ANALIZĂ: Ce impact au avut primele șase luni de război în Ucraina asupra Republicii Moldova

Mădălin Necșuțu
26/08/2022

Cu o graniță de peste 1000 de kilometri cu Ucraina, Republica Moldova a fost și ea afectată de războiul declanșat de Rusia pe 24 februarie. Veridica a stat de vorbă cu mai mulți analiști de la Chișinău pentru a afla care sunt principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova, stat care se confruntă, simultan, cu o criză economică și una energetică și trebuie, în plus, să gestioneze un număr semnificativ de refugiați ucraineni.

Moldova a fost puternic afectată de invazia rusă în Ucraina. Inflația a urcat de la 18,52% în februarie până la 33,55% în luna august 2022, potrivit datelor oferite de Banca Națională a Moldovei.

Acest lucru a generat automat un val de scumpiri de produse și servicii care s-au reflectat adânc în standardele de viață pentru cetățenii Republicii Moldova, dar a afectat puternic și încrederea investitorilor străini de a-și aduce banii în această țară. În plus, au fost afectate și exporturile către piețele estice, accesul la ele fiind îngreunat sau chiar blocat de război.

 „Războiul a avut un impact negativ asupra Republicii Moldova. Vorbim de circulația produselor alimentare și industriale pe care Republica Moldova le importa din Ucraina. În momentul în care Ucraina a fost invadată, Republica Moldova a fost afectată foarte mult din această perspectivă”, a declarat analistul think tank-ului IDIS „Viitorul” de la Chișinău, Veaceslav Berbeca.

El a explicat că Republica Moldova exporta înainte de război circa 8% din mărfurile sale pe piața Federației Ruse, dar o pondere mare o aveau fructele și legumele. De exemplu, circa 90% din producția de mere mergea pe piața rusă.

„În mod tradițional, Republica Moldova exportă în Rusia bunuri agro-alimentare, în special fructe și legume. În momentul în care a început războiul, acestă rută comercială a fost grav afectată”, a subliniat Berbeca.

În condițiile de față și după un nou embargo la fructe și legume impus pe 15 august de Rusia asupra Republicii Moldova, cu excepția regiunii separatiste transnistrene, Chișinăul va fi nevoit să-și orienteze și mai mult exporturile spre UE. Bruxellesul a mărit deja cotele pentru fructele moldovenești și a oferit taxe zero pentru acestea.

Profesorul universitar și fostul deputat, Igor Munteanu, este de părere invazia rusă în Ucraina a avut un deosebit impact asupra economiei și așa fragile, fapt ce s-a răsfrânt inevitabil asupra nivelului de trai prin creșterea prețurilor la energie și produse.

De asemenea, războiul a înghețat orice fel de investiții străine în Republica Moldova, iar problemele în sectorul privat sunt mari.

„Temerile oamenilor de afaceri sunt că nu-și vor putea recupera investiții și atunci există nervozitate inclusiv în fiefurile investitorilor de portofoliu, în special a celor care activează în zonele economice libere. Aceștia se tem ca războiul să nu ajungă la ei”, spune Munteanu.

Continuare pe Veridica.ro

Mădălin Necșuțu
26/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii