AGENDA ZILEI//26.09.2023

Meroslava Parii
25/09/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Clara Mira, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 25 septembrie – 6 octombrie 2023. Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2023 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, în contextul a celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și al solicitării autorităților de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanismi de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

 

Armata Națională va desfășura, în perioada 25-29 septembrie, exerciții cu participarea rezerviștilor Forțelor Armate, conform Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023 și Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate.  În legătură cu acest fapt, cetățenii Republicii Moldova vor primi ordine de chemare la antrenamente din partea Centrelor militar-teritoriale unde au viza de reședință.
Exercițiile au ca scop verificarea deprinderilor și instruirea rezerviștilor Forțelor Armate. De notat că astfel de exerciții au fost organizate în lunile aprilie, mai și iunie curent la Centrele de instruire ale Armatei Naționale.

 

Eveniment de lansare a două rapoarte de evaluare a situației din sistemul educațional

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 08:30

CONTEXT: Ministerul Educației și Cercetării invită reprezentanții mass-media la evenimentul de lansare a două rapoarte de evaluare a situației din sistemul educațional. Analizele vizează domenii precum - Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și a altor profesioniști din educație; Curriculum și resurse de învățare; Evaluarea instituțiilor profesional tehnice și a programelor oferite de acestea. Rapoartele au fost elaborate în cadrul proiectului „Sprijin pentru implementarea politicilor educaționale în Moldova”, implementat cu sprijinul financiar al  Delegației UE în Republica Moldova de către experții OECD și UNESCO. La eveniment vor participa ministrul Dan Perciun, Andreas Schleicher, directorul Departamentului Educație și Competențe, consilier special al Secretarului General UNESCO pe politici în educație și Magdalena Mueller-Uri, șefa departamentului de cooperare, Delegația UE la Chișinău.
 

Deschiderea oficială a noii grădințe din orașul Sângera, cu 320 de locuri și 14 grupe de copii

UNDE: Orașul Sângera, str. Chișinăului, 34/1

CÂND: 09:30

 

Aplicarea Codului Muncii în Republica Moldova
UNDE: Vioser,  Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:30
CONTEXT: Vrei să cunoști mai multe despre cazurile de încetare a relațiilor de muncă din inițiativa angajatorului? Întâlnești neclarități la capitolul transferul în altă funcție din cadrul companiei? Drepturile femeilor gravide și ale salariaților care au copii mici este un subiect de interes pentru tine? Sunt câteva din întrebările pe care le pun contabilii atunci când se pomenesc în fața situațiilor dificile, iar raportarea lunară depinde doar de ei. Deoarece noi înțelegem perfect cât de importantă este corectitudinea cifrelor în companie și raportarea către instituțiile de stat, te invităm cu drag la un training practic și necesar pentru Contabili sau Contabili șefi care își pun întrebări.

 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 26 septembrie 2023

UNDE: Primăria Municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 10:00

 

Ședința a IX-a ordinară a Consiliului municipal Bălți

UNDE: Primăria municipiului Bălți, Piața Independenței, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: În atenția consilierilor municipali și ai locuitorilor municipiului Bălți. Se convoacă ședința a IX-a ordinară a Consiliului municipal Bălți, conform dispoziției primarului municipiului Bălți nr. 283 din 19.09.2023.

 

Conferință de presă organizată de Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” cu genericul „Partidele nu sunt poligonul oligarhilor și nici al serviciilor speciale într-un stat cu aspirații de aderare”

UNDE: Partidul „Colaiția pentu Unitate și Bunăstare”, str. Pușkin, 39/1

CÂND: 10:00

 

Briefing de presă organizat de Partidul Renaștere

UNDE: Partidul Renaștere, str. Pușkin, 44

CÂND: 10:00

 

Forumul Cultural: Patrimoniul Național Arhitectural – Provocări. Realizări. Perspective

UNDE: Ministerul Culturii din Republica Moldova, str. Nicolae Iorga, 21

CÂND: 10:30, 26-27 septembrie, curent

CONTEXT: Forumul va debuta cu prezentarea proiectului câștigător al concursului internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” de către Compania „Bez+Kock Architekten Generalplaner GmbH, Germania. Evenimentul este organizat în cadrul  Zilellor Europene al Patrimoniului.

 

Festivitate de inaugurare a anului de studii 2023-2024

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 11:00

CONTEXT: Facultatea de Științe ale Educație de la Universitatea Pedagogică de Stat  „Ion Creangă” din Chișinău invită studenții anului I, învățământ cu frecvență redusă, la festivitatea de inaugurare a anului de studii 2023-2024. 

 

Zilele Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșieru” Bălți

UNDE: Biblioteca municipală a orașului Bălți, str. Dostoevski, 32

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm la Zilele Bibliotecii Municipale din orașul Bălți. Din program: Atelier de lectură și creație „De la cărțile de lut la până la cărțile F-book”; Cenaclul „Sfântă casă de acasă”; Conferința  „Eugeniu Coșeriu gigantul de la Tubingen” al cărui nume îl poartă biblioteca bălțană; Conferința științifică internațională „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății durabile de mâine”. Evenimentul este organizat în cadrul Zilelor Europene al Patrimoniului.

 

Ședința Consiliului Superior al Mgistraturii din 26 septembrie 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 11:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Lansarea proiectului de implementare a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 12:00

 

Fix it in Post Conference – Ediția a 4-a

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vă invităm  la prima conferință de post-producție pentru industria de cinema și media din Moldova, împreună cu cel mai EVER headliner pe care l-am avut până acum Jonathan Nolan. Dacă ți-a plăcut să călătorești în univers cu Interstellar, să întorci orașele pe dos ca în Inception, să poți salva lumea ca în The Dark Knight și să simți fiori ca în WestWorld, atunci locul tău este la această conferință. Ediția 4 este una express și timp de 1 zi - vei avea ocazia să afli de la speakeri de renume, cele mai bune practici și experiențe din domeniul producției video și media, și de ce nu - să fii chiar tu, cel care adresează întrebări și discută live cu unul din cei mai urmăriți scenariști, regizori și producători de filme americane – Jonathan Nolan.

 

Săptămâna Europeană a Sportului 2023

UNDE: Complexul Sportiv Național  „Lia Manoliu”, bd. Decebal

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vă invităm la masa rotundă „Sport adaptat”, în cadrul evenimentelor organizate de Agenția Națională pentru Sport în cadrul Săptămânii Europene a Sporrtului 2023. Evenimentul va fi transmis LIVE pe pagina Facebook a Agenției Naționale pentru Sport și pe Eropean Week of Sport România.

 

Săptămâna Europeană a Limbilor la ULIM

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, str. Balicu Pârcălab, 52

CÂND: 12:30, 20-26 septembrie, curent

CONTEXT: La Uinversitatea Liberă Internațională din Moldova va avea loc inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor. Din program: Inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor la ULIM; Activitatea instructiv-distractivă Match-up; Concurs intelectual Kahoot Ascultă și ghicește limba; Flashmob dedicat Zilei Europene a Limbilor - Vorbește-mi în limba ta;  Lecție publică Education for Democracy: Civics Education for Effective Citizenship cu Dr. Judithanne Scourfield McLauchlan, Specialist Fulbright la ULIM; The Language Fair (language taster sessions) - Târgul limbilor europene la ULIM cu profesori nativi; Lansare de carte Ecou sublim /Recital de poezie. Autor: Nicolae Cenușă, stud., An. II, Facultatea Drept ULIM; Simpozion științific studențesc dedicat Zilei Europene a Limbilor cu genericul „Educația plurilingvă: meserie și realitate”, ediția a VI-a; Consemnarea Zilei Europene a Limbilor - D!B Talks.

 

Forumul Ziua Europeană a Limbilor – Ediția a XIV-a

UNDE: Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, str. București, 64

CÂND: 13:00

 

Consultări asupra proiectului Codului cu privire la organizarea și funcționarea Parlamentului Republicii Moldova

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:00

 

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 26 septembrie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Forumul Tinerilor Activi

UNDE: Municipiul Ungheni, Centrul Educațional Ungheni

CÂND: 13:00

CONTEXT: Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ”UNGHENI INVEST: Tinerii participă – comunitatea se dezvoltă!”, implementat de AO ”Alfa Beta”, în parteneriat cu Direcția Educație Ungheni, Primăria municipiului Ungheni, Centrul Raional de Tineret Ungheni și Consiliul Raional al Tinerilor Ungheni, în cadrul Programului „Ungheni – Capitala Tineretului 2023”, finanțat de Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret din Republica Moldova. Di program: Sănătatea tinerilor; Participarea și dezvoltarea personală a tinerilor; Încadrarea tinerilor în câmpul muncii; Prevenirea delicvenței juvenile. Rezultatele acestui forum vor sta la baza planificării activităților de tineret la nivel local și raional. Propunerile elaborate de participanți în cadrul Forumului regional se vor regăsi în Planul activităților pe componenta de tineret la nivel municipal și raional, pentru anul bugetar următor.

 

Evenimentul național de prezentare a rezultatelor fazei I a proiectului de implicare civică în guvernare locală MĂ IMPLIC

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 14:00

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 26 septembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 14:00

 

Conferință Națională dedicată educației financiare pentru femei „Bani la feminin”

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 14:00

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova din 26 septembrie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Molodva, etaj 6(intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 14:00

 

Eveniment: „Suportul instituțional în agricultura ecologică din Republica Molodva”

UNDE: Palatul Republicii, Sala de Conferințe, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 14:00

CONTEXT: Reprezentanții mass-media sunt invitați să participe la evenimentul de încheiere a proiectului „Suportul instituțional în agricultura ecologică din Republica Moldova”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Institutul Central pentru Supraveghere și Control în agricultură din Republica Cehă.

 

Ziua Europeană a Limbilor

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 14:00
CONTEXT: Dragi profesori, elevi și toți cei pasionați de studierea limbilor străine, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Asociația profesorilor META, în parteneriat cu Ambasada Austriei în Chișinău și reprezentanța EUNIC (European Union National Institutes for Culture) în Republica Moldova, sunt bucuroși să vă invite să deveniți partenerii evenimentului dedicat 

dedicat Zilei Europene a Limbilor (European Day of Languages), care va avea loc în incinta Bibliotecii Naționale. Pentru ediția acestui an avem preconizate mai multe activități pentru profesori și elevi: Sesiune de formare continuă pentru profesorii de limbi străine, cu tema:
''Proiecte creative la lecțiile de limbi străine: o prezentare a metodologiei si exemple practice'', prezentată de profesorul universitar, Dr. Bernd Rueschoff, Universitatea Duisburg-Essen, Germania, Membru al Forumului Rețelei Profesionale a Centrului European pentru Limbi Moderne al Consiliului Europei (ECML), membru al grupului de experți CEFR al Consiliului Europei; Lecții interactiv-informative pentru elevi (8-15 ani), de: română, franceză, germană, italiană, poloneză, suedeză.

 

Evenimentul de lansare a manualelor inovative din cadrul proiectului „O predare mai bună pentru un viitor mai bun” UPSC

UNDE: Universitatea Pedagoșică de Stat „Ion Creangă”, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul de lansare a manualelor inovative din cadrul proiectului „O predare mai bună pentru un viitor mai bun” (șapte la număr) Better Teaching for a Better Future (BTBF). Manualele sunt resurse destinate profesorilor universitari, mentorilor, cadrelor didactice, studenților și care valorifică calitatea și eficiența procesului instructiv-educativ prin instrumentarul variat și complex propus. În acest context, vă invităm să vă alăturați misiunii de promovare a calității în educație și să participanți la eventualele ateliere de formare pe subiectele manualelor BTBF, ce se vor desfășura pe parcursul anului de studii 2023 - 2024.
 

 

Eveniment de încheiere a Programului USAID „Farmer-to-Farmer” (F2F)

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul  de încheiere a Programului USAID „Farmer-to-Farmer” (F2F), implementat de CNFA Moldova. La eveniment și-au anunțat participarea reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, USAID, ai unor instituții de învățământ superior și de cercetare, parteneri și beneficiari. Programul s-a axat pe consolidarea agriculturii ecologice și a sectorului zootehnic prin intermediul asistenței tehnice oferite în bază de voluntariat.

 

 

Discuție publică: „Politici fiscale și vamale și administrarea veniturilor”

UNDE: Ministerul de Finanțe din Republica Moldova, Sala Mare, str. Constantin Tănase, 7

CÂND: 15:30
CONTEXT: Îmbunătățirea managementului finanțelor publice reprezintă una dintre prioritățile Guvernului în procesul de aderare la UE, acțiune ce se va realiza, inclusiv, prin implementarea Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice pe anii 2023-2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 22/2023. Având în vedere că Strategia va servi drept punct de referință pentru angajamentul Republicii Moldova de a asigura o bună guvernanță și o bună gestiune financiară, și urmărind obiectivul Ministerului Finanțelor de a informa și a comunica cu subiecții pe care îi vizează acest proces, Ministerul Finanțelor organizează o discuție publică pe subiectul implementării Strategiei ce vizează Componenta 5: „Politici fiscale și vamale și administrarea veniturilor”.
 

Eveniment: Descoperă-ți Cariera prin Film

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă invităm să vă alăturați nouă pentru o seară specială dedicată tinerilor și viitorului vostru profesional. Evenimentul nostru constă în vizionarea unui film inspirațional care abordează subiectul orientării în carieră, cu scopul de a ajuta tinerii să-și descopere pasiunile, talentele și să-și croiască drumul către succesul dorit. Este o oportunitate unică de a vă lăsa inspirați și de a face pași mari în direcția viselor voastre profesionale.
 

Founders Meetup: Un dialog cu liderii din domeniul bancar

UNDE: iHUB,  str.31 August 1989, 78

CÂND: 17:00

CONTEXT: Invităm toți doritorii la Founders Meetup: Un dialog cu liderii din domeniul bancar.
Ești un startup care se confruntă cu provocări legate de operațiunile bancare? Iată o oportunitate de aur pentru tine.Vino alături de noi la o întâlnire exclusivă a fondatorilor cu: Vadim Jeleascov - Șeful Departamentului Fintech al Băncii Naționale a Moldovei, Consilier, Business Tracker,  Arcadie Albul - viceguvernator la Banca Națională a Moldovei. Acest eveniment își propune să creeze o punte de legătură între startup-uri și domeniul bancar. Fie că aveți întrebări despre sistemele bancare, provocări operaționale sau orice alte probleme legate de bănci, experții noștri sunt aici pentru a vă ajuta. Acest eveniment este organizat de Startup Moldova cu suportul USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău și Ambasada Regatului Unit la Chișinău.

 

Concert: Prezentarea pianului Blüthner – Alexander Paley

UNDE: Palatul Republicii, str, Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00
CONTEXT: Vă invităm la prezentarea pianului Blüthner donat de compania de producție de piane din Leipzig, Germania. Solist: Alexander Paley (pian), SUA/Franța. În program creații semnate de J.S.Bach, F.Chopin și F. Liszt.

 

Webinar: Comportamentul deviant și delincvent în școală
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Adolescența constituie perioada de experimentare a unor noi comportamente. Apar multe solicitări adesea contradictorii, astfel regulile și normele învățate cedează în fața realizării immediate a unor dorințe. Mulți adolescenți nu pot să dea o explicație exactă actelor deviante sau delincvente comise. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar. Abilități: Identificarea cauzelor comportamentului deviant și delincvent în rândul elevilor; Stabilirea diferențelor între devianță și delincvență; Analiza caracteristicilor fenomenului de devianță și delincvenței și mecanismelor de intervenție în cazul comportamentului deviant și delincvent în rândul elevilor.

 

Express Design technical skills – Ediția a 3-a
UNDE: Artcor, str, 31 August 1989, 137

CÂND: 18:30
CONTEXT: După cum îi spune numele, acest curs intensiv oferă cunoștințe tehnice celor interesați de design grafic, dar care nu cunosc încă programele de editare grafică. Cursul se bazează pe informații practice legate de utilizarea programelor Illustrator și Photoshop din pachetul Adobe.
Timp de doar 3 săptămâni vei învăța să:utilizezi, selectezi și instalezi garnituri de text (fonturi);
lucrezi cu forme; utilizezi materialelor pre proiectate (ilustrații și mockupuri); realizezi cele mai frecvent utilizate machete grafice. Un bloc separat al cursului este dedicat utilizării inteligenței artificiale în design, unde participanții vor învăța cum tehnologiile moderne pot ajuta la implementarea ideilor creative.

 

Workshop: Commercial strategy

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:30

CONTEXT: Să începi o afacere este greu. Și să știi ce să faci cu toate informațiile și cifrele pentru a o ajuta să crească poate fi și mai greu. Mulți fondatori de afaceri cred că au nevoie de un plan de afaceri sofisticat pentru a reuși. Dar, de fapt, este vorba despre înțelegerea cifrelor și a informațiilor pe care le aveți și vă va arăta cum să folosiți aceste cifre pentru a face alegeri inteligente și pentru a vă dezvolta afacerea. Este ca și cum ați avea o rețetă secretă pentru succes. Partea specială: Îți vom arăta povești reale ale unor afaceri ca a ta care au folosit cifrele pentru a rezolva probleme și a avansa. Ascultați un expert: Cineva de la Delivery Hero vă va spune cum a folosit numerele pentru a-și îmbunătăți afacerea.

 

Spectacol: „Mâncare pentru Monștri”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00
CONTEXT: Un necunoscut misterios stă în fiecare zi la aceeași masă a aceluiași restaurant, angajându-se să îndeplinească cele mai mari și aproape imposibile dorințe ale celor care se așează la masa lui, cerându-le, în schimb, să îndeplinească sarcini ciudate. Până unde vor merge aceștia pentru a obține ce-și doresc? „Mâncare pentru monștri” este un spectacol despre fiecare, despre puterea, voința și slăbiciunea din noi. Tu stabilești limitele. Inspirat din Paolo Genovese.

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Apel făcut de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Dragi profesori și manageri de școli, vă invit la Forumul Național al Cadrelor Didactice, din 7 octombrie, unde vom discuta împreună despre educație. Recunoștința mea, recunoștința noastră a tuturor, pentru munca pe care o faceți trebuie să se materializeze în lucruri concrete. Ne-am angajat să creștem prestigiul profesiei dumneavoastră, să investim în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, să modernizăm infrastructura școlară și să ne asigurăm că profesorii sunt motivați financiar să aleagă această profesie grea și responsabilă”. La forum sunt așteptați peste 400 de profesori și manageri școlari. Evenimentul este organizat de Președinția Republicii Moldova împreună cu Ministerul Educației și Cercetării. Link pentru înregistrare - https://forms.gle/pHf9o43hdry9a1AV9

 

Autoritățile vor găzdui pe 17 octombrie ediția a IV-a a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, co-fondată de Germania, Franța și România.Suntem bucuroși să anunțăm la această etapă prezența la Chișinău în ziua Summitului a șefilor diplomației franceze, Catherine Calonna, germane - Annalena Baerbock și române Luminița Odobescu. În cadrul reuniunii de pe 17 octombrie, Republica Moldova va solicita ajutor pe trei direcții principale, care reflectă prioritățile noastre în dezvoltarea țării: Prima direcție este suportul bugetar. A doua direcție pe care o vom prezenta este crearea unui Fond pentru Infrastructură. A treia direcție pe care o vom aborda este crearea unui Fond pentru Energie Verde. De asemenea, au fost anunțate cerințele de acreditare pentru jurnaliști naționali: Cererea de acreditare: Redacțiile vor depune o cerere de acreditare adresată Cancelariei de Stat. Aceasta trebuie să vină de la șeful agenției de presă, al publicației, al postului de radio sau de televiziune sau al altei organizații de profil relevante. Cererea trebuie să includă numele jurnalistului, semnătura, numărul de înregistrare. Fotografie: Atașați o fotografie recentă 3x4 în format jpeg sau png. Copie a legitimației de presă: Includeți o copie a legitimației dumneavoastră de presă. Toate documentele solicitate urmează a fi trimise la următoarea adresă de e-mail: press-accreditation-msp@gov.md până la data de 5 octombrie. Procesul de acreditare va fi în curs de desfășurare, iar noi vă vom comunica decizia privind acreditări până la data de 10 octombrie.

 

Anunț privind prelungirea concursului pentru selectarea membrului supleant din rândul societății civile în Colegiul disciplinar al notarilor.  În conformitate cu prevederile art. 67 alin. (2) și alin. (3) din Legea nr. 69/2016 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 11 și 13 din Regulamentul Colegiului disciplinar al notarilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 48/2019, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru supleant din rândul societății civile în componența Colegiului disciplinar al notarilor. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 29 septembrie 2023, ora 17:00. Telefon de contact: (022) 201-406.  Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției (bir. 109). Persoană de contact: Marcela Isac, marcela.isac@justice.gov.md       

 

Misiunea OSCE în Moldova organizează a X-a ediție a Modelului OSCE: 24 – 27 Octombrie 2023, un joc de simulare care implică tinerii în soluționarea conflictelor prin reproducerea activității Consiliului Permanent al OSCE în timpul unei situații de criză.
Poți aplica până pe 1 Octombrie 2023 și participă la Modelul OSCE pentru Tineri – 2023 - https://s9.ro/1veh. Trei cei mai buni participanți la Modelul OSCE vor asista la o reuniune a Consiliului Permanent la sediul Secretariatului OSCE de la Viena, Austria.
Aflați mai multe despre Modelul OSCE aici https://www.osce.org/ro/mission-to-moldova/549265 și pe pagina de Facebook.


Uniunea Europeană și PNUD susțin presa din Republica Moldova în efortul de a informa populația referitor la evoluțiile în sectorul energetic și dezmințirea miturilor legate de energie și climă și acordă granturi de 20 de mii de dolari pentru conținut jurnalistic în domeniul energiei. Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” va acorda 5 granturi în mărime de cel mult 20 de mii USD pentru mass-media din Moldova interesate de reflectarea sectorului energetic. Sunt eligibile produse media în format video, audio, grafice și text. Sunt încurajate abordările inovative, vizualizarea grafică a datelor pentru explicarea politicilor în domeniul energiei și climei.  Termenul limită de depunere a dosarelor de finanțare este 27 septembrie, ora 21.00, iar termenul de implementare este octombrie 2023 – 15 ianuarie 2024. Printre costurile eligibile pentru finanțare se numără salarii și onorarii pentru personalul-cheie (jurnalişti, traducători, editori, operatori, designeri, contabili, fundraiseri); costuri de deplasare direct legate de activitatea de producție a livrabilelor; costuri legate de plasarea și promovarea materialelor produse. Sunt eligibile pentru finanțare organizațiile media înregistrate, cu o experiență mai mare de 3 ani, o politică editorială independentă și demonstrează dedicație față de jurnalismul profesionist și etic. Dosarele vor fi transmise la adresa de email veronica.herta@undp.org.

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova MAC- P  au lansat cel de-al III-ea apel de depunere a dosarelor în cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor (MDT). Apelul este valabil  pentru perioada 18 septembrie - 20 octombrie 2023. Granturile post-investiționale sunt destinate compensării cheltuielilor pentru procurarea de echipamente şi utilaje agricole și aplicarea măsurilor care asigură conservarea și ameliorarea solurilor. Sunt invitați să solicite finanțare producătorii agricoli individuali, care sunt înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova, ce  activează și  au efectuat investiții eligibile în sectorul agricol  și vor prezenta dovada co-finanțării din surse proprii. Granturile nu vor depăși  30% din valoarea investiției eligibile, cu un plafon maxim de până la 10.000 dolari SUA per beneficiar și vor fi acordate prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Un beneficiar poate  fi eligibil pentru un singur grant post-investițional. Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără: semănători, tocătoare, stropitoare, combine de recoltare No-Till, combinatoare pentru formarea benzilor (tehnologii Strip-Till), echipamente și sisteme de irigare. Totodată, se va acorda finanțare pentru implementarea măsurilor agrotehnice, fitoameliorative și hidrotehnice care conduc la ameliorarea solului
Detalii: https://www.capmu.md/.../programul-de-granturi-post.../ .

 

 

Indiferent de vârstă sau experiență profesională, cu sprijinul Orange Digital Center, visul tău de a fi antreprenor poate deveni realitate. Dacă vrei să ai un business, dar nu știi de unde să începi, vino în programul Antreprenoriat de la Zero și învață pas cu pas cum să lansezi prima ta afacere.
În perioada 7 octombrie - 20 noiembrie, beneficiază de mentorat, participă la 7 sesiuni și 7 workshop-uri și parcurge pas cu pas etapele esențiale, de la generarea de idei până la digitalizarea și automatizarea business-ului. Programul este în limba română și este absolut GRATUIT. Locație: Offline, Orange Digital Center (str. Ion Creangă 1).  Aplică până pe 29 septembrie 2023, ora 23:59: https://bit.ly/aplic-acum
Programul educațional Antreprenoriat de la Zero este lansat de Fundația Orange sub umbrela Orange Digital Center și este realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups.

 

Ministerul Culturii iniţiază o sesiune suplimentară de colectare a ofertelor în cadrul Programului pentru editarea cărţii naţionale – 2023. Termenul limită de depunere a ofertelor: 30 septembrie 2023,  ora 15.00. Detalii pe www.mc.gov.md. Notă: Precizăm că Ofertele și activitățile ce țin de editarea de carte în cadrul prezentei sesiuni suplimentare, vor avea loc în anul financiar în curs, prin urmare, până la închierea anului financiar 2023, și în limita mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat.

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul USAID Moldova și PNUD Moldova, lansează concursul de eseuri pentru copii și tineri, cu genericul „De ce aș candida în localitatea mea?”. Cine sunt viitorii primari și consilieri ai Republicii Moldova? De ce i-ar interesa să devină aleși ai poporului? Ce probleme și-ar propune să rezolve? Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor găsi în eseurile scrise de participanții la concurs. La competiție se pot înscrie copii și tineri din două categorii de vârstă: elevi/eleve din clasele a VII-a – IX-a și elevi/eleve din clasele a X-a – XII-a. Câștigătorii concursului vor primi certificate cadou de la Librarius și jocuri de societate. Eseurile pot fi transmise până pe 22 octombrie 2023. Mai multe detalii despre înregistrare și condițiile de participare pe cicde.md
#USAIDMoldova #ProiecteleUSAID

 

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) sprijină viticultorii și vinificatorii  din întreaga țară. În acest sens, vă anunțăm că am creat și punem la dispoziția dvs. o listă actualizată a întreprinderilor care sunt interesate să achiziționeze struguri pentru vin. Această măsură  are ca scop facilitarea  conexiunii  dintre producătorii de struguri și potențialii achizitori, contribuind astfel la dezvoltarea industriei viticole locale. Vă încurajăm să utilizați această resursă pentru a vă promova produsele  și pentru a dezvolta parteneriate cu potențialii achizitori. Pentru a accesa lista completă a întreprinderilor care achiziționează struguri, vă invităm să vizitați site-ul nostru oficial și să accesați link-ul : https://maia.gov.md/.../lista%20vinificatori%20care...

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

În perioada 18-26 septembrie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, participă la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA 78), orașul New York, Statele Unite ale Americii. Ministra Ala Nemerenco a avut o serie de întrevederi bilaterale în contextul participării la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. La New York, Ministra sănătății a avut o întrevedere cu Administratorul Adjunct al Biroului pentru Europa și Eurasia al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Erin Elizabeth McKee. În cadrul acesteia, s-a discutat prioritățile Guvernului Republicii Moldova în domeniul sănătății, precum și domeniile în care este necesar suportul USAID. Totodată, au fost trasate planurile de cooperare pe viitor și domeniile de interes ale Agenției pentru perioada 2024-2027, și anume susținerea modernizării sectorului sănătății cu suportul USAID și dezvoltarea parteneriatelor între instituții medicale concrete ale ambelor state. În marja Segmentului de Nivel Înalt al sesiunii a 78-a a Adunării Generale ONU (UNGA 78), Ministra sănătății participă la reuniunile de nivel înalt în domeniul sănătății în cadrul cărora vor fi adoptate Declarații Politice.

 

În perioada 21-25 septembrie curent, un grup de profesioniști din diverse domenii de afaceri se află în Greater Noida, India, pentru a participa la târgul internațional UP International Trade Show. Această misiune are ca obiectiv principal identificarea și evaluarea oportunităților de achiziție și consolidare a colaborărilor internaționale. Evenimentul include seminare și ateliere pe diverse subiecte legate de comerț și tehnologie. Delegația din țara noastră are ocazia să viziteze târgul ”UP International Trade Show”, în cadrul căruia vor fi expuse produse din domeniul prelucrării alimentelor, jucării și articole sportive, artizanat, țesături, îmbrăcăminte și vestimentație, covoare, agricultură și horticultură, zootehnie, pescuit și produse lactate, ayurveda, yoga și naturopatie, unani, siddha și homeopatie, energie regenerabilă, automobile -EV, IT/ITES/ Software, turism, logistică, electronică, etc., dar și să participe la întrevederi de afaceri în formatul B2B.
 

Cu ocazia lansării ghidului de integrare în Franța, Bricolex - Lexic în construcții și situații curente, Asociația Pro-diaspora France organizează un concert cu Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision din acest an.  Evenimentul va avea loc duminică, 1 octombrie 2023, ora 18:00 la Paris, BIZZ 'ART Club, 167 quai de Valmy, 75010.  Activitățile sunt realizate în cadrul Programului de susținere a acțiunilor culturale și educaționale în diasporă, care este parte a Diaspora Engagement Hub (DEH) cu susținere financiară din bugetul de stat. Pentru detalii vă rugăm să contactați organizatorii - Asociația Pro-diaspora France - la numărul de telefon: 0632 111 392.

 

Meroslava Parii
25/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii