AGENDA ZILEI//29.09.2023

Meroslava Parii
28/09/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Conferința „Aplicarea Terapiei Ocupaționale în Republica Molodova la reabilitatea persoanelor cu dezabilități”

UNDE: Parlamentul Republicii Molodova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

 

Webinar: Aspecte noi de reglementare a relațiilor de muncă

UNDE: Monitorul Fiscal, Online, Platforma ZOOM

CÂND: 09:00

CONTEXT: Pentru a fi la curent cu toate Noutățile aferente legislației muncii, P.P. „Monitorul Fiscal FISC.MD” vă invită la webinarul – Aspecte noi de reglementare a relațiilor de muncă, unde vor fi discutate subiecte precum: Aspecte noi aferente muncii la distanță;  Aplicăm clauze specifice în contractele individuale de muncă; Angajarea cetățenilor străini/ refugiaților ucraineni; Reglementări privind  concediile anuale şi concediile sociale; Contract individual de muncă  & Contract de prestări servicii Monitorul Fiscal FISC.

 

Training: Contabilitatea în Organizațiile Necomerciale
UNDE: Vioser, Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 09:00

CONTEXT: Dorești să fii la curent cu situațiile financiare și rapoartele fiscale, să cunoști că modul de contabilizare a tranzacțiilor în  aceste organizații este reglementat de către un act normativ separat? Ai neclarități ce țin de contabilitatea veniturilor și cheltuielilor organizațiilor necomerciale? Participă și tu la trainingul  Contabilitatea în Organizațiile Necomerciale, și primește garantat răspunsuri profesioniste la întrebările tale.

 

Curs Practic și Curs Teoretic  cu Kurary Noritake
UNDE: Jolly Alon Hotel, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 09:00, 29-30 septembrie, curent
CONTEXT: Anunțăm că avem un invitat special din Polonia, lider de opinie Kuraray Noritake ce va susține un curs exclusiv în Chișinău. Dorești să alfi mai multe despre posibilitățile și avantajele utilizării tehnicii Injection Flow în practica de zi cu zi? Când și cum să optezi pentru această tehnică populară de tratament non până la minim invazivă cu compozit fluid? Dr. Michał Jaczewski va vorbi despre protocolul digital, indicațiile și analiza culorii atunci când se folosește această tehnică. În plus, el vă va arăta pas cu pas cum să utilizați Tehnica fluxului de injecție pentru rezultate remarcabile. 29 Septembrie - Curs Practic. 30 Septembrie – Curs teoretic.

Evenimentul de semnare a Acordului de aderare a Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene (UE) și conferința de presă a Ministrului afacerilor interne, Adrian Efros și Comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič
UNDE: Sediul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 75

CÂND: 09:40

CONTEXT: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova invită jurnaliștii și reprezentanții mass-media la evenimentul de semnare a Acordului de aderare a Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene (UE) și conferința de presă a Ministrului afacerilor interne, Adrian Efros și Comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.
 

Briefing de presă al deputatei din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidarietate”, Larisa Novac

UNDE: Parlamentul Republicii Molodva, Sala pentru conferințe de presă, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Ceremonia oficială de dare în exploatare a unui ultrasonograf de performanță înaltă, instalat în cadrul Centrului Medicilor de Familie nr.2 ai IMSP AMT Botanica

UNDE: Centrul Medicilor de Familie nr.2, str. Independenței, 28

CÂND: 10:00

 

Masă rotundă „Implementarea sistemului informațional BeeProtect, rezultatele primului an de funcționare și priorotăți pentru viitor”

UNDE: ANSA,  Sala de ședințe, etaj 3, str. Mihai Kogălniceanu, 63

CÂND: 10:00

 

Atelierul: Respectarea principiilor sociale și de mediu

UNDE: Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Online, str. Ștefan cel Mare, 134

CÂND: 10:00

CONTEXT: În cadrul discuțiilor virtuale vor fi antrenați experți care vor prezenta cerințele necesare consolidării imaginii companiei și evitării riscurilor de neconformitate. Fii pregătit pentru noi oportunități la export.


Street Food Chișinău
UNDE: Scuarul Teatrului  de Opera si Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 10:00, 29 septembrie – 1 octombrie, curent

CONTEXT: Nu rata ultima ediție din anul acesta din seria evenimentelor gastronomice, Street Food Chișinău, în premieră, într-o locație nouă în inima Chișinăului vom petrece timp frumos creând amintiri alături de cei dragi. Vino alături de noi în scuarul Teatrului de Operă și Balet „ Maria Bieșu”. Avem grijă să îți aducem o varietate vastă de bucate Fast food. De la burgher și pizza până la sushi și deserturi gustoase.
 

Consultări publice privind eleborarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru, ciclul II (2024-2029)

UNDE: Municipiul Căușeni, IP Școala Sportivă, str. Mihai Eminescu, 29A

CÂND: 10:30

CONTEXT: Ministerul Mediului cu suportul proiectului „Sprijinirea autorităților din Republica Moldova în managementul durabil al fluviului Nistru”, finanțat de Suedia, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Molodva, vă invită să participați la consultările publice privind elaborarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru, ciclul II (2024-2029). Scopul consultărilor publice este de a pune în discuție draftul planului de gestionare, măsurile propuse, precum și de a interveni cu completări prin prisma necesităților și problemelor în domeniul gestionării durabile a resurselor de apă în districtul bazinului hidrografic Nistru, cu care se confruntă autoritățile publice locale, societatea  civilă, precum și a alte părți interesate.
 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND. 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică este organizată de Agenția IPN la tema: „NATO istorie fără propagandă”.

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 29 septembrie  2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr

UNDE: Sediul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, str. Columna, 135

CÂND: 11:00

 

Analize economice

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele economice cu Veaceslav Ioniță din 29 septembrie 2023, vor vaea ca subiect: „Persoanele în etate în Republica Molodva”.

 

Atelier de lucru în cadrul Proiectului ERASMUS+ CBHE

UNDE: Universitatea  de Stat „Alecu Russo” Bălți, Centrul Nortec

CÂND: 11:30

CONTEXT: Pe data de 29 septembrie 2023,  se va desfășura al treilea Atelier de lucru în cadrul Proiectului ERASMUS+, CBHE, cu titlul „Dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor STEAM ale studenților și profesorilor pentru inovarea curriculumului și dezvoltarea durabilă a instituțiilor de învățământ superior și a afacerilor locale" (ID: 101081787 - EDU - 2022 - Skills4Future). Tema evenimntului: "Domeniile STEAM și provocările sociale".

 

Zilele Europene ale Patrimoniului 2023

UNDE: Municipiul Călărași, Curtea Muzeului

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vă invităm la Zilele Europene ale Patrimoniului 2023, cu genericul „Patrimoniul cultural și comunitatea locală”. Din program: Întâlniri tradiționale – Șezătoarea Călărași coase Cămăși și Altițe; Expoziția „Covoare Călărășene”.

 

Masă rotundă dedicată Zilei Mondiale a Turismului

UNDE: Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 13:00
CONTEXT: Din program: Deschiderea oficială a evenimentului; Turismul la ULIM;  Actualitatea turismului pentru dezvoltarea economică în Republica Moldova; Patronatul în turism și dezvoltarea destinațiilor turistice moldovenești; Conacele din Republica Moldova ca și componente ale traseelor turistice; Prezentarea filmului „Chișinăul prin Morile timpului: povești urbane”; Prezentarea ultimilor realizări bibliografice de turism dedicate anumitor trasee și destinații interesante din Moldova; Sfârșitul evenimentului cu oferirea unui set de cărți  bibliotecii ULIM pentru necesitățile studenților.
 

Lansarea unui serviciu de terapie ocupațională și a unei săli  multifuncționale pentru copii și tineri cu nevoi speciale

UNDE: Tony Hawks Centru, str. Drumul Taberei, 10

CÂND: 14:00

CONTEXT: Centrul Tony Hawks din Chișinău, organizație neguvernamentală specializată în  acordarea serviciilor de reabilitare copiilor cu dizabilități, organizează evenimentul de lansare a serviciului de Terapie Ocupațională și de inaugurare a sălii multifuncționale pentru copii și tineri cu nevoi speciale. Serviciul a fost creat cu sprijinul Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova. La construcția și dotarea Sălii de Terapie Ocupațională au contribuit părintele centrului, Tony Hawks, Ambasada SUA, alți donatori internaționali și locali. La eveniment vor participa reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai Fundației Soros Moldova, ai Primăriei Chișinău, părinți ai copiilor beneficiari de serviciile Centrului Tony Hawks.

 

 

Discuție literară: „În pragul iernii absolute. Sărută-mi tâmpla albă, hai...” – Adrian Păunescu

UNDE: Biblioteca „Transilvania”, bd. Mircea cel Bătrân, 7

CÂND: 14:00

CONTEXT: Dragă comunitate,  Biblioteca „Transilvania”, filiala BM „B.P. Hasdeu” vă invită la o discuție literară cu titlul „În pragul iernii absolute. Sărută-mi tâmpla albă, hai...” – Adrian Păunescu. Activitatea este dedicată Zilei Internaționale a Oamenilor în Etate, sărbătorită anual la 1 octombrie. Discuția va fi moderată de către  Alexandra Tănase, profesoară de limba și literatura română.  Programul evenimentului include: poezii, texte, povestioare, eseuri, cântece etc.

 

Ziua Mondială a Inimii

UNDE: Valea Morilor

CÂND: 14:00
CONTEXT: IMSP Institutul de Cardiologie, Societatea Cardiologilor din Republica  Moldova în parteneriat cu Compania Farmaceutică Gedeon Richter marchează  Ziua Mondială a Inimii – 29 septembrie. Cu acest prilej, promovăm sloganul “Folosește Inima, Cunoaște Inima”, ce trebuie să știi și nu ai aflat încă despre bolile cardiovasculare și cum pot fi prevenite.
 

Nocturna Bibliotecilor 2023
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” (intrarea din str. Pușkin), str. Sciusev, 65

CÂND: 14:00
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” invită copiii, adolescenții, împreună cu părinții și bunicii, la o serie de evenimente organizate în cadrul Nocturnei Bibliotecilor. Program: Prezentarea cărții „Ceainicul din porțelan și lingurița grijulie” de Tatiana Beșliu, ilustrații de Onorina Barbăroșie; „Nu mi-e frică de întuneric!”: Ședința Clubului „Amicii lecturii”. (Filiala nr. 1, str. Petru Movilă nr. 27); Cartea de pe noptieră”: Expoziție de carte (Spațiul expozițional, str. Șciusev 65, intrare din str. Pușkin);  „Cartea de la miezul nopții”: Atelier de creație inspirat din cartea „Biblioteca de la Miezul Nopții” de Matt Haig (Secția pentru Adolescenți, Sala de lectură, str. Șciusev 65, intrare din str. Pușkin); Festivitatea de premiere a participanților la Maratonul de lectură „Vacanță de magie cu lecturi o mie” (cititorii din clasele gimnaziale și liceale) ș.a. Invitată specială: scriitoarea Paula Erizanu.
 

Eveniment cultural artistic: „Din neam în neam. Din sat în sat. Din casă în casă”

UNDE: Biblioteca Minicipală „B.P.Hașdeu”,  bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 15:00

CONTEXT: Anual, în luna septembrie, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954), sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Peste 70.000 de evenimente cu participarea a 20 de milioane de vizitatori sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la sensibilizarea opiniei publice referitor la patrimoniul european și pentru a încuraja populația să se implice activ în protejarea și consolidarea patrimoniului cultural pentru generațiile actuale și viitoare. Ediția din acest an are genericul „Patrimoniu Viu”. Din program: Lansare de carte Maria Romanciuk; Expoziție de costum popular Olesea Enache;  Spectacol muzical folcloric.

 

Program de dezvoltare personală: Managementul stresului

UNDE: Centrul de formare Continuă Leadership al Universității Pedagocice de Stat „Ion Crenagă”,

Online

CÂND: 16:00
CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” reia șirul modulelor tematice de formare continuă gratuite. În acest context, Departamentul Educația Adulților și Dezvoltare Personală invită toți doritorii să se înscrie la programul de dezvoltare personală „Managementul stresului”. Activitățile programului vor fi desfășurate online la 29 septembrie și 5 octombrie 2023. Participanții, împreună cu formatorul, dr. Inga Platon, psihoterapeut, vor învăța să aplice metode și tehnici de diminuare a stresului. De asemenea, vor analiza o serie de strategii utile în prevenirea și diminuarea epuizării nervoase, vor învăța cum să prevină factorii de stres.

 

Noaptea Cercetătorilor Europeni la UTM

UNDE: Universitatea Tehnică din Molodva, Parcul-muzeu, Campusul academic Rîșcani

CÂND: 16:00-22:00

CONTEXT: Dacă vrei să știi cum e să fii cercetător și să poți să-ți transpui ideile în inovații,  să participi la master-classuri, ateliere, experimente în diversele domenii ale științei,  să-ți verifici cunoștințele în cadrul unor quiz-uri și să fii premiat pentru inventivitate să te convingi ce înseamnă creația,  ai putea fi și spectatorul din rândul întâi al unui veritabil fashion-show, în cadrul căruia vor fi demonstrate piese vestimentare demne de marile podiumuri ale lumii, te așteptăm  în Parcul-muzeu al tehnicii în aer liber din campusul academic Rîșcani al Universității Tehnice a Moldovei, unde se va desfășura „Noaptea Cercetătorilor Europene”, iar în cadrul acesteia va avea loc și expoziția „Creația deschide Universul” .
 

Eveniment: Noaptea Cercetătorilor Europeni

UNDE: Scuarul  Universității de Stat „Alecu Russo”, Bălți

CÂND: 16:00

CONTEXT: În Republica Moldova, Noaptea Cercetătorilor Europeni se află la a 10-a ediție. Evenimentul face parte din proiectul GreenSCI „Green Science at the Sevice of Healthy Society” (GA 101060678), din cadrul programului Orizont Europa. Noaptea Cercetatorilor din Republica Moldova - celebrarea științei și cercetării - este o inițiativă a Uniunii Europene sprijinită prin Acțiunile Marie Skłodowska-Curie, care își propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg, să demonstreze diversitatea și impactul științei, dar și să motiveze tinerii să aleagă o carieră în cercetare.
 

Conferință: Poveștile Nespuse ale Orașului

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 16:00

CONTEXT: Pentru a construi viitorul trebuie să ne cunoaștem trecutul. Am auzit asta de nenumărate ori. Știm. Și totuși nu știm prea multe despre orașul în care trăim, nu ne cunoaștem istoria și nici poveștile. În lansarea Programului Artist Program vă invităm la o Non - conferință despre Poveștile Nespuse ale Orașului. Din program: Poveștile nespuse ale orașului; Contextul în care a apărut; Prezentarea caselor selectate; Trei prezentări de la 3 oameni pasionați de arhitectură și Chișinău: Anetta Dabija, Igor Uduslivii, Alina Ostapov; Panel de discuții.
 

Conferință: Pria Women in Business Conference  Republica Moldova

UNDE: Oasis Mall, str. Bogdan Voievod, 1

CÂND: 17:00

CONTEXT: PRIAevents, în parteneriat cu FinComBank, vă invită la Pria Women in Business Conference Republica Moldova, eveniment deosebit în Republica Moldova, care vrea să evidențieze promovarea unei culturi care dă puterea femeilor să-și asume roluri de conducere, dezvoltarea abilităților și mentalitatea femeilor pentru a urca în ierarhie și pentru a ocupa poziții influente în afaceri. Femeile care vor lua cuvantul in cadrul conferinței, vor folosi experiența proprie pentru a oferi inspirație și oportunități pentru femeile prezente, astfel să aibă cât mai multe reușite. Ne vom asigura de reprezentarea femeilor din toate industriile, indiferent de tipul de afacere pe care îl conduceți, probabil vă veți diversifica rețeaua profesională și veți obține noi perspective participând la Conferința Pria Women in Business Republica Moldova.

 

Spectacol: „Micul Prinț”

UNDE: Teatrul ”Alexei Mateevici”, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 17:00

CONTEXT:  „Micul Prinț”, un spectacol pentru întreaga familie, după cea mai cunoscută lucrare a autorului francez Antoine de Saint-Exupery. Să călătorim împreună cu Micul Prinț, printre stele, asteroizi, planete și lumi, o poveste încântătoare, intersantă și sensibilă despre universul copilăriei inocente, prietenie, dragoste, altruism. Pentru cei adulți, piesa este o revenire la copilul din ei, pierdut odată cu trecerea prin timp.

 

Spectacol: „Hamlet”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei  Mateevici, 109/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Hamlet” este una din cele mai mari piese de teatru din toate timpurile și a fost pusă în scenă de către cele mai mari companii teatrale din lume. Tragedia shakespeariană este un subiect bine cunoscut, cu reflecții profunde, care pun în dilemă problema vieții și a morții, conturează veșnica luptă a moravurilor, relații de complot și conflicte amoroase și politice. „Hamlet” poartă trena destinului, dezvăluind o crimă prin trădare de dragul bogăției și puterii.

 

Vernisaj: Tradiții prin Artă

UNDE: Iusty Art Gallery, str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, 3

CÂND: 18:00

CONTEXT: Soul of Moldova este forma vie pe care a luat-o arta, tradiția și expresia modernă a culturii, este despre oameni și locuri, despre cuvânt și spațiu, despre acel moment când se întâlnește dorul și creația, trăirea și atingerea, formele și echilibrul. În cadrul evenimentului veți avea ocazia să admirați lucrările Victoriei Peev, să faceți o călătorie în profunzimea lor, să vă aventurați în țesăturile vii ale rochiilor unice ale brandului Kasandruța și să trăiți la intensitate totul, într-un performance absolut nou.

 

Seminare de instruire organizate de Serviciul Fiscal de Stat în perioada 18-29 septembrie 2023
UNDE: Direcția deservire fiscală Criuleni

CÂND: 29 septembrie, curent
CONTEXT: Din program: Ghidul contribuabilului începător - aspecte fiscale; Aspecte ce țin de utilizarea mașinilor de casă și de control.
 

Săptămâna Europeană a Sportului

UNDE: Întreg teritoriul Republicii Moldova

CÂND: 23-30 septembrie, curent

CONTEXT: Amatorii sportului se vor reuni, în perioada 23-30 septembrie curent, la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Europene a Sportului, cu genericul  Fii Activ. Republica Moldova se va alătura acestei mișcări de rând cu alte 40 de țări ale lumii. Timp de o săptămână vor fi organizate mai multe activități sportive care au drept scop promovarea unui mod activ și sănătos de viață, dar și practicarea sistematică a exercițiul fizic. Săptămâna Europeană a Sportului este un program al Uniunii Europene, care a demarat în 2015, având ca obiectiv promovarea sportului. Programul activităților include o serie de evenimente pentru sportivi profesioniști, dar și amatori ai sportului, inclusiv adulți și copii: 29 septembrie, ora 19:00, Chișinău, Grădina Publică Ștefan cel Mare – Sporturi extreme: ciclism montan, role sau skateboarding  BeActiveNight.
 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) invită membrii și membrele Rețelei Jurnaliștilor de Investigație din Republica Moldova să aplice la Programul de granturi mici pentru realizarea investigațiilor jurnalistice. În cadrul programului sunt eligibile investigații care vizează domeniile educație, sănătate și agricultură, iar jurnaliștii pot lucra individual sau să creeze echipe. Programul de granturi face parte din Proiectul „Consolidarea unei rețele a jurnaliștilor de investigație în Republica Moldova”, implementat de CIJM și Asociația Presei Independente, cu suportul GIZ Moldova. Durata desfășurării investigației este de 1-3 luni, perioadă în care jurnaliștii pot deconspira scheme de corupție, delapidare a banilor publici, achiziții trucate, gestionare frauduloasă a banilor publici, probleme de integritate în sistemul public, încălcări ale drepturilor omului urmare a corupției în educație, sănătate sau agricultură. Procesul de realizare a investigațiilor va fi coordonată dei mentori, delegați de CIJM. Pe toată durată documentării și scrierii investigației, jurnaliștii vor putea beneficia de consultațiile unui jurist. Termenul limită pentru transmiterea dosarelor este 5 octombrie 2023. pentru mai multe detalii la adresele de email [email protected] și [email protected]

 

Apel făcut de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Dragi profesori și manageri de școli, vă invit la Forumul Național al Cadrelor Didactice, din 7 octombrie, unde vom discuta împreună despre educație. Recunoștința mea, recunoștința noastră a tuturor, pentru munca pe care o faceți trebuie să se materializeze în lucruri concrete. Ne-am angajat să creștem prestigiul profesiei dumneavoastră, să investim în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, să modernizăm infrastructura școlară și să ne asigurăm că profesorii sunt motivați financiar să aleagă această profesie grea și responsabilă”. La forum sunt așteptați peste 400 de profesori și manageri școlari. Evenimentul este organizat de Președinția Republicii Moldova împreună cu Ministerul Educației și Cercetării. Link pentru înregistrare https://forms.gle/pHf9o43hdry9a1AV9

 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură anunță solicitanții de subvenții complementare, că pot depune dosarele conform HG 464/2023 până la 30 septembrie, curent. Astfel, potrivit Regulamentului privind măsurile de subvenționare complementară și condițiile specifice de eligibilitate pentru subvenționarea complementară din FNDAMR, fermierii pot primi subvenții pentru următoarele măsuri: Stimularea accesării creditelor investiționale sau pentru mijloace circulante; Stimularea activităților de promovare; Stimularea utilizării sistemelor de irigare;  Dezvoltarea agriculturii ecologice; Implementarea bunelor practici agricole; Defrișarea plantațiilor multianuale;  Servicii de consiliere și formare în agricultură; Stimularea asocierii în grupuri de producători. Pentru detalii accesați: https://aipa.gov.md/.../30092023-ultima-zi-de-depunere

 

Ministerul Justiției a prelungit concursul pentru ocuparea funcției de Secretar general adjunct. Dacă ești ambițios, ai aibilități manageriale și vrei să fii parte a procesului de integrare europeană, vino în echipa noastră, să contribuim împreună la schimbare. Criteriile de participare la concurs și sarcinile de bază ale funcţiei le găsești accesând linkul: https://rb.gy/o7tzt.Așteptăm dosarele până la data de 9 octombrie 2023.

 

Pe 16-20 octombrie companiile din Moldova vor avea ocazia să participe la expoziția GITEX GLOBAL, care în acest an are loc în Dubai. GITEX este o platformă globală apolitică, care reunește cei mai importanți stakeholderi din industria tech din lume. Evenimentul creează o legătură între trecut și prezent, tradiție și modernitate, nord și sud, est și vest, pentru a inspira strategii noi pentru viitor. Conferința din acest an abordează subiecte ce țin de viitorul investițiilor, cu accent pe noile tehnologii. La eveniment vor fi prezente delegații din partea țărilor cu economii care înregistrează cea mai rapidă creștere, cum ar fi China, India, Indonezia, Vietnam, Brazilia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Africa de Sud și Nigeria, care vor contribui cu peste 45% din PIB-ul mondial până în 2050. Republica Moldova va participa la expoziție cu stand de țară, astfel companiile care sunt interesate să expună în cadrul standului sunt rugate să completeze formularul de participare https://docs.google.com/.../1FAIpQLSd4g0lrZ5bTAW.../viewformParticiparea afacerilor din Moldova la GITEX GLOBAL este organizată de către Agenția de Investiții și Moldova IT Park.

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova invită agenții economici să participe la Forumul de afaceri Moldova – Estonia organizat pe data de 05 octombrie 2023. Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe, etajul II, hotelul Courtyard by Marriot (mun. Chișinău, str. Arborilor, nr. 21/A). Înregistrarea participanților va avea loc între orele 12.30 – 13.00. În cadrul reuniunii de afaceri vor fi organizate întrevederi bilaterale, unde veţi avea posibilitatea să stabiliţi relaţii de afaceri şi parteneriat cu agenţii economici estonieni. În cazul interesului de participare la Forumul de Afaceri Moldova – Estonia, vă rugăm să transmiteți în adresa Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova formularul de participare completat până la data de 02 octombrie 2023. Formularele pot fi completate accesând link-ul https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfbf6FEwSflUJ76IjuT7s6MD2PcV0s9FI2XICplUKLsVxZRUA/viewform?usp=sf_link. Pentru mai multe informații, puteți contacta Secția Relații Internaționale a Camerei de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova. Persoana de contact: Inga Leontean, tel: 022 222626, e-mail: [email protected]

 

Luna septembrie este dedicată înregistrării organizațiilor necomerciale în lista beneficiarilor mecanismului de desemnare procentuală. Procedura este simplă și poate fi rezumată în 3 pași: Descărcați și completați cererea-formular cu datele organizației. Semnați olograf sau digital, în dependență de forma în care o veți depune la Agenția Servicii Publice. Până pe 30 septembrie, depuneți cererea la sediul ASP de pe str. Pușkin 47 sau prin poștă electronică la adresa [email protected]. Organizațiile incluse deja în lista beneficiarilor nu trebuie să trimită cererea repetat. Lista organizațiilor beneficiare, dar și alte informații utile, sunt disponibile pe site-ul https://2procente.info/

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Până la data de 29 septembrie, curent, o echipă reprezentativă a Universității Tehnice a Moldovei –  Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi, efectuează o vizita de studiu în Țările de Jos (Olanda) – unul din liderii mondiali în agricultură. Reprezentanții UTM fac parte din grupul de experți din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare și Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), vizita având ca scop explorarea celor mai bune practici în agricultura de precizie și tehnologiile agricole inovatoare, pe care le vor aplica în crearea și dezvoltarea Centrului de Agricultură Inteligentă în cadrul UTM.

 

Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare, România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare se ve desfășura în perioada 29 septembrie – 01 octombrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Organizatori: Camera de Comerț și Industrie a RM, Camera de Comerț și Industrie Maramureș, Consiliul Județean Maramureș; Partener: Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. La expoziție sunt invitați să participe producători de mărfuri și prestatori de servicii din toate regiunile țării, cuprinzând toate sectoarele economiei naționale, întreprinderi mici și mijlocii, gospodării țărănești, meșteșugari, asociații de antreprenori; etc.

 

Instruire moldo-română în cadrul exercițiului “Zimbru 2023”. Militarii Armatei Naționale participă, în perioada 16-30 septembrie curent, la exercițiul bilateral „Zimbru 2023”, care se desfășoară în România. La exercițiu participă ofițeri, sergenți și soldați din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova”, care se antrenează  alături de colegii din structurile Forțelor Terestre Române, la diferite locuri de instruire de la poligonul “Smârdan”. Exercițiul „Zimbru 2023” are loc în conformitate cu Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

 

Dragi cetățeni din Marea Britanie, în cadrul programului „Diaspora Invest”, pe 8 octombrie vă invităm la Londra, pentru a discuta despre oportunitățile investiționale din țara noastră. La eveniment, veți avea ocazia să aflați mai multe despre modul în care statul susține antreprenorii care doresc să deschidă sau să dezvolte o afacere, instrumente financiare care v-ar putea ajuta să puneți în aplicare ideile, dar și istorii ale moldovenilor care au ales să investească în Moldova. Aflați mai multe detalii despre evenimentul de la Londra aici: https://www.facebook.com/events/702998541849829Înscrieți-vă acum, completând acest formular: https://bit.ly/diaspora-londra Diaspora Invest. Investim acasă.

 

Ambasada Republicii Moldova la Paris cu sprijinul Agenției Servicii Publice, având intenția de a răspunde numeroaselor cereri de perfectare a actelor de identitate (pașapoarte și buletine de identitate), precum și acte de stare civilă, extinde și suplinește în perioada 02-21 octombrie 2023 numărul de programări pentru obținerea acestor acte. Persoanele interesate se pot programa la următorul link: https://ambasadarminfranta.setmore.com/bookappointment

Meroslava Parii
28/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii