AGENDA ZILEI//25.05.2023

Meroslava Parii
24/05/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Peter Szijjaro, efectuează în perioada 24-25 mai o vizită de lucru în Republica Moldova. În cadrul întrevederilor  va fi semnat la MAIE Planul de lucru și cooperare culturală între Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Ministerul Culturii și Inovării din Ungaria pentru anii 2023-2027. Vor semna Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova și Peter Szijjaro, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei. Conferința de presă va  putea fi urmărită în regim Online și pe pagina Facebook a Ministerului Afacerilor Extrene și Integrării Europene.

În perioada 23-25 mai, curent, la Chișinău, se desfășoară cea de-a doua rundă de negocieri privind încheierea unui Acord de securitate socială între Republica Moldova și Confederația Elvețiană. Delegația Republicii Moldova este condusă de Corina Ajder, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Semnarea Acordului este de a  stabili un cadru de garanții în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranți din cele două state, care desfășoară sau au desfășurat o activitate legală de muncă și în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante. Prima rundă de negocieri a avut loc la Berna.

O delegație de profesori de la Universitatea din Strasbourg, Franța, se află în Republica Moldova în cadrul unui proiect de cooperare cu UTM, susținut de Ambasada Franței la Chișinău și de Uniunea Europeană. Oaspeții au avut o înâlnire cu vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul căreia a fost expusă dorința de a dezvolta relațiile existente prin organizarea schimburilor de experiență, seminarelor, mobilităților academice și atelierelor de lucru, cu participarea tinerilor care își doresc să devină antreprenori în sectorul agroalimentar.

Armata Națională desfășoară în perioada 22-26 mai, curent, exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate la Centrul de Instruire de la Cahul. Activitatea are scopul să verifice aptitudinile rezerviștilor și familiarizarea acestora cu tehnica, echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale. Conform programului de pregătire, care va dura cinci zile, aceștia vor studia regulamentele militare și vor participa la ședințele de tragere. Instruirile se desfășoară în conformitate cu cerințele Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planul de Instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023.

O misiune de experți din Lituania se află la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pe parcursul acestei săptămâni, pentru a evalua cadrul normativ existent în Republica Moldova. Vicepremierul Vladimir Bolea, a declarat că echipa minesterială și-a setat o agendă ambițioasă de reforme, având ca scop transformarea sectorului agricol, iar în acest sens, suportul partenerilor este de mare ajutor.

 

Ședința Comisiei mediu

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 08:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Comisia juridică, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului financiar asupra Raportului Guvernului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2022

UNDE: Online

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Protest al locuitorilor din Bubuieci

UNDE: Primăria Bubuieci

CÂND: 09:00

CONTEXT: În fața Primăriei Bubuieci va avea loc un protest al locuitorilor împotriva fărădelegilor comise de primarul Igor Moraru. Urmare a înțelegerilor cu un agent economic, este restricționat accesul copiilor la stadionul din localitate care este proprietate publică. Rugăm mediatizarea cazului și sesizarea organelor competente care ar putea să ne facă dreptate.

 

Conferința Internațională „HortiTech: cele mai noi tehnologii digitale pentru businessul cu fructe și legume – oportunități pentru Moldova”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:00-17:00

CONTEXT: Vei afla despre: Drone agricole; Ferme verticale; Sisteme automate de control; Sisteme de irigare prin picurare; Sistemul pooling; Energie regenerabilă etc. Evenimentul este organizat de proiectul East-Fruitcom, în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Organizația pentru Alimentație și Agricultură.

 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:30

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Forumul civic „Accesibilizăm Chișinăul”

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 09:30

CONTEXT: Scopul evenimentului este de a aborda subiectul accesibilității infrastructurii urbane, a spațiilor și clădirilor publice din perspectiva utilizatorilor, locuitori ai municipiului Chișinău, precum și de a identifica soluții durabile pentru problemele existente  în domeniu. Opiniile și recomandările participanților la întrunire vor fi reflectate într-un document de parcurs pentru Municpiul Chișinău, care va servi drept instrument pentru funcționari publici, asociațiile obștești și alte organizații și persoane interesate.

 

Conferința Internațională „HortiTech: cele mai noi tehnologii digitale pentru businessul cu fructe și legume – oportunități pentru Moldova”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:45

 

Ședința Plenară din 25 mai 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferința „Principalele subiecte și așteptări ale Summitului Comunității Politice Europene”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 10:00

 

High-level conference „European political community summit. Key topics and expectations”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4. birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința este susținută de Piotr Guțul, președintele Asociației Obștești Republicane „Protecția Consumatorilor”.

 

Deschiderea Centrului de zi „Centrul Speranței Chișinău” și Dineul de caritate „Gala Speranței”

UNDE: str. Gagarin, 10

CÂND: 11:00

 

Proiecție de Film în cadrul Zilelor Europei la ULIM

UNDE: ULIM, Aula Magnifica, etaj 4, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 13:00

CONTEXT: „Secretul lui Raoul Taburin” – este un documentar difuzat în cadrul Festivalului de Film și Cultură Europeană 2023. Raoul Taburin este un specialist în repararea bicicletelor și un adevărat expert în domeniu. Folosindu-și auzul el poate depista orice defecțiune a unei biciclete. Dar Raoul ascunde un secret care îl bănuie: în ciuda experienței sale în mecanica bicicletelor, nu-și poate ține echilibrul pe două roți. Filmul este o adaptare după benzile desenate și realizate de Jean-Jacques Sempe.

 

Eveniment: Întâlnire cu scriitorul Alexandru Popescu

UNDE: Biblioteca „Ovidius” Șoseaua Hîncești, 32

CÂND: 14:30

CONTEXT: Vă invităm la o discuție în baza volumului „Montana” de Alexandru Popescu, roman propus în cadrul programului „Chișinăul citește”, ediția a XX-a.

 

Eveniment în cadrul Proiectului de orientare în carieră: „Rămân acasă, merg la...”

UNDE: Pagina Facebook - DIEZ

CÂND: 17:00

CONTEXT: În ultimii ani, tot mai mulți tineri și tinere își doresc o carieră în tehnologiile informaționale. În cadrul evenimentului vom avea ca invitați – o studentă de la Facultatea de Tehnologii Informaționale ASEM, un specialist care activează la Orange și prodecana Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, UTM. Împreună cu invitații noștri, îți vom povesti cum  să fii student(ă) la tehnologii informaționale, ce învață tinerii care urmează domeniul respectiv, de ce oportunități pot beneficia absolvenții, dar și care sunt perspectivele acestui domeniu.

 

Sesiune de informare dedicate Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027

UNDE: Orașul Bălți

CONTEXT: Sesiunile de informare adresate potențialilor beneficiari din Republica Moldova, au scopul de a informa cu privire la oportunitățile de finanțare disponibile prin Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027.

 

Spectacol: „Turandot” - Operă în trei acte de Gacomo Puccinni

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND:18:00

CONTEXT: Acest spectacol aduce în prim plan povestea misterioasei prințese Turandot, care impune un joc de întrebări și răspunsuri tuturor celor care îndrăznesc să o cucerească. Muzica lui Puccini și decorurile impresionante te vor purta într-o lume fantastică, unde emoția și pasiunea se îmbină perfect. Oprea „Turandot” este una dintre cele mai cunoscute  opere ale lui Gacomo Puccini, compozitorul italian din secolul al XX-lea. Premiera operei a avut loc în anul 1926, la Teatro alla Scala din Milano, iar de atunci, a devenit unul dintre cele mai reprezentative spectacole ale geniului.

 

Filozofia unei vieți fără stres

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Pentru a face față stresului folosim diverse mijloace. Multe dintre ele au efecte pe termen scurt, dar devin mai puțin bune pe termen mediu sau lung. Pentru a evita efectele negative avem nevoie de o filozofie despre o viață fără stres. Abilități dobândite: Exersarea comportamentelor recomandabile pentru o viață fără stres.

 

Hora de Ispas

UNDE: Parcul „Micul Cluj”, orașul Ungheni

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la Ediția a II-a a Hramului de Ispas. Organizatori: Palatul de Cultură și Primăria Ungheni. Invitata specială Lenuța Gheorghiță.

 

Program de cercetare urbană:„ Chișinăul incluziv”

UNDE: Casa Zemstvei, str.  Alexei Sciusev, 103

CÂND: 18:30

CONTEXT: Chișinăul incluziv – un program de cercetare urbană ce se desfășoară până la  1 iunie, curent, și are scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare a problemelor urbane și pentru a facilita schimbul de cunoștințe între profesioniști din domeniul urban și publicul larg. Programul servește în calitate de o platformă de autoeducație unde au loc întruniri prin intermediul unor mese rotunde dedicate la 5 teme principale: Patrimoniu, Gen, Spații culturale și comunitatea, Incluziune, Democrația și Dreptul la oraș.

 

Festivalul Internațional al Tobelor – BaTERRA 2023

UNDE: San Mari, str. Ion Inculeț, 105

CÂND: 19:00 – 25 mai, 11:00 – 26 mai

CONTEXT: „Dă din tobe pentru pace” alături de percuționiști  din Olanda, Italia, România, Ucraina, India și Moldova, la Festivalul Tobelor BaTERRA 2023. Timp de trei zile, vei avea ocazia unică să participi la masterclass-urile oferite de muzicieni cunoscuți din Toată lumea: Riccardo Merlini, Max Deomin și Claudiu Purcărin.

 

Spectacol: „Parfumierul”

UNDE: Teatrul Geneza Art, srt. Alexei Mateevici,  109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Geneza Art prezintă spectacolul „Parfumierul”, după romanul lui Patrick Suskind „Parfumul” – Sufletul ființelor este parfumul lor.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Baroul din Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreux du ressort de la cour dappel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză (până la 40 de ani), care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Obiectivele acestui program: Consolidarea relațiilor dintre barouri;  Crearea unei colaborări între avocați și firmele care au participat la program; Promovarea schimbului de experiență și cunoștințe juridice, precum și practica dreptului comparat. Termenul limită de aplicare: 23 iunie 2023. Pentru mai multe detalii e-mail: [email protected]     

Universitățile și colegiile pedagogice vor putea accesa, în bază de concurs, fonduri pentru investiții în infrastructură și pentru modernizarea conținuturilor predate studenților și elevilor. Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a lansat cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului de Îmbunătățire a Învățământului Superior „Învățământul Superior din Moldova, finanțat de Banca Mondială”. Prima etapă a avut loc anul trecut, universitățile și colegiile obținând finanțare în valoare totală de peste 14 milioane  de euro. Domeniile care pot beneficia de finanțare sunt: științe ale educației, medicină, inginerie și activități inginerești, tehnologii ale informației și comunicațiilor, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicina veterinară. Termenul de depunere a proiectelor este 30 iunie, curent. Pentru mai multe detalii AICI

Concurs Național de Creație Literară „Orașul Meu”. Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor s-a lanst Concursul Național de creație literară „Orașul Meu”, în conformitate cu Planul de activitate al Proiectului „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopotecii”. Concursul este adresat  tinerilor pasionați de literatură și cultură, elevilor din învățământul obligatoriu (gimnazii, licee)  și profesional tehnic (colegii, școli profesionale, centre de excelență). Fiecare participant este liber să scrie despre orașul Chișinău sau oricare oraș din Republica Moldova. Secțiuni: Proză: schiță, poveste, eseu, 2-5 pagini; Poezie – minim o poezie. Termen limită: până la data de 18 iunie, curent.

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Delegația Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, condusă de Igor Zubcu, președinte al CNSM, participă în perioada 23-26 mai 2023, la cel de-al 15-lea Congres al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) care are loc la Berlin, Germania. La congres participă circa 600 de delegați, reprezentanți ai 93 de organizații sindicale naționale din 41 de țări europene inclusiv reprezentanți de la 10 federații sindicale sectoriale europene. Din program: Prioritățile sindicale cu privire la protecția drepturrilor și intereselor membrilor de sindicat din țările europene; Provocările legate de viitorul muncii, fortificarea Confederației Europene a Sindicatelor; 50 de ani de la fondarea ETUC.

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Oficiul Cosilierului Comercial al Ambasadei Turcia în Republica Moldova, sub egida Ministerului Comerțului al Republicii Turcia, invită la Programul Internațional „Misiunea Cumpărătorului”, organizat în cadrul expoziției dedicate echipamentului și materialelor dentare, care se desfășoară în Turcia, Istanbul, în perioada 24-27 mai 2023. IDEX Istanbul 2023 – este cel mare eveniment din Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa a profesioniștilor din domeniu, care va reuni cei mai renumiți producători de echipamente și materiale dentare din lume.

O echipă de profesioniști se află  la Tel Aviv, în cea mai spectaculoasă vizită legată de Securititate Cibernetică pentru a implementa bune practici în cadrul Academiei de Securitate la Universitatea Tehnică a Moldovei. Vizita este posibilă datorită proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID (USAID Moldova) și Guvernul Suediei (Embassy of Sweden în Chișinău).

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo, sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

 

Meroslava Parii
24/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii