AGENDA ZILEI//25.10.2023

Meroslava Parii
24/10/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, participă  în perioada 23-25 octombrie, curent, la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea. Reuniunea are loc la Praga, fiind organizată de către  Ucraina și Republica Cehă. Igor Grosu va susține un discurs în cadrul summitului și va participa la discuțiile din marja sesiunii plenare și a celor două paneluri tematice. Președintele Parlamentului va avea mai multe întrevederi cu omologii săi prezenți la eveniment și va semna, împreună cu Președintele Radei Supreme de la Kyiv, Ruslan Stefanchuk, un memorandum de înțelegere între instituțiile parlamentare din Republica Moldova și Ucraina.

 

Armata Națională va desfășura exercițiul bilateral moldo-american ,,Aurochs Partner - 2023”, la finele lunii octombrie curent. În perioada 25-31 octombrie curent, la centrele de instruire ale Regimentului de aviație ,,Decebal”, Mărculești și Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălţi, militarii moldoveni și americani se vor antrena în comun. Antrenamentele care vor cuprinde trageri din armamentul de infanterie și salturi cu parașuta, au ca scop dezvoltarea capabilităţilor şi ridicarea nivelului de interoperabilitate între armatele participante, precum și punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedurilor moderne de instruire militară individuală şi colectivă. Exercițiul bilateral moldo-american ,,Aurochs Partner-2023” se va organiza în conformitate cu Planul pregătirii pentru luptă al Armatei Naţionale pentru anul curent.

 

Conferința Internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și violenței domestice

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 09:00, 25-26 octombrie, curent

CONTEXT: Conferința Internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și violenței domestice este organizată de Coaliția Națională „Viața fără violență”, pentru al treilea an consecutiv. Scopul Conferinței este să aducem împreună organizațiile de femei care oferă asistență și cunosc nevoile victimelor; autoritățile - responsabile să protejeze femeile și să pedepsească agresorii; mass media, care are un rol esențial în procesul de educare și de informare a publicului, donatorii, care finanțează schimbările durabile și toată comunitatea care crede într-o societate fără violență și unde există egalitate dintre femei și bărbați.

 

Training: Marketing: Analiză, instrumente de Marketing

UNDE: Vioser, str. Vasile Alecsandri, 78

CÂND: 09:00

CONTEXT: Din Program: Conceptul de date Marketing; Instrumentele de marketing principale;
Strategia PULL / Strategia PUSH; Ciclul de viață a companiei si ciclul de viață a produsului;  Tipurile de strategii de marketing (offline și on line); Criterii de analiză a datelor de marketing;
Mixul de marketing; Data Dashboard.
 

Eveniment: Liderii viitorului în domeniul social

UNDE: Centrul de Educație FIDES, str. Mușatinilor, 1

CÂND: 09:00, 24-25 octombrie, curent

CONTEXT:  Liderii viitorului în domeniul social - cel mai nou curs al Concordia Academia în premieră la Chișinău. Dacă vrei să îți antrenezi capacitatea de leadership, să aprofundezi competențele viitorului și să înțelegi mai bine ce înseamnă învățarea în context profesional, te așteptăm să te înscrii la cele două zile de curs pe care echipa Concordia  Academia le-a pregătit pentru tine.Tematici abordate: Competențele viitorului în domeniul social; Grija de sine și cum o cultivăm; Colaborare virtuală și utilizarea inteligenței artificială în domeniul social; Cum construim un brand organizațional și personal ș.a.

 

Ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 816, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova. Birou 915. bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 408, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței pate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă susținută de candidatul PSDE pentru funcția de primar al mun. Chișinău, Vadim Brînzaniuc, cu privire la construcția unui Complex sportiv în Chișinău

UNDE: bd. Renașterii Naționale (în apropierea Circului din Chișinău)

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă organizată de Asociația Obștească „Republica” și Centrul pentru Protecția Drepturilor Cetățenilor din Republica Moldova cu tema:„Amenințarea fraudei electorale ca factor de securitate națională și integrare europeană”

UNDE: Agenția INFOTAG, str. Mihai Kogălniceanu, 76

CÂND: 10:00

 

Sesiunea Științifică Anuală a  Muzeului  Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
UNDE: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, str. Mihail Kogălniceanu, 82

CÂND: 10:00

CONTEXT:  Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează Sesiunea anuală de comunicări științifice, cu genericul Perspective contemporane de cercetare în domeniile etnologiei, muzeologiei și științelor naturii. Invităm cercetătorii și muzeografii din țară și de peste hotare, interesați să prezinte rezultatele investigațiilor recente în cadrul secțiunilor Etnologie, Muzeologie, Științele Naturii. Vă așteptăm cu drag pentru a comunica rezultatele cercetărilor științifice, a prezenta noutăți editoriale sau proiecte dedicate patrimoniului național și mondial.

 

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2023

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 10:00, 23-29 octombrie, curent

CONTEXT: Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2023 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), având oportunitatea deschiderii spre cercetare, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Tema „Comunitatea mai presus de comercializare”, stimulează un dialog deschis cu privire la prioritizarea intereselor publicului larg și ale comunității academice în ceea ce privește abordările pentru educația academică și cercetarea deschisă, identificând aspectele prioritare în acest context

 

Conferință de presă cu tema: „Banii Noștri, Orașul Nostru”, susținută de candidatul la funcția de primar al mun. Chișinău, Ruslan Codreanu

UNDE: Sediul de campanie al Blocului Electoral Ruslan Codreanu, str. Constantin Tănase, 6

CÂND: 11:00

 

Dezbatere publică organzată de Agenția IPN la tema:„Transparența și integritatea în alegerile locale”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

Flashmob organizat de candidatul la funcția de primar  al mun. Chișinău, Andrei Donică, cu tema:„ Cerem demolarea terasei ilegale a Mafiei, protejată  de Ivan Ceban”

UNDE: Parcul Morilor (Rotonda)

CÂND: 11:00

 

Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE Parlamentul Republicii Moldova, birou 716, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Discuții: Ativitatea și modul de funcționare a Curții Europene a Drepturilor Omului(CtEDO)

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Blocul Central, Aula „Regina Maria”, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:30

CONTEXT: Studenții de la facultățile de drept, jurnalism și relații internaționale sunt așteptați la discuții despre activitatea și modul de funcționare a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), în cadrul cărora avocatul Vladislav Gribincea, Directorul Programului Justiție la CRJM, și invitatul special Dumitru Obadă, Agent Guvernamental, vor explica ce face Curtea și cum poate fi sesizată, și vor analiza pe scurt principala jurisprudență a CtEDO în cauzele moldovenești.

 

Conferință de presă organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu tema:„Lansarea celui de-al doilea raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală pentru alegerile locale generale”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 13:00

 

Ședința a X-a extraordinară a Consiliului municipal Bălți

UNDE: Primăria municipiului Bălți, Sala de ședințe, birou 101, str.Independenței,1

CÂND: 13:00

 

Eveniment: Întâlnire cu scriitoarea Cristina Bujor

UNDE: Biblioteca Transilvania, bd. Mircea cel Bătrân, 7

CÂND: 14:00

CONTEXT: Biblioteca „Transilvania” vă invită la un dialog cu Cristina Bujor, autoarea cărții „Întâmplări cu tâlc 3. Despre Despre respobsabilitare 4 Despre iubire”. Cartea face parte din cadrul programului de lectură „Chișinăul citește 2023”, ediția XX-a, la categoria copii. În povestirile sale despre prietenie, conflicte, responsabilitate și afecțiune, autoarea abordează lumea emoțiilor și a valorilor morale într-un stil amuzant și apropiat copiilor, prin bunăvoință, curajul, fidelitatea, integrându-se mai ușor în comunitate.

 

Dezbatere publică „Alegeri locale generale – promisiuni sau realitate?!”

UNDE: Muzeul Zemstvei, str. Alexei Sciusev, 103

CÂND: 15:00

CONTEXT: În atenția tuturor tinerilor din Municipiul Chișinău! Echipa CNTM este bucuroasă să vă anunțe despre organizarea dezbaterii publice cu tema: "Alegeri locale generale – promisiuni sau realitate?!", la care vor participa candidații la Alegerile Locale din data de 5 noiembrie. În acest context, invităm toți tinerii doritori de a se implica, de a fi parte a evenimentului și de a facilita transparența procesului decizional ce urmează  la acest eveniment promițător. Nu ezita să te implici, chiar TU poți schimba viitorul orașului în unul mai prosper.
 

Curs: „Student Leadership Development

UNDE: Academia de Studii Economice din Molodva, bloc A, auditoriu 704, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 15:00, 26. 30, octombrie, curent

CONTEXT: Vă invităm să vă înscrieți la cursul „Student Leadership Develpopment”.  Programul este susținut în limba engleză și coordonat de Dr. Alec Zama, profesor în business și administrare la Grand View University, SUA. Dr. Alec Zama este un practician certificat în MBTI și un facilitator al Modelului de Leadership Student Leadership Challenge, fiind și bursier al Programului de Schimb Academic FULBRIGHT. Participarea la acest curs este gratuită.
Înregistrarea la program: https://forms.office.com/e/TDk1yiAkZ0 .
 

Curs de Formare inițială a mediatorilor

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 17:30, 16-28 octombrie, curent

CONTEXT: Centrul de Mediere al CCI a RM vă invită la cursul de Formare inițială a mediatorilor. Cursul de fpFormare inițială a mediatorilor oferă oportunitate unică de a dezvolta abilități esențiale în domeniul medierii și de a vă deschide drumul către o carieră ăn această profesie valoroasă. La finalizarea cu succes a cursului, veți primi un certificat oficial recunoscut, care vă va permite să depuneți actele necesare pentru a susține examenul de mediere în profesie la Consiliul de Mediere al Ministerului Justiției. Nu ratați această oportunitate de a vă dezvolta cariera în domeniul medierii și de a deveni un mediator calificat - recunoscut oficial.

 

Spectacol-document: „Chișinău by night”

UNDE: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, str. Alexei Mateevici, 111

CÂND: 18:00, 25-26, octombrie, curent

CONTEXT: Studenții în anul IV a facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) invită persoanele interesate la spectacolul-document „Chisinau by night”, care constituie lucrarea lor de licență. Spectacolul este realizat pe baza unor interviuri cu oameni reali, care duc un mod de viață nocturn activ și sunt nemijlocit conectați cu orașul Chișinău. Studenții afirmă că au păstrat  toate interviurile, cu problemele, bucuriile și nevoile locuitorilor din capitală. Totodată, aceștia menționează că lucrarea este destinată persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, întrucât conține limbaj licențios.
 

Eveniment: Zilele Psihologiei – Ediția a XIV-a

UNDE: Universitatea „Alecu Russo” din Bălți

CÂND: 23-28 octombrie, curent

CONTEXT: La Universitatea „Alecu Russo” din Bălți se vor desfășura mai multe activități tradiționale în cadrul „Zilelor Psihologiei”, edița a XIV-a. Evenimentul are menirea de a promova psihologia și serviciile psihologice la nivel de comunitate academică, municipiu cât și regional. Vă invităm să participați la evenimentele din cadrul programului propus. Workshop-uri, ateliere, flashmob-uri, întâlniri cu experți din domeniu, cât și Conferința științifică cu participare Internațională „Asistența psihologică la etapa contemporană: realități și perspective”, edița a IV-a.

 

Festivalul Filmului Francofon

UNDE: Cineplex Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 103

CÂND: 18:00
CONTEXT: Festivalul Filmului Francofon revine, pentru a 22-a ediție, în sălile obscure ale cinematografului Cineplex Loteanu în perioada 23-26 octombrie. Comedie, dramă, thriller, film documentar... cele 7 filme propuse, toate subtitrate în limba română, vor atrage cu siguranta un public larg, mai ales că, grație sprijinului Ambasadei Franței în Republica Moldova, a canalului francofon TV5Monde și a partenerilor noștri fideli, Orange Moldova, Le Bridge și înghetata Sandra, intrarea la proiecții va fi liberă. Filmele - Inocentul, Copiii celorlalți, Crima este a mea, Jucăria nouă, Stejarul și locuitorii săi, Frate și soră, Compromat - toate lansate în 2022 și 2023, au câștigat deja premii la festivaluri internaționale. Acestea exprimă diversitatea și bogăția cinematografiei franceze, cinema care încă ocupă un loc privilegiat în inimile publicului moldovenesc.

 

Curs: Tipuri de Personalitate

UNDE: str. Armenească, 81

CÂND: 19:00
CONTEXT: Studierea unui curs despre tipuri de personalitate poate fi extrem de utilă în mai multe aspecte. Iată câteva motive pentru care ai putea considera să studiezi acest curs și cum te poate ajuta: Auto-cunoaștere; Îmbunătățirea relațiilor interpersonale; Orientare în carieră;
Dezvoltare personală și creștere; Înțelegerea comportamentului uman.

 

Spectacol: „Județul fără caiși”

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30
CONTEXT: „Județul fără caiși”  înglobează elementele unei satire savuroase a perioadei comuniste. Din dorința de a avea cele mai bune raportări agricole și de a avansa politic, Tovarășul Prim- secretar Albulețu raporteaza o producție uriașă de caise în județul său de munte, unde nu au crescut și nici nu vor crește vreodată caișii. Situația însă se complică atunci când Tovarășul Secretar General al Partidului Comunist Roman anunță intenția sa de a vizita livada care a dat producția record.

 

Campania națională: „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 18-25 octombrie, curent

CONTEXT: În perioada 18-25 octombrie 2023 în ASEM se va desfășura Campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, realizată în contextul marcării „Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane”, marcată la nivel național al 12-lea an consecutiv. În cadrul campaniei vor fi organizate lecții publice, întâlniri, prezentări, activități de sensibilizare, expoziții de carte, informarea despre resursele documentare, bazele de date şi revistele electronice de pe site-ul UE privind legislația europeană în domeniul combaterii și prevenirii traficului de ființe umane. Scopul campaniei este de a ridica nivelul de conștientizare privind problema traficului de ființe umane.

 

Program de formare: Echipament, utilaj și accesorii pentru producere în teren protejat

UNDE: Centrul de excelență în horticultură și tehnologii agricole di Țaul, Dondușeni

CÂND: 16-27 octombrie, curent

CONTEXT: Din program: Măsura 1.4 Stimularea producerii în teren protejat; Măsura 2.1 Investiții în producere pe teren protejat. Mod de instruire online/prezența fizică.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE                                           

Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), lansează înregistrarea pentru cea de-a doua ediție a Programului de formare pentru formatori intitulat „Implementarea cadrului conceptual și metodologic pentru prevenirea și combaterea bullying-ului”. Sesiunile de instruire se încadrează în proiectul „Împreună pentru o Educație de Calitate”, finanțat de Liechtenstein Development Service (LED). Programul se desfășoară pe parcursul anilor 2023 – 2024. Acesta este adresat specialiștilor implicați în prevenirea și combaterea fenomenului de bullying sau/și care își doresc să-și dezvolte noi abilități în acest domeniu. Ulterior, aceștia vor disemina cunoștințele acumulate la nivel local, regional sau național. Doritorii de a participa la program se pot înregistra până pe 31 octombrie, ora 23:59, completând un formular la următorul link: https://bit.ly/3M3Pzt6
Mai multe detalii aflați din comunicatul de presă: https://bit.ly/48Td7uJ

 

Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 bursă de predare (5 zile, 8 ore pentru semestrul II al anului academic 2023-2024), la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.  Dosarele vor fi depuse la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25 și online, în format PDF la [email protected] până la 7 noiembrie 2023 (ora 16:00).
Detalii, aici: https://upsc.md/.../pentru-cadre-academice-mobilitate-de...

 

Asociația Presei Independente (API) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) lansează concursul național „Investigațiile lurnalistice ale anului 2023”. La concurs pot depune dosare jurnaliștii sau grupuri de jurnaliști care au realizat sau publicat investigații jurnalistice bine documentate, conform standardelor profesionale în domeniu. Juriul va desemna câte trei cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2023. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi. Concursul se fa desfășura în  două categorii: Investigația anului 2023 în mass-media națională;  Investigația anului 2023 în mass-media locală/regională. Dosarele pot fi transmise în format electronic la adresa electronică: [email protected]  cu mențiunea Investigații jurnalistice 2023, până la data de 5 noiembrie inclusiv. Pentru mai multe informații: 022/220996.

 

În contextul informațiilor vehiculate în spațiul public, venim cu clarificări referitor la modalitatea de acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului, destinat persoanelor nevoiașe. Conform noilor prevederi, ajutorul pentru perioada rece a anului a fost inclus în programul de compensații la energie „Ajutor la contor” și va fi acordat sub formă de plată monetară lunară. Pentru a beneficia de acest suport financiar, familiile se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023.

 

Comisia Electorală Centrală anunță prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de angajare pentru ocuparea funcțiilor publice vacante: Consultant al Direcției tehnologii informaționale și gestionarea listelor electorale; Consultant superior al Direcției supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale; Controlor de stat superior al Direcției supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
Termenul-limită de depunere a dosarelor: 31 octombrie 2023. Alte detalii despre funcţiile vacante pot fi găsite pe pagina oficială a Comisiei www.cec.md sau pe www.cariere.gov.md.

 

În conformitate cu prevederile art. 67 alin. (2) și alin. (3) din Legea nr. 69/2016 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 11 și 13 din Regulamentul Colegiului disciplinar al notarilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 48/2019, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru supleant din rândul societății civile în componența Colegiului disciplinar al notarilor. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 27 octombrie 2023, ora 17:00 Telefon de contact: (022) 201-406. Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției (bir. 109)

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 24 - 26 octombrie, prim-ministrul Dorin Recean conduce o delegație guvernamentală într-o vizită oficială la Bruxelles. Prim-ministrul va participa și la Global Gateway Forum, găzduit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu genericul „Împreună mai puternici prin investiții durabile”. Vizita de lucru la Bruxelles cuprinde o agendă de întrevederi cu șefii instituțiilor europene.

 

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, împreună cu alți miniștri și delegați de nivel înalt din 52 de state membre ale Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății participă la cea de-a 73-a sesiune a Comitetului Regional al OMS pentru Europa, organizată la Astana, Kazahstan, care se fa desfîșura până la data de 26 octombrie, curent. În contextul desfășurării sesiunii, Biroul Regional al OMS pentru Europa, UNICEF și Guvernul Kazahstanului au găzduit, astăzi, o conferință internațională pentru a marca cea de-a 45-a aniversare a Declarației de la Alma-Ata și cinci ani de la Declarația de la Astana privind asistența medicală primară. Principalele obiective ale conferinței sunt identificarea politicilor și practicilor pentru transformarea pe viitor a asistenței medicale primare în scopul tranziției către o acoperire universală cu servicii de sănătate, pentru o rezistență mai mare față de situațiile de urgență, îmbunătățirea sănătății și bunăstarii populației.

 

În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale  vor putea promova produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile  industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilor și importatorilor de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui.

 

Un pluton de militari din Brigada de Infanterie Motorizată „Moldova” participă până la data de 4 noiembrie, curent, la exercițiul multinațional ”Combined Resolve XIX”, desfășurat ăn Germania. Militarii moldoveni execută, în comun cu colegii din armatele partenere, misiuni de planificare, pază, patrulare, cercetare, sprijin și evacuare medicală. Scopul exercițiului este pregătirea în comun a militarilor pentru operații internaționale și creșterea nivelului de interoperabilitate a militarilor Armatei Naționale cu cei ale țărilor partenere.  La exercițiul din acest an, care are loc la centrul multinațional întrunit de instruire Hohenfels, sunt antrenați circa 4200 de militari din Italia, Grecia, Georgia, România, Spania, Lituania, Republica Moldova.

 

Vă invităm la Conferința Business Brains care este organizată de Asociația Clubul Oamenilor de Afaceri Basarabia și se va desfășura în 26 octombrie 2023 la  Brașov, fiind  ocazie unică pentru liderii de afaceri de a face schimb de experiență și cunoștințe. Conferința din acest an va fi una foarte interesantă, cu prezentări și discuții susținute de speakeri valoroși, care vor împărtăși informații despre cele mai recente schimbări din business, precum și sfaturi practice despre cum să le faci față. Programul include paneluri și prezentări din partea unor experți de top din industriile lor, top manageri și investitori cu afaceri de succes pe piețele din SUA, UE, România, Republica Moldova și alte piețe. Principalele subiecte ale evenimentului: Future of business; Growth and Resilience; Networking. Vă asteptăm pe 26 Octombrie, intre orele 10:00-21:00, la Poiana Brasov, Ana Hotels.

Meroslava Parii
24/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii