de lucrări de artă, incluzând broderie, pictură, obiecte și instalații, precum și un video-performance, care exprimă căutarea ei de sens și împăcare.

 

 

Zilele municipiului Ungheni

UNDE: Orașul Ungheni

CÂND: 18:00, până la data de 31 august, curent

CONTEXT: „Zi-le de Ungheni” este genericul din acest an al Zilelor municipiului Ungheni, care se desfășoară anual la sfârșit de august. Pe parcursul acestor zile vor avea loc numeroase evenimente, printre care expoziții, spectacole, concursuri și multe surprize pentru publicul larg,

 

 

 

Spectacol: Lupii lui Calancea și Lăutarii lui Botgros
UNDE: Teatrul Verde

CÂND: 19:30
CONTEXT: Lupii lui Calancea, Lăutarii lui Nicolae Botgros și Ansamblul Ștefan Vodă vor împărți aceeași scenă pentru un spectacol irepetabil. O fuziune dintre folclor și muzică modernă, energie deosebită și dragostea pentru tradiție, toate la Teatrul Verde în ultima lună de vară.

 

 

Programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Crangă, 1

CÂND: Până la data de 26 august, curent
CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” desfășoară, în perioada 1 august – 26 august 2023, programe de formare continuă pentru cadrele didactice din învățământul general. Programele acreditate de ANACEC: Limba și literatura română în școala națională; Limba și literatura română pentru instituțiile cu predare în limba minorităților naționale; Limba și literatura rusă în școala națională; Limba și literatura rusă în școala rusă; Limba engleză; Limba franceză; Istorie; Educație pentru societate; Geografie; Educație tehnologică; Arte plastice; Psihopedagogia artelor.
 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Anunț privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor (termen-limită de depunere a dosarelor de participare la concurs – 7 septembrie 2023)
În conformitate cu Regulamentul privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 91/2016, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea unui candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor. Concursul pentru selectare include următoarele etape: examinarea și evaluarea dosarelor; evaluarea integrității candidaților conform prevederilor Legii nr. 26/2022;
interviul. Pentru mai multe detalii: E-mail: [email protected]

 

 

Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă anunță aplicări pentru Echipa de Coordonare pe mandatul 2023-2024. Poți aplica in perioada 1-31 august la următoarele funcții: 2 poziții de vicepreședinte al Platformei,  Secretar general,  Coordonator al departamentului de Proiecte, Coordonator al departamentului de Resurse Umane, Coordonator al departamentului de Advocacy. Pentru aplicare transmite pe e-mailul  [email protected]  dosarul ce conține CV-ul tău și o scrisoare de intenție ce ar include și strategia ce o ai tu, pentru pozitia vizată, pe perioada mandatului septembrie 2023 - septembrie 2024. Indică în mesaj și poziția la care vrei să aplici. Noi te vom contacta pentru un interviu cu actuala echipă de coordonare, iar în luna septembrie, persoanele ce in urma interviului vor fi admiși, urmează a fi aleși prin procedură de vot. Avem nevoie de oameni buni, de oameni responsabili, și de oameni care își doresc să contribuie la construirea unui sector de tineret puternic.

 

 

Cel de-al doilea tur al admiterii la școlile profesionale și centrele de excelentă cu programe duale este în toi si va fi deschis până pe 25 august. Îți recomandăm prietenos să decizi chiar azi ce meserie îți dorești să îmbrățișezi. Sună la instituția de învățământ pe care o preferi și întreabă de programele duale gratuite. Învățământul dual oferă oportunitatea de a munci încă din primele luni de studii în cadrul unei companii parteneră a învățământului dual, iar pentru munca depusă, compania oferă și o remunerație. Astfel, la finisarea studiilor, tinerii au mai multe șanse de a se încadra în câmpul muncii. 25 august e termenul limită pentru depunerea dosarelor direct la adresa instituției de învățământ profesional tehnic care oferă programe duale sau online pe https://eadmitere.sime.md/
 sau https://edu.gov.md/ro/content/admiterea-1
 

 

Participă la Programul „Export Missions”, implementat de Agenția de Investiții-Invest Moldova Agency cu susținerea Proiectului de Competitivitate a Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, finanțat de Banca Mondială. Devino una dintre cele 60 de companii care se vor bucura de consultanță și suport din partea specialiștilor, dar și de oportunități de identificare a potențialilor parteneri. E o șansă de neratat. Completează formularul până la data de 5 septembrie
https://forms.gle/6fdhVdDuNMmyR4437. Regulamentul de desfășurare a programului poate fi consultat aici: https://drive.google.com/.../1ckBtU-VrJx_KOeq.../view...Orice întrebări pot fi expediate la adresa de e-mail: [email protected]. Menționăm că la acest proiect sunt eligibile companiile din industria ușoară producătoare de marochinărie și încălțăminte.

 

 

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice anunță admitere repetată și vă oferă o nouă oportunitate de a vă urma visul și a deveni artist. Indiferent de specialitatea pe care o alegeți, fie că sunteți pasionați de muzică, teatru, cinema, design sau arte plastice, vă încurajăm să participați la concursul de admitere și să deveniți student AMTAP - instituție acreditată internațională.
Specialități cu locuri disponibile: Ciclul I Licență:  Animație, Producție Film, TV, Modă - design vestimentar,  Sculptură, Istoria și teoria artelor plastice. Interpretare instrumentală, Compoziție muzicală, Muzicologie, Actorie,  Scenografie, Dramaturgie și scenaristică, Teatrologie și management teatra, Coregrafie,  Culturologie. Ciclul II Master: Istoria și teoria artelor audio-vizuale, Arta interpretării instrumentale, Compoziție muzicală avansată. Calendarul admiterii:
depunerea actelor: 21- 25 august 2023; desfășurarea probelor de aptitudini: 28 august 2023;
înmatricularea: 29 august 2023.
 

 

Persoanele fizice sau juridice care dețin specializare în domeniile de formare în domeniul agricol, sunt încurajate să aplice dosarul începând cu ziua de 22 august 2023 și până la 5 septembrie inclusiv, pentru participare la concursul de selectare a prestatorilor de servicii de consiliere și formare în agricultură.
Detalii despre condițiile de eligibilitate pot fi aflate aici: https://maia.gov.md/ro/content/4858

 

 

Continuă turul II al admiterii în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, inclusiv la programele de licență din cadrul Profesiile Viitorului. Dacă vrei să studiezi Game Design sau Animație la UPSC, mai ai nițel timp să te înscrii la concursul de admitere, până la data de 24 august 2023. Calendar: 8 – 24 august – depunerea actelor, 25 august – anunțarea rezultatelor preliminare,  26 – 29 august – depunerea documentelor în original, 30 august – anunțarea rezultatelor finale. Informația cu privire la locurile vacante AICI https://upsc.md/.../admiterea_2023_locuri_vacante_07.08...

Sesiunea suplimentară se va desfășura:  str. Ion Creangă, 1, bloc II, sala 13.

 

 

CRJM anunță un concurs pentru: Funcția: Consilier/ă juridic/ă;Contract: Pentru un termen nedeterminat. Localizarea: Chișinău, Republica Moldova, sediul CRJM, str. A. Șciusev 33.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) este o organizație neguvernamentală, nonprofit, independentă, neafiliată politic, care contribuie la consolidarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova prin activități de cercetare, monitorizare și advocacy. Noi promovăm justiția independentă, eficientă și responsabilă, mecanisme anticorupție eficiente, respectarea drepturilor omului și un mediu prielnic pentru societatea civilă și democrație. În aceste domenii identificăm problemele cu impact sistemic, propunem soluții, le aducem pe agenda publică, reacționăm la abuzuri și mobilizăm parteneri pentru schimbări în bine. Persoanele care corespund cerințelor  sunt rugate să expedieze prin e-mail o scrisoare de motivare și CV-ul actualizat, care să conțină contactele a cel puțin două persoane de referință, până la 5 septembrie 2023, ora 23:59, la adresa: [email protected].

 

 

În perioada 1 august – 15 septembrie, curent,  Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului recepționează  cereri pentru compensarea cheltuielilor suportate de către agenții economici implicați în organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor din învățământul dual. Solicitarea compensației se efectuează prin depunerea online a unei cereri tipizate, însoțită de documente confirmative care poate fi completă aici https://shorturl.at/ixGM2
Aceste cheltuieli vor fi decontate în proporție de cel mult 50% și vizează: instruirea și retribuirea muncii maistrului-instructor al unității; transport, hrană și cazare; remunerație de formare profesională; materialele necesare formării profesionale a elevilor (unelte și/sau materiale consumabile); alte cheltuieli ordinare și necesare. Mai multe detalii privind modalitatea de compensare la numărul de tel. 022 221055. Pentru mai multe informații AICI

 

 

Ministerul Finanțelor anunță: Dacă ai studii și experiență în finanțe, contabilitate, bănci, economie, relații internaționale, aplică. Avem funcții vacante atât de execuție, cât și de conducere, în următoarele subdiviziuni ale ministerului: Direcția generală politici și sinteză bugetară; Direcția generală datoria sectorului public și asistență externă; Trezoreria de Stat; Direcția comunicare și protocol; Direcția integrare europeană și cooperare transfrontalieră;  Direcția generală politici fiscale și vamale; Secția audit intern; Direcția generală politici bugetare sectoriale; Direcția politici salariale; Direcția achiziții publice; Trezoreria Regională Chișinău; Trezoreria Regională Centru.
Promitem activitate interesantă, dinamică și interactivă cu colegi prietenoși și profesioniști.
Lista este disponibilă la acest link:  https://mf.gov.md/ro/posturi-vacante 
Dosarele pot fi depuse până la data de 25 august, ora 16:30.

 

 

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru ocuparea a 7 (șapte) funcții de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor, după cum urmează: - 4 din rândul procurorilor (2 vor fi aleși de Adunarea Generală a Procurorilor și 2 de către Consiliul Superior al Procurorilor), - 3 din rândul reprezentanților societății civile. Candidații care au depus dosarele pentru participare la concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și cariera
procurorilor și de membru al Colegiului pentru evaluarea performanțelor procurorilor urmează să confirme în scris, în termen de 10 zile lucrătoare, disponibilitatea de a participa la concursul pentru funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor 4. Cererile de participare la concursurile anunțate se vor depune la Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor (mun.Chişinău, bd. Ștefan cel Mare 73, tel:022- 828-501 și/sau tel:022-828-502), până la data de 04.09.2023, inclusiv.

 

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a dat start înscrierilor la Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Iași și Expoziția internațională ”INDAGRA  FOOD” România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare se ve desfășura în perioada 22-24 septembrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Potrivit Președintelui CCI Sergiu HAREA, instituția camerală și-a propus să organizeze pe parcursul anul 2023, 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași.

 

În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale îți vor putea promova produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile  industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilori și importatorilori de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui. Termen limită pentru depunerea cererilor la Expoziția  „Republica Moldova Prezintă”: 5 septembrie curent. Termen limită pentru Expoziția „INDAGRA FOOD”: 8 septembrie, curent. Antreprenorii interesați de participarea la expoziții, sunt rugați să ia legătura cu Secția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții, e-mail: [email protected][email protected], [email protected]; telefon: 022 21 07 25/ 23 84 10/ 21 14 42.

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, întreprinde în perioada 22-24 august o vizită de lucru în capitala Ucrainei, Kiev. În deplasarea sa la Kiev, premierul este însoţit de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Victor Parlicov, ministru al Energiei, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale ș.a. Agenda vizitei în Ucraina prevede subiecte ce ţin de aceste domenii de activitate şi colaborare.

 

 

În perioada 21-25 august, curent, Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, participă la Seminarul de securitate pentru educație continuă dedicat absolvenților Universității Naționale de  Apărare a Statelor Unite ale Americii, care are loc la Praga, Republica Cehă.

 

 

Stimați cetățeni,Vă informăm despre sistarea serviciilor consulare de către Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei, Stockholm, în perioada 28 august – 08 septembrie 2023. În caz de urgențe (deces, accident, arest, calamitate naturală) cetățenii Republicii Moldova pot apela la numărul de contact +46 769 423 423. La acest număr de telefon nu  se fac programări și nu se furnizează informații consulare de ordin general.

 

 

Ambasada Republicii Moldova în Spania informează - Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate anunță lansarea procedurii de achiziționare a transportului sanitar (ambulanțe de tip B) pentru IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Versiunea în limba română a anunțului poate fi vizualizată pe pagina web MTender Public Portal (gov.md), în timp ce cea în limba engleză - poate fi consultată aici: https://spania.mfa.gov.md/content/anun%C8%9B-6. Depunerea dosarelor de către agenții economici interesați  este disponibilă din data de 15.08.2023 pe platforma electronică achiziții.md.
 


THE AUF - Europa Centrală și de Est împreună cu Universitatea din Muntenegru (Univerzitet Crne Gore) coorganizează din 4 până în 8 septembrie, curent, în Podgorica, Muntenegru, Festivalul regional al studenților francofoni din Europa Centrală și de Est. Timp de o săptămână, Festivalul va reuni tineri francofoni din toate colțurile regiunii Europei Centrale și de Est. Mai mult, Festivalul își propune să fie un loc în care studenții să facă schimb de idei și să împărtășească experiențe într-o atmosferă francofonă prietenoasă. Tinerii vor avea ocazia de a participa la ateliere de competențe (dialog intercultural și vorbire în public) și la ateliere artistice, cum ar fi dans, pictură, cântec francez și fotografie. Pentru înscriere și mai multe detalii AICI

 

Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2023”, desfășurat în perioada 19 august - 2 septembrie curent, în Georgia. Armata Națională a detașat un pluton de ofițeri, sergenți și soldați care va interacționa cu militari din peste 30 de state. Scopul exercițiului este sporirea capabilităților și creşterea interoperabilității între armatele țărilor partenere. Participarea militarilor moldoveni la exercițiul „Agile Spirit 23” face parte din Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

Meroslava Parii
22/08/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii