AGENDA ZILEI//30.10.2023

Meroslava Parii
29/10/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, se va afla în zilele de 30-31 octombrie într-o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația Președintei Maia Sandu. În prima parte a zilei de luni, Președintele Rebelo de Sousa va fi întâmpinat cu onoruri militare la Președinția Republicii Moldova, după care va avea întrevederi cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și cu membrii delegațiilor. Ulterior, cei doi șefi de stat vor susține o conferință de presă comună, accesul mass-media se va face în baza legitimațiilor de presă și a acreditărilor. Pe parcursul zilei, Președintele portughez se va întâlni cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu și cu Prim-ministrul Dorin Recean și va depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
Program pentru luni, 30 octombrie:
11.00-11.15 - Ceremonia oficială de întâmpinare a Președintelui Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa (Președinția Republicii Moldova). Reprezentanții mass-media sunt așteptați la Președinție începând cu ora 10:45.
12.25-12.55 - Declarații de presă ale Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa (Holul Președinției)
13.50-13.55 - Depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt de către Președintele Marcelo Rebelo de Sousa
 

Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău din 30 octombrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 08:30

 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se va desfășura în perioada iulie – decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

Training: Imobilizări corporale și necorporale. Amortizarea în scopuri fiscale. Aspecte contabile și fiscale

UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00

CONTEXT: Din program: Noțiuni generale aferent contabilității imobilizărilor corporale și necorporale. Baza legislativ-normativă; Recunoaștere și evaluare inițială a imobilizărilor corporale și necorporale. Documentarea operațiunilor. Studii de caz; Evaluare ulterioară. Amortizare, reevaluare și depreciere;  Reparații curente și capitale ale imobilizărilor corporale. Documentarea reparațiilor;  Mișcarea internă a imobilizărilor corporale. Documentarea mișcărilor; Derecunoașterea imobilizărilor corporale: comercializare, schimb, casare; Contabilitatea altor active pe termen lung: investiții imobiliare, active destinate vânzării etc.



Ședința Consiliului Audiovizualului din 30 octombrie 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str.Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND. 09:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă organizată de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Universitatea de Stat din Moldova cu tema: „Arbitrajul în Republica Moldova la 30 de ani”

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 10:00

CONTEXT: Informațiile vor fi prezentate de către președintele CCI a RM, Sergiu Harea și Dumitru Postovan, dr. în drept, preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Conferenţiar universitar, USPEE „Constantin Stere”, Arbitru internațional.

 

Conferință de presă organizată de Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor Locale din 5 noiembrie 2023

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

 

Clubul de presă pentru achizițiile publice durabile „Experiența BNM în inplementarea cerințelor tehnice și a criteriilor de evaluare pentru achizițiile verzi”

UNDE: Sediul IDIS „Viitorul”, str. Iacob Nâncu, 10/1

CÂND: 10:00

 

Dezbaterea publică organizată de Agenția IPN la tema: „Lecțiile Războiului Rece”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

Evenimentul de lansare a Rețelei de Unități de asistență pentru supraviețuitorii violenței în bază de gen, echipate în cadrul instituțiilor medicale din Republica Moldova

UNDE: Spitalul Raional Orhei, str. Constantin Negruzzi, 85

CÂND: 11:00

 

Lecție publică: „Digital onboarding – Experiență maib”

UNDE: Academia de Studii Econimice, bloc B, Student Hub, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 11:30

CONTEXT: Onboardingul digital este momentul decisiv în care o bancă acceptă un nou client. La maib, acesta este conceput pentru a fi rapid, simplu și sigur, în același timp respectând aceleași legi și reglementări care se aplică offline. În acest context ASEM în parteneriat cu maib, organizează lecția publică „Digital onboarding – experiența maib”. Participanții la eveniment vor afla despre cerințele privind stabilirea relației de afaceri online, precum și aspecte juridice despre încheierea actelor prin mijloace electronice. Vino să descoperi detalii din culisele celor mai digitalizate procese bancare.

 

Atelier: O-Video group: Hands – on production Workshop

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 12:00

CONTEXT: Dacă ești pasionat de producția video, vino să pui mâna și ochiul pe echipamentul care asigură cea mai bună calitate a imaginii, cu specialiști și experți în video production cu peste 30 ani de experiență în Moldova și România. La workshop vor fi prezentate echipamente pentru producție cinematografică și nu doar, printre care, în premieră în Moldova, camera flagship de la Sony, Venice "2" precum și cele mai noi obiective de la Cooke, SP3. Vom discuta despre situații reale de set cu oameni care zi de zi lucrează în producția video. Vei avea ocazia să fii în postura tuturor specialiștilor implicați în procesul de filmare: Director de imagine, Regizor, Gaffer, Grip, Colorist.
 

Eveniment  dedicat Centenarului Independenței Republicii Turcia

UNDE: Universittatea Internațională Liberă din Moldova, Sala polivalentă 2, et 6, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 13:00

CONTEXT: Dragi studenți, vă anunțăm că clubul nostru de lectură DIB Club – Tinerii citesc va organiza o întâlnire specială, Turkish Tea Time, dedicată centenarului independenței Republicii Turcia, în colaborare cu dr. Kayhan İnan, profesor nativ de limba Turcă la ULIM - Universitatea Liberă Internaţională din Moldova și Burca Victoria, audiența cursurilor de limba Turcă.Vom discuta și analiza un roman al memoriei devoratoare, al dorinței și al singurătății - "Muzeul Inocenței" de Orhan Pamuk.
 

Seminar științifico-metodic: Asigurarea suportului psihosocial în asistența psihopedagogică

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Sala de festivități, Str. Gh. Iablocikin, 5

CÂND: 13:00

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale  din 30 octombrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Curs: „Student Leadership Development”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, bloc A, auditoriu 704, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vă invităm să vă înscrieți la cursul „Student Leadership Develpopment”. Programul este susținut în limba engleză și coordonat de Dr. Alec Zama, profesor în business și administrare la Grand View University, SUA. Dr. Alec Zama este un practician certificat în MBTI și un facilitator al Modelului de Leadership Student Leadership Challenge, fiind și bursier al Programului de Schimb Academic FULBRIGHT. Participarea la acest curs este gratuită.
Înregistrarea la program: https://forms.office.com/e/TDk1yiAkZ0 .
 

Expoziție dedicată lui Aureliu Busuioc la 95 de ani de la naștere

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 16:00

 

Concursul de costume Halloween Haunt Couture

UNDE: Centrul de Tineret Botanica, bd, Dacia, 37/1

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vă invităm la un eveniment senzațional cu participare gratuită. Pot participa persoanele cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani.

 

Pub Quiz – Sezonul 44
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:00
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

Expoziție: „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”

UNDE: Biblioteca Națională a Republiciii Moldova, str. 31 August 1989, 78a

CÂND: Până la data de 24 decembrie, curent

CONTEXT: Cu prilejul aniversării a celor 78 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM organizează o expoziție tematică cu genericul” Egalitate, libertate și justiție pentru toți”. Expoziția cuprinde 90 de publicații și este sistematizată în trei compartimente: fondarea și rolul ONU în lume, egalitatea între oamnei(stereotip și adevăr) și libertatea și  justiția, care sunt pilonii siguri a unui stat de drept.

 

Tekwill Halloween Party

UNDE: Tekvill, str. Miron Costin, 13/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Ce te așteaptă la Tekwill Halloween: Decoruri înspăimântătoare și o atmosferă spooky; DJ și Muzică bună; Bufet delicios cu mâncare și băuturi tematice;  Oglinda Selfie care-ți va oferi cele mai cool amintiri alături de prieteni.
Dresscode-ul este Obligatoriu - pregătește-ți cea mai înfricoșătoare și originală apariție pentru a câștiga premii și recunoaștere pe tot parcursul serii. Nu uita să-ți aduci prietenii, colegii și, mai ales, spiritul de aventură pentru a face această noapte una de neuitat.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturile pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Pentru a beneficia de aceste compensații, toți cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.  Detalii vedeți aici: https://shorturl.at/gAPT5

 

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță că sunt disponibile următoarele oferte privind participarea la mobilitățile academice din cadrul programului ERASMUS+ pentru simestrul II, anul de studii 2023-2024: Powislanski University, Polonia. Domenii propuse: Economie, Finanțe, Management, Business și administrare, Contabilitate. Perioada de aplicare: până la data de 5 noiembrie, 2023. Toate documentele trebuie să fie perfectate în limba engleză și prezentate la Serviciul Relații externe și Mobilitate Academică, birou 224. Pentru mai multe detalii https://www.usch.md/

 

Comisia Electorală Centrală anunță prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de angajare pentru ocuparea funcțiilor publice vacante: Consultant al Direcției tehnologii informaționale și gestionarea listelor electorale; Consultant superior al Direcției supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale; Controlor de stat superior al Direcției supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
Termenul-limită de depunere a dosarelor: 31 octombrie 2023. Alte detalii despre funcţiile vacante pot fi găsite pe pagina oficială a Comisiei www.cec.md sau pe www.cariere.gov.md

 

ODA anunță Concurs de angajare pentru postul vacant de Șef, Secția evaluare conformitate din cadrul FACEM. Cerințe specifice funției: Studii: Superioare universitare sau echivalente în domeniul economie, finanțe și bănci, managementul afacerilor. Experiență profesională: Minim 3 ani experiență generală; Minim 1 an experiență demonstrată în domeniul financiar, și/sau consultanță financiară, consultanţă în afaceri; Experiență aferentă implementării proiectelor sau activităților: operațiuni financiare, monitorizare și evaluare, aspecte legale. Termen de aplicare - 03 noiembrie 2023, ora 17:00. Mai multe detalii, https://shorturl.at/hlrO2

 

Ești specializat în justiție, anticorupție și integritate, drepturile omului, democrație, societate civilă și vrei să devii expert asociat al echipei  CRJM? Atunci te încurajăm să depui dosarul până la 20 noiembrie. Experții selectați vor fi contractați pentru o perioadă de până la trei ani și urmează a fi implicați periodic în activitățile noastre, inclusiv cele de cercetare și analiză juridică, elaborarea opiniilor juridice și/sau comentariilor la proiecte de lege și inițiative legislative, advocacy, activități de instruire și reprezentare. Termenii de referință detaliați sunt disponibili aici: https://crjm.org/crjm-anunta-concurs-pentru-contractarea.../

 

Înscrierea la Gala Studenților Originari din Republica Moldova Liga Studenților Originari din Republica Moldova a anuațat despre înscrierea la cea de-a XI-a ediție a Galei Studenților moldoveni (în 4 categorii: Licență, Masterat, Doctorat sau Arte) și premierea tinerilor care promovează imaginea țării în întreaga lume.  Termen limită 31 octombrie, curent. Invităm studenții din diasporă să completeze acest formular https://forms.gle/YTuAFHrFfAvwKvCb9
 

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2024 două burse, sub forma unor stagii de trei luni la Cité internationale des arts din Paris-Franța, unor artiști plastici/vizuali. Invităm artiștii interesați să trimită dosarele de candidatură până pe data de 17 noiembrie 2023, ora 16.00, la adresa de e-mail [email protected]. Obiectivul principal al programului de burse „Constantin Brâncușiˮ este introducerea artiştilor români în circuitul valorilor europene, prin oportunitatea de a lucra într-un mediu artistic internaţional. Programul se adresează artiştilor plastici/vizuali români cu studii universitare de specialitate încheiate şi cu performanţe recunoscute în domeniu. Sunt oferite anual două burse „Constantin Brâncuşi“ pentru perioade de câte 3 (trei) luni, în vederea desfăşurării unor proiecte artistice în atelierul dedicat României la Cité Internationale des Arts, Paris-Franța. Valoarea fiecărei burse este de 6.000 de euro. Mai multe detalii:  https://www.icr.ro/.../apel-la-candidaturi-pentru-bursele...
#icr #institutulculturalroman #burseleconstantinbrancusi #apellacandidatura

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), în colaborare cu Quebec, organizează cea de-a 3-a ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice (SMFS-2023), care va fi marcată de evenimente de amploare, care va fi o continuare a celor din 2022 (Cairo, Egipt) și 2021 (București, România). Studenți, cercetători, rectori și miniștri sunt așteptați la ateliere, conferințe și mese rotunde. Această a treia ediție este organizată de AUF în colaborare cu Guvernul din Quebec și va avea loc în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, curent. Va fi oferit un program bogat în evenimente. Participanți din întreaga lume se vor reuni pentru a descoperi cele opt teme majore ale ediției din 2023: Științe și Francofonie economică;  Publicații și descoperirea francofoniei științifice; Mobilitatea studenților francofoni; Rețeaua universităților virtuale francofone;  Probleme și provocări pentru instituțiile de învățământ superior în 2023 ș.a.
 

Un pluton de militari din Brigada de Infanterie Motorizată „Moldova” participă până la data de 4 noiembrie, curent, la exercițiul multinațional ”Combined Resolve XIX”, desfășurat ăn Germania. Militarii moldoveni execută, în comun cu colegii din armatele partenere, misiuni de planificare, pază, patrulare, cercetare, sprijin și evacuare medicală. Scopul exercițiului este pregătirea în comun a militarilor pentru operații internaționale și creșterea nivelului de interoperabilitate a militarilor Armatei Naționale cu cei ale țărilor partenere.  La exercițiul din acest an, care are loc la centrul multinațional întrunit de instruire Hohenfels, sunt antrenați circa 4200 de militari din Italia, Grecia, Georgia, România, Spania, Lituania, Republica Moldova.

Meroslava Parii
29/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii