AGENDA ZILEI//28.03.2023

Meroslava Parii
27/03/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA  

Deschiderea celei de-a VI-a sesiune a Comitetului mixt moldo-american de colaborare comercială

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Bănulescu-Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:30

CONTEXT: Delegația Statelor Unite va fi condusă de către reprezentantul comercial adjunct al SUA, Jayme White, iar delegația Republicii Moldova, de către vicepremierul și Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Printre subiectele care vor fi discutate la acest comitet, sunt: facilitarea comerțului dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, importanța transparenței legislației și practicilor regulatorii, angajamentele de recunoaștere continuă a standardelor internaționale dar și îmbunătățirea atractivității investiționale a Republicii Moldova, cu accent pe cooperarea economică și domeniul tehnologiilor informaționale.

 

Audieri publice, organizate de Comisia agricultură și industrie alimentară

UNDE: biroul 915, Parlamentul Republicii Moldova

CÂND: Ora 10.00

CONTEXT: Audierile se referă la evoluția performanțelor întreprinderilor cu capital de stat din sectorul agroalimentar și valorificarea terenurilor incluse în Anexa Legii pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului. 

 

Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința este susținută de către Ion Dron,  Președintele Partidului Politic PONA „Pentru Oameni, Natură și Animale” cu tema: Pact pentru Justiție ca și remediu pentru criza din sistemul judecătoresc”.

 

Sesiune de instruire privind aplicarea Legii cu privire la urmărirea penală și judecarea cauzei penale în lipsa persoanei: procesul de judecare a cauzelor penale în lipsa inculpatului

UNDE:  Centrul de Conferințe și Evenimente SUMMIT, Sala Roșie, str. Tighina 49/3

CÂND: 10:00-17:00

CONTEXT: Proiectul Consiliului Europei „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”, în cooperare cu Institutul Național al Justiției din Republica Moldova, organizează  sesiunea de instruire. Scopul acestei sesiuni este prezentarea standardelor CEDO pentru procesul de judecare a cauzelor în lipsa inculpatului, circumstanțele în care legislația Republicii Moldova permite astfel de procese, cerințele privind notificarea persoanei acuzate cu privire la proces, precum și asigurarea reprezentării juridice și eficacitatea acesteia în cadrul unui astfel de proces. Uniunea Avocaților din Republica Moldova va delega 5 avocați pentru a participa la această instruire.

 

Campania Națională „Organizația primară-energia mișcării sindicale”

UNDE: Institutul Muncii, str. Zimbrului, 10

CÂND: 10:00-13:00

CONTEXT: Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) , lansează campania Națională „Organizația primară-energia mișcării sindicale”. La evenimentul de lansare participă conducerea CNSM, lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți ai Confederației la nivel teritorial, lideri ai organizațiilor sindicale primare (OSP) și activiști sindicali.  Campania se va desfășura pe parcursul anului 2023 și include mai multe activități. Scopul general este sporirea rolului și a potențialului OSP în asigurarea dreprturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat. Alte două evenimente de lansare a campaniei vor fi organizate pe 29 martie, la Bălți, iar joi, 30 martie, la Cahul.

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN. Etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Camera de Comerț și Industrie Moldova-China cu tema: „Misiune economică organizată de Camera de Comerț și Industrie Moldova-China în perioada 1-5 mai 2023 la Canton Import & Export Fair”.

 

Conferință de presă susținută de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Consiliului European, Charles Michel
UNDE. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 154, Președinția Republicii Moldova  

CÂND: Ora 13.00

CONTEXT: Președintele Consiliului European, Charles Michel, efectuează o vizită în Republica Moldova.

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale  din 28 martie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 13:00

CONTEXT: Ordinea de zi a Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Program – Despre turism cu ghidul Aurelia Popa

UNDE: Biblioteca Târgu Mureș, bd. Moscova, 8

CÂND: 13:00

CONTEXT: Tinerii care sunt pregătiți să-și urmeze pasiunea, dar încă nu sunt siguri de alegerea lor,   sunt invitați  la Programul de orientare profesională pentru absolvenți „Viitoarea mea carieră”.  Programul are ca scop orientarea și ghidarea tinerilor în viitoarea lor meserie. Persoane cu merite în domeniile în care activează răspund tinerilor  la întrebările care îi frământă, ajutându-i astfel să facă  alegerea potrivită și să-și urmeze vocația, construindu-și o carieră de succes.

 

Ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din 28 martie 2023

UNDE: Autoritatea Națională de Integritate, Sala de conferințe, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 26

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Eveniment – Film Talks: Industria de film acasă și în lume

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă invităm la dialogul - Film Talks: Industria de film acasă și în lume. Vom vorbi despre: festivalurile de film de la Trieste, Berlin, Belgrad, Thessaloniki și Fribourg: facilitățile și instrumente de participare; avantaje, recompense și, desigur, inspirațe. Vom asculta experiențele colegilor de breaslă, beneficiari ai programului BRIDGE, și vom discuta oportunitățile noi pentru industria de film, care apar odată cu recenta ratificare a Convenției Consiliului Europei privind coproducția cinematografică.

 

Webinar: Valorile mele în timp

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă propunem o călătorie prin ani pentru a explora evoluția  valorilor în timp și pentru a identifica prioritățile valorice actuale. Abilități dobândite: Lărgirea spectrului de cunoștințe despre valori; Dezvoltarea capacității de interiorizare a valorilor general-umane.

 

Spectacol: „Titanic vals”- de Tudor Mușătescu, Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București în cadrul Turneului Unirii.

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare

CÂND: 18:00

CONTEXT: Cea mai de succes  comedie din istoria teatruui românesc, „Titanic vals”, jucată aproape 100 de ori în stagiunea de debut 1932-1933 pe scena Naționalului bucureștean – este readusă în lumina rampei, de unul dintre cei mai  inventivi regizori ai genului comic, Dan Tudor. Înzestrat, precum autorul „mușatismelor”, cu fantezie generoasă inspirația de a transpune, cu abilitatea unui magician al hazului, spiritele de zi cu zi în situații pline de savoare, Dan  Tudor reușește o montare din care nu lipsesc satira blândă și umorul de calitate.

 

Eveniment: Utlizarea gadgeturilor – un poft sau o necesitate?

UNDE: Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, str. Nicolae Iorga, 2

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vom discuta despre: influențele pozitive și negative ale gadgeturilor; stabilirea limitelor în utilizraea device-uri (inclusiv pentru cei mari, știind că cei mici copiază comportamentele); prevenirea cazurilor de bulling – tendințele copiilor de a fi în pas cu tehnologia: cum petrecem timp calitativ cu copiii, fără a utiliza telefoane, tablet ș.a.

 

Design Fudamnetals with Constantin Șarov Ed.10

UNDE: Artcor, st: 31 August 1989, 137

CÂND: 18:30

CONTEXT: Acest curs este recomandat: celor care doresc să devină  designeri grafici; designerilor care doresc să afle  lucruri noi; managerilor de marketing și proprietarilor de afaceri, care își doresc să îmbunătățească imaginea brandului pe care îl prezintă dar și să eficientizeze lucrul cu agențiile sau designerii cu care colaborează.

 

Training: Cum începi un business cu 0 lei

UNDE: After Eigt, str. Bulgară, 15

CÂND: 19:00

CONTEXT: În cadrul acestui eveniment, vei afla secretele și etapele de trecere pentru construirea unui business. Evenimentul va fi plin de energie pozitivă, oportunități de networking și de socializare cu oameni pasionați de afaceri și de reușită.

 

Expozițe cu genericul – „Eu nu sunt altceva decât o pată de sânge care vorbește...”, Nichita Stănescu

UNDE: Biblioteca Nțională a Republicii Moldova,  Bloc central, etaj II, str. 31 Augusr 1989, 78A

CÂND:  Expoziția poate fi vizitată până la 31 aprilie, 2023

CONTEXT: Cu prilejul aniversării a 90-a de la nașterea „poetului necuvântător”, Nichita Stănescu, care a lăsat  o operă de mare profunzime și originalitate nu numai în lirica românească, dar și pe plan european, Bublioteca Națională a Republicii Moldova vernisează expoziția cu genericul „Eu nu sunt altceva decât o pată de sânge care vorebește...”.

 

Exercitul „JCET-2023” se desfășoară la poligoanele Armatei Naționale. Militarii Armatei Naționale se vor antrena alături de colegii lor di România, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la exercițiul multinațional „JCET-2023”. Exercițiul se va desfășura la centrele de instruire ale Armatei Naționale, în perioada 27 martie – 7 aprilie curent, și are ca scop antrenarea în comun și efectuarea unui schimb de experiență între militarii forțelor speciale moldovenești, române, americane, britanice și creșterea nivelului de interoperabilitate înte contingentele participante.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 27-29 martie, Ministrul  Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, va efectua o vizită de lucru la Berlin, în cadrul căreia va avea o întrevedere cu Ministra de Externe a Germaniei Annalena Baerbock. De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevederi cu mai mulți oficiali germani. În cadrul întâlnirilor urmând să fie discutat procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, organizarea de către Republica Moldova la începutul lunii iunie a Summit-ului Comunității politice Europene, precum și alte subiecte de actualitate.

Meroslava Parii
27/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii