AGENDA ZILEI//30.11.2023

Meroslava Parii
29/11/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2023, șeful legislativului ucrainean întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova. Aceasta este prima vizită la Chișinău a lui Ruslan Stefanchuk în calitate de Președinte al Radei Supreme de la Kyiv. Oficialul va susține un discurs în ședința plenară  a Parlamentului Republicii Moldova. Ulterior, speakerul ucrainean va avea o întrevedere cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, urmată de declarațiile de presă ale celor președinți de Parlament.

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului conformității privind gestionarea patrimoniului public și a resurselor financiare de către Agenția Servicii Publice în anul 2022

UNDE: Online

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

A doua ediție a Conferinței Internaționale de Arbitraj Comercial „Soluție inteligentă pentru rezolvarea litigiilor între profesioniști”

UNDE: Coutyard by Marriot, str. Arborilor, 21A

CÂND: 09:00

 

Training: Marketing – Analiză, Instrumente de Marketing. Dashboard

UNDE: Keystone, str. Albișoara, 42/1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Din program: Conceptul de date Marketing; Instrumentele de marketing principale;
Strategia PULL / Strategia PUSH; Ciclul de viață a companiei si ciclul de viață a produsului;
Tipurile de strategii de marketing (offline și on line); Criterii de analiză a datelor de marketing;
Mixul de marketing; Data Dashboard.

 

Conferința cu participare internațională „Schimbând începutul, transformăm întreaga poveste: Intervenția Timpurie în Copilărie face diferența”

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:30

 

Briefing de presă al deputaților Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe de presă, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:30

 

Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718b, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poare fi vizualizată AICI

 

Târgul Stagiilor de Practici

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 09:30

CONTEXT: Stagiile de practică reprezintă o componentă importantă a planurilor de studii ale ASEM, și vor fi prezentate în cadru Târgului de Practici.

 

Dezbaterea publică organizată de Agenția IPN la tema „ Alegerile locale în contextul vectorului european”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

 

Ședința plenară din 30 noiembrie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Târgul locurilor de muncă în municipiul Chișinău și lansarea echipelor mobile ale Agenției Naționale pentru ocuparea Forței de Muncă

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 10:00-15:00

CONTEXT: Vom fi prezenți la eveniment alături de alte 50 de instituții publice și companii. Astfel, ai șansa să interacționezi direct cu angajatorii pentru a găsi locul de muncă potrivit.

 

Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor organizează - Ziua Ușilor Deschise

UNDE: Sediul ISSPNPC, str. Vasile Alecsandri, 78

CÂND: 10:30

CONTEXT: Această zi constituie o excelentă ocazie pentru a informa și consolida respectarea și protejarea drepturilor tuturor consumatorilor. În acest context, ne-am propus să organizăm „Ziua Ușilor Deschise" pentru a ne asigura de respectarea măsurilor de protecţie a consumatorilor din Republica Moldova și, cu ocazia acestui eveniment, vom prezenta importanța drepturilor consumatorilor pe toate domeniile.
 

Conferință de presă organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cu tema „Invalidarea mandatului de primar al primarului ales la Căușeni, Anatol Donțu, și convocarea Consiliului Național Politic al partidului Platforma DA”

UNDE: Sediul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, str. Columna, 135

CÂND: 11:00

 

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 30 noiembrie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

Masă rotundă cu tema „Evoluția Constituționalismului din Republica Moldova în contextul aderării la Uniunea Europeană”

UNDE: Universitatea de Stat din Cahul, Centrul de Studii Europene și Guvernare, sala 316

CÂND: 11:30

 

Conferință de presă susținută de către directorul Aeroportului Internațional George Enescu din Bacău, Radu Reznic, și director comercial, Gabriel Mariuță, cu tema: „Transfer gratuit la Aeroportul Internațional George Enescu către Chișinău și retur”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 13:00

 

Masă rotundă organizată de Secția Cercetări Sociale și Nivelul de Trai cu titlul "Accesul populației la serviciile de infrastructură socială: probleme și instrumente inovaționale"

UNDE: Academia de Studii Economice, Bloc B, et.1, str. Bănulescu Bodoni, 59

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm la Masa rotundă organizată de Secția Cercetări Sociale și Nivelul de Trai cu titlul "Accesul populației la serviciile de infrastructură socială: probleme și instrumente inovaționale". În cadrul evenimentului se vor pune în discuție unele rezultate ale cercetărilor efectuate în cadrul Proiectului Program de stat 20.80009.0807.29 „Perfecționarea mecanismelor de aplicare a instrumentelor inovaționale orientate spre creșterea durabilă a bunăstării populației Republicii Moldova” (2020-2023) - conducătorul proiectului Colesnicova Tatiana, dr., conf. cerc.
 

Conferință de presă a copreședinților Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, Mihai Popșoi și Siegfried Mureșan

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe de presă, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:45

 

Eu Debates Cafe organizat de Institutul pentru politici și Reforme Europene cu tema „Integrarea Economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană: Oportunități și condiții necesare pentru atragerea brandurilor internaționale de haine pe piața Republicii Moldova”

UNDE: Str. București, 90

CÂND: 14:00

 

Expoziție dedicată arhivelor fotografice ale familiilor din Călărași

UNDE: Călărași, Muzeul de Istorie și Etnografie, str. Mihai Eminescu, 32

CÂND: 14:00

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 30 noiembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferința practico-științifică cu genericul: Actualități în diagnosticul și conduita dermatozelor cronice

UNDE: Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile, Bloc B, et.2, str. Costiujeni, 5/1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Societatea de Dermatologie din Republica Moldova, vă invită la Conferința practico-științifică cu genericul: Actualități în diagnosticul și conduita dermatozelor cronice. Din program:
Cuvânt de salut. Mircea Betiu, președintele Asociației de Dermatologie din Republica Moldova, conf. univ., șef catedra de Dermatovenerologie, USMF “Nicolae Testemițanu”; “Actualitate și inovație în managementul acneei ”, Mircea Bețiu, conf. univ., șef catedra de Dermatovenerologie, USMF “Nicolae Testemițanu”; “Cercetarea clinică a tratamentelor inovative în dermatologie”, Dr. Eugenia Prohin, Dr. Victor Tricolici, Arensia Exploratory Medicine; “Dermatoscopia în melanomul cutanat” Eugen Gorgos, asistent universitar catedra Dermatovenerologie, USMF “Nicolae Testemițanu” ș.a.
 

Eveniment: O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…

UNDE: Cărturești, Muzeu, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 15:00

CONTEXT: Dragi părinți și îngrijitori, vă invităm să marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități alături de copii, ateliere creative și sesiuni de lectură. UNICEF Moldova vă invită să participați la evenimentul – O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi… Tații vor împărtăși sfaturi și provocări despre creșterea propriilor copii și vor citi fragmente din poveștile preferate. La rândul lor, copiii vor avea posibilitatea să confecționeze decorațiuni de Crăciun. Cuvânt de salut:
Maha Damaj, Reprezentanta de țară UNICEF Moldova, Alexandru Iacub, Secretar General Adjunct, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
 

Lansarea acțiunii „Dăruiește o carte și promovează bucuria citirii”

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, etaj 3, aula 324, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: Până la data de 22 decembrie, curent, nr. de tel: 068131013

CONTEXT: Vin sărbătorile de iarnă la ULIM - Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Facultatea Științe Sociale și ale Educației – ULIM. Lansăm acțiunea „Dăruiește o carte și promovează bucuria citirii”. Acțiunea are ca beneficiar, copii de la centrul ADOR - Asociația Dorințelor și Obiectivelor Realizate, dar și părinții acestora. Să le facem Sărbătorile mai luminoase prin descoperirea istoriilor și aventurilor pe care doar cartea le-o oferă.Vă așteptăm cu donațiile de cărți.

 

Campania Internațională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, marcată anual în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie

CONTEXT: Ministerul Afacerilor Interne se alătură și în acest an Campaniei Internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, marcată anual în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie. În timpul celor "16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen", începând cu Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor pe 25 noiembrie și până la Ziua Internațională a Drepturilor Omului pe 10 decembrie, sunt concentrate global eforturile pentru a informa, sensibiliza și conștientiza opinia publică cu privire la gravitatea consecințelor violenței asupra femeii, precum și aplicarea mecanismelor disponibile de prevenire și combatere la nivel comunitar, regional și național.

 

Anunț cu privire la desfășurarea examenului de evaluare a cunoștințelor pentru nivelul avansat, precum și sesiunii de susținere repetată a examenului pentru nivelul avansat și de bază al Programului de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public
CONTEXT: Ministerul Finanțelor anunță despre organizarea examenului de evaluare a cunoștințelor pentru nivelul avansat, precum și sesiunii de susținere repetată a examenului pentru nivelul avansat și de bază al Programului de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public, care va avea loc în perioada 06-08 decembrie 2023, în Sala Ministerului Finanțelor de pe strada Pușkin nr. 44, după cum urmează:
Grupul nr.1 – pe data de 06 decembrie 2023, cu începere de la ora 13:00
Grupul nr.2 – pe data de 07 decembrie 2023, cu începere de la ora 09:00
Grupul nr.3 – pe data de 07 decembrie 2023, cu începere de la ora 13:00
Grupul nr.4 – pe data de 08 decembrie 2023, cu începere de la ora 09:00

 

Spectacol Aniversar - Vladimir Serbușcă

UNDE: Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, str. Maria Drăgan, 1

CÂND: 18:00

CONTEXT: Invităm toți doritorii la un spectacol aniversar extraordinar „Am strâns toamnă după toamnă” de și cu Vladimir Serbușcă.

 

Concert – Manifest! - „Să întindem Hora Mare”

UNDE: Palatul Național „ Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00

 

Concert: „Amurg de Toamnă”

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT: Concertul este dedicat Zilei Naționale a României. Orchestra Națională de Cameră, dirijor Vladimir Andrieș și organista Anna Srezeva prezintă: Alfred Alessandrescu – Amurg de toamnă, Viorel Munteanu – Glasurile Putnei, Ottorino Respighi – Arii și Dansuri antice, Bohdana Floryak – Vestigia, Francis Poulenc Concertul în sol minor pentru orgă, corzi și tompane.

 

Spectacol: „Cavaleria Rusticana”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: Opera "Cavalleria Rusticana" de Pietro Mascagni este un bijou pasionat în coroana muzicii clasice, o bijuterie scurtă, dar intensă, care răsare ca un foc arzător pe scena operei. Imaginați-vă un Sicilia pitoresc, unde pasiunea curge ca un râu de lava vulcanică. Subiectul, ca o flacără încâlcită, explorează triunghiul amoros dintre Turiddu, Lola și Santuzza, o intrigă înșelătoare în care gelozia și trădarea dansează pe acordurile muzicii. Mascagni, maestrul melodiei, a reușit să transpună emoțiile ca o furtună în partituri. Este o experiență muzicală și emoțională de nedescris.

 

Workshop în Artă & Psihologie - Grădina Plăcerilor

UNDE: Iusty Art Gallery, str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, 3

CÂND: 18:30

CONTEXT: Dragi iubitori de arta și cei care sunt in căutarea vindecării și echilibrului personal,
vă invităm la evenimentul special ce va avea loc la Iusty Art Gallery, unde vom explora legătura dintre artă și psihologie - modul în care arta ne poate vindeca rănile, traumele și experiențele trăite.
În cadrul acestui eveniment, vom avea o discuție captivantă despre puterea artei de a ne ajuta să ne vindecăm și să ne regăsim echilibrul emoțional. Vom explora în profunzime faimosul tablou al lui Hieronymus Bosch, "Grădina Plăcerilor", care ne va oferi o fereastră către lumea noastră inconștientă În calitate de invitată specială la eveniment o vom avea pe Sofia Ghilaș - istoric de artă în formare, care ne va povesti despre Esența femeii în Artă pe parcursul istoriei.
 

Training: Trends in Product Management

UNDE: Oranje Kitchen, str. Calea Ieșilor, 5

CÂND: 18:30

CONTEXT:  După o pauză de la meetup-uri, cu idei fresh de la Product Management Conference, vă invităm la Orange {kITchen}. Meetup “Trends in Product Management” este menit să scoată în evidență noile tendințe în Product Management, prezentate de către profesioniști cu o experiență valoroasă în intrumente de lucru de top. Vom explora împreună utilizarea Efectelor de Rețea (NFX) și Carbon Design System.

 

Proiecția filmului documentar „ 5 camere sparte”

UNDE: Casa Zemstvei, str. Alexei Sciusev, 103

CÂND: 19:00

CONTEXT: În contextul intensificării violențelor pe teritoriul palestinian, la Chișinău va avea loc difuzarea filmului 5 Broken Cameras („5 camere sparte”) – un documentar concentrat pe acapararea, de către regimul israelian, a terenurilor din satul palestinian Bil’in (ajuns să ocupe până la 60 % din terenurile agricole), în procesul de construire a unui zid pentru așezarea evreiască Modi’in Illit. Potrivit organizatorilor, filmul documentează meticulos, pe parcursul unei perioade de cinci ani, rezistența nonviolentă care a urmat și este structurat în jurul distrugerii repetate a camerelor de luat vederi ale lui Emad Burnat, un sătean implicat din ce în ce mai mult în lupta din Bil’in. Menționăm că filmul prezintă scene de violență.

 

Spectacol: “We Are: Jazz Stories”

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 19:00

CONTEXT: “We Are: Jazz Stories” este un concert de muzică jazz care promite o seara memorabila dedicată jazzului clasic și contemporan. O călătorie muzicală care explorează identitatea și exprimarea de sine prin intermediul jazzului. Experimentați sunete de saxofon, trompetă, pian, chitară, contrabas și tobe într-un cadru intim și elegant. Invitații speciali: Dmitrii Sergheev cu improvizații magice la saxofon și Denis Nazarov cu solouri inedite la chitară. “Welcome drink” de la Apriori Wine va aduce o notă de eleganță și rafinament la “We are: Jazz Stories”, iar gustările de la Salamer îl vor completa perfect. Dacă ești iubitor de jazz, nu ai cum să ratezi această seară de virtuozitate muzicală.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

International Media Support (IMS) și Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM) anunță un apel de înscriere pentru un curs de două zile de instruire în vizualizarea datelor și prezentarea cât mai atractivă a textelor investigațiilor jurnalistice
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 noiembrie, curent
CONTEXT: Pe parcursul a două zile intense de prezentări și exerciții, vei fi capacitat cu o multitudine de instrumente care îți vor permite să-ți prezinți investigațiile în mediul online destul de atractiv și convingător. Cursul se adresează jurnaliștilor, editorilor sau webmasterilor care lucrează cu comunicarea scrisă și vizuală a proiectelor jurnalistice de investigație. Trainerii sunt jurnaliști cu experiență de la Danwatch, din Danemarca: Charlotte Aagaard și Johan Seidenfaden, două nume de refernță din domeniu. Instruirea va avea loc la 12 și 13 decembrie 2023, la Chișinău. Doritorii de a se înscrie la curs trebuie să trimită o scrisoare de intenție și un CV actualizat pe adresele info@investigatii.md și mihaela.cibotaru@gmail.com Persoana de contact: Mihaela Cibotaru, tel. 069151507. Precizăm că numărul de participanți la training este limitat și doar persoanele acceptate vor fi anunțate. Participantii din regiuni vor beneficia de cazare în Chișinău.

 

Agenția de Investiții lansează apelul către asociațiile interesate în a depune cererile de participare la expoziții/târguri/forumuri/vizite de studiu etc. pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 4 decembrie, curent

CONTEXT: Asociațiile și uniunile de profil din domeniile strategice anunțate (agroalimentar, industria ușoară, sectorul IT, Automotive, BPO și electronică) precum și domeniile de nișă (industria mobilei, cosmetice etc.) pot depune solicitare de a participa la evenimente internaționale cu scopul de promovare a oportunităților investiționale și a ofertei de export și de a identifica și stabili parteneriate eficiente. Cererile pot fi expediate pe adresa office@invest.gov.md
Acestea vor fi analizate în dependență de criteriile de performanță și relevanță în cadrul ședinței Consiliului Agenției de Investiții. Lista activităților aprobate pentru cofinanțarea Agenției de Investiții va fi publicată pe pagina oficială www.invest.gov.md pentru a lansa concursul de obținere a contractelor de co-finanțare și subvenționare din partea Agenției de Investiții.
Pentru mai multe detalii: https://invest.gov.md/.../agen-ia-de-investi-ii-invest...

 

Anunț - Două inițiative de suport pentru mass-media

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, 2024

CONTEXT: Uniunea Europeană a anunțat recent două initiative de suport pentru mass-media. Prima din ele se focusează pe colaborări transfrontaliere. Bugetul total al acesteia este de până la 6 milioane de euro. A doua, este dedicată mass-mediei locală/regională, jurnalismului de investigație și de interes public, etc. Bugetul disponibil este de până la 5 milioane de euro. Pentru mai multe

detalii AICI

 

Ministerul Justiției a lansat procedura de selectare a candidaților pentru funcția de arbitru din partea țării noastre, în conformitate cu Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 noiembrie, curentCONTEXT: Conform art. 404 al Acordului, Republica Moldova urmează să propună o sublistă de cel puțin cinci persoane care doresc și sunt în măsură să fie arbitri. Persoanele interesate, care întrunesc criteriile de eligibilitate menționate în anunț (https://t.ly/BdnQ-.) și posedă limba engleză, urmează să depună CV-ul în limbile română și engleză (cu anexarea actelor justificative în acest sens), la sediul Ministerului Justiției str. 31 August 1989, nr. 82, sau să-l expedieze electronic la adresa: http://stefan.arseni@justice.gov.md.

 

Anunț - Două inițiative de suport pentru mass-media

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, 2024

CONTEXT: Uniunea Europeană a anunțat recent două initiative de suport pentru mass-media. Prima din ele se focusează pe colaborări transfrontaliere. Bugetul total al acesteia este de până la 6 milioane de euro. A doua, este dedicată mass-mediei locală/regională, jurnalismului de investigație și de interes public, etc. Bugetul disponibil este de până la 5 milioane de euro. Pentru mai multe

detalii AICI
 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie 2023, curentCONTEXT: Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa http://helpdesk@brctiasi.ro.


Apelul pentru proiecte cu valoare mică

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează apelul pentru proiecte cu valoare mică. Apelul de proiecte vizează toate cele 3 priorități ale programului de cooperare și va finanța proiecte în următoarele domenii: schimbări climatice și prevenirea riscurilor, biodiversitate, educație, sănătate și bună guvernanță. Eventuale întrebări sau clarificări cu privire la conținutul documentelor pot fi transmise pe adresa: Helpdesk@brctiasi.ro cu cel mult 21 de zile înainte de încheierea apelului de proiecte.

 

 

Apel de Proiect Standard

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie, curent

CONTEXT: Unul din cele mai importante programe de cooperare transfrontalier ale Uniunii Europene lansează primul apel de proiecte – Apel de Proiect Standard, cu un fond disponibil de 40 milioane euro așteaptă inițativele transfrontaliere. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Județele de frontieră Botoșani, Iași, Vaslui, Galați (România) și întreg teritoriul Republicii Moldova sunt eligibile pentru finanțare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Oportunități de studiu în SUA – Global Undergraduate Exchange Program (Global UGRAID)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent

CONTEXT: Solicitanții trebuie să mai aibă un an întreg rămas la instituția de origine după anul programului Global UGRAD. Mai jos puteți găsi câteva informații și videoclipuri despre program. Pentru întrebări, candidații trebuie să trimită un e-mail la adresa: AICI:http://Education-Moldova@state.gov.
Prezentare UGRAD: https://www.youtube.com/watch?v=WEmd9CMQkp4

 

Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova este în căutare de un Manager de programe educaționale în cadrul Secției Învățământ Dual

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 decembrie, curent

CONTEXT: Detalii despre cerințele față de candidați vedeți  AICI  

Persoanele interesate pot expedia CV-ul pe adresa:http://hr@chamber.md sauelena movileanu@chamber.md cu referință la anunț, până pe data de 12 decembrie 2023
 

Ministerul Sănătății și Centrul Național Anticorupție au lansat prima ediție a concursului „Promotor al integrității în sănătate”, la care începând de astăzi pot aplica instituțiile medico-sanitare publice din țară

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 19 decembrie, curent

CONTEXT: În cadrul evenimentului au susținut discursuri ministra Sănătății, Ala Nemerenco, directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, directoarea adjunctă a Biroului de cooperare al Elveției, Viorica Crețu și directoarea executivă a Asociației Obștești „CASMED”, Natalia Postolachi. Printre participanți au fost conducători, cadre medicale și juriști din 36 de spitale. Pentru a participa la concurs, instituțiile medicale trebuie să depună pachetul de acte privind implementarea măsurilor de integritate la Ministerul Sănătății și CNA.

 

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din Republica Moldova invită instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal din România (județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați) să își expună interesul pentru stabilirea parteneriatelor cu instituțiile de învățământ general din Republica Moldova în scopul participării în cadrul apelului de proiecte standard al Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 4 decembrie, curent, ora 17:00CONTEXT: Proiectele transfrontaliere propuse pentru Programul Interreg NEXT vor fi coordonate de MEC și vor avea ca obiectiv îmbunătățirea calității educației prin promovarea activității fizice și a modului sănătos de viață. Activitățile de bază ale proiectelor vor include: amenajarea terenurilor sportive multifuncționale; organizarea campionatelor sportive comune, instruirilor pentru profesori de educație fizică, activităților educative în aer liber și a evenimentelor sportive cu implicarea comunității regionale și locale ș.a. AExpresiile de interes vor fi transmise în scris la adresa http://oxana.draguta@mec.gov.mdEVENIMENTE

 

Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani pot beneficia de un Voucher cultural electronic, în sumă de 1000 de lei pentru a procura cărți și bilete la spectacole sau concerte

CONTEXT: Pentru detalii despre cum poate fi accesat voucherul cultural prin semnătura mobilă și cum poate fi obținută aceasta, urmăriți instrucțiunile aici: https://bit.ly/3N5zxzA.Mai multe detalii despre voucherul cultural, găsiți accesând următorul link:http://https://vouchercultural.md/.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Un grup de deputați din cadrul Parlamentului Republicii Moldova întreprind o vizită de lucru în Franța

UNDE: Franța, Paris, 10 Place des Erables, Villeneuve-Saint-Georges, 94190

CÂND: 27-30 noiembrie, curent

CONTEXT: Un grup de deputați din cadrul Parlamentului Republicii Moldova întreprind o vizită de lucru în Franța, în perioada 27-30 noiembrie.

 

O delegație din Republica Moldova participă la cea de-a 30-a reuniune anuală a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Skopje, Macedonia de Nord

UNDE: Skopje, Macedonia

CÂND: 29-30 noiembrie, curent

CONTEXT: Reuniunea va începe cu un panel dedicat Ucrainei, cu genericul „Războiul de agresiune împotriva Ucrainei și necesitatea OSCE-ului funcțional pe timp de conflict”, în care statele partenere vor condamna agresiunea nejustificată a Federației Ruse contra Ucrainei. La fel, înaintea votului Consiliului European din decembrie, vicepremierul Nicu Popescu va avea mai multe întrevederi bilaterale cu omologii din statele membre ale Uniunii Europene pentru a asigura sprijinul deplin în etapele următoare ale procesului de aderare al Republicii Moldova la UE.

 

O delegație a Republicii Moldova, condusă de Ana Mardare, secretar de stat în domeniul dezvoltării regionale, efectuează o vizită de studiu în România

UNDE: România

CÂND: 27-30 noiembrie, curent

CONTEXT: Activitatea este organizată în cadrul proiectului Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova și are ca obiectiv studierea și preluarea experienței României în domeniul alimentării cu apă și canalizare, cu accent pe reglementarea sectorului și a instituțiilor implicate.

 

Cooperarea bilaterală moldo-daneză în domeniile energetic, climă, mediu, agricultură, piața globală și proiectele de dezvoltare pe agenda vizitei la Copenhaga a delegației Ministerului Energiei din Republica Moldova

UNDE: Copenhaga, Danemarca

CONTEXT: Delegația Ministerului Energiei, reprezentată de Secretarul de Stat Carolina Novac și șeful cabinetului ministrului energiei, Alexandru Morcov, precum și președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca, se află în vizită de lucru la Copenhaga. Programul primei zile de lucru a prevăzut întrevederi la Ministerul Afacerilor Externe pe dimensiunea politicilor de cooperare pentru dezvoltare, implementarea proiectelor în domeniul energiei prin intermediul PNUD susținute de Guvernul danez, precum și întrevederi sectoriale la Ministerul Mediului și Camera de Industrie a Regatului Danemarcei.

Meroslava Parii
29/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii