AGENDA ZILEI//27.11.2023

Meroslava Parii
26/11/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Comisia Situații Excepționale Chișinău a decis că elevii din școlile din capitală, inclusiv școlile de artă, au zi liberă, iar lecțiile vor fi recuperate ulterior. Fiecare instituție educațională va decide individual când și în ce mod vor recupera orele, pe parcursul anului.

 

Ministerul Educației și Cercetării a recomandat autorităților locale să examineze posibilitatea suspendării procesului educațional în localitățile unde accesul la instituțiile de învățământ este îngreunat sau imposibil. 

 

Reuniunea Adunării Parlamentare a Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene (ICE)

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Parlamentul Republicii Moldova va găzdui Reuniunea Adunării Parlamentare a Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene (ICE). Numeroși parlamentari din cele 16 țări membre ale ICE vor dezbate subiectul ce se referă la sprijinul integrării europene și promovarea dezvoltării durabile a regiunii ICE. În deschiderea evenimentului, Igor Grosu, Secretarul general al ICE, Roberto Antonione, și președintele interimar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene, Igor Chiriac, vor avea discursuri. De asemenea, vor avea loc ședințele celor trei comisii generale ale Adunării Parlamentare: Comisia generală pentru afaceri politice și interne, Comisia generală pentru afaceri economice și Comisia generală pentru afaceri culturale. Iar, la sfârșitul dezbaterilor, va fi adoptat documentul final al reuniunii.

 

Ceremonia de prezentare a noului director al Inspectoratului de Stat al Muncii, Cătălin Țacu, de către ministrul Muncii și protecției sociale, Alexei Buzu

UNDE: Str. Miron Costin, 17/2

CÂND: 09:00

 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se desfășoară până în luna decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

Audieri publice în contextul evaluării judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și candidaților la funcția de judecător CSJ

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 09:45, 10:30, 11:15

CONTEXT: Comisia Vetting organizează audieri publice în contextul evaluării judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și candidaților la funcția de judecător CSJ. Evenimentul va include interviuri cu trei candidați, printre care o judecătoare CSJ în funcție. Programul interviurilor și intervievații: 09:45 – Sergiu Brigai, candidat la funcția de judecător CSJ; 10:30 – Viorica Puica, candidată la funcția de de judecător CSJ; 11:15 – Aliona Miron, judecătoare CSJ în funcție.

 

Dezbaterea publică organizată de Agenția de presă IPN la tema „Prăbușirea Adunării Constituante

și a șansei de democratizare a Rusiei Sovietice. Efecte asupra țării și lumii”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pișkin, 22

CÂND: 10:00

 

Conferința de lansare a celel de-a XXI-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2024

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 10:00

 

Prezentarea rezultatelor sondajului adresat turiștilor străini la ieșirea din țară, cu genericul „Percepția Moldovei ca destinație turistică de către vizitatorii străini”

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÎND: 10:00

 

Master-Class de ceramică "Spiridușii lui Crăciun"

UNDE: Str. Alba Iulia, 75D

CÂND: 10:00, 13:00, 15:00. 17:00, 27-29 noiembrie, curent

CONTEXT: Invităm toți doritorii de a deveni "Spiridușii lui Moș Crăciun" la Master-Class. Vom modela din lut cele mai originale cadouri pentru sine sau persoanele dragi. Ce vă așteaptă: Timp petrecut plăcut și util într-o atmosferă magică, creativă și liniștită. Vă veți refugia de graba zilnică cu ajutorul artei, muzicii și micilor gustări. Veți avea parte de o experiență unică de modelare terapeutică, obținând cunoștințe și aptitudini. Veți crea orice figurine decorative sau utilizabile, tema fiind liberă.

 

Evenimentul de predare și prezentare a unui lot de camere corporale, destinate inspectorilor din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare si Protecția Consumatorului
UNDE: Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului, etaj 5, str. Vasile Alecsandri, 78

CÂND: 10:30

CONTEXT: La eveniment vor fi prezenți: Viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba; Șeful Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului, Sergiu Daranuță; Șefa Cooperare, Delegația UE în Republica Moldova (TBC), Magdalena Mueller-Uri și Șefa cooperare, Ambasada Republicii Federale Germania, Merle Kreibaum. Donația de echipament vine din partea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și GIZ Moldova.

 

Lex-Expert – Curs de educație digitală

UNDE: Biblioteca Publica de Drept, filiala BM "B.P.Hașdeu", str. Armenească, 42

CÂND: 11:00

CONTEXT: Din program: Utilizarea bazelor de date juridice; Utilizarea catalogului electronic; Top surse – Modalități de căutare a articolelor științifice juridice; E-Cariera: Crearea unui CV, căutarea unui loc de muncă.

 

Dezbatere publică cu tinerii „Prevenirea violenței de gen prin investiții în educație și conștientizare”, organizată de OIM și USM

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 14:00

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 27 noiembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Cursul "Acting. Voce. Dicție. Tehnica vorbirii" (18+)

UNDE: Art-studio Triumf, str. București, 23A

CÂND: 19:00 CONTEXT: Actoria este un complex uriaș de cunoștințe și abilități de care fiecare are nevoie. Acestea sunt aplicabile în viață, în relațiile personale și de afaceri. Este dezvoltarea personalității și a stimei de sine, care reprezintă baza încrederii și cheia succesului. Actoria dezvoltă abilități soft sau Soft Skills - abilități sociale. Acestea sunt esențiale în orice activitate: abilitățile de comunicare; capacitatea de a face față emoțiilor; creativitatea; capacitatea de a lucra în echipă; gândirea critică; organizare; atenție.

 

Pub Quiz – Sezonul 47
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:00
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

Vizite organizate de BNM la Muzeul Național de Istorie a Moldovei cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la introducerea leului moldovenesc

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 25-30 noiembrie, curent

CONTEXT: Banca Națională a Moldovei va organiza un șir de evenimente publice cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la introducerea leului moldovenesc. Între acestea este prevăzută și organizarea în perioada 25 – 30 noiembrie 2023 a unor excursii la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu instituția respectivă. Sunt invitați toți doritorii de a cunoaște istoria monedei din timpuri străvechi și până în prezent, precum și de a vedea mărturii arheologice de valoare expuse în muzeu. Astfel, sunt bineveniți copii, tineri, maturi, părinți și bunei – oricine vrea să facă o escală în cronica monetară pentru a-și extinde orizontul, dar și pentru a gusta din splendoarea artei monetare de la începuturi.
 

Expoziție: „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”

UNDE: Biblioteca Națională a Republiciii Moldova, str. 31 August 1989, 78a

CÂND: Până la data de 24 decembrie, curent

CONTEXT: Cu prilejul aniversării a celor 78 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM organizează o expoziție tematică cu genericul” Egalitate, libertate și justiție pentru toți”. Expoziția cuprinde 90 de publicații și este sistematizată în trei compartimente: fondarea și rolul ONU în lume, egalitatea între oamnei(stereotip și adevăr) și libertatea și justiția, care sunt pilonii siguri a unui stat de drept.

 

Expoziție: „Inorogul cel fără de moarte”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Verde, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: Până la data de 3 ianuarie, 2024

CONTEXT: Vă invităm la inaugurarea expoziției „Inorogul cel fără moarte”, dedicată marelui cărturar și savant enciclopedist de talie europeană Dimitrie Cantemir. Aceasta prezintă viața și opera lui Dimitrie Cantemir în documente, cărți rare, artă plastică, filatelir și fotografii și va putea fi vizitată până pe 3 ianuarie 2024.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

International Media Support (IMS) și Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM) anunță un apel de înscriere pentru un curs de două zile de instruire în vizualizarea datelor și prezentarea cât mai atractivă a textelor investigațiilor jurnalistice
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 noiembrie, curent
CONTEXT: Pe parcursul a două zile intense de prezentări și exerciții, vei fi capacitat cu o multitudine de instrumente care îți vor permite să-ți prezinți investigațiile în mediul online destul de atractiv și convingător. Cursul se adresează jurnaliștilor, editorilor sau webmasterilor care lucrează cu comunicarea scrisă și vizuală a proiectelor jurnalistice de investigație. Trainerii sunt jurnaliști cu experiență de la Danwatch, din Danemarca: Charlotte Aagaard și Johan Seidenfaden, două nume de refernță din domeniu. Instruirea va avea loc la 12 și 13 decembrie 2023, la Chișinău. Doritorii de a se înscrie la curs trebuie să trimită o scrisoare de intenție și un CV actualizat pe adresele info@investigatii.md și mihaela.cibotaru@gmail.com Persoana de contact: Mihaela Cibotaru, tel. 069151507. Precizăm că numărul de participanți la training este limitat și doar persoanele acceptate vor fi anunțate. Participantii din regiuni vor beneficia de cazare în Chișinău.

 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va avea un mesaj video la Forumul EUROSFAT din Chișinău

CONTEXT: Dezbaterile și dialogurile din cadrul evenimentului vor avea ca temă principală „Uniunea Europeană și noi orizonturi” și vor propune un exercițiu strategic pentru sectorul public, privat, societatea civilă și mediul academic pro-european din Republic Moldova. Înscrieți-vă pe acest link și participați la eveniment pe 28 noiembrie 2023 https://eurosfat.ro/2023-republica-moldova

 

Forumul Mass-Media din Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 noimebrie, curent

CONTEXT: Consiliul de Presă anunță înregistrarea participanților la ediția a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova care se va desfășura pe 4 și 5 decembrie 2023 la Chișinău. Forumul Mass-Media este convocat anual pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-mediei. La Forumul Mass-Media 2023 sunt invitați să se înregistreze jurnaliști, editori, manageri media, alți colaboratori ai redacțiilor din Republica Moldova, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, agențiilor de publicitate, mediului academic aferent formării profesionale jurnalistice. În rezultatul înregistrării, vor fi selectați circa 150 de participanți, lista va fi publicată cu cinci zile înainte de Forum. Pentu mai multe detalii  AICI

 

Agenția de Investiții lansează apelul către asociațiile interesate în a depune cererile de participare la expoziții/târguri/forumuri/vizite de studiu etc. pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 4 decembrie, curentCONTEXT: Asociațiile și uniunile de profil din domeniile strategice anunțate (agroalimentar, industria ușoară, sectorul IT, Automotive, BPO și electronică) precum și domeniile de nișă (industria mobilei, cosmetice etc.) pot depune solicitare de a participa la evenimente internaționale cu scopul de promovare a oportunităților investiționale și a ofertei de export și de a identifica și stabili parteneriate eficiente. Cererile pot fi expediate pe adresa office@invest.gov.md
Acestea vor fi analizate în dependență de criteriile de performanță și relevanță în cadrul ședinței Consiliului Agenției de Investiții. Lista activităților aprobate pentru cofinanțarea Agenției de Investiții va fi publicată pe pagina oficială http://www.invest.gov.md pentru a lansa concursul de obținere a contractelor de co-finanțare și subvenționare din partea Agenției de Investiții.
Pentru mai multe detalii:http://https://invest.gov.md/.../agen-ia-de-investi-ii-invest...

 

Ministerul Justiției a lansat procedura de selectare a candidaților pentru funcția de arbitru din partea țării noastre, în conformitate cu Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 noiembrie, curent

CONTEXT: Conform art. 404 al Acordului, Republica Moldova urmează să propună o sublistă de cel puțin cinci persoane care doresc și sunt în măsură să fie arbitri. Persoanele interesate, care întrunesc criteriile de eligibilitate menționate în anunț (https://t.ly/BdnQ-.) și posedă limba engleză, urmează să depună CV-ul în limbile română și engleză (cu anexarea actelor justificative în acest sens), la sediul Ministerului Justiției str. 31 August 1989, nr. 82, sau să-l expedieze electronic la adresa: http://stefan.arseni@justice.gov.md.

 

Anunț - Două inițiative de suport pentru mass-media

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, 2024

CONTEXT: Uniunea Europeană a anunțat recent două initiative de suport pentru mass-media. Prima din ele se focusează pe colaborări transfrontaliere. Bugetul total al acesteia este de până la 6 milioane de euro. A doua, este dedicată mass-mediei locală/regională, jurnalismului de investigație și de interes public, etc. Bugetul disponibil este de până la 5 milioane de euro. Pentru mai multe

detalii  AICI
 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie 2023, curent

CONTEXT: Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa  http://helpdesk@brctiasi.ro.

 

Apelul pentru proiecte cu valoare mică

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează apelul pentru proiecte cu valoare mică. Apelul de proiecte vizează toate cele 3 priorități ale programului de cooperare și va finanța proiecte în următoarele domenii: schimbări climatice și prevenirea riscurilor, biodiversitate, educație, sănătate și bună guvernanță. Eventuale întrebări sau clarificări cu privire la conținutul documentelor pot fi transmise pe adresa: Helpdesk@brctiasi.ro cu cel mult 21 de zile înainte de încheierea apelului de proiecte.

 

Apel de Proiect Standard

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie, curent

CONTEXT: Unul din cele mai importante programe de cooperare transfrontalier ale Uniunii Europene lansează primul apel de proiecte – Apel de Proiect Standard, cu un fond disponibil de 40 milioane euro așteaptă inițativele transfrontaliere. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Județele de frontieră Botoșani, Iași, Vaslui, Galați (România) și întreg teritoriul Republicii Moldova sunt eligibile pentru finanțare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Concurs pentru elevi la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent

CONTEXT: A fost dat start concursului în cadrul căruia elevii se vor expune prin desene, poezii și compoziții plastice la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției. Sunt invitați să participe elevii claselor gimnaziale (5 - 9) din municipiul Strășeni. Creațiile pot fi depuse la primăria Strășeni, în of. 18, doamnei Ceban Alina. Concursul este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) și Centrul Contact.

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova angajează Manager programe de instruire în cadrul Centrului de Formare Antreprenorială

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 4 decembrie, 2023

CONTEXT: Persoanele intersate pot expedia CV-ul pe adresa:http://seminar@chamber.md sau inesa.iordatii@chamber.md cu referință la anunț. Pentru mai multe detalii AICI https://bit.ly/3GfJSEZ

 

Ambasada SUA la Chișinău caută candidați potriviți și calificați pentru următoarele posturi: Asistent de protocol

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 noiembrie, curent
CONTEXT: Pentru a aplica accesați:http://https://bit.ly/3SA9wfg
Pentru a vedea toate posturile disponibile în prezent, vizitați https://md.usembassy.gov/embassy/jobs/ și accesați aplicația electronică de recrutare (ERA).

 

Lansarea apelului pentru bursele doctorale și postdoctorale din cadrul Programului „Eugen Ionescu”, anul academic 2023-2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 decembrie, până la ora 23.59 (ora Bucureștiului)

CONTEXT: Acest program, finanțat de Guvernul României și gestionat de Agenția Universitară a Francofoniei, le permite cercetătorilor din universitățile membre ale AUF să beneficieze de o mobilitate pentru cercetare în cadrul uneia dintre instituțiile de învățământ superior din România.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Târgul Internațional de Caritate ,,SHOM – Charity Bazaar”

UNDE: COS TORWAR, ul. Lazienkowska 6a , 02-449 Warszawa

CÂND: 17:00, 3 decembrie curent

CONTEXT: Evenimentul este organizat sub patronatul onorific al Primei Doamne a Poloniei, dnei Agata Kornhauser-Duda, de către SHOM - Asociația soțiilor/soților șefilor misiunilor diplomatice din Polonia, și care are drept scop acordarea asistenței și ajutorului pentru persoanele aflate în dificultate. Circa 60 de ambasade cu sediul la Varșovia participă în anul curent la această inițiativă nobilă. La SHOM Bazaar veți găsi cadouri unice, delicatese tradiționale din întreaga lume, precum și multe produse din diverse țări. Toate veniturile din Bazar vor fi donate în scop caritabil.

 

Invitație la evenimentul: Început de Iarnă

UNDE: Ambasada Republicii Moldova în SUA, 2101 S ST NW, Washington, SUA

CÂND: 14:00, 9 decembrie, curent

CONTEXT: Invităm diaspora moldovenească la o petrecere de început de iarnă. Sunteți bineveniți cu familiile și copiii, cel mai important este să nu uitați să aduceți buna dispoziție cu Dvs. Vom celebra inaugurarea micii biblioteci din fața Ambasadei, care a fost donată generos de Romanians of DC, și pictată manual de artista grafică din Republica Moldova, Vasiluța Vasilache, cărora le suntem foarte recunoscători. De la mic – la mare, vă încurajăm pe toți să pregătiți colinde, poezii sau urături, ca să creăm o atmosferă de sărbătoare.

Pentru mai multe informații :+1 202-667-1130 http://washington@mfa.gov.md

 

Startul celei de-a 34-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație

UNDE: Zagreb, Croazia

CÂND: 03-08 iunie 2024

CONTEXT: Puteți participa în următoarele categorii de concurs: Competiția de scurtmetraje; Competiția de lungmetraje; Competiția de filme studențești; Competiția de filme pentru copii și tineret. Termen limită: Scurtmetraje – 1 februarie, 2024; Lungmetraje - 15 martie 2024. Mai multe detalii vezi pe pagina web a organizatorilor.

 

Dăm start sărbătorilor de iarnă

UNDE: Stratford Town Hall, 29 the Broadway, London, E15, 4BQ

CÂND:16:00, 3 decembrie, curent

CONTEXT: Dragi prieteni, vă invităm la un spectacol extraordinar – Dăm start sărbătorilor de iarnă. Vor participa Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric „ Crenguța de Iederă”, „Vatra Horelor”, Vlad Josan și Ryan Victoria Beregoi. Pentru mai multe detalii și rezervări: +447411000120.

 

 

Meroslava Parii
26/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii