AGENDA ZILEI//24.10.2023

Meroslava Parii
23/10/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, participă  în perioada 23-25 octombrie, curent, la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea. Reuniunea are loc la Praga, fiind organizată de către  Ucraina și Republica Cehă. Igor Grosu va susține un discurs în cadrul summitului și va participa la discuțiile din marja sesiunii plenare și a celor două paneluri tematice. Președintele Parlamentului va avea mai multe întrevederi cu omologii săi prezenți la eveniment și va semna, împreună cu Președintele Radei Supreme de la Kyiv, Ruslan Stefanchuk, un memorandum de înțelegere între instituțiile parlamentare din Republica Moldova și Ucraina. De asemenea, șeful legislativului va avea o întâlnire cu moldovenii stabiliți în Cehia, pe data de 24 octombrie, care va fi găzduită de Restaurant Moldovenesc „La Taifas”, adresa str. Hrusicka 2617/3A, Zabehlice 14100, Praga 4.

 

Militari moldoveni și români participă, în perioada 23 octombrie - 3 noiembrie curent, la exerciţiul internaţional „Joint Combined Exchange Training-2023” (JCET), desfășurat la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale. Militarii vor executa trageri din diferite tipuri de armament de infanterie și artilerie, vor desfășura acțiuni care antrenează rezistenţa fizică şi aptitudinile de comandă. De asemenea, ofițerii, soldații și sergenții vor efectua patrulări, lucrări de distrugere (EOD), pregătire medico-militară și alte ședințe specifice de instruire. JCET se desfășoară în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023, iar militarii moldoveni participă la acest exercițiu începând cu anul 2009.

 

Lansarea Agrotec Arena

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Științe Agricole, Silvice și de Mediu, str. Mircești, 44

CÂND: 08:45

 

Eveniment: Liderii viitorului în domeniul social

UNDE: Centrul de Educație FIDES, str. Mușatinilor, 1

CÂND: 09:00, 24-25 octombrie, curent

CONTEXT:  Liderii viitorului în domeniul social - cel mai nou curs al CONCORDIA Academia în premieră la Chișinău. Dacă vrei să îți antrenezi capacitatea de leadership, să aprofundezi competențele viitorului și să înțelegi mai bine ce înseamnă învățarea în context profesional, te așteptăm să te înscrii la cele două zile de curs pe care echipa CONCORDIA Academia le-a pregătit pentru tine. Tematici abordate: Competențele viitorului în domeniul social; Grija de sine și cum o cultivăm; Colaborare virtuală și utilizarea inteligenței artificială în domeniul social; Cum construim un brand organizațional și personal ș.a.
 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 24 octombrie 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 09:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferința Internațională organizată de Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova cu tema: „Dezvoltarea rezilienței prin parteneriate”

UNDE: Radisson Blue Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 10:00

 

Training: Vânzări active. Instrumente de succes și studii de caz

UNDE: Keystone Events, bd. Grigore Vieru, 29

CÂND: 10:00

CONTEXT: Te invităm să participi la trainingul „ Vânzări active” și vei primi răspunsuri profesioniste la toate întrebările pe acest subiect. Din program: Tipologia vânzătorilor; Avantajul de a fi vânzător și motivația de a fi Nr. 1; Filosofia vânzărilor, ce stă la baza filosofiei vânzărilor;
Princiupiul Icebergului; Convingeri limitative ale vânzătorului; Regula ABC și Modelul AIDA în vânzările active; Cunoașterea celor 5 pași de vânzare eficientă.

 

Eveniment: „Află de ce eșuează afacerile?”, a III-a sesiune oferită de MAIB în parteneriat cu BERD

UNDE: Toro Center, str. Pan Halippa, 6/1

CÂND: 10:00

 

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2023

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 10:00, 23-29 octombrie, curent

CONTEXT: Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2023 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), având oportunitatea deschiderii spre cercetare, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Tema „Comunitatea mai presus de comercializare”, stimulează un dialog deschis cu privire la prioritizarea intereselor publicului larg și ale comunității academice în ceea ce privește abordările pentru educația academică și cercetarea deschisă, identificând aspectele prioritare în acest context.

 

Conferință de presă susținută de Președintele MAN, Ion Ceban

UNDE: Str. Petru Movilă, 23/7

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă susținută de Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de primar al municipiului Chișinău

UNDE: Str. Industrială, 21

CÂND: 10:30

 

Conferință de presă susținută de Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, privind cele mai importante acțiuni realizate de echipa Ministerului Educației și Cercetării în perioada celor 100 de zile de mandat, dar și prioritățile pentru perioada următoare

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 12:00

 

Sesiune de informare „Servicii guvernamentale modernizate prin digitalizare”

UNDE: Academia de Studii Economice, bl.F, Sala 303, str. Bănulescu Bodoni, 59

CÂND: 13:00

CONTEXT: Departamentul „Investiții și Acivitatea Bancară” din cadrul Facultății Finanțe în comun cu Agenția de Guvernare Electronică organizează Sesiunea de informare „Servicii guvernamentale modernizate prin digitalizare”, pentru studenții și cadrele didactice interesate.

 

Sesiune de promovare a burselor Erasmus+

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Clasa Viitorului, bloc 1, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 13:10

CONTEXT: Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC, împreună cu Oficiul Erasmus+ Moldova, AUF, Fulbright Programme, serviciile DAAD, OeAD organizează o sesiune de promovare a burselor și inițiativelor  Erasmus+. Informația va fi prezentată de către reprezentanții oficiali ai serviciilor menționate în 07-10 minute fiecare. Moderatoarea evenimentului: Ludmila Armașu-Canțîr, prorector pentru Relații internaționale și cooperare, UPSC.

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 24 octombrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă susținută de Stoiangolo Alexandr cu tema „Hotărârea Ct.E.D.O. în cauza Stoiangolo vs Republica Moldova”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou, 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 15:00

 

Discuție publică despre egalitatea de gen

UNDE: Cărturești la Muzeu, str, 31 Augusr 1989, 115

CÂND: 15:30

CONTEXT: La Conferința pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și a violenței domestice, organizăm împreună cu Ionela Hadârcă, ambasadoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență", o discuție publică despre egalitatea de gen, stereotipurile cu care cresc fetele și presiunea la care sunt supuse. Vă așteptăm să luați parte la o  temă foarte actuală și importantă „Ce nu vă mai ajunge?” - discuție despre discriminarea de gen.

 

Masterclass 2: “Problematica scenografiei moderne”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18
CÂND: 16:00

CONTEXT: Speaker: Mila Gogenko, Ucraina - scenografă, pictor costume. Descriere: Masterclass-ul va fi bazat pe analiza piesei “Mahamaya Electronic Devices”, începând de la conceptul scenografic, până la realizarea spectacolului. Piesa “Mahamaya Electronic Devices” a fost montată în câteva limbi, în diferite interpretări regizorale, dar păstrând acelaşi principiu scenografic. În cadrul masterclass-ului vor fi prezentate schiţele conceptului scenografic şi al costumelor, va fi descris procesul de producţie – căutarea materialelor, adaptarea spectacolului pentru diferite scene.

 

Premiera Filmului: "Amintiri Închise în Suflet"
UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 16:30

CONTEXT: Află povestea nevăzută din spatele realității dureroase a violenței în familie. Vino să discuți cu experții și să interacționezi cu cei care au trăit această experiență. Dialog, emoție, conștientizare,  proiecție,  discuție,  aprofundare. După proiecția de la Artcor în Chișinău, filmul va fi proiectat în Căușeni, Cahul, Bălți și Soroca. Această publicație este realizată de ArtFilms cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.

 

Curs de Formare inițială a mediatorilor

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 17:30, 16-28 octombrie, curent

CONTEXT: Centrul de Mediere al CCI a RM vă invită la cursul de Formare inițială a mediatorilor. Cursul de fpFormare inițială a mediatorilor oferă oportunitate unică de a dezvolta abilități esențiale în domeniul medierii și de a vă deschide drumul către o carieră ăn această profesie valoroasă. La finalizarea cu succes a cursului, veți primi un certificat oficial recunoscut, care vă va permite să depuneți actele necesare pentru a susține examenul de mediere în profesie la Consiliul de Mediere al Ministerului Justiției. Nu ratați această oportunitate de a vă dezvolta cariera în domeniul medierii și de a deveni un mediator calificat - recunoscut oficial.

 

Expoziție: „Inorogul cel fără de moarte”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Verde, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vă invităm la inaugurarea expoziției „Inorogul cel fără moarte”, dedicată marelui cărturar și savant enciclopedist de talie europeană Dimitrie Cantemir. Aceasta prezintă viața și opera lui Dimitrie Cantemir în documente, cărți rare, artă plastică, filatelie și fotografii și va putea fi vizitată până pe 3 ianuarie 2024.

 

Expoziție: „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”

UNDE: Biblioteca Națională a Republiciii Moldova, str. 31 August 1989, 78

CÂND: 24 octombrie – 24 decembrie, curent

CONTEXT: Cu prilejul aniversării a celor 78 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM organizează o expoziție tematică cu genericul „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”. Expoziția cuprinde 90 de publicații și este sistematizată în trei compartimente: fondarea și rolul ONU în lume, egalitatea între oamnei (stereotip și adevăr) și libertatea și  justiția, care sunt pilonii siguri a unui stat de drept.

 

Serviciul Vamal organizează în perioada 24 octombrie – 16 noiembrie, curent, sesiuni tematice cu mediul de afaceri din zonele de nord, sud și centru, privitor la prevederile noului Cod vamal, ce urmează să intre in vigoare din 01 ianuarie 2024. Ședințele vor fi desfășurate în următoarele localități: 24 octombrie – Briceni; 31 octombrie – Bălți; 02 noiembrie – Cahul; 07 noiembrie Comrat; 09 noiembrie – Ungheni: 14 noiembrie – Căușeni; 16 noiembrie – Chișinău. Toate persoanele interesate sunt invitate să participe la sesiunile respective. Date de contact pentru detalii: 022 574 211.

 

Eveniment: Zilele Psihologiei – Ediția a XIV-a

UNDE: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

CÂND: 23-28 octombrie, curent

CONTEXT: La Universitatea „Alecu Russo” din Bălți se vor desfășura mai multe activități tradiționale în cadrul „Zilelor Psihologiei”, edița a XIV-a. Evenimentul are menirea de a promova psihologia și serviciile psihologice la nivel de comunitate academică, municipiu cât și regional. Din program: Workshop-uri, ateliere, flashmob-uri, întâlniri cu experți din domeniu, cât și Conferința științifică cu participare Internațională „Asistența psihologică la etapa contemporană: realități și perspective”, edița a IV-a.

 

Lansare de Carte – „Vorbește inima prin sunete”

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT:  La Sala cu Orgă, va avea loc o lansare de carte pentru acordeon „Vorbește inima prin sunete”, autor Sorin Malinovschii. Cartea conține piese de autor în spiritul muzicii tradiționale pentru tinerii acordeoniști virtuozi. Piesele sunt clasificate după nivelul de dificultate al interpretării: din clasa întâi a școlilor de muzică/arte și până la colegii/academii. Ca genuri muzicale sunt prezente: sârba, hora, geampara, bătuta, rustem etc. La fel, cartea este însoțită de un QR-cod, unde interpretul scanându-l, va putea audia piesa aleasă. De asemenea, la concert-lansare vor evolua acordeoniști de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din municipiul Chișinău, acompaniați de Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, director artistic și prim-dirijor Petre Neamţu, Artist al Poporului. Vor fi interpretate piese din carte, dar vor fi și alte surprize muzicale.

 

Festivalul Filmului Francofon

UNDE: Cineplex Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 103

CÂND: 18:00
CONTEXT: Festivalul Filmului Francofon revine, pentru a 22-a ediție, în sălile obscure ale cinematografului Cineplex Loteanu în perioada 23-26 octombrie. Comedie, dramă, thriller, film documentar... cele 7 filme propuse, toate subtitrate în limba română, vor atrage cu siguranta un public larg, mai ales că, grație sprijinului Ambasadei Franței în Republica Moldova, a canalului francofon TV5Monde și a partenerilor noștri fideli, Orange Moldova, Le Bridge și înghetata Sandra, intrarea la proiecții va fi liberă. Filmele - Inocentul, Copiii celorlalți, Crima este a mea, Jucăria nouă, Stejarul și locuitorii săi, Frate și soră, Compromat - toate lansate în 2022 și 2023, au câștigat deja premii la festivaluri internaționale. Acestea exprimă diversitatea și bogăția cinematografiei franceze, cinema care încă ocupă un loc privilegiat în inimile publicului moldovenesc.

 

Webinar: Adaptarea copilului la școală

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 19:00

CONTEXT: Orice pesrsoană, inclusiv copilul de 7 ani sau un elev din clasa a V-a sau a X-a, periodic trece printr-o perioadă de adaptare, fie că este vorba de un colectiv nou, schimarea locului de trai sau altceva. Mullți factori influențează procesul de adaptare. Ce și cum o facem în cazul elevilor, veți afla în cadrul webinarului. Abilități dobândite: Enumerarea factorilor care influențează adaptarea școlară; Identificarea etapelor adaptării școlare; Explorarea programelor de adaptare școlară; Evaluarea adaptării școlare prin diverse instrumente psihologice.

 

Spectacol: „Prenumele”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Spectacolul „Prenumele” a avut ca punct de pornire comedia franceză „Le prenom”, scrisă de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Praelliere, pusă pentru prima dată în scenă la Paris, în anul 2010. Piesa de teatru a fost nominalizată la mai multe Premii „Moliere”, fiind ulterior adaptată și pentru marile ecrane, primind 5 nominalizări la Premiile „Cesar” în 2013. Subiectul piesei startează de la o glumă nevinovată, care declanșează situații comice și dezvăluiri flagrante.

 

Expoziție: „Râul-Frontieră” de Elena Tomilova

UNDE: Casa Zemstvei, str. Alexei Sciusev, 103

CÂND: 19:00, 2, 4, 9, 11- noiembrie – 16:00

CONTEXT: Zpatiu are onoarea de a găzdui noua expoziție a Elenei Tomilova „Râul-Frontieră”, cu o serie de lucrări realizate exclusiv pentru spațiul nostru. Expoziția a fost concepută în cadrul proiectului „Taxi cultural” – o rezidență de artă care s-a desfășurat în 2023 în Dubăsari, în regiunea transnistreană. În esența sa, este o expoziție despre orașul de pe râu, dar și despre propriul nostru intern „Oraș pe râu”, care se află în fiecare dintre noi. Autoarea combină mai multe stiluri de pictură și exprimă mai multe gânduri foarte diferite, într-un mod multidimensional. Expoziția reunește, de asemenea, lucrări create în cadrul rezidenței de artă – peisaje din Dubăsari.

 

Campania națională: „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 18-25 octombrie, curent

CONTEXT: În perioada 18-25 octombrie 2023 în ASEM se va desfășura Campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, realizată în contextul marcării „Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane”, marcată la nivel național al 12-lea an consecutiv. În cadrul campaniei vor fi organizate lecții publice, întâlniri, prezentări, activități de sensibilizare, expoziții de carte, informarea despre resursele documentare, bazele de date şi revistele electronice de pe site-ul UE privind legislația europeană în domeniul combaterii și prevenirii traficului de ființe umane. Scopul campaniei este de a ridica nivelul de conștientizare privind problema traficului de ființe umane.

 

Program de formare: Echipament, utilaj și accesorii pentru producere în teren protejat

UNDE: Centrul de excelență în horticultură și tehnologii agricole di Țaul, Dondușeni

CÂND: 16-27 octombrie, curent

CONTEXT: Din program: Măsura 1.4 Stimularea producerii în teren protejat; Măsura 2.1 Investiții în producere pe teren protejat. Mod de instruire online/prezența fizică.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează apelul pentru proiecte cu valoare mică. Apelul de proiecte vizează toate cele 3 priorități ale programului de cooperare și va finanța proiecte în următoarele domenii: schimbări climatice și prevenirea riscurilor, biodiversitate, educație, sănătate și bună guvernanță. Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 15 ianuarie, 2024. Eventuale întrebări sau clarificări cu privire la conținutul documentelor pot fi transmise pe adresa:  [email protected]  cu cel mult 21 de azile înainte de încheierea apelului de proiecte.

 

Agenția pentru Eficiență Energetică anunță apelul de propuneri de proiecte care vor fi susținute prin intermediului Mecanismului de Finanțare ,,Clean Tech Seed Fund”, implementat de Agenția pentru Eficiență Energetică în cadrul Programului ,,Clean Technology Innovation Programme in the Republic of Moldova” (GCIP Moldova) în parteneriat cu UNIDO. Proiectele care vor corespunde cerințelor de aplicare vor fi acceptate pentru evaluare. Companiile care vor fi finanțate în cadrul mecanismului dat, vor folosi finanțarea pentru a implementa proiecte pilot și pentru a demonstra fezabilitatea tehnică a noilor tehnologii. Adresa de e-mail: [email protected] până la data de 30 octombrie 2023, ora 16:00. Potențialii participanți au posibilitatea de a participa la o sesiune de instruire privind completarea Formularului de Aplicarecare se va desfășura pe data de 23.10.2023.
Pentru informații suplimentare, Vă invităm să consultați manualul operațional pe link-ul de mai jos:
https://aee.gov.md/.../101023_MO_Clean%20Tech%20Seed...
Pentru orice întrebări suplimentare sau clarificări, vă rugăm să ne contactați: Nicolae Soloviov, Coordonator național, Tel: +373 60767572, email: [email protected]
Diana Grozav, Asistent administrativ, Tel: +373 68984541, email: [email protected]
Detalii pe link-ul de mai jos: https://aee.gov.md/.../apel-de-propuneri-de-proiecte-al...

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie din Bursa (Turcia), sub egida Ministerului Comerțului al Republicii Turcia Vă invită să participați la programul internațional ”Misiunea Cumpărătorului”, organizat în cadrul expoziției dedicată produselor textile pentru copii – Juno Show 2023, desfășurat la Bursa, Turcia, în perioada 13–16 noiembrie 2023. Juno Show – este o expoziție dedicată produselor de vestimentație și textilelor pentru bebeluși și copii, la care vor fi expuse cele mai noi tendințe din industri confecțiilor, va reuni producători și companii din domeniu. Programul evenimentului: Vizita expoziției Juno Show 2023, în cadrul căreia vor fi expuse articole de vestimentație și textile pentru copii, etc.; Participarea la întrevederi de afaceri în formatul B2B. Cererile de participare la Program (descarcă aici), vor fi acceptate până pe data de 26 octombrie 2023 inclusiv. Formularele completate pot fi expediate prin e-mail la: [email protected]
Pentru informații contactați Secția Relații Internaționale a Camerei. Persoana de contact: Călin Gheorghiță – tel: 022 221391

 

Ministerul Educației și Cercetării anunță concurs pentru ocuparea următoarelor funcții vacante de director: I.P.  Școala Profesională nr.10 din Chișinău; I.P. Colegiul Agroindustrial din Rîșcani; I.P. Colegiul de Ecologie din Chișinău; I.P. Colegiul de Construcții din Hîncești; I.P. Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni. La concurs pot participa cetățeni ai Republicii Moldova, cu studii superioare de licență, care au o vechime de muncă în activitatea didactică de cel puțin doi ani, care la data expirării termenului de depunere a dosarelor nu au împlinit vârsta de 65 ani, cunosc limba română, nu au antecedente penale, care, în ultimii 5 ani, nu au fost concediați în urma aplicării sancțiunii disciplinare de concediere conform art. 86 alin. (1) lit. g)-r) din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 și care nu au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă dint-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate sau din hotărârile judecătorești, care au rămas definitive. Dosarul de concurs poate fi depus prin e-mail ([email protected]), poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330, până la data de 25 octombrie 2023, inclusiv, orele 16.00.   Telefoane de contact: 022 233 560; 022 233 320; 022 232 762.

 

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale” anunță lansarea unui apel de propuneri  în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER finanțat de Uniunea Europeană, pentru abilitarea Grupurilor de Acțiune Locală nou create și consolidarea capacităților celor existente. Bugetul total pentru acest apel de granturi este de 330.000 EUR. Termen limită pentru a aplica Online: 29 octombrie, 2023, inclusiv. Pentru mai  multe informații despre condițiile de participare și criteriile de eligibilitate aici: https://bit.ly/DetaliiApelDePropuneri    

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia informează că, în conformitate cu prevederile Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 57 din 19 ianuarie 2023, Hotărârea Guvernului nr. 50/2013 cu privire la aprobarea Regulamentului cu privire la eliberarea vizelor au fost modificate, după cum urmează. Prin derogare de la punctul 124, subsecțiunea 2) din Regulamentul cu privire la eliberarea vizelor, se suspendă eliberarea vizelor de tranzit identificate prin simbolurile B pentru străinii din următoarele state:  Republica Federală Democrată Nepal; Republica Federală a Nigeriei; Republica Islamică Pakistan;  Republica Socialistă Vietnam; Republica Islamică a Iranului; Republica Irak; Republica Liban; Republica Islamică Afganistan; 
Autoritatea Națională Palestiniană. Totodată, în baza acestei dispoziții, Direcția Afaceri Consulare a MAEIE suspendă, pe durata stării de urgență, eliberarea vizelor electronice de tranzit.

 

Avertisment de călătorie – Reintroducerea controalelor la frontiera Sloveniei cu Croația și Ungaria, Guvernul sloven a decis reintroducerea controalelor la frontierele Schengen cu Ungaria și Croația, începând cu data de 21 octombrie 2023 până la 30 octombrie 2023 (cu posibilitatea extinderii). În aceeași zi Italia a introdus controale la frontiera cu Slovenia. În acest context, autoritățile slovene recomandă tuturor cetățenilor care se află sau tranzitează Slovenia să respecte condițiile de trecere a frontierei în punctele de trecere, să urmeze instrucțiunile ofițerilor de poliție, și să se supună controalelor. Pentru a trece frontiera, călătorii sunt obligați să prezinte un document de călătorie valabil, astfel sunt îndemnați să verifice în prealabil valabilitatea documentelor de călătorie.

 

Un pluton de militari din Brigada de Infanterie Motorizată „Moldova” participă până la data de 4 noiembrie, curent, la exercițiul multinațional ”Combined Resolve XIX”, desfășurat în Germania. Militarii moldoveni execută, în comun cu colegii din armatele partenere, misiuni de planificare, pază, patrulare, cercetare, sprijin și evacuare medicală. Scopul exercițiului este pregătirea în comun a militarilor pentru operații internaționale și creșterea nivelului de interoperabilitate a militarilor Armatei Naționale cu cei ale țărilor partenere. La exercițiul din acest an, care are loc la centrul multinațional întrunit de instruire Hohenfels, sunt antrenați circa 4200 de militari din Italia, Grecia, Georgia, România, Spania, Lituania, Republica Moldova.

 

Ambasada Republicii Moldova la Lisabona, Muzeul Național de Etnologie și Centrul Cultural Moldav are onoarea de a vă invita la un eveniment cultural organizat datorită dlui Nicu Țărnă,  Directorul Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, în contextul celebrării anul acesta a 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze. Evenimentul cultural este organizat în contextul promovării conceptului diplomației culturale și a dezvoltării relațiilor bilaterale culturale și va avea loc la data de 12 noiembrie 2023, începând cu ora 15.00, la Muzeul Național de Etnologie (Av. Ilha de Madeira, 1400-203 Lisboa). Programul prevede următoarele: 15.00 -  Vizitarea Expoziției Muzeului de Etnologie (Gratis); 16.00 – Concertul de Muzică și Recital Poetic „Gînduri între Muzică și Vers” de Nicu Țărnă și Mihaela Popescu. 18.00 – Difuzarea a 2 filme de Mihai Țărnă, „Reziliența” și „Ogma”. Intrarea la eveniment, precum și parcarea pentru mașini din curtea Muzeul sunt gratuite. Dat fiind că numărul de locuri în sală este limitat, rugăm invitații a face rezervările/anularea rezervărilor, la numărul de telefon +351 969881079 (dna Mariana).

 

Dragi prieteni,Vă invităm să vizitați expoziția “KM zer0”, cu picturile artistelor plastice din Republica Moldova, Victoria Cozmolici, Luminița Mihailicenco, Vasiluța Vasilache, Doina Vieru și Dana Sereda, la adresa 59 rue de Rivoli, 75001 Paris. Expoziția va fi deschisă publicului  până la data de 29 octombrie, curent, de marți până duminică, între orele 13:00-20:00.

 

Ambasada Republicii Moldova in Italia anunță că la sfârșit de octombrie, trupa Teatrului Alexie Mateevici va face un turneu în Italia cu Spectacolul documentar „Podul de Piatră Elegiacelordelakmdistanță”, regizat de Luminița Țâcu, după volumul Istorii din străinătate, scris de Iurie Cojocaru, se va juca în orașele Bologna, Padova și Milano. Locațiile în care se va juca spectacolul sunt următoarele:  27 octombrie, Bologna, ora 19:00, la Parrocchia di Nostra Signora della Fiducia - Link către eveniment: https://www.eventbrite.be/.../teatru-la-bologna-podul-de... 28 octombrie, Padova, ora 18:00, la Teatro Ferrari - Link către eveniment:  https://www.eventbrite.be/.../teatru-la-padova-podul-de... 29 octombrie, Milano, ora 18:00, la Auditorium Father Reina - Link către eveniment: https://www.eventbrite.be/.../teatru-la-milano-podul-de...

Meroslava Parii
23/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii