AGENDA ZILEI//28.09.2023

Meroslava Parii
27/09/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Clara Mira, se află în vizită la Chișinău în perioada 25 septembrie – 6 octombrie 2023. Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2023 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, în contextul a celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și al solicitării autorităților de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanismi de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

 

Primăria municipiului Chișinău și UNICEF Moldova prezintă noi servicii pe domeniul de protecția copilului dezvoltate în cadrul Memorandumului de colaborare

UNDE: Centrul Municipal de Tineret din sectorul Botanica, bd. Dacia, 37

CÂND: 09:00

 

Seminar:"Restaurări estetice directe: Materiale și tehnici noi pentru restaurări invizibile din compozit"

UNDE: Courtyard by Marriott, str. Arborilor, 21A

CÂND: 09:00
CONTEXT: Vă invităm la un Seminar Excepțional cu Dr. Rafael Beolchi, maestrul stomatologiei estetice. Subiectul: "Restaurări estetice directe: Materiale și tehnici noi pentru restaurări invizibile din program: Materiale compozite și restaurări estetice; Proprietățile optice ale dinților și compozitelor; Translucența, opacitatea și aspectul estetic; Selecția culorilor în restaurări;  Materiale compozite contemporane; Tehnici de finisare și lustruire; Beneficiile LED-urilor în stomatologie;
Utilizarea laserelor dentare în estetică; Restaurarea dinților posteriori clasa II cu Halo Matrix.

 

Forumul Pacienților: „Ascultă, alătură-te, acționează”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 10:00
CONTEXT: Vă invităm să participați la Forumul Pacienților – un eveniment dedicat pacienților, unde vor fi prezentate practici locale și internaționale de lucru cu comunitățile de pacienți, dar și exemple de implicare a acestora în îmbunătățirea și gestionarea serviciilor de sănătate. În cadrul evenimentului vor fi puse în discuție subiecte care să faciliteze înțelegerea rolului pe care îl au pacienții în sistemul de sănătate, a conceptului de participare conștientă în procesele decizionale din sănătate, împreună cu sugestii care să sporească implicarea pacienților la orice nivel. La Forum vor fi prezentate și experiențe locale dar și internaționale de responsabilizare și împuternicire a pacienților, pentru ca să-și facă vocea auzită și să devină parteneri de dialog pentru personalul medical. Forumul Pacienților va reuni asociații și grupuri de pacienți, oficiali guvernamentali, ONG-uri, reprezentanți ai autorităților naționale în sănătate, precum și experți naționali și internaționali.
 

Conferință de presă susținută de Secretarul de stat al Ministerului  Educației și Cercetării, Valentina Olaru, privind lansarea Programului național de formare profesională continuă a cadrelor  didactice

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

 

Evenimnet: Dialog deschis cu  Serviciul Fiscal de Stat privind controlul fiscal

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Molodva, bd. Șefan cel Mare, 151

CÂND: 10:00

CONTEXT: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova vă invită la ședința deschisă a Comitetelor pentru Antreprenoriat sectoriale pe lângă  CCI Moldova cu participarea reprezentanților de la  Serviciul Fiscal de Stat. În cadrul evenimentului- Dialog deschis cu  Serviciul Fiscal de Stat privind controlul fiscal vor fi abordate  metode și tehnici de organizare și exercitare a controlului fiscal de perfectare a rezultatelor aferente controarelor efectuate, precizarea întregii proceduri de documentare, vor vi discutate și procedurile de examinare a dezacordurilor și contestațiilor pe marginea materialelor controlului fiscal.

 

Conferință de presă susținută de Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, privind lansarea Programului Național de formare profesională continuă a cadrelor didactice

UNDE: Guvernul Republicii Molodva (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

 

Audieri publice, organizate de Comisia economie, buget și finanțe, cu genericul „Funcționarea noilor modificări ale Legii nr.231/2010 cu privire la comerțul interior și relația furnizor-comerciant”

UNDE: Parlamentul Republicii Molodva, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 28 septembrie 2023

UNDE: Primăria Municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 10:00

 

Consultări publice privind eleborarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru, ciclul II (2024-2029)

UNDE: Municipiul Soroca, Sala de conferințe Hotelul Central Soroca, str. M Kogălniceanu, 20

CÂND: 10:30

CONTEXT: Ministerul Mediului cu suportul proiectului „Sprijinirea autorităților din Republica Moldova în managementul durabil al fluviului Nistru”, finanțat de Suedia, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Molodva, vă invită să participați la consultările publice privind elaborarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru, ciclul II (2024-2029). Scopul consultărilor publice este de a pune în discuție draftul planului de gestionare, măsurile propuse, precum și de a interveni cu completări prin prisma necesităților și problemelor în domeniul gestionării durabile a resurselor de apă în districtul bazinului hidrografic Nistru, cu care se confruntă autoritățile publice locale, societtatea civilă,  precum și a alte părți interesate.
 

Conferință de presă organizată de Compania de cercetare sociologică IMAS – Cercetare și Strategii S.R.L. cu tema ”Realitatea socio-politică și percepția mass media – Septembrie 2023”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 12:00

 

Prezentarea Proiectului de dezvoltare a portului de stat Giurgiulești

UNDE: Teritoriul Portului Giurgiulești

CÂND: 12:00

CONTEXT: La eveniment vor participa managerul de țară al Corporației Financiare Internaționale, Galina Cicanici, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, și directorul general al Agenției Proprietății Publice, precum și directorul Agenției Navale, Igor Zaharia. După prezentarea proiectului „Dezvoltăm Portul de Stat Giurgiulești” va fi organizat un tur cu barca de explorare a Portului. Pentru deplasarea la Giurgiulești, ministerul va pune la dispoziție un microbuz. Plecarea spre Giurgiulești este preconizată pentru joi, 28 septembrie, ora 7.45, de la sediul Guvernului, intrarea din strada Bodoni.

 

Spectacol: „Luceafărul”

UNDE:  Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici", str. 31 August 1989, 121

CÂND: 13:00
CONTEXT: Vă invităm la spectacolul "Luceafărul", în memoria regizorului Titus Bogdan Jucov.
Autor – Mihai Eminescu. Montare - Titus Bogdan Jucov, Artist al Poporului, Maestru Emerit al Artei. Muzica - Valentin Dînga, Maestru în Artă. Scenografia - Nina Zabrodina, Maestru în Artă.
Categoria de vârstă 7+.
 

Săptămâna Europeană a Sportului

UNDE: Întreg teritoriul Republicii Moldova

CÂND: 23-30 septembrie, curent

CONTEXT: Amatorii sportului se vor reuni, în perioada 23-30 septembrie curent, la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Europene a Sportului, cu genericul  Fii Activ. Republica Moldova se va alătura acestei mișcări de rând cu alte 40 de țări ale lumii. Timp de o săptămână vor fi organizate mai multe activități sportive care au drept scop promovarea unui mod activ și sănătos de viață, dar și practicarea sistematică a exercițiul fizic. Săptămâna Europeană a Sportului este un program al Uniunii Europene, care a demarat în 2015, având ca obiectiv promovarea sportului. Programul activităților include o serie de evenimente pentru sportivi profesioniști, dar și amatori ai sportului, inclusiv adulți și copii: 28 septembrie, ora 14:00, Cahul, Stadionul Municipal, str. Dunării 36 – Atletism, lupta națională trânta, taekwondo, jocuri în aer liber.
 

Conferință de presă susținută de observatorii ODIHR la alegerile locale din Republica Moldova

UNDE: Platforma ZOOM, Online

CÂND: 15:00

CONTEXT: Observatorii de la Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) vor susține  o conferință de presă privind deschiderea misiunii de observare a viitoarelor alegeri locale din Moldova. Din program: O introducere privind rolul misiunii ODIHR de observare a alegerilor și activitățile sale planificate susținută de Corien Jonker, Șef al misiunii ODIHR de observare a alegerilor. Conferința de presă va avea loc doar pe Zoom. Pentru mai multe informații despre activitățile ODIHR de observare a alegerilor în Moldova, vă rugăm să vizitați: https://www.osce.org/odihr/elections/moldova

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 28 septembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

https://a.cec.md/ro/ordinea-de-zi-2857.html

 

Ședința: „,Big Brother”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, Student Hub, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 15:00

CONTEXT: ASEM - Facultatea Business si Administrarea Afacerilor (BAA), Facultatea Finanţe, ASEM, ASEM Faculty of International Economic Relations, ASEM - Facultatea Economie Generală și Drept, ASEM Facultatea "Contabilitate", ASEM-Facultatea Tehnologii Informaționale și Statistică Economică, vă invită la cea de-a doua ședință din cadrul proiectului „Big Brother”

 

Eveniment: Orange ICT Day

UNDE: Clasa Viitroului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15:30

CONTEXT:  Orange Business organizează un nou eveniment dedicat comunității de afaceri din Moldova – Orange ICT Day. Organizat pentru al doilea an consecutiv, evenimentul își propune să devină o platformă de schimb de bune practici în domeniul digitalizării și inovării pentru antreprenorii din țara noastră, dar și să consolideze comunitatea IT și de afaceri.
Invitații speciali din acest an sunt Elisabeta Moraru, Country Director Google pentru România, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova și Florin Popa, director B2B la Orange România. Cei doi vor vorbi despre prezentul și viitorul digitalizării, piața muncii și trenduri IT locale și regionale, însoțite de exemple practice. Orange ICT Day va aduce împreună reprezentanți ai comunității de business din Moldova, directori și proprietari de afaceri, experți IT și digitalizare, dar și reprezentanți ai furnizorilor de produse și soluții IT, parteneri Orange Business. Printre ei, Netsafe, Fortinet,Softprom, Lenovo, Juniper, Cisco, Eaton și HP. O altă noutate a evenimentului este Gala celor mai bune proiecte de digitalizare, la care vor fi premiate top 5 proiecte de amploare, implementate în acest an de către Orange Business.

 

Forumul „Re-Designul uman din antreprenoriat și management”

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 16:00

CONTEXT: Moldindconbank, în parteneriat cu revista „Business Class”, organizează un grandios Forum „Re-Designul uman din antreprenoriat și management”, unde sunt invitați aproximativ 300 de oameni de afaceri, manageri de top din diferite companii din țară, precum și profesioniști din domeniile HR și leadership.  Evenimentul este adresat antreprenorilor, fondatorilor, proprietarilor și managerilor de top din companii, care doresc să fie la curent cu cele mai noi informații și practici în domeniul resurselor umane. Organizatorii își propun să aducă în prim plan subiecte de actualitate legate de mindsetul antreprenorului și adaptabilitatea acestuia la schimbare, precum și situația actuală de pe piața muncii, strategii de motivare a angajaților, procese de recrutare bazate pe competențe și tendințele emergente în domeniul HR.

 

Curs pentru sportivi: Sporrtul și sănătatea inimii

UNDE: Bernardazzi Grand Hotel, str. Bernardazzi, 38

CÂND: 18:00
CONTEXT: Tradiționalul eveniment, organizat de echipa Cardioprima, îi va aduna și în acest an pe cei mai buni specialiști din domeniul sportului și sănătății inimii. Beneficiile unei vieți active, cu practicarea regulată a efortului fizic, sunt cunoscute și demonstrate în numeroase studii. Însă există oare un prag de efort dincolo de care riscul depășește beneficiile? La această întrebare, dar și multe alte subiecte, vor fi discutate de către speakerii evenimentului: Dr. Cristina Gratii: ”Evaluarea precompetițională a sănătății inimii”, Dr. Oxana Neamțu: ”Colapsul la atleți: cauze și prevenție”,
Dr. Ion Dragan: ”Primul ajutor de urgență: cunoștințe esențiale pentru sportivi”, Cursul este organizat în colaborare cu Run Moldova, moderat de către Iulian Bercu, ultramaratonist, fondatorul Run Moldova, și face parte dintr-o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiale a Inimii.

 

Training: Design grafic: identitate și brand

UNDE: STEP It Academy Moldova, etaj 3, bd. Decebal, 139

CÂND: 18:00
CONTEXT: Indiferent dacă ești un antreprenor, un creator sau doar un entuziast al designului în căutare de cunoștințe, acest eveniment este potrivit pentru tine. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim cunoștințele și să explorăm împreună lumea fascinantă a designului grafic.
Din program: Introducere în conceptele de bază ale designului grafic; Tehnici și trucuri pentru a crea designuri grafice captivante și memorabile; Cum să dezvolți o identitate de brand unică, care se diferențiază în piață; Psihologia culorilor și cum acestea pot influența percepția publicului;
Secretele creării unui logo reprezentativ și cum să-l integrezi în identitatea ta de brand.

 

Eveniment: Deal Dinner with Angel Investors”

UNDE: Cineplex Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 103

CÂND: 18:00

CONTEXT: Business Angels Moldova (BAM) în parteneriat cu XY Partners te invită la un eveniment exclusiv „Deal Dinner with Angel Investors”. Deal Dinner este despre talent, inovație, business, investiții și networking. Vino să cunoști și să te conectezi la comunitatea de startup-uri, investitori și antreprenori din Republica Moldova. Din program: Sesiune de Pitching, unde 15 startup-uri vor avea câte 3 minute la dispoziție pentru a-și prezenta afacerea în fața publicului;  Sesiune de Networking cu gustări și vin, unde vei avea ocazia să interacționezi cu investitori, antreprenori, fondatori de startup și să creezi conexiuni și parteneriate valoroase.
 

Sesiune: Cum exprimi un mesaj dificil – comunicarea  eficientă și empatică

UNDE: Universitatea Padagogică de Stat „Ion Creangă”, bloc 5, etaj 4, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 18:30
CONTEXT: Dacă contează să dezvolți un alt tipar de a exprima mesaje dificile și importante, atunci ești binevenit/ă la o activitate unde vom exersa cum cerem ceea ce ne-ar îmbunătăți relațiile interpersonale, sesiune potrivită pentru adulți ce simt nevoia de a interacționa cu alte persoane, de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare eficientă și văd sens în a se dezvolta personal.

 

Webinar: Cum îmi educ copilul?
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 19:00
CONTEXT: Fiecare părinte își dorește ca copilul său devină un adult educat, fericit și echilibrat. Dar, având intenții bune, în unele cazuri rezultatele nu sunt cele mai bune. Care este cauza? Ce să fac pentru a evita căderea în extreme? Acestea sunt întrebările, la care vom încerca să găsim răspunsul în cadrul ședinței la Psimagclub. Abilităti dobândite: Identificarea cauzelor psihologice ale problemelor în educația copilului; Exersarea opțiunilor de modificare a stilului de educație parentală.

 

Seminare de instruire organizate de Serviciul Fiscal de Stat în perioada 18-29 septembrie 2023
UNDE: Municipiul Ungheni, Direcția deservire fiscală

CÂND: 28 septembrie, curent
CONTEXT: Din program: Riscurile utilizării muncii ne(sub)declarate - prevederile legii în vigoare; Sancțiunile stabilite.

 

Forumuri Regionale LEADER 2023

UNDE: Orașul Cahul

CONTEXT: Dragi colegi din GAL-uri, pentru abordarea LEADER toamna aceasta este timpul revederilor. Forumurile sunt destinate echipei executive și membrilor Grupurilor de Acțiune Locală și au scopul să creeze o platformă pentru reflecții, schimb de experiență și consolidarea cooperării în rețea. Astfel, Grupurile de Acțiune Locală, precum și partenerii acestora, vor putea aborda provocările și identifica soluții care să aducă schimbări pozitive în procesele de implementare ale abordării LEADER și în dezvoltarea rurală în Republica Moldova. De asemenea, acest eveniment va servi ca platformă de schimb de opinii și experiență, precum și pregătirea pentru Prima ediție a Congresului Rețelei Naționale LEADER. În cadrul acestuia, vor fi create grupuri tematice de lucru cu subiecte importante din domeniul dezvoltării rurale.

 

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) invită membrii și membrele Rețelei Jurnaliștilor de Investigație din Republica Moldova să aplice la Programul de granturi mici pentru realizarea investigațiilor jurnalistice. În cadrul programului sunt eligibile investigații care vizează domeniile educație, sănătate și agricultură, iar jurnaliștii pot lucra individual sau să creeze echipe. Programul de granturi face parte din Proiectul „Consolidarea unei rețele a jurnaliștilor de investigație în Republica Moldova”, implementat de CIJM și Asociația Presei Independente, cu suportul GIZ Moldova. Durata desfășurării investigației este de 1-3 luni, perioadă în care jurnaliștii pot deconspira scheme de corupție, delapidare a banilor publici, achiziții trucate, gestionare frauduloasă a banilor publici, probleme de integritate în sistemul public, încălcări ale drepturilor omului urmare a corupției în educație, sănătate sau agricultură. Procesul de realizare a investigațiilor va fi coordonată dei mentori, delegați de CIJM. Pe toată durată documentării și scrierii investigației, jurnaliștii vor putea beneficia de consultațiile unui jurist. Termenul limită pentru transmiterea dosarelor este 5 octombrie 2023. pentru mai multe detalii la adresele de email [email protected] și [email protected]

 

Apel făcut de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Dragi profesori și manageri de școli, vă invit la Forumul Național al Cadrelor Didactice, din 7 octombrie, unde vom discuta împreună despre educație. Recunoștința mea, recunoștința noastră a tuturor, pentru munca pe care o faceți trebuie să se materializeze în lucruri concrete. Ne-am angajat să creștem prestigiul profesiei dumneavoastră, să investim în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, să modernizăm infrastructura școlară și să ne asigurăm că profesorii sunt motivați financiar să aleagă această profesie grea și responsabilă”. La forum sunt așteptați peste 400 de profesori și manageri școlari. Evenimentul este organizat de Președinția Republicii Moldova împreună cu Ministerul Educației și Cercetării. Link pentru înregistrare https://forms.gle/pHf9o43hdry9a1AV9

 

Ministerul Justiției a prelungit concursul pentru ocuparea funcției de Secretar general adjunct. Dacă ești ambițios, ai aibilități manageriale și vrei să fii parte a procesului de integrare europeană, vino în echipa noastră, să contribuim împreună la schimbare. Criteriile de participare la concurs și sarcinile de bază ale funcţiei le găsești accesând linkul: https://rb.gy/o7tzt. Așteptăm dosarele până la data de 9 octombrie 2023.

 

În luna septembrie, prin intermediul Programului de Educație Antreprenorială din portofoliul ODA,  vor fi organizate  sesiuni  online pe următoarele subiecte: Ecologizare IMM  (4–6 octombrie); Cadrul legal și control de stat  (3–6 octombrie); Operațiuni de Export-Import  (12-13 octombrie); Managementul Resurselor Umane  (19-20 octombrie); Comerț online  (23–26 octombrie); Marketing si vânzări  (31 octombrie – 01 noiembrie); Doritorii se pot înscrie completând formularul https://shorturl.at/sDGO0 Mai multe detalii despre Programul de Educație Antreprenorială https://shorturl.at/eOVX8

 

Biroul de cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene anunță că, prin intermediul Comisiei federale pentru burse destinate studenților străini, Guvernul Elveției acordă cercetătorilor din Republica Moldova pentru anul academic 2024-2025, următoarele tipuri de burse: Burse pentru cercetări științifice cu durata de 12 luni. Vârsta limită a candidaților – născuți după 31 decembrie 1988; Burse pentru studii postdoctorale cu durata de 12 luni. Certificatul de doctorat trebuie să fie obținut după data de 31 decembrie 2020 și înainte de 31 iulie 2024. O condiție obligatorie este cunoașterea la nivel înalt a unei limbi străine – franceza, germana, italiana sau engleza, în funcție de universitatea selectată și cerințele acesteia. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova este autorizat să desfășoare procedura de preselecție și intervievare a candidaților. Pentru a obține formularele de participare și ghidul electronic privind condițiile de aplicare a se contacta Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova la adresa electronică: [email protected]. Formularele și ghidul sunt disponibile doar în limba engleză, dar pot fi completate în limba selectată pentru studii. Aplicarea la bursele Guvernului Elvețian este gratuită. Dosarele vor fi depuse până la data de 10 noiembrie 2023 la sediul Biroului de cooperare al Elveției, str. A. Mateevici 23, bloc B, mun. Chișinău. Programarea prealabilă pentru depunerea dosarului este obligatorie şi se va face la numărul de telefon 060002725 sau 022-79-69-38.

 

A demarat procesul de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor post-investiție. Cererile vor fi acceptate până pe data de 16 noiembrie, curent. Subvențiile vor fi acordate domeniilor prioritare, stabilite în urma consultărilor cu mediul de afaceri. Astfel, fermierii își vor recupera o parte din cheltuieli pentru investițiile realizate în plantații, sere, echipamente de irigare, ferme zootehnice, tehnologii de lucrare a solului, infrastructura post-recoltare, dezvoltarea agroturismului rural etc. Cererile de subvenționare pot fi depuse de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia la oficiile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care s-a efectuat investiţia.

 

MAIA a lansat al III-lea apel de depunere a dosarelor în cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a lansat cel de-al III-lea apel de depunere a dosarelor în cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor (MDT). Apelul este valabil până la data de 20 octombrie 2023. Granturile post-investiționale sunt destinate compensării cheltuielilor pentru procurarea de echipamente şi utilaje agricole și aplicarea măsurilor care asigură conservarea și ameliorarea solurilor. Sunt invitați să solicite finanțare producătorii agricoli individuali, care sunt înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova, ce activează și au efectuat investiții eligibile în sectorul agricol și vor prezenta dovada co-finanțării din surse proprii.Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără: semănători, tocătoare, stropitoare, combine de recoltare No-Till; combinatoare pentru formarea benzilor (tehnologii Strip-Till); echipamente și sisteme de irigare. Totodată, se va acorda finanțare pentru implementarea măsurilor agrotehnice, fitoameliorative și hidrotehnice care conduc la ameliorarea solului. Pentru mai multe detalii accesați acest link:  https://www.capmu.md/.../programul-de-granturi-post.../

 

Unul din cele mai importante programe de cooperare transfrontalier ale Uniunii Europene lansează primul apel de proiecte – Apel  de Proiect Standard,  cu un fond disponibil de 40 milioane euro așteaptă inițativele transfrontaliere. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Județele de frontieră Botoșani, Iași, Vaslui, Galați (România) și întreg teritoriul Republicii Moldova sunt eligibile pentru finanțare. Termen limită pentru depunerea aplicațiilor -  8 decembrie 2023. Pentru detalii suplimentare, accesați  https://rb.gy/uxgtr ENI CBC Romania- Republic of Moldova 2014-2020.

 

Indiferent de vârstă sau experiență profesională, cu sprijinul Orange Digital Center, visul tău de a fi antreprenor poate deveni realitate. Dacă vrei să ai un business, dar nu știi de unde să începi, vino în programul Antreprenoriat de la Zero și învață pas cu pas cum să lansezi prima ta afacere. În perioada 7 octombrie - 20 noiembrie, beneficiază de mentorat, participă la 7 sesiuni și 7 workshop-uri și parcurge pas cu pas etapele esențiale, de la generarea de idei până la digitalizarea și automatizarea business-ului. Programul este în limba română și este absolut GRATUIT. Locație: Offline, Orange Digital Center (str. Ion Creangă 1).  Aplică până pe 29 septembrie 2023, ora 23:59: https://bit.ly/aplic-acum Programul educațional Antreprenoriat de la Zero este lansat de Fundația Orange sub umbrela Orange Digital Center și este realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Instruire moldo-română în cadrul exercițiului “Zimbru 2023”. Militarii Armatei Naționale participă, în perioada 16-30 septembrie curent, la exercițiul bilateral „Zimbru 2023”, care se desfășoară în România. La exercițiu participă ofițeri, sergenți și soldați din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova”, care se antreneaz , alături de colegii din structurile Forțelor Terestre Române, la diferite locuri de instruire de la poligonul “Smârdan”. Exercițiul „Zimbru 2023” are loc în conformitate cu Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

 

Dragi cetățeni din Marea Britanie, în cadrul programului „Diaspora Invest”, pe 8 octombrie vă invităm la Londra, pentru a discuta despre oportunitățile investiționale din țara noastră! La evenimentul dedicat, veți avea ocazia să aflați mai multe despre modul în care statul susține antreprenorii care doresc să deschidă sau să dezvolte o afacere, instrumente financiare care v-ar putea ajuta să puneți în aplicare ideile, dar și istorii ale moldovenilor care au ales să investească în Moldova. Aflați mai multe detalii despre evenimentul de la Londra aici: https://www.facebook.com/events/702998541849829 Înscrieți-vă acum, completând acest formular: https://bit.ly/diaspora-londra Diaspora Invest. Investim acasă.

 

Ambasada Republicii Moldova la Paris cu sprijinul Agenției Servicii Publice, având intenția de a răspunde numeroaselor cereri de perfectare a actelor de identitate (pașapoarte și buletine de identitate), precum și acte de stare civilă, extinde și suplinește în perioada 02-21 octombrie 2023 numărul de programări pentru obținerea acestor acte. Persoanele interesate se pot programa la următorul link: https://ambasadarminfranta.setmore.com/bookappointment

 

Până la data de 24 noiembrie 2023, patru salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, participă la Cursul de instruire pentru formatori de paramedici. Instruirile sunt organizate de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), care se desfășoară în orașul Târgu Mureș, România. Aici, angajații IGSU sunt instruiți în domeniul acordării primului ajutor calificat, de către experții Centrului de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență Târgu Mureș din cadrul ISU „Horea” al județului Mureș. În cadrul cursului participă 27 de persoane, dintre care 23 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Grănicerilor de stat din Ucraina. Cursul are drept scop pregătirea personalului selectat pentru a fi ulterior instructori în acordarea primului ajutor calificat și descarcerare la nivel național. Potrivit IGSU până la momentul actual în Republica Moldova, 227 de salvatori au finalizat cursuri de paramedici SMURD, care participă în misiuni de salvare.

Meroslava Parii
27/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii