AGENDA ZILEI//27.09.2923

Meroslava Parii
26/09/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Clara Mira, se află în vizită la Chișinău în perioada 25 septembrie – 6 octombrie 2023. Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2023 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, în contextul a celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și al solicitării autorităților de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanismi de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

 

Ziua Mondială a Turismului în Moldova

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: 09:00
CONTEXT: La nivel global, pe 27 septembrie este celebrată Ziua Mondială a Turismului, sub egida Organizației Mondiale a Turismului. În Republica Moldova, această zi va fi marcată prin două mari evenimente: Simpozionul Industriei Turismului și Gala Premiilor de Excelență în domeniul turismului. Simpozionul se va desfășura sub genericul „Dezvoltarea rezilientă și durabilă în pofida provocărilor”, iar ediția curentă va da tonul discuțiilor despre situația actuală în industria turismului din țară și în regiune, potențiale direcții de dezvoltare, acțiuni necesare care să impulsioneze și să susțină procesul de dezvoltare a unei industrii puternice, durabile, deschise spre inovație. Experți din 9 state vor prezenta perspectivele de dezvoltare ale industriei turismului, axate pe tendințele globale și bunele practici din domeniu.
 

Conferința „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare” – Ediția a 5-a

UNDE: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 09:00
CONTEXT: La lucrările Conferinţei participă reprezentanții ai tuturor tipurilor de biblioteci, cadre didactico/științifice de toate nivelele de învățământ, scriitori, cercetători în domeniul sociologia lecturii și domenii adiacente, reprezentanți ai industriei cărții etc. Evenimentul reprezintă o platformă excelentă pentru a comunica, disemina și interacționa idei, rezultate și proiecte de cercetare, dar și cunoștințe academice. În concordanță cu tendințele de dezvoltare a acestui subiect, dar și în conjunctură cu planurile strategice naționale conferința se va axa pe ariile de conținut: Inițiative naționale pentru promovarea lecturii : activități și rezultate; Bune practici de promavare a lecturii pe meridianele lumii.
 

Deschiderea unui bloc nou, reorganizat, cu 3 grupe de grădiniță în cadrul Liceului Teoretic „Vasile Lupu” și lansarea districtelor pentru înscrierea copiilor la grădiniță

UNDE: Liceul Teoretic „Vasile Lupu”, str. Petru Ungureanu, 17

CÂND: 09:30

 

Agenda Ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 610, bd, Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Seminar metodologic: „Asigurarea suportului psihologic  pentru învățământul liceal: domeniile afectiv, psihocomportamental, cognitiv”

UNDE: Institutul de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic USPC, str. Iablocikin, 5

CÂND: 10:00

CONTEXT: Institutul de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău vă invită la seminarul metodologic „Asigurarea suportului psihologic  pentru învățământul liceal: domeniile afectiv, psihocomportamental, cognitiv”,  organizat în cadrul proiectului „Bazele teoretice și metodologice ale asigurării activității psihologice în sistemul de învățământ general din perspectiva abordărilor societale contemporane.
 

Forumuri Regionale LEADER 2023

UNDE: Orașul Călărași

CÂND: 10:00

CONTEXT: Dragi colegi din GAL-uri, pentru abordarea LEADER toamna aceasta este timpul revederilor. Forumurile sunt destinate echipei executive și membrilor Grupurilor de Acțiune Locală și au scopul să creeze o platformă pentru reflecții, schimb de experiență și consolidarea cooperării în rețea. Astfel, Grupurile de Acțiune Locală, precum și partenerii acestora, vor putea aborda provocările și identifica soluții care să aducă schimbări pozitive în procesele de implementare ale abordării LEADER și în dezvoltarea rurală în Republica Moldova. De asemenea, acest eveniment va servi ca platformă de schimb de opinii și experiență, precum și pregătirea pentru Prima ediție a Congresului Rețelei Naționale LEADER. În cadrul acestuia, vor fi create grupuri tematice de lucru cu subiecte importante din domeniul dezvoltării rurale.

 

Master class de Ciocolată  - Vizită la Fabrica Ronți
UNDE: Fulgi de Cereale RONȚI

CÂND: 10:00

CONTEXT: Hai cu noi să mergem în Vizită la Fabrica Ronți și Masterclass de Ciocolată organizat chiar de Fondatoarea - Angela Sobol. Poți să iai și picii cu tine, fie poți să vii singură pentru a afla lucruri noi, te inspira și pentru a face Content pentru pagina ta mega interesant. Angela Sobol este cea care a lansat pe piața din Moldova un produs natural, gândit în primul rând pentru copiii săi, care primii au apreciat gustul cerealelor ”Ronți”, care nu conțin gluten, îndulcitori, conservanți, coloranţi şi aromatizatori. De la fulgi până la terci, producătoarea a experimentat suficient ca să ofere consumatorilor cea mai bună variantă, produsul final îndrăgit atât de bebeluși, cât și de părinții acestora, care sunt mulțumiți că au un produs autohton natural sută la sută.

 

Deschiderea sălii de sport a Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din municipiul Chișinău

UNDE: Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, str. Mitropolit Gurie Grosu, 4

CÂND: 10:30

 

Forumul Cultural: Patrimoniu Național Arhitectoral – Provocări. Realizări. Perspective - Ziua a 2-a

UNDE: Ministerul Culturiii din Republica Moldova, str. Nicolae Iorga, 21

CÂND: 10:30

 

Donație de echipament din partea UNFPA Molodva pentru dezvoltarea abilităților practice în domeniul sănătății sexuale și reproductive

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, str. Nicolae Testemițanu, 25

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă organizată de ALDE cu tema: „Clarificări cu privire la atacul coordonat al Grupării Șor asupra instituțiilor de drept”

UNDE: Sediul ALDE, str. Zamfir Arbore, 6

CÂND: 12:00

 

Eveniment: Ziua Institutului Confucius și Festivalului Chinezesc din Mijlocul Toamnei

UNDE: Scuarul Universității Libere Internaționale din Molodva, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 12:00

CONTEXT: Institutul Confucius ULIM vă invită în scuarul ULIM - Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, la activitatea culturală consacrată Zilei Institutului Confucius și Festivalului Chinezesc din Mijlocul Toamnei. În cadrul activității veți face cunoștința cu caligrafia chineză, ceremonia ceaiului, instrumentele muzicale chinezești, arte marțiale și veți gusta desertul tradițional a festivalului - prăjiturile lunii, făcute cu mânuțele grijulie a profesorilor noștrii.
 

Conferință de presă susținută de Pimarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, privind lansarea unei pagini web privind dezvoltarea politicilor și strategiilor locale

UNDE: Pimăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 12:30

 

Lansarea Portalului e-DNC (e-Documente Normative în Construcții)

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 13:30

 

Ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din 27 septembrie 2023

UNDE: Autoritatea Națională de Integritate, str. Bănulescu Bodoni, 26

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ceremonia de decernare a premiilor de excelență în turism 2023

UNDE: Muzeul Național de Artă al Molodvei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: 14:00

CONTEXT: La Gala Excelenței în Turism, personalitățile care au făcut diferența pentru afirmarea domeniului vor fi premiate la 8 categorii diferite de concurs: lansările anului 2022-2023, agenții de turism, surse media ce au promovat turismul din Republica Moldova, produse inovative, formatori în domeniul turismului, pensiuni turistice/agroturistice, ghizi de turism, crame și vinării mici cu istorie și tradiție. La ceremonia de decernare a premiilor va participa prim-ministrul țării, Dorin Recean, ministrul Culturii Sergiu Prodan, dar și directorul misiunii USAID Moldova, Jeff Bryan.

 

Sesiunea exclusivă de experți UpNext: Navigarea în scalabilitatea vânzărilor

UNDE: UpNext by Dreamups și Dreamups, str. 31 August 1989, 78
CÂND: 14:00
CONTEXT: Vă invităm la Sesiunea exclusivă de experți UpNext: Navigarea în scalabilitatea vânzărilor. Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul lunii septembrie, UpNext prezintă cu mândrie o scufundare profundă în lumea Sales Scalability, curatoriată exclusiv pentru comunitatea noastră de startup-uri. Pătrundeți în lumea vânzărilor alături de Vojta Rocek, apreciat partener la Presto Ventures. O emblemă în domeniul analizei de date augmentate, călătoria lui Vojta de la fondarea Stories.bi, care a fost ulterior achiziționată de Workday ($WWDAY), până la conducerea unor investiții semnificative la Presto Ventures, este o narațiune a perseverenței și a inovației.

 

Lansarea Clubului de Robotică la Centrul de Tineret Rîșcani

UNDE: Centrul de Tineret Rîșcani, str. Miron Costin, 7B

CÂND: 16:00

CONTEXT: Centrul de Tineret Rîșcani invită toți entuziaștii tehnologiei și ai roboților la evenimentul de lansare a Clubului de Robotică.  Din program: Prezentarea Clubului de Robotică - Vom dezvălui misiunea, viziunea și obiectivele clubului nostru, precum și modul în care ne propunem să contribuim la dezvoltarea abilităților tehnologice ale tinerilor. Demonstrații și activități practice: Pregătiți-vă să explorați minunata lume a roboților prin demo-uri interactive și activități practice care vă vor aduce mai aproape de magia ingineriei. Oportunități de socializare: Vom organiza sesiuni de networking pentru ca membrii și viitorii membri ai clubului să se cunoască și să împărtășească pasiunea pentru robotică.
 

Seminar: Geografia politică

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Crenagă, 1

CÂND: 27 septembrie, curent

CONTEXT: Studenții de la  Universitatea Pedagogică de Stat  „Ion Creangă” din Chișinău,  au prilejul de a beneficia de vasta experiență și competențele profesionale de înaltă valoare academică a domnului Voicu Bodocan, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.  În cadrul mobilității de predare, domnul Bodocan abordează teme de interes major în Geografia politică: Harta politică actuală. State și teritorii; Componentele teritoriale ale statelor. Frontiere și orașe capitală; Geografie electorală.
 

Webinar: Activitatea de evaluare psihologică și psihodiagnoză în școală

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Care este diferența dintre evaluare psihologică și activitatea de psihodiagnoză. În ce situații este necesar de a aplica un test psihologic? Cum putem eficientiza activitatea psihologului în ceea ce privește această direcție de activitate? Acestea sunt întrebările, ce vor fi discutate în cadrul webinarului. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar. Abilităti dobândite: Identificarea asemănărilor și diferențelor dintre evaluare psihologică și psihodiagnoză; Explorarea metodelor și tehnicilor psihologice, utilizate în școală.

 

Seminar: Cum să învăț copilul să facă față problemelor de la școală

UNDE: ADOR, Asociația Dorințelor și Obiectivelor Realizate, str. Ion Creangă, 68/1

CÂND: 18:00
CONTEXT: Copilul tău a venit acasă supărat, plâns, cu capul plecat sau chiar lovit? Ori nu mai vrea să meargă la liceu? Ai observat unele schimbari de comportament? Motivează mereu că se simte rău, obosit? În cadrul seminarului veți avea răspuns la toate întrebările care vă interesează. Vom aborda câteva studii de caz, pentru a-ți oferi o claritate și mai multă informație practică, iar la final, îți vom oferi o diplomă de participare.

 

Start-up Grind Chișinău

UNDE: Orange kITchen, str. Calea Ieșilor, 8

CÂND: 18:30

CONTEXT: Dreamups te invită la Start-up Grind Chișinău, ediția Pitch Battle, arena unde fondatorii de start-upuri se vor duela într-un ring de pitching pentru a câștiga un curs de top în valoare de 1 500 de euro. Cine va câștiga? Tu decizi. De această dată SG îți deschide cortina spre lumea startup-urilor din Moldova. Aici, pasiunea întâlnește inovația și tu ești în primul rând.
Sesiunea „Pitch Battle” e punctul culminant al serii. Start-upurile sunt pregătite să-și prezinte ideile în fața ta și a unui public de start-up tech entuziaști. Și, bonus: tu ești cel care votează ideea care te-a aprins cel mai mult.

 

Săptămâna Europeană a Sportului

UNDE: Întreg teritoriul Republicii Moldova

CÂND: 23-30 septembrie, curent

CONTEXT: Amatorii sportului se vor reuni, în perioada 23-30 septembrie curent, la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Europene a Sportului, cu genericul BeActive. Republica Moldova se va alătura acestei mișcări de rând cu alte 40 de țări ale lumii. Timp de o săptămână vor fi organizate mai multe activități sportive care au drept scop promovarea unui mod activ și sănătos de viață, dar și practicarea sistematică a exercițiul fizic. Săptămâna Europeană a Sportului este un program al Uniunii Europene, care a demarat în 2015, având ca obiectiv promovarea sportului.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) invită membrii și membrele Rețelei Jurnaliștilor de Investigație din Republica Moldova să aplice la Programul de granturi mici pentru realizarea investigațiilor jurnalistice. În cadrul programului sunt eligibile investigații care vizează domeniile educație, sănătate și agricultură, iar jurnaliștii pot lucra individual sau să creeze echipe. Programul de granturi face parte din Proiectul „Consolidarea unei rețele a jurnaliștilor de investigație în Republica Moldova”, implementat de CIJM și Asociația Presei Independente, cu suportul GIZ Moldova. Durata desfășurării investigației este de 1-3 luni, perioadă în care jurnaliștii pot deconspira scheme de corupție, delapidare a banilor publici, achiziții trucate, gestionare frauduloasă a banilor publici, probleme de integritate în sistemul public, încălcări ale drepturilor omului urmare a corupției în educație, sănătate sau agricultură. Procesul de realizare a investigațiilor va fi coordonată dei mentori, delegați de CIJM. Pe toată durată documentării și scrierii investigației, jurnaliștii vor putea beneficia de consultațiile unui jurist. Termenul limită pentru transmiterea dosarelor este 5 octombrie 2023. pentru mai multe detalii la adresele de email [email protected] și [email protected]

 

Apel făcut de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Dragi profesori și manageri de școli, vă invit la Forumul Național al Cadrelor Didactice, din 7 octombrie, unde vom discuta împreună despre educație. Recunoștința mea, recunoștința noastră a tuturor, pentru munca pe care o faceți trebuie să se materializeze în lucruri concrete. Ne-am angajat să creștem prestigiul profesiei dumneavoastră, să investim în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, să modernizăm infrastructura școlară și să ne asigurăm că profesorii sunt motivați financiar să aleagă această profesie grea și responsabilă”. La forum sunt așteptați peste 400 de profesori și manageri școlari. Evenimentul este organizat de Președinția Republicii Moldova împreună cu Ministerul Educației și Cercetării. Link pentru înregistrare - https://forms.gle/pHf9o43hdry9a1AV9

 

Autoritățile vor găzdui pe 17 octombrie ediția a IV-a a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, co-fondată de Germania, Franța și România.Suntem bucuroși să anunțăm la această etapă prezența la Chișinău în ziua Summitului a șefilor diplomației franceze, Catherine Calonna, germane - Annalena Baerbock și române Luminița Odobescu. În cadrul reuniunii de pe 17 octombrie, Republica Moldova va solicita ajutor pe trei direcții principale, care reflectă prioritățile noastre în dezvoltarea țării: Prima direcție este suportul bugetar. A doua direcție pe care o vom prezenta este crearea unui Fond pentru Infrastructură. A treia direcție pe care o vom aborda este crearea unui Fond pentru Energie Verde. De asemenea, au fost anunțate cerințele de acreditare pentru jurnaliști naționali: Cererea de acreditare: Redacțiile vor depune o cerere de acreditare adresată Cancelariei de Stat. Aceasta trebuie să vină de la șeful agenției de presă, al publicației, al postului de radio sau de televiziune sau al altei organizații de profil relevante. Cererea trebuie să includă numele jurnalistului, semnătura, numărul de înregistrare. Fotografie: Atașați o fotografie recentă 3x4 în format jpeg sau png. Copie a legitimației de presă: Includeți o copie a legitimației dumneavoastră de presă. Toate documentele solicitate urmează a fi trimise la următoarea adresă de e-mail: [email protected] până la data de 5 octombrie. Procesul de acreditare va fi în curs de desfășurare, iar noi vă vom comunica decizia privind acreditări până la data de 10 octombrie. #moldovasupportplatform

 

În conformitate cu prevederile art.9 alin.(1) din Legea nr.151/2015 cu privire la Agentul guvernamental, în vederea asigurării bunei reprezentări a Republicii Moldova în fața Curții Europene și a executării hotărârilor și deciziilor Curții Europene, pe lângă Agentul guvernamental activează un consiliu consultativ format din reprezentanți ai autorităților publice, mediului academic și societății civile. În temeiul pct.5 din Regulamentul cu privire la Consiliul consultativ pe lângă Agentul guvernamental, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.353 din 29.03.2016, Ministerul Justiției anunță demararea procedurii privind selectarea unor membri în componența Consiliului din rândul: profesorilor universitari; persoanelor care au deținut anterior funcția de Agent guvernamental; reprezentant al asociației obștești, care promovează drepturile omului. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 03 octombrie 2023, ora 17:00. Telefon de contact: (022) 201-495. Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, lansează apelul de depunere a cererilor de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022. Instituția responsabilă de recepționare a cererilor de ajutor este AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Așadar, fermierii se pot apropia la oficiile teritoriale ale Agenției, pentru a depune setul de documente. Termenul limită este 29 septembrie 2023.

 

Studenții francofoni sunt invitați să participe la Concursul regional „ Transformarea ideilor bune in start-up” 2023.  Apelul la candidaturi se adresează tuturor studenților francofoni din universitățile membre ale AUF din Europa centrală și orientalăn , indiferent de vârstă, gen sau domeniul de studii. Principalele obiective ale apelului sunt: Stimularea spiritului antreprenorial al tinerilor francofoni din universitățile membre ale AUF din Europa Centrală și de Est, permițându-le să exploreze mediul antreprenorial și diversitatea actorilor săi; Însoțirea/amplificarea proiectelor inovatoare, creative și curajoase ale tinerilor francofoni; Susținerea implementării practicilor inovatoare de pre-incubare și accelerare în regiunea ECO; Promovarea parteneriatelor naționale și regionale între universități și mediile socio-economice. Termenul limită: 31 octombrie 2023. Aflați mai multe informații și consultați Regulamentul concursului la link-ul de mai jos: https://www.auf.org/.../appel-candidatures-concours.../](https://www.auf.org/.../appel-candidatures-concours.../  Contact pentru asistență în constituirea dosarului: [email protected]

 

Centrul de instruire și dezvoltare profesională din cadrul Instituției Publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (I.P. „CTIF”), planifică în luna octombrie-noiembrie 2023 organizarea și desfășurarea cursurilor de instruire în domeniul fiscal cu genericul:  „Serviciile fiscale electronice”. Data și ora desfășurării: 12.10.2023, ora 09:30-12:15, str. Pușkin, 44;  07.11.2023, ora 08:30-12:00, Online Platforma ZOOM; 23.11.2023, ora 08:30-12:15, str. Pușkin, 44.  Cursul se finalizează cu înmânarea Certificatului de participare. Doritorii de a participa la cursuri urmează să se înscrie în prealabil, în regim online accesând următorul link: https://forms.gle/Fcw8Ly4SWGEjKFW4A sau  https://cursuri.ctif.md/Mai multe detalii le puteți obține la numărul de telefon 068669942 sau (022) 822-032.

 

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” anunță  concurs pentru identificarea unei persoane juridice care va fi responsabilă de organizarea logistică și  comunicarea publică în vederea organizării Forumului  EUROSFAT 2023: Uniunea Europeană și noi orizonturi. Toate detaliile sunt disponibile pe următorul link: bit.ly/3LpVs3z Termen limită pentru depunere: 2 octombrie 2023; ora 19:00.

 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova.  Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 8 decembrie 2023, orele 16:00. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa [email protected].

 

Primăria municipiului Bălți anunţă concursul „Bursa municipală – 2024” Secţia tineret, sport și relații cu publicul din cadrul Direcţiei învăţământ, tineret şi sport a Primăriei municipiului Bălți anunţă concursul „Bursa municipală - 2024”, care se va desfăşura în perioada octombrie-noiembrie 2023.  La concurs pot participa tinerii, cu vârsta cuprinsă între 16-29  ani, care au obţinut rezultate deosebite în domeniul învăţământului, precum și tinerii cu vârsta 7-29 ani cu performanțe în sport și cultură, care participă activ în viaţa socială a municipiului Bălți şi a Republicii Moldova, demonstrându-şi succesele la nivel naţional şi internaţional. Pentru a participa la concursul pentru obţinerea bursei municipale, doritorii pot depune cererile şi setul de acte necesare, în bir. 425 al primăriei, până la data de 13 octombrie 2023. Regulamentul de acordare a bursei municipale se anexează (Anexă). Informaţii suplimentare la telefonul de contact (0231) 2-13-40

 

Misiunea OSCE în Moldova organizează a X-a ediție a Modelului OSCE: 24 – 27 Octombrie 2023, un joc de simulare care implică tinerii în soluționarea conflictelor prin reproducerea activității Consiliului Permanent al OSCE în timpul unei situații de criză.
Poți aplica până pe 1 Octombrie 2023 și participă la Modelul OSCE pentru Tineri – 2023 - https://s9.ro/1veh Trei cei mai buni participanți la Modelul OSCE vor asista la o reuniune a Consiliului Permanent la sediul Secretariatului OSCE de la Viena, Austria.
Aflați mai multe despre Modelul OSCE aici https://www.osce.org/ro/mission-to-moldova/549265 și pe pagina de Facebook.

                                       

Camera de Comert și Industrie din Republica Moldova in parteneriat cu Agenția de Investiții /Invest Moldova Agency, invită agenții economici în perioada  4-5 octombrie 2023 să participe la Misiunea Economică la Budapesta, Ungaria, în contextul celei de a V-a sesiuni a Comisiei mixte moldo-ungare de cooperare economică și la Forumul economic bilateral.  Acest eveniment are scopul de a promova și facilita stabilirea relațiilor comerciale și de afaceri durabile între agenții economici din ambele țări. Forumul economic bilateral cu sesiunile de întrevederi de afaceri în formatul b2b vor oferi o oportunitate excelentă de a prezenta potențialul economic și investițional al entităților din Republica Moldova pentru partenerii din Ungaria. Astfel, vă invităm să luați parte la eveniment și să contribuiți la consolidarea colaborării și dezvoltării domeniului de afaceri. Pentru mai multe detalii la adresa: [email protected]

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ambasada Republicii Moldova la Paris cu sprijinul Agenției Servicii Publice, având intenția de a răspunde numeroaselor cereri de perfectare a actelor de identitate (pașapoarte și buletine de identitate), precum și acte de stare civilă, extinde și suplinește în perioada 02-21 octombrie 2023 numărul de programări pentru obținerea acestor acte. Persoanele interesate se pot programa la următorul link: https://ambasadarminfranta.setmore.com/bookappointment

 

Până la data de 24 noiembrie 2023, patru salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, participă la Cursul de instruire pentru formatori de paramedici. Instruirile sunt organizate de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), care se desfășoară în orașul Târgu Mureș, România. Aici, angajații IGSU sunt instruiți în domeniul acordării primului ajutor calificat, de către experții Centrului de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență Târgu Mureș din cadrul ISU „Horea” al județului Mureș. În cadrul cursului participă 27 de persoane, dintre care 23 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Grănicerilor de stat din Ucraina. Cursul are drept scop pregătirea personalului selectat pentru a fi ulterior instructori în acordarea primului ajutor calificat și descarcerare la nivel național. Potrivit IGSU până la momentul actual în Republica Moldova, 227 de salvatori au finalizat cursuri de paramedici SMURD, care participă în misiuni de salvare.

Cu ocazia lansării ghidului de integrare în Franța, Bricolex - Lexic în construcții și situații curente, Asociația Pro-diaspora France organizează un concert cu Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision din acest an.  Evenimentul va avea loc duminică, 1 octombrie 2023, ora 18:00 la Paris, BIZZ 'ART Club, 167 quai de Valmy, 75010.  Activitățile sunt realizate în cadrul Programului de susținere a acțiunilor culturale și educaționale în diasporă, care este parte a Diaspora Engagement Hub (DEH) cu susținere financiară din bugetul de stat. Pentru detalii vă rugăm să contactați organizatorii - Asociația Pro-diaspora France - la numărul de telefon: 0632 111 392.

Meroslava Parii
26/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii