AGENDA ZILEI//26.10.2023

Meroslava Parii
25/10/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Militari moldoveni și români participă, în perioada 23 octombrie - 3 noiembrie curent, la exerciţiul internaţional „Joint Combined Exchange Training-2023” (JCET), desfășurat la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale. Militarii vor executa trageri din diferite tipuri de armament de infanterie și artilerie, vor desfășura acțiuni care antrenează rezistenţa fizică şi aptitudinile de comandă. De asemenea, ofițerii, soldații și sergenții vor efectua patrulări, lucrări de distrugere (EOD), pregătire medico-militară și alte ședințe specifice de instruire. JCET se desfășoară în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023, iar militarii moldoveni participă la acest exercițiu începând cu anul 2009.

 

Ședința Comisiei administrație publică și dezvoltare regională

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 517b, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței Poate fi vizualizată AICI

 

Conferința Internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și violenței domestice

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 09:00, 25-26 octombrie, curent

CONTEXT: Conferința Internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei și fete și violenței domestice este organizată de Coaliția Națională „Viața fără violență”, pentru al treilea an consecutiv. Scopul Conferinței este să aducem împreună organizațiile de femei care oferă asistență și cunosc nevoile victimelor; autoritățile - responsabile să protejeze femeile și să pedepsească agresorii; mass media, care are un rol esențial în procesul de educare și de informare a publicului, donatorii, care finanțează schimbările durabile și toată comunitatea care crede într-o societate fără violență și unde există egalitate dintre femei și bărbați.
 

Forumul de Educație Media 2023

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str, Ion Creangă, 1

CÂND: 09.30

 

Evenimentul de lansare a Raportului „Transparența activității Consiliului Superior al Procurorilor”(1 ianuarie 2020-30 iunie 2023)

UNDE: Summit Events, Sala New York, str. Tighina, 49/3

CÂND: 10:00

 

Ședința plenară din 26 octombrie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Stefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2023

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 10:00, 23-29 octombrie, curent

CONTEXT: Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2023 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), având oportunitatea deschiderii spre cercetare, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Tema „Comunitatea mai presus de comercializare”, stimulează un dialog deschis cu privire la prioritizarea intereselor publicului larg și ale comunității academice în ceea ce privește abordările pentru educația academică și cercetarea deschisă, identificând aspectele prioritare în acest context.

 

Conferință de presă susținută de Președintele MAN, Ion Ceban

UNDE: Str. Petru Movilă, 23/7

CÂND: 10:00

 

Conferința de presă susținută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, privind acordarea compensațiilor în energie sub formă de plată monetară lunară în sezonul rece 2023-2024

UNDE: Ministerul Muncii și Protecției Sociale, etaj 2, str. Vasile Alecsandri, 2

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă a Partidului Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”

UNDE: Partidul Politic „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”, str. Pușkin, 39/1

CÂND: 11:00

 

Evenimentul de inaugurare a spațiului dedicat bolnavilor oncologici și aparținătorilor lor „Casa Valeriu”

UNDE: str. Bulgară, 25

CÂND: 12:00

 

Candidatul Platformei DA la Primărie, Victor Chironda, îl așteaptă pe primarul Ivan Ceban la dezbateri publice

UNDE: Arcul de Triumf

CÂND: 12:00

 

Lansare de Carte – „Durerea cronică: clasificarea, patofiziologie și management personalizat”

UNDE: Durere.md, str. Trandafirilor, 5

CÂND: 13:00

CONTEXT: Monografia „ Durerea cronică: clasificarea, patofiziologie și management personalizat” este produsul de activitate a unui grup de autori distinși sub redacția prof. Ion Moldovanu. Această monografie însumează în sine ultimele achiziții științifice din domeniul medicinei durerii și prezintă capitole dedicate durerii cronice primare și secundare. Este dedicată medicilor care îngrijesc pacienți cu durere acută sau cronică și poate fi utilă studenților, rezidenților, medicilor de familie, anesteziologi, chirurgi, reumatologi, traumatologi și alte specialități. În cadrul conferinței autorii vor oferi și semna cărțile pentru toți participanții urmate de prezentările științifice.

 

Workshop: Stagiile de practică în producție

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 13:00

CONTEXT: Din program: Scopul și esența stagiilor de practică; Organizarea și desfășurarea stagiilor de practică; Cerințe de redactare a raportului practiciii; Sesiune Q&A.

 

Forumul Regional de Antreprenoriat

UNDE: Orașul Ungheni, Casa Albă, str. Humulești, 1

CÂND: 13:30

CONTEXT: Forumul își propune să aducă istorii de succes și surse de inspirație, să identifice nevoile și impedimentele antreprenorilor în devenire, dar și soluțiile. Vor participa tineri din raioanele Ungheni și Fălești, dornici să cunoască lucruri noi despre mediul de afaceri. Evenimentul este o continuitate a sesiunilor de instruire „Educația financiară pentru tineri”, organizate în primăvara acestui an. Propunerile și opiniile tinerilor enunțate în cadrul Forumului vor fi analizate și incluse ulterior în planul de activitate pentru anul 2024 în domeniul tineret.
 

Eveniment: Dialog cu Ministrul Cercetării și Educației, Dan Perciun

UNDE: Casa Guvernului, sala de ședințe, etaj 1, (intrarea Bănulescu-Bodoni), Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Va fi un spațiu deschis de discuții despre importanța participării tinerilor în procesele decizionale și despre cadrul normativ al sectorului de tineret. La fel, vor fi discutate Regulamentul de finanțare a activității de tineret și concursul de proiecte pentru organizațiile de tineret de anul viitor.

 

Prezentare a filmului documentar: „Drumul Războiului: IRPIN”

UNDE: Teatrul „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, orașul Cahul

CÂND: 15:00

CONTEXT: Invităm toți doritorii la prezentarea filmului documentar „Drumul Războiului: IRPIN”, realizat de jurnaliștii Viorica Tataru și Andrei Captarenco.

 

Curs: „Student Leadership Development

UNDE: Academia de Studii Economice din Molodva, bloc A, auditoriu 704, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 15:00, 30 octombrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la cursul „Student Leadership Develpopment”.  Programul este susținut în limba engleză și coordonat de Dr. Alec Zama, profesor în business și administrare la Grand View University, SUA. Dr. Alec Zama este un practician certificat în MBTI și un facilitator al Modelului de Leadership Student Leadership Challenge, fiind și bursier al Programului de Schimb Academic FULBRIGHT. Participarea la acest curs este gratuită.
 

Curs de Formare inițială a mediatorilor

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 17:30, 16-28 octombrie, curent

CONTEXT: Centrul de Mediere al CCI a RM vă invită la cursul de Formare inițială a mediatorilor. Cursul de fpFormare inițială a mediatorilor oferă oportunitate unică de a dezvolta abilități esențiale în domeniul medierii și de a vă deschide drumul către o carieră ăn această profesie valoroasă. La finalizarea cu succes a cursului, veți primi un certificat oficial recunoscut, care vă va permite să depuneți actele necesare pentru a susține examenul de mediere în profesie la Consiliul de Mediere al Ministerului Justiției. Nu ratați această oportunitate de a vă dezvolta cariera în domeniul medierii și de a deveni un mediator calificat - recunoscut oficial.

 

Spectacol-document: „Chișinău by night”

UNDE: Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, str. Alexei Mateevici, 111

CÂND: 18:00, 25-26, octombrie, curent

CONTEXT: Studenții în anul IV a facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) invită persoanele interesate la spectacolul-document Chisinau by night, care constituie lucrarea lor de licență. Spectacolul este realizat pe baza unor interviuri cu oameni reali, care duc un mod de viață nocturn activ și sunt nemijlocit conectați cu orașul Chișinău. Studenții afirmă că au păstrat intacte toate interviurile, cu problemele, bucuriile și nevoile locuitorilor din capitală. Totodată, aceștia menționează că lucrarea este destinată persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, întrucât conține limbaj licențios.

 

Festivalul Filmului Francofon

UNDE: Cineplex Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 103

CÂND: 18:00
CONTEXT: Festivalul Filmului Francofon revine, pentru a 22-a ediție, în sălile obscure ale cinematografului Cineplex Loteanu în perioada 23-26 octombrie. Comedie, dramă, thriller, film documentar... cele 7 filme propuse, toate subtitrate în limba română, vor atrage cu siguranta un public larg, mai ales că, grație sprijinului Ambasadei Franței în Republica Moldova, a canalului francofon TV5Monde și a partenerilor noștri fideli, Orange Moldova, Le Bridge și înghetata Sandra, intrarea la proiecții va fi liberă. Filmele - Inocentul, Copiii celorlalți, Crima este a mea, Jucăria nouă, Stejarul și locuitorii săi, Frate și soră, Compromat - toate lansate în 2022 și 2023, au câștigat deja premii la festivaluri internaționale. Acestea exprimă diversitatea și bogăția cinematografiei franceze, cinema care încă ocupă un loc privilegiat în inimile publicului moldovenesc.

 

Eveniment: Zilele Psihologiei – Ediția a XIV-a

UNDE: Universitatea „Alecu Russo” din Bălți

CÂND: 23-28 octombrie, curent

CONTEXT: La Universitatea „Alecu Russo” din Bălți se vor desfășura mai multe activități tradiționale în cadrul „Zilelor Psihologiei”, edița a XIV-a. Evenimentul are menirea de a promova psihologia și serviciile psihologice la nivel de comunitate academică, municipiu cât și regional. Vă invităm să participați la evenimentele din cadrul programului propus. Workshop-uri, ateliere, flashmob-uri, întâlniri cu experți din domeniu, cât și Conferința științifică cu participare Internațională „Asistența psihologică la etapa contemporană: realități și perspective”, edița a IV-a.

 

Eveniment: Rețelele Sociale la Cheie

UNDE: Community Business Center, bd. Gagarin, 10

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul: Rețelele Sociale la Cheie, unde vom descoperi secretele și oportunitățile rețelelor sociale. Alăturați-vă discuțiilor captivante, prezentărilor interactive și momentelor unice. Dumitru Talmazan și Talmazan School vă așteaptă cu drag.

 

Spectacol: „Surorile Boleyn” și „Elisabeta”

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00

CONTEXT: Pornind de la o perioadă care a stat la baza multor cărți și filme, fiind una plină de evenimente fără precedent în istoria Angliei – PARTEA I, reprezintă povestea celor două surori Boleyn, Anna și Mary. Subiectul descrie rivalitatea dintre femei-surori și lupta lor pentru dragostea și favorurile regelui Henric al VIII-lea. O lucrare despre intrigă, trădare, despre poziția femeii într-o lume în care nu poate lua nici o decizie. PARTEA II-a este continuarea subiectelor istorice care o reprezintă în totalitate pe regina Elisabeta I – fiica regelui Henric al VIII-lea cu Anna Boleyn. Elisabeta I a fost cea mai mare regină a Angliei din toate timpurile, cea care a domnit 45 de ani și a reușit să unească o națiune sfâșiată de conflicte. Elisabeta aduce legenda ”Regina-fecioară”. Vă invităm să vedeți un spectacol, despre arta de a fi unică prin putere și convingere.

 

Spectacol: „O zi din viața lui Helen”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vueru, 11

CÂND: 18:30
CONTEXT: „O  zi din viața lui Helen”- este o adaptare după piesa „Las că vezi tu!” a autorului Austriac Helmut Peschina. O istorie banală a unei vieți (ne)trăite, povestită de către o femeie care își sărbătorește aniversarea de șaptezeci de ani. Nu știm exact dacă are într-adevăr șaptezeci de ani, cel puțin asta-i spune celui mai bun prieten, papagalului Kiki care o ajută pe Helen să aranjeze masa de sărbătoare. La ora 21:00 vin oaspeții, întreaga familie Bernstein, pentru că tot ce-i mai frumos în viață este familia, nu? Totuși de ce până la urmă ne ciocnim de cel mai teribil sentiment – singuratatea? Vă invităm să trăiți o zi din viața lui Helen, urmarind-o ca printr-un microscop chiar în bucătăria apartamentului ei. Cei mai norocoși vor avea  posibilitatea s-o ajute la prepararea unei salate speciale, salata de varză.

 

Spectacol: „Lysistrata, Dragostea Mea” de Matei Vișniec

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT:

CONTEXT: „Lysistrata dragostea mea" este un spectacol inedit, fără precedent pe scena teatrală a Republicii Moldova. Autorul piesei, cel mai în vogă dramaturg român Matei Vișniec a lansat textul piesei în februarie 2022, urmat de comentariul „…europenii și-au dat seama că, pe fundalul păcii, al societății de consum, al expansiunii industriei divertismentului și al fascinației pentru lumile virtuale, au uitat că libertatea trebuie apărată…”Astfel Matei Vișniec recuperează mitul Lysistratei lui Aristofan într-un text, în care lumea contemporană: masculină și feminină continuă să se impună contradictoriu. Regizorul Mihai Panaitescu dezvoltă linia de subiect în concepția interpretării scenice, unde guvernează intriga paradoxului – râdem și ne întristăm…asupra istoriei, a brutalității, manipulării sexuale, a existenței umane. Un concept dramatic care traversează 20 de secole pentru a veni în atenția fiecăruia dintre noi.

 

Webinar: Formula dragostei

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 67/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Fiecare persoană are un răspuns pentru întrebarea: Ce este dragostea? Pornind de la acest răspuns vom crea propria formulă a dragostei, identificând elementele necesare pentru o relație eficientă. Abilităti dobândite: Îmbunătățirea relațiilor cu partenerul(a),  explorarea componentelor dragostei; Identificarea strategiilor de îmbunătățire a relațiilor cu partenerul(a).
 

Mahamaya Electronics Devices – Premieră

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 19:00

CONTEXT: O nouă piesă de Ivan Vyrypayev în care nu există personaje în sensul obișnuit.
Patru interpreți pun întrebări și răspund la ele pe scenă, acoperind toate domeniile vieții umane: știință, politică, familie, droguri, sex, religie și multe altele. Prin intermediul scanerului de cunoscuți
de realitate, publicul, împreună cu personajele, pășește spre răspunsul la întrebarea supremă:
cine suntem noi cu adevărat?

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

Comisia Electorală Centrală anunță prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de angajare pentru ocuparea funcțiilor publice vacante: Consultant al Direcției tehnologi informaționale și gestionarea listelor electorale; Consultant superior al Direcției supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale; Controlor de stat superior al Direcției supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
Termenul-limită de depunere a dosarelor: 31 octombrie 2023. Alte detalii despre funcţiile vacante pot fi găsite pe pagina oficială a Comisiei www.cec.md sau pe www.cariere.gov.md

 

Se lansează selecția cadrelor didactice  în vederea participării la mobilitate academică în cadrul proiectului ERASMUS+ la Universitatea „Ioan Cuza” din Iași. Dosarul de selecție a cadrelor didactice trebuie să conțină următoarele documente:
Cerere de înscriere la concursul de selecție: https://docs.google.com/document/d/1DrDDReS_fP72gKDC_RQMUKgPavHhtBJo/edit  sau poate fi ridicată de la Serviciul Relații Internaționale, Blocul B, of. 706; CV model Europas (română/engleză);  Scrisoare de motivație (română/engleză); Programul de formare propus se va derula la universitatea gazdă. Dosarul trebuie expediat la adresa Serviciului Relații Internaționale: [email protected], în format PDF sau depus personal. Termenul limită de depunere a dosarelor este 3 noiembrie 2023. Informații suplimentare: Serviciul Relaţii Internaționale, ASEM, Str. Banulescu-Bodoni 59, Blocul B, of. 706. Tel. 022402743. Email: [email protected]

 

Oficiul mobilități academice din cadrul Departamentului Cooperare Internațională, Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara anunță concurs de selectare a beneficiarilor de mobilitate academică pentru studii. Domenii: Biologie, Chimie, Drept, Economie, Fizică, Istorie, Filologie, Matematică, Informatică, Filosofie, Jurnalism, Științe politice, Psihologie, Științe ale educației, Științe sociale (Biology, Chemistry, Law, Economics, Physics, History, Philology, Mathematics, Computer science, Philosophy, Journalism, Political science, Psychology, Education science, Social science). Perioada de aplicare: 03 noiembrie, ora 17.00.
Mai multe detalii aici:  https://usm.md/?p=23755...

 

Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC), lansează înregistrarea pentru cea de-a doua ediție a Programului de formare pentru formatori intitulat „Implementarea cadrului conceptual și metodologic pentru prevenirea și combaterea bullying-ului”. Sesiunile de instruire se încadrează în proiectul „Împreună pentru o Educație de Calitate”, finanțat de Liechtenstein Development Service (LED). Programul se desfășoară pe parcursul anilor 2023 – 2024. Acesta este adresat specialiștilor implicați în prevenirea și combaterea fenomenului de bullying sau/și care își doresc să-și dezvolte noi abilități în acest domeniu. Ulterior, aceștia vor disemina cunoștințele acumulate la nivel local, regional sau național. Doritorii de a participa la program se pot înregistra până pe 31 octombrie, ora 23:59, completând un formular la următorul link: https://bit.ly/3M3Pzt6
Mai multe detalii aflați din comunicatul de presă: https://bit.ly/48Td7u

 

Instituțiile de învățământ general sunt invitate să se alăture programului de reabilitare sau construcție a blocurilor sanitare. Inițiativa este lansată de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu UNICEF Moldova. În urma unui concurs, vor fi selectate 100 de instituții, care vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație. Bugetul total care va fi alocat în acest scop se ridică la circa 85 milioane lei. Pentru a participa la concurs, managerii instituțiilor trebuie să completeze un formular, care poate fi accesat la următorul link https://bit.ly/blocurisanitare.
Data-limită pentru depunerea cererilor este 31 octombrie, 2023.

 

Mobilitate Academică Erasmus+ La Universitatea din Nis, Serbia, pentru studenți.
Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 bursă de studii (5 luni), pentru studenții din ciclurile Licență (studenții anului I nu sunt eligibili), Masterat și Doctorat, la Universitatea din Nis, Serbia. Dosarele vor fi depuse fizic, la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25 și online, în format PDF la [email protected] , până la data de 10 noiembrie, curent ora 16:00.
Pentru mai multe detalii aici: https://upsc.md/.../pentru-studenti-mobilitate-academica.../

 

Alătură-te echipei Ministerului Finanțelor. Aplică la una din următoarele funcții vacante scoase la concurs: Direcția generală politici și sinteză bugetară - Consultant principal; Consultant superior - Direcția analiză macrofinanciară, Consultant principal, Direcția bugetelor locale, Consultant principal; Consultant superior - Serviciul de raționalizare a cheltuielilor; Direcția generală datoria sectorului public și asistență externă - Consultant principal; Consultant - Direcția finanțarea externă, internă și datorii, Consultant superior, Direcția monitorizarea asistenței externe și administrarea datoriei sectorului public, Consultant superior; Consultant -  Secția analiză, strategie și risc; Trezoreria de Stat - Consultant superior; Consultant - Direcția managementul lichidităților; Direcția politici salariale - Consultant superior; Direcția generală politici bugetare sectoriale - Consultant principal, Direcția finanțele în sănătate și protecție socială, Consultant superior, Direcției finanțele autorităților publice, Consultant principal, Direcția finanțele în economie; Direcția achiziții publice -  Consultant superior; Trezoreria Regională Chișinău-bugetul de stat - Specialist principal, Secția contabilitate, Specialist principal, Serviciul de deservire a proiectelor și entităților nonbugetare,
Specialist principal, Serviciul de deservire a programelor de stat, Specialist principal, Secția deservirea autorităților/instituțiilor bugetare nr.2, Specialist principal, Secția de deservire a autorităților/instituțiilor bugetare nr.4; Direcția integrare europeană și cooperare transfrontalieră
- Consultant superior, Secția cooperare transfrontalieră; Direcția generală politici fiscale și vamale
- Consultant superior, Direcția impozite directe și reglementări internaționale, Consultant superior; Consultant principal - Direcția analitică și armonizarea politicilor.
Persoanele interesate urmează să depună dosarele personal/prin poştă/prin e-mail până la data de 03 noiembrie 2023. Adresa: https://mf.gov.md/ro/posturi-vacante

 

Agenția pentru Eficiență Energetică anunță apelul de propuneri de proiecte care vor fi susținute prin intermediului Mecanismului de Finanțare ,,Clean Tech Seed Fund”, implementat de Agenția pentru Eficiență Energetică în cadrul Programului ,,Clean Technology Innovation Programme in the Republic of Moldova” (GCIP Moldova) în parteneriat cu UNIDO. Proiectele care vor corespunde cerințelor de aplicare vor fi acceptate pentru evaluare. Companiile care vor fi finanțate în cadrul mecanismului dat, vor folosi finanțarea pentru a implementa proiecte pilot și pentru a demonstra fezabilitatea tehnică a noilor tehnologii. Adresa de e-mail: [email protected] până la data de 30 octombrie 2023, ora 16:00. Potențialii participanți au posibilitatea de a participa la o sesiune de instruire privind completarea Formularului de Aplicarecare se va desfășura pe data de 23.10.2023.
Pentru informații suplimentare, Vă invităm să consultați manualul operațional pe link-ul de mai jos:
https://aee.gov.md/.../101023_MO_Clean%20Tech%20Seed...
Pentru orice întrebări suplimentare sau clarificări, vă rugăm să ne contactați: Nicolae Soloviov, Coordonator național, Tel: +373 60767572, email: [email protected]
Diana Grozav, Asistent administrativ, Tel: +373 68984541, email: [email protected]
Detalii pe link-ul de mai jos: https://aee.gov.md/.../apel-de-propuneri-de-proiecte-al...

 

Până pe data de 31 octombrie,antreprenorii din domeniul turismului pot depune  planuri de afaceri pentru accesarea de finanțare nerambursabilă din partea statului și a Uniunii Europene. La Concurs pot participa antreprenorii din domeniul turismului sau sectoare conexe, care organizează activități turistice în sate, comune și orașe cu o populație de până la 30.000 de locuitori. Proiectele investiționale trebuie să conțină activități privind: dezvoltarea de produs turistic dezvoltarea de infrastructură turistică; activități de cazare și/sau alimentație a turiștilor; activități de agrement. Pentru mai multe detalii despre Program, consultați pagina https://www.oda.md/ro/granturi/turism
Sau sunați la Centru de Consultanță la numărul de telefon  +373 (22) 22 57 99

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Vă invităm la Conferința Business Brains care este organizată de Asociația Clubul Oamenilor de Afaceri Basarabia și se va desfășura în 26 octombrie 2023 la  Brașov, fiind  ocazie unică pentru liderii de afaceri de a face schimb de experiență și cunoștințe. Conferința din acest an va fi una foarte interesantă, cu prezentări și discuții susținute de speakeri valoroși, care vor împărtăși informații despre cele mai recente schimbări din business, precum și sfaturi practice despre cum să le faci față. Programul include paneluri și prezentări din partea unor experți de top din industriile lor, top manageri și investitori cu afaceri de succes pe piețele din SUA, UE, România, Republica Moldova și alte piețe. Principalele subiecte ale evenimentului: Future of business; Growth and Resilience; Networking. Vă asteptăm pe 26 Octombrie, intre orele 10:00-21:00, la Poiana Brasov, Ana Hotels.

 

În perioada 24 - 26 octombrie, prim-ministrul Dorin Recean conduce o delegație guvernamentală într-o vizită oficială la Bruxelles. Prim-ministrul va participa și la Global Gateway Forum, găzduit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu genericul „Împreună mai puternici prin investiții durabile”. Vizita de lucru la Bruxelles cuprinde o agendă de întrevederi cu șefii instituțiilor europene.

 

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, împreună cu alți miniștri și delegați de nivel înalt din 52 de state membre ale Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății participă la cea de-a 73-a sesiune a Comitetului Regional al OMS pentru Europa, organizată la Astana, Kazahstan. În contextul desfășurării sesiunii, Biroul Regional al OMS pentru Europa, UNICEF și Guvernul Kazahstanului au găzduit, astăzi, o conferință internațională pentru a marca cea de-a 45-a aniversare a Declarației de la Alma-Ata și cinci ani de la Declarația de la Astana privind asistența medicală primară. Principalele obiective ale conferinței sunt identificarea politicilor și practicilor pentru transformarea pe viitor a asistenței medicale primare în scopul tranziției către o acoperire universală cu servicii de sănătate, pentru o rezistență mai mare față de situațiile de urgență, îmbunătățirea sănătății și bunăstarii populației.

 

În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale  vor putea promova produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile  industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilor și importatorilor de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui.

 

Un pluton de militari din Brigada de Infanterie Motorizată „Moldova” participă până la data de 4 noiembrie, curent, la exercițiul multinațional ”Combined Resolve XIX”, desfășurat ăn Germania. Militarii moldoveni execută, în comun cu colegii din armatele partenere, misiuni de planificare, pază, patrulare, cercetare, sprijin și evacuare medicală. Scopul exercițiului este pregătirea în comun a militarilor pentru operații internaționale și creșterea nivelului de interoperabilitate a militarilor Armatei Naționale cu cei ale țărilor partenere.  La exercițiul din acest an, care are loc la centrul multinațional întrunit de instruire Hohenfels, sunt antrenați circa 4200 de militari din Italia, Grecia, Georgia, România, Spania, Lituania, Republica Moldova.

 

Meroslava Parii
25/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii