AGENDA ZILEI//31.01.2024

Meroslava Parii
30/01/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În perioada 29-31 ianuarie 2024, la Chișinău, se desfășoară consultările moldo-canadiene pe marginea oportunității încheierii Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Canada. Semnarea acestui acord va permite cetățenilor noștri care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Canadei să beneficieze de dreptul la pensii și prestații sociale la survenirea unui risc asigurat.

 

O nouă întrevedere cu deputatul lituanian, Kazys Starkevičius, Președintele Grupului pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova va avea loc în perioada 29 ianuarie -2 februarie curent. Vizita se înscrie în contextul de cooperare strânsă dintre cele două legislative și constituie un mesaj de sprijin pentru Republica Moldova și disponibilitate de asistență în procesul de aderare la UE.

 

Misiune Economică la Chișinău

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 08:00

CONTEXT: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, vă invită la misiunea economică organizată la Chișinău, cu prilejul deschiderii expoziţiei „Fabricat în Moldova”. Evenimentul este organizat anual de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, fiind cea mai mare şi prestigioasă manifestare comercială, care reflectă realizările economice ale acestei țări. În marja expoziției vor fi organizate mese rotunde, prezentări de companii și produse, seminarii, conferințe și forumuri pe teme de interes din sfera colaborării comerciale. Obiectiv întărirea cooperării în domeniile economic şi administrativ.

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului conformității asupra modului de formare, administrare, întrebuințare a resurselor financiare publice a patrimoniului public de către Cancelaria de Stat în perioada anilor 2018-2022

UNDE: Online

CÂND: 09:00

 

Curs practic pentru începători – Profesia Contabil + 1C aplicate

UNDE: Proactive, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00

CONTEXT: Programul este compus din două module: Modulul 1. ”Bazele contabilității” - pentru că este un modul mai teoretic, în care te inițiezi în domeniul contabilității. Scopul acestui modul este să te inițiezi cu termenii din contabilitate, planul de conturi, elementele contabile, sistemul fiscal și raportarea financiară a entității; Modulul 2. ”Contabilitate + Programul 1C: studiu de caz” – acest modul este construit în baza unui studiu de caz concret, vei face toate operațiunile contabile, de la deschiderea companiei și evidența contabilității pe tot parcursul anului până la taxe, impozite și dări de seamă.

 

Ședința Comisiei drepturile omului și relații interetnice

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 816, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718, bd. Șefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 816C, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 31 ianuarie 2024

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 517C, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Evenimentul de inaugurare a Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri din municipiul Bălți

UNDE: Orașul Bălți, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, str. Decebal, 13

CÂND: 10:00

CONTEXT: La eveniment vor participa: Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Janis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Margret Uebber, Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Alexandr Petcov, Primarul municipiului Bălți, Gheorghe Iudin, Director Interimar, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 31 ianuarie 2024

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 19

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Târgul locurilor de muncă organizată de ANOFM

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00 – 18:00

CONTEXT: În perioada 31 ianuarie-04 februarie 2024, ANOFM organizează Târgul locurilor de muncă, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sunt așteptate în incinta CIE Mpldexpo.

 

Business & Breakfast cu Serviciul Vamal

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 10:00

CONTEXT: Află primul despre ultimele schimbări legislative vamale la sesiunea de networking Business & Breakfast. În cadrul acestui eveniment, vei avea șansa de a interacționa direct cu reprezentanții vămii, care vor relata despre cele mai recente schimbări legislative. Vom explora împreună noile reglementări, și vei fi printre primii informați despre orice modificare importantă în legislația vamală. Din program: Informații exclusive despre schimbările legislative; Oportunitatea de a-ți extinde rețeaua de contacte; Sesiune Q&A cu reprezentanții vămii.

 

Ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou, 408, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 716B, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova din 31 ianuarie 2024

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

Shared Breakfast: How to Lead and Crow a design team?

UNDE: Tekwil, str. Studenților, 9/11

CÂND: 11:00

CONTEXT: Invitatul evenimentului, Shared Breakfast, este Dorian Zlatan, care are o experiență de leadership în diverse domenii precum: EdTech, Fintech, Retail, Social. În cadrul evenimentului vei învăța despre strategiile și tacticile pe care le-a folosit pentru a crește și dezvolta echipe de design de succes. Dorian Zlatan va împărtăși din experiența sa în gestionarea echipei de design și va discuta despre importanța comunicării eficiente, construirea unei culturi organizaționale puternice și motivarea membrilor echipei.

 

Expoziția Națională „Fabricat în Moldova” – Ediția a XXI-a

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 11:30, 31 ianuarie-4 februarie, curent

CONTEXT: Expoziția se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova cu genericul ”Acasă! Autentic! Autohton!”. Ceremonia oficială de inaugurare va avea loc în Pavilionul nr. 2, al CIE “Moldexpo” și va întruni oficiali din țară și de peste hotare. Fabricat în Moldova este evenimentul de augur cu care debutează programul anual expozițional în Republica Moldova.
Scopul principal al expoziției este de a susține producătorii autohtoni, promova produsele competitive pe piața internă și externă, de a atrage investiții și facilita dialogul public-privat.
În cadrul expoziției vor fi prezentate și promovate noile tehnologii, produse și servicii inovative, oportunități pentru dezvoltarea noilor parteneriate de afaceri B2B, posibilități de schimb de experiență și bune practici.
 

Forumul de afaceri Republica Moldova-România

UNDE: Moldexpo, Pavilionul Central, etaj 2, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 12:30

CONTEXT: Evenimentul are drept obiective principale: intensificarea relațiilor comercial-economice moldo-române; identificarea noilor posibilități de afaceri, stabilirea contactelor directe de colaborare cu businessmenii români; încurajarea investițiilor. La eveniment sunt invitate companii din Republica Moldova, care au următorul domeniu de interes: comerț bunuri de larg consum; produse alimentare, de cofetărie; cultivarea arbuștilor fructiferi; procesarea fructelor și legumelor; IT; construcții; prelucrarea metalului; tehnică agricolă; tipografie/producție publicitară; echipamente pentru manipularea materialelor în vrac, etc.

 

Lansare de carte: „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari” semnată de scriitorul Vlad Grecu

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78

CÂND: 14:00

 

Medalion de filme în regia Leontinei Vatamanu

UNDE: Odeon, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 14:30

CONTEXT: Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la naștere, regizoarea Leontina Vatamanu vă invită la o selecție de filme realizate de-a lungul carierei sale. Vă așteptăm la proiecția filmelor: 14:30 - Siberia din oase (2018); 16:00 - Dor de Ion Vatamanu (2007); Sărmana de pe Prut (2011); 17:30 - Satul din oglindă (1999); La Dolce Vita (2000); 19:00 - Te iubesc, Ion și Doina (2014). Proiecțiile vor fi însoțite de discuții cu autoarea.

 

Lansare de carte: „Post-Restant. Scrisori inedite” de Vasile Vasilache

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 15:00

 

Eveniment de finalizare a proiectului „Copiii unesc țările. Să cunoaștem împreună Ucraina”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 15:00

CONTEXT: Evenimentul de finalizare a proiectului „Copiii unesc țările. Să cunoaștem împreună Ucraina”, este realizat în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii din Ucraina.

 

Webinar: Managementul stresului la elevi

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65

CÂND: 18:00

CONTEXT: Indiferent de nivelul de învățământ, elevii se confruntă cu diverse forme de stress. Tot mai frecvent întâlnim elevi obosiţi, epuizaţi, nervoşi. Vă propunem să explorăm împreună metode și tehnici de diminuare a stresului la elevi. Abilităti dobândite: identificarea etapelor evoluției stresului stabilirea surselor stresului; enumerarea simptomelor stresului; explorarea metodelor, tehnicilor și procedeelor de diminuare a stresului în școală.

 

Eveniment: Ultima rundă de instruiri privind managementul clinic al accidentului vascular cerebral (AVC)

UNDE: Orașul Bălți, Spitalul Clinic (SC)

CÂND: 31 ianuarie – 1 februarie, curent

CONTEXT: La sesiuni participă în total 153 de medici neurologi, anesteziologi-reanimatologi, neurochirurgi, medici de urgență, tehnicieni radiologi, medici interniști, asistente medicale din cadrul a 12 instituții medico-sanitare publice spitalicești. De asemenea, vor fi instruiți medicii și asistenții medicali de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Sesiunile sunt organizate de Ministerul Sănătății și Societatea Neurologilor din Republica Moldova, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției, fiind susținute de Vaidas Matijošaitis, șeful unității de AVC a spitalului Universității lituaniene de științe ale sănătății și Antanas Vaitkus, șeful centrului comprehensiv AVC la același spital universitar.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 martie, curent, ora 24:00

CONTEXT: Bugetul total pentru finanțarea nerambursabilă în anul 2024 este de 10 mln. lei (7 mln. pentru proiecte anuale și 3 mln. pentru proiecte multianuale). Valoarea totală acordată unui proiect cultural anual - nu mai mult de 300 mii lei, iar suma totală alocată pentru un proiect cultural multianual - nu mai mult de 900 mii lei. Pentru mai multe detalii AICI

 

Asociația Obștească „Centrul de Drept al Femeilor” anunță selectarea unui/unei office manager pentru asistarea și oferirea suportului necesar echipei CDF în implementarea activităților instituționale

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent, ora 18:00

CONTEXT: Dosarele de aplicare vor fi prezentate în format electronic la adresa: http://[email protected] cu mențiunea „Concurs office manager”, sau pot fi depuse la adresa: str. Mihail Kogălniceanu, 76, mun. Chișinău. Candidații selectați vor fi contactai pentru interviu.

 

Angajăm specialist sau specialistă în comunicare în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și Banca Mondială

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 9 bebruarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la adresa http://[email protected]

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, curent

CONTEXT: Dosarul de participare la concurs poate fi depus prin e-mail http://[email protected] prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 0 22 233 564.

 

Comitetul Helsinki din Olanda acceptă acum aplicații pentru Matra Rule of Law Training "on Integrity of Civil Servants & Management of Borders", care va avea loc atât online, în perioada 26 februarie 2024 - 8 martie 2024, cât și în persoană, în perioada 17 martie - 30 martie 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curen

tCONTEXT: Aflați mai multe despre cursul de formare în domeniul statului de drept, oferit de NHC împreună cu Leiden Law School și The Hague Academy for Local Governance:
https://www.nhc.nl/.../integrity-and.../matrarolt/

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, prin intermediul proiectului Livada Moldovei, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie – 1 martie, curent

CONTEXT: Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la MAIA, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate. Pantru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Culturii lansează apelul cu privire la: Selectarea reprezenților societății civile din domeniu, în baza prezentării dosarului personal (CV, scrisoare de intenție), pentru includerea ca membru în componența Comisiei de evaluare și selectare a proiectelor, potrivit anexei nr. 5

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 2 februarie, curent

CONTEXT: Locul depunerii dosarului: mun. Chişinău, str. Nicolae Iorga. 21. Persoană responsabilă de oferirea informaţiilor suplimentare: Derevici Adriana, 0(22) 823815, (068485828) consultant principal DAICEA.

 

Dacă ești editor video și vrei să înveți cum să faci animații, efecte vizuale, grafică de mișcare folosind Adobe After Effects sau să-ți îmbunătățești abilitățile de utilizare a acestui program, înscrie-te la trainingul organizat de CU SENS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 februarie, curent

CONTEXT: Trainingul va avea loc în data se 2-3 martie, curent. Pe lângă cele două zile de training, participanții vor beneficia și de ore individuale de mentorat. Dacă ești interesat/ă de acest training, trimite CV-ul la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de îmvățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.

 

Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI  Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail: http://[email protected] 

 

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” contractează companie care va achiziționa și instala echipamente pentru dezvoltarea Sistemului de Monitorizare Video în municipiile Cahul și Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie,curent, ora 16:30

CONTEXT: Condițiile concursului pot fi accesate AICI


Ministerul Energiei, în parteneriat cu USAID Moldova prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), invită tinerii și tinerele din Moldova să participe la RUNDA II a Programului Powering Moldova’s Future – Young Professional Internship

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Acest program de stagiu plătit oferă tinerilor oportunitatea de a obține cunoștințe practice, de a-și îmbunătăți abilitățile tehnice și de a interacționa cu profesioniști din sectorul energetic. Stagiarii vor beneficia de o bursă lunară și de o adeverință oficială care să ateste finalizarea stagiului. Mai multe detalii AICI

 

Primăria Chişinău informează despre lansarea Concursului „Premiile pentru Debut în Literatură pentru anul 2023”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Competiția este dedicată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta creațiile literare. Lucrările vor fi încadrate în categoriile: poezie, proză, critică și eseu. Participanții la concurs nu trebuie să depășească vârsta de 47 de ani, iar perioada editării cărții să fie ianuarie – decembrie 2023. Doritorii de a participa sunt încurajați să aducă lucrările până la data de 23 februarie 2024, la sediul central al BM „B.P. Hasdeu”, situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Regulamentul Concursului AICI

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent

CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI

 

Anunț de selectare a participanților la MACFRUT 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Asociația „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală (Dezvoltăm Moldova Rurală), anunță selectarea companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Macfrut 2024, care se va desfășura în perioada 8-10 mai 2024, la Rimini, Italia în cadrul standului de țară: Moldova un gust deosebit. Anul acesta, expoziția va găzdui un simpozion internațional axat pe producerea și comercializarea strugurilor de masă. În cadrul acestuia vor fi abordate subiecte precum: programe genetice de ameliorare și soiuri noi potrivite pentru diverse medii; sisteme de cultivare și protecție; inovații privind tehnicile de precizie; soluții de păstrare, prelucrare și management al calității post-recoltare; aspecte comerciale, piețe de desfacere și preferințe ale consumatorilor. Pentru detalii accesați:https://moldovafruct.md/anunt-de-selectare-a.../

 

Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova, este în căutare de prestator care va oferi servicii de traducere în cadrul proiectului „Transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii din țările Parteneriatului Estic” finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), proiectul este implementat de GIZ Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, ora 17:00

CONTEXT: Propunerile pot fi prezentate în limba română sau engleză conform Termenilor de referință la adresa de e-mail http://[email protected] Propunerile incomplete sau transmise după termenul indicat mai sus nu vor fi acceptate.

 

Comisia Electorală Centrală anunță concurs de angajare pentru funcțiile de controlor de stat superior și consultant superior care vor contribui la realizarea atribuțiilor Comisiei privind monitorizarea, analiza, verificarea și controlul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii e-mail:http://[email protected] Telefon: +373 22 578 991

 

Inspectoratul Social de Stat anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent

CONTEXT: Funcțiile sunt următoarele: Inspector superior (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector superior (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Inspector (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Sspecialist principal (fpe), Secția acreditare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică;

Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link: https://www.turkiyeburslari.gov.tr
Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI

 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului investițional. Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

 

Săptămâna Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universitat Berlin) – Săptămâna a 12-a

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Secția Relații Inernaționale și Managementul Proiectelor a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” anunță despre inițierea procedurii de selecție a candidaților pentru a participa la evenimentele organizate în cadrul celei de-a 12-a Săptămâni a Internaționalizării la Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universität Berlin), care va avea loc în perioada 10-14 iunie 2024. La concurs, pot participa titulari ai UPSC de la departamentele și subdiviziunile: Comunicare și Marketing Instituțional, Servicii de Dezvoltare Profesională Continuă, Bibliotecă Universitară, Inovații, Relații Internaționale. Toate dosarele vor fi depuse online, iar rezultatele selecției vă vor fi comunicate prin e-mail, la începutul lunii martie. Pentru detalii aplicare AICI

 

Oportunități din sfera educațională pentru tinerii și studenții din Republica Moldova, s-au deschis înscrierile la ediția a XXX-a a festivalului ISWINT (International Student Week in Timisoara)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul se va desfășura în perioada 22.07.2024 - 31.07.2024, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Astfel, studenții cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani se pot înscrie online în cadrul platformei https://iswint.ro/

 

Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural din Republica Moldova pot beneficia de un grant din partea proiectului „EU4Culture”, finanțat de UE

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 februarie, curent

CONTEXT: Grantul de mobilitate sprijină o gamă variată de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe (atât online, cât și offline) și alte inițiative ce facilitează schimbul de cunoștințe și dialogul intercultural. Apelul oferă patru tipuri de mobilități: pe termen scurt, mediu, lung sau virtuale. Pentru mai multe detalii AICI

 

Program de stagii plătite în sectorul energetic finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului "Securitatea Energetică a Moldovei" (MESA)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Programul de stagii „Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine" își propune să fortifice capacitatea umană a Moldovei în sectorul energetic prin consolidarea instituțiilor locale și crearea unei forțe de muncă durabile, capabile să promoveze tranziția la energie curată și să sporească securitatea energetică a țării. Pentru mai multe detalii AICI

 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024

CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M. Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii AICI

 

Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024

CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații: https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00

CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare: http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.

 

Mobilitate Academică prin Programul CEEPUS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 ianuarie, curent

CONTEXT: Stimați studenți și profesori, vă informăm că aveți posibilitatea să participați în mobilitatea academică prin intermediul Programului Țărilor Europei Centrale și de Est (CEEPUS.info). Procedura de aplicare este una simplă și poate fi realizată de sine stătător, iar noi asigurăm o scrisoare oficială. Pentru mai multe detalii http://amtap.md

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Republica Moldova va participa cu un stand de țară la unul dintre cele mai mari târguri a industriei vinicole și băuturilor spirtoase Wine Paris& Vinexpo Paris

UNDE: Paris, Franța, Expo Porte de Versailles, 1 Place de la Porte de Versailles, 75015 Paris

CÂND: 12-14 februarie, curent

CONTEXT: Veți avea ocazia să savurați aromele bogate și diversitatea strugurilor moldovenești în cadrul masterclass-ului cu tematica 10 ani de Revoluție a Vinului, cu participarea lui Robert Joseph, la data de 14 februarie 2024, orele 13:30, Hall 5.2, sala 3. Locația expoziției: HALL 5.2, STAND B161. Orar: 12-13 februarie 2024, 09:00 – 19:00, 14 februarie 2024, 09:00 – 17:00.

 

Invităm la un concert susținut de talentata violonistă Ana-Maria Advahov, câștigătoarea Premiului “Ehrbar Preis der Goldenen Note 2023”

UNDE: Viena, Austria, Ehrbar Saal, Mühlgasse 30, A-1040 Wien

CÂND: 19:30, 31 ianuarie, curent

 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: [email protected] sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.

 

41 de militari, se află în misiunea de menținere a păcii KFOR timp de 6 luni și vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate

UNDE: Pech, Kosovo

CONTEXT: În premieră, în această misiune de menținere a păcii vor participa și patru femei militare. Militarii Armatei Naționale vor face parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi vor fi dislocaţi în baza militară Camp Villaggio Italia.

Meroslava Parii
30/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii