AGENDA ZILEI//25.09.2023

Meroslava Parii
24/09/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Clara Mira, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 25 septembrie – 6 octombrie 2023. Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2023 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, în contextul a celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și al solicitării autorităților de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanismi de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

 

Armata Națională va desfășura, în perioada 25-29 septembrie, exerciții cu participarea rezerviștilor Forțelor Armate, conform Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023 și Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate.  În legătură cu acest fapt, cetățenii Republicii Moldova vor primi ordine de chemare la antrenamente din partea Centrelor militar-teritoriale unde au viza de reședință. Exercițiile au ca scop verificarea deprinderilor și instruirea rezerviștilor Forțelor Armate. De notat că astfel de exerciții au fost organizate în lunile aprilie, mai și iunie curent la Centrele de instruire ale Armatei Naționale.

 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se va desfășura în perioada iulie – decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

Expoziție: „Din patrimoniul muzeal”

UNDE: Orașul Bălți”, Muzeul de Istorie și Etnografie, str. Ștefan cel Mare, 82

CÂND: 09:00

CONTEXT: Excursii prin sălile de expoziții: Magia lutului; O plimbare prin Bălți; Lutul – interferențe ale utilului și frumosului; Povestea vie a lemnului; Meșteșugul cioplitului în lemn.

 

XY Accelerator VII
UNDE: Fintech HUB, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 59

CÂND: 10:00
CONTEXT: XY Accelerator revine cu cea de-a VII-a ediție. Programul ajută antreprenorii la etapa de idee, Produs Minim Viabil, și vânzări cu mentorat, conexiuni și acces la investiții. Și cel mai important, în această ediție vom ajuta startup-urile să aplice la Y Combinator. Timp de 3 luni, septembrie - decembrie, participanții vor lucra împreună cu 6 mentori pentru a dezvolta startup-ul. Pe durata programului se vor organiza sesiuni individuale, bootcampuri pe diverse subiecte, inclusiv vânzări, pitch deck și workshopuri cu cu oameni care au absolvit programele Y Combinator. La sfârșit de program echipele vor aplica la Y Combinator.
 

Ședința operativă a serviciilor municipale dun 25 septembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

 

Comisia juridică, numiri și imunități organizează udieri publice pe marginea existenței unui dosar penal (pentru acte de corupție) în privința domnului Iulian Muntean, membru CSM

UNDE: Parlamentul RM, Sala „Europa”

CÂND: Ora 11.00

 

Briefing de presă susținut de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean

UNDE: Chișinău, str. Piața Marii Adunări Naționale 1, Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin)  

CÂND: Ora 11.00

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică este organizată  de Agenția de presă IPN la tema „Adevăr și minciună despre începutul Celui de-al Doilea Război Mondial”.

 

Inaugurarea Proiectului : Săptămâna Caravanei Cetățeniei Democratice

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 11:30

CONTEXT: La Chișinău și în alte patru orașe din Republica Moldova se va desfășura săptămâna Caravanei Cetățeniei Democratice, care va întruni ateliere, mese rotunde, dezbateri tematice cu participarea experților în domeniul educației civice. Timp de cinci zile organizatorii își propun să informeze, să interacționeze cu studenții, cadrele didactice, specialiștii din domeniul istoric, politic, social, care împreună cu experți invitați din Ucraina, Georgia, Azerbaidjan să abordeze teme precum: Educație pentru integrarea europeană; Cetăţenia democratică: drepturi şi responsabilităţi;  Cum să folosiți trecutul pentru a construi societăți durabile;  Cetățenia națională vs. Cetățenia europeană,  etc.
 

Săptămâna Europeană a Limbilor la ULIM

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, str. Vlaicu  Pârcălab, 52

CÂND: 12:30, 20-26 septembrie, curent

CONTEXT: La Uinversitatea Liberă Internațională din Moldova va avea loc inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor. Din program: Inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor la ULIM; Activitatea instructiv-distractivă Match-up; Concurs intelectual Kahoot Ascultă și ghicește limba; Flashmob dedicat Zilei Europene a Limbilor - Vorbește-mi în limba ta;  Lecție publică Education for Democracy: Civics Education for Effective Citizenship cu Dr. Judithanne Scourfield McLauchlan, Specialist Fulbright la ULIM; The Language Fair (language taster sessions) - Târgul limbilor europene la ULIM cu profesori nativi; Lansare de carte Ecou sublim /Recital de poezie. Autor: Nicolae Cenușă, stud., An. II, Facultatea Drept ULIM; Simpozion științific studențesc dedicat Zilei Europene a Limbilor cu genericul „Educația plurilingvă: meserie și realitate”, ediția a VI-a; Consemnarea Zilei Europene a Limbilor - D!B Talks.

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 13:00

CONTEXT: Conferința de presă are ca temă „Filmul „Omul fără linia vieții”, lansat în două țări concomitent – România și Republica Moldova”.

 

Conferință de presă organizată de Clubul Politic al Femeilor 50/50 împreună cu Platforma pentru Egalitate de Gen cu tema: Participarea femeilor în politică – Bariere, provocări, oportunități

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 14:00

 

Conferință de presă

UNDE: Partidul Liga Orașelor și Comunelor, str. Bulgară, 1

CÂND: 14:00

CONTEXT: Conferința de presă este organizată de Partidul Liga Orașelor și Comunelor cu privire la învinuirile aduse formațiunii pe parcursul săptămânii precedente.

 

Panel de discuții între Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și Andreas Schleicher, Director pentru educație și competențe și Consilier special pentru politică educațională al Secretarului General, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 14:00

 

Webinar: Asistența medicală personalizată

UNDE: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, str. Pușkin, 38

CÂND: 15:00

CONTEXT: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științe a Moldovei și A.O. Infogroup, invită studenții, profesorii din instituțiile de învățământ de toate nivelele, cercetătorii din organizațiile din domeniul cercetare și inovare, publicul larg să participe la Webinarul: Asistența medicală personalizată. Scopul evenimentului: asigurarea unei înțelegeri mai profunde și detaliate a conceptului și beneficiilor asistenței medicale personalizate,  îmbunătățirea nivelului de informare și înțelegere a asistenței medicale personalizate și promovarea rezultatelor cercetărilor moderne în practica medicală curentă.

 

Expoziția „Abecedare”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 15:00, până la data de 25 octombrie, curent

CONTEXT: Muzeul Național al Literaturii Române inaugurează decada Zilelor Europene ale Patrimoniului cu o expoziție de carte, intitulată „Abecedare”. Evenimentul este organizat cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la publicarea primului abecedar în limba română. Expoziția cuprinde mai multe abecedare, începând cu „Abecedarul” editat în anul 1865 de către Ioan Doncev și până la cartea „Albinuța”, elaborată de Grigore Vieru și Lică Sainciuc. În cadrul evenimentului va fi prezentată și donația de cărți rare venită din partea Valentinei Butnaru.
 

Săptămâna Europeană a Sportului

UNDE: Orașul Soroca, str. Independenței, 78

CÂND: 15:00

CONTEXT: Amatorii sportului se vor reuni, în perioada 23-30 septembrie curent, la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Europene a Sportului, cu genericul  Fii Activ. Republica Moldova se va alătura acestei mișcări de rând cu alte 40 de țări ale lumii. Timp de o săptămână vor fi organizate mai multe activități sportive care au drept scop promovarea unui mod activ și sănătos de viață, dar și practicarea sistematică a exercițiul fizic. Săptămâna Europeană a Sportului este un program al Uniunii Europene, care a demarat în 2015, având ca obiectiv promovarea sportului. Programul activităților include o serie de evenimente pentru sportivi profesioniști, dar și amatori ai sportului, inclusiv adulți și copii: Atletism, lupta națională „Trânta”, competiții în aer liber.
 

Masă rotundă-expoziție: „Moștenirea culturală germană din regiunea Mării Negre”

UNDE: Muzeul de Istorie al Orașului Chișănău, str. Alexei Mateevici, 60A

CÂND: 17:00

CONTEXT: Anual, în luna septembrie, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954), sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Peste 70.000 de evenimente cu participarea a 20 de milioane de vizitatori sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la sensibilizarea opiniei publice referitor la patrimoniul european și pentru a încuraja populația să se implice activ în protejarea și consolidarea patrimoniului cultural pentru generațiile actuale și viitoare. Ediția din acest an are genericul „Patrimoniu Viu”. Scopul evenimentelor este de a sensibiliza cetățenii privind cunoașterea și respectarea patrimoniului cultural local, iar în cadrul temei din acest an, de a evidenția rolul păstrării valorilor culturale tradiționale ce contribuie semnificativ la cultura europeană. Invitați:  Alexandr Surilov, scriitor și istoric din orașul Odesa și Centrul cultural german în Republica Moldova „Goethe-Zentrum Chișinău”.

 

Sesiune de inspirație alături de Tim Thompson

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:30

CONTEXT: Invităm membrii Asociației Companiilor de Creație și pe cei din comunitatea creativă să se alăture pentru o sesiune de inspirație alături de Tim Thompson, fondatorul RevThink.
La acest eveniment aveți șansa de a face schimb de idei cu un pionier al domeniului digital.
Acest eveniment face parte din Programul „US Creative Speakers", dezvoltat de către Asociația Companiilor de Creație (COR) cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii și găzduit de Mediacor, centrul de producții și tehnologii pentru industriile Film, Gaming și New Media din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM).
 

Quizul 39

UNDE: Lake House, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:00

CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Suntem  gata să primim  jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese. 

 

Expoziția personală a artistei Valentina Bahcevan
UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 8 octombrie
CONTEXT: Valentina Bahcevan, artist plastic, este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova din 1975. În lucrările sale din ultimii ani nu există nicio narațiune, niciun complot. Pictorița numește lumea abstractă din jurul său "urbanism romantic". Acesta este un flux neliniștit de voință și sentiment uman, care amintește de un roi de albine, unde nu există loc pentru un individ, o persoană care gândește și se simte "ca toți ceilalți". Pecetea timpului modern trebuie infuzată într-un torent viu, care curge prin venele spațiului limitat și ale timpului.

 

Expoziție: „Victor Rotaru: Reflecții în culori”

UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Până la data de 21 octombrie
CONTEXT: Vă invităm  să vizitați  Sala nr. 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, la o expoziție unică, intitulată „Victor Rotaru: Reflecții în Culori” care cuprinde un număr impunător de picturi ale artistului plastic, colectate și păstrate de către familia Cliucinicov, majoritatea dintre care vor fi expuse publicului larg în premieră.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Apel făcut de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Dragi profesori și manageri de școli, vă invit la Forumul Național al Cadrelor Didactice, din 7 octombrie, unde vom discuta împreună despre educație. Recunoștința mea, recunoștința noastră a tuturor, pentru munca pe care o faceți trebuie să se materializeze în lucruri concrete. Ne-am angajat să creștem prestigiul profesiei dumneavoastră, să investim în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, să modernizăm infrastructura școlară și să ne asigurăm că profesorii sunt motivați financiar să aleagă această profesie grea și responsabilă”. La forum sunt așteptați peste 400 de profesori și manageri școlari. Evenimentul este organizat de Președinția Republicii Moldova împreună cu Ministerul Educației și Cercetării. Link pentru înregistrare - https://forms.gle/pHf9o43hdry9a1AV9

 

Ministerul Justiției a prelungit concursul pentru ocuparea funcției de Secretar general adjunct. Dacă ești ambițios, ai aibilități manageriale și vrei să fii parte a procesului de integrare europeană, vino în echipa noastră, să contribuim împreună la schimbare. Criteriile de participare la concurs și sarcinile de bază ale funcţiei le găsești accesând linkul: https://rb.gy/o7tzt. Așteptăm dosarele până la data de 9 octombrie 2023.

 

În luna septembrie, prin intermediul Programului de Educație Antreprenorială din portofoliul ODA,  vor fi organizate  sesiuni  online pe următoarele subiecte: Ecologizare IMM  (4–6 octombrie); Cadrul legal și control de stat  (3–6 octombrie); Operațiuni de Export-Import  (12-13 octombrie); Managementul Resurselor Umane  (19-20 octombrie); Comerț online  (23–26 octombrie); Marketing si vânzări  (31 octombrie – 01 noiembrie); Doritorii se pot înscrie completând formularul https://shorturl.at/sDGO0. Mai multe detalii despre Programul de Educație Antreprenorială https://shorturl.at/eOVX8

 

Pe 16-20 octombrie companiile din Moldova vor avea ocazia să participe la expoziția GITEX GLOBAL, care în acest an are loc în Dubai. GITEX este o platformă globală apolitică, care reunește cei mai importanți stakeholderi din industria tech din lume. Evenimentul creează o legătură între trecut și prezent, tradiție și modernitate, nord și sud, est și vest, pentru a inspira strategii noi pentru viitor. Conferința din acest an abordează subiecte ce țin de viitorul investițiilor, cu accent pe noile tehnologii. La eveniment vor fi prezente delegații din partea țărilor cu economii care înregistrează cea mai rapidă creștere, cum ar fi China, India, Indonezia, Vietnam, Brazilia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Africa de Sud și Nigeria, care vor contribui cu peste 45% din PIB-ul mondial până în 2050. Republica Moldova va participa la expoziție cu stand de țară, astfel companiile care sunt interesate să expună în cadrul standului sunt rugate să completeze formularul de participare https://docs.google.com/.../1FAIpQLSd4g0lrZ5bTAW.../viewform
Participarea afacerilor din Moldova la GITEX GLOBAL este organizată de către Agenția de Investiții și Moldova IT Park.

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova invită agenții economici să participe la Forumul de afaceri Moldova – Estonia organizat pe data de 05 octombrie 2023. Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe, etajul II, hotelul Courtyard by Marriot (mun. Chișinău, str. Arborilor, nr. 21/A). Înregistrarea participanților va avea loc între orele 12.30 – 13.00. În cadrul reuniunii de afaceri vor fi organizate întrevederi bilaterale, unde veţi avea posibilitatea să stabiliţi relaţii de afaceri şi parteneriat cu agenţii economici estonieni. În cazul interesului de participare la Forumul de Afaceri Moldova – Estonia, vă rugăm să transmiteți în adresa Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova formularul de participare completat până la data de 02 octombrie 2023. Formularele pot fi completate accesând LINK-ul. Pentru mai multe informații, puteți contacta Secția Relații Internaționale a Camerei de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova. Persoana de contact: Inga Leontean, tel: 022 222626, e-mail: [email protected]

 

Luna septembrie este dedicată înregistrării organizațiilor necomerciale în lista beneficiarilor mecanismului de desemnare procentuală. Procedura este simplă și poate fi rezumată în 3 pași: Descărcați și completați cererea-formular cu datele organizației. Semnați olograf sau digital, în dependență de forma în care o veți depune la Agenția Servicii Publice. Până pe 30 septembrie, depuneți cererea la sediul ASP de pe str. Pușkin 47 sau prin poștă electronică la adresa [email protected]. Organizațiile incluse deja în lista beneficiarilor nu trebuie să trimită cererea repetat. Lista organizațiilor beneficiare, dar și alte informații utile, sunt disponibile pe site-ul - https://2procente.info/

 

Centrul de instruire și dezvoltare profesională din cadrul Instituției Publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (I.P. „CTIF”), planifică în luna octombrie-noiembrie 2023 organizarea și desfășurarea cursurilor de instruire în domeniul fiscal cu genericul:  „Serviciile fiscale electronice”. Cursul se finalizează cu înmânarea Certificatului de participare. Doritorii de a participa la cursuri urmează să se înscrie în prealabil, în regim online accesând următorul link: https://forms.gle/Fcw8Ly4SWGEjKFW4A sau  https://cursuri.ctif.md/. Mai multe detalii le puteți obține la numărul de telefon 068669942 sau (022) 822-032.
 

În conformitate cu prevederile art.9 alin.(1) din Legea nr.151/2015 cu privire la Agentul guvernamental, în vederea asigurării bunei reprezentări a Republicii Moldova în fața Curții Europene și a executării hotărârilor și deciziilor Curții Europene, pe lângă Agentul guvernamental activează un consiliu consultativ format din reprezentanți ai autorităților publice, mediului academic și societății civile. În temeiul pct.5 din Regulamentul cu privire la Consiliul consultativ pe lângă Agentul guvernamental, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.353 din 29.03.2016, Ministerul Justiției anunță demararea procedurii privind selectarea unor membri în componența Consiliului din rândul: profesorilor universitari; persoanelor care au deținut anterior funcția de Agent guvernamental; reprezentant al asociației obștești, care promovează drepturile omului. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 03 octombrie 2023, ora 17:00. Telefon de contact: (022) 201-495. Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției. Adresa electronică:  [email protected]
 

Concurs Propuneri de Proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, invită OSC-urile (inclusiv GAL-urile) să prezinte propuneri de proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate. Perioada maximă de implementare a proiectului va fi de 24 luni. Pentru a se demonstra susţinerea proiectului pe plan local şi durabilitatea rezultatelor, proiectul trebuie să asigure o cofinanţare, la un nivel de cel puţin 50% din costurile totale ale proiectului.  Activități eligibile: Protecție peisaje;  Împăduri; Înierbări; Consolidarea rețelei de arii protejate;  Reabilitare peisaje agricole și rurale; Protejarea speciilor amenințate. Procedura de aplicare: Setul de documente va fi prezentat electronic la adresa [email protected], indicându-se în subiectul mesajului: „GEF SGP, Grant Tematic BD, [denumirea ONG-ului aplicant]”. Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 30 Septembrie 2023, 23:59 (GMT +2). Pentru informație adițională cu privire la procesul de participare la concurs, Vă rugăm să-l contactați pe Denis Parea, Coordonator Național, Programul de Granturi Mici al GEF, prin e-mail: [email protected], sau la tel. (+373) 22 839-876, mob. 0 686 86 777.

 

Consiliul Național al Tineretului din Moldova și AO INVENTO invită toți tinerii din țară să participe la procesele decizionale și să contribuie la schimbarea pozitivă a comunității prin participarea la două activități de simulare. Etapa I: Simulare: "Implicarea Tinerilor în Procesele Decizionale" (5-8 octombrie): Explorează procesele decizionale într-o simulare interactivă;  Dezvoltă abilități de negociere și contribuie la recomandări pentru implicarea tinerilor în procesele decizionale; Beneficiază de o experiență de învățare unică și interactivă. Etapa II: Parlamentul Tinerilor ediția a 7-a (14-15 octombrie, 4-5 noiembrie, 20-21 noiembrie): Trăiește experiența de a fi deputat și influențează viitorul țării; Ai șansa să fii președinte sau vicepreședinte al Parlamentului Tinerilor pentru o zi; Participă activ la deliberările și deciziile politicii naționale timp de două zile explozive. Pot participa tinerii între 16 și 30 de ani din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană și autonomia găgăuză. Pentru mai multe informații accesați link-ul de mai jos:
 https://cntm.md/.../simulare-implicarea-tinerilor-in.../Termen Limită: 30 septembrie 2023, ora 23:59.

 

Camera de Comert și Industrie din Republica Moldova in parteneriat cu Agenția de Investiții /Invest Moldova Agency, invită agenții economici în perioada  4-5 octombrie 2023 să participe la Misiunea Economică la Budapesta, Ungaria, în contextul celei de a V-a sesiuni a Comisiei mixte moldo-ungare de cooperare economică și la Forumul economic bilateral.  Acest eveniment are scopul de a promova și facilita stabilirea relațiilor comerciale și de afaceri durabile între agenții economici din ambele țări. Forumul economic bilateral cu sesiunile de întrevederi de afaceri în formatul b2b vor oferi o oportunitate excelentă de a prezenta potențialul economic și investițional al entităților din Republica Moldova pentru partenerii din Ungaria. Astfel, vă invităm să luați parte la eveniment și să contribuiți la consolidarea colaborării și dezvoltării domeniului de afaceri.Pentru mai multe detalii la adresa: [email protected]

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

În perioada 18-26 septembrie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, participă la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA 78), orașul New York, Statele Unite ale Americii. Ministra Ala Nemerenco a avut o serie de întrevederi bilaterale în contextul participării la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. La New York, Ministra sănătății a avut o întrevedere cu Administratorul Adjunct al Biroului pentru Europa și Eurasia al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Erin Elizabeth McKee. În cadrul acesteia, s-a discutat prioritățile Guvernului Republicii Moldova în domeniul sănătății, precum și domeniile în care este necesar suportul USAID. Totodată, au fost trasate planurile de cooperare pe viitor și domeniile de interes ale Agenției pentru perioada 2024-2027, și anume susținerea modernizării sectorului sănătății cu suportul USAID și dezvoltarea parteneriatelor între instituții medicale concrete ale ambelor state. În marja Segmentului de Nivel Înalt al sesiunii a 78-a a Adunării Generale ONU (UNGA 78), Ministra sănătății participă la reuniunile de nivel înalt în domeniul sănătății în cadrul cărora vor fi adoptate Declarații Politice.

 

În perioada 21-25 septembrie curent, un grup de profesioniști din diverse domenii de afaceri se află în Greater Noida, India, pentru a participa la târgul internațional UP International Trade Show. Această misiune are ca obiectiv principal identificarea și evaluarea oportunităților de achiziție și consolidare a colaborărilor internaționale. Evenimentul include seminare și ateliere pe diverse subiecte legate de comerț și tehnologie. Delegația din țara noastră are ocazia să viziteze târgul ”UP International Trade Show”, în cadrul căruia vor fi expuse produse din domeniul prelucrării alimentelor, jucării și articole sportive, artizanat, țesături, îmbrăcăminte și vestimentație, covoare, agricultură și horticultură, zootehnie, pescuit și produse lactate, ayurveda, yoga și naturopatie, unani, siddha și homeopatie, energie regenerabilă, automobile -EV, IT/ITES/ Software, turism, logistică, electronică, etc., dar și să participe la întrevederi de afaceri în formatul B2B.
 

Cu ocazia lansării ghidului de integrare în Franța, Bricolex - Lexic în construcții și situații curente, Asociația Pro-diaspora France organizează un concert cu Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision din acest an.  Evenimentul va avea loc duminică, 1 octombrie 2023, ora 18:00 la Paris, BIZZ 'ART Club, 167 quai de Valmy, 75010.  Activitățile sunt realizate în cadrul Programului de susținere a acțiunilor culturale și educaționale în diasporă, care este parte a Diaspora Engagement Hub (DEH) cu susținere financiară din bugetul de stat. Pentru detalii vă rugăm să contactați organizatorii - Asociația Pro-diaspora France - la numărul de telefon: 0632 111 392.

Meroslava Parii
24/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii