ANALIZĂ// Grupul Wagner: „armata nimănui” în războiul hibrid al Rusiei

Marin Gherman
29/01/2021
The Sun

Cu cât mai hibridă devine realitatea, cu atât mai hibride devin uneltele de luptă. Este un nou crez informal al Rusiei de astăzi care, în războiul asimetric în afara teritoriului său, folosește o „armată a nimănui”. Cel mai cunoscut dintre avatarurile acestei armate este Grupul Wagner, se arată într-o analiză a portalul Veridica.ro

Presa internațională a scris destul de mult despre această companie de securitate, însă cu toate acestea se știu relativ puține cu privire la activitățile Grupului Wagner și adevăratele sale scopuri. Incertitudinea legată de situația sa juridică și natura exactă a activităților pe care le desfășoară complică cunoașterea  adevărului.

Prima oară a început să se discute despre o Grupul Wagner în 2014 în contextul războiului din Donbass, când experți ucraineni au atras atenția că Rusia caută să își mascheze prezența militară în regiune prin diferite grupuri secrete, fără statut militar oficial și fără vreo legătură oficială cu Moscova.

Compania cunoscută ca Grupul Wagner este coordonată de Dmitri Utkin, un fost ofiţer GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), născut în 1970 în Ucraina. În 2014 experții militari constatau că mercenari ai Grupului Wagner luptau alături de forțele separatiste locale, susținute de Moscova. Potrivit unor surse, în special ziarul din Sankt-Petersburg „Fontanka”, care a publicat o serie de articole despre acest grup, Dmitri Utkin este un simpatizant al nazismului şi a botezat societatea paramilitară după numele compozitorul german Richard Wagner, ale cărui viziuni se spune că l-au inspirat pe Adolf Hitler.

Fontanka nu a putut să probeze vreo legătură juridică/oficială între Grupul Wagner și Ministerul rus al Apărării. N-a făcut-o nici Reuters, care la rândul său a investigat compania condusă de Utkin. Aceasta nu înseamnă, însă, că activitățile Wagner nu sunt coordonate de Kremlin.

Armate fantomă ale companiilor offshore

Legislația Rusiei interzice înființarea și funcționarea companiilor private de apărare, indiferent dacă acestea intenționează să își desfășoare activitatea pe teritoriul țării sau în afara acesteia; este de asemenea ilegal pentru cetățenii ruși să lucreze ca mercenari.  Din 2018, însă, ofițerii ruși în rezervă au dreptul de a semna contracte cu companii străine înregistrate în afara țării. Astfel, legea poate fi ocolită prin înființarea unor companii paramilitare cu capital rusesc în zonele offshore – iar aceasta nu este singura metodă prin care, în practică, astfel de companii au posibilitatea de a opera.

Situația în ceea ce privește Grupul Wagner este chiar și mai ambiguă decât a altor companii de securitate – nu există nici măcar dovezi că Wagner ar exista pe hârtie, după cum a relevat o investigație făcută de Bellingcat, The Insider și Der Spiegel; este doar un nume. Wagner Group e în situația de a fi, simultan, cea mai puțin vizibilă pe hârtie și cea mai cunoscută companie rusească de securitate și pentru că Putin n-a putut rezista tentației de a-și asocia imaginea cu această companie care proiectează puterea militară a Rusiei dincolo de granițele acesteia. Unii lideri ai Grupului Wagner au primit distincții – de fiecare dată fără a se oferi prea multe detalii cu privire la motive – de la Vladimir Putin sau de la Ministrul Apărării. Evident că Moscova nu a răspuns vreodată solicitărilor presei de a comenta legătura Kremlinului cu compania Wagner.  

Folosirea unor companii ca Grupul Wagner îi permite Rusiei ca, în primul rând, să își poată masca, dacă dorește, prezența militară în străinătate și, în al doilea rând, să evite prejudiciile de imagine generate de eventuale eșecuri.  Moscova poate să își mascheze pierderile reale pe care le suferă în operațiuni din țări ca Ucraina, Sudanul sau Siria, după cum s-a văzut în cazul urmărilor unei bătălii cu forțele americane în regiunea siriană Deir Az-Zor.

Potrivit Fontanka, mercenarii semnează un contract și timp de 10 ani sunt obligați să nu spună nimănui care sunt misiunile lor – „maskirovka” perfectă.Chiar și dacă se află bilanțul real, acesta nu îi aparține armatei, ci unei companii private. Succesul obținut de respectiva companie poate fi, în schimb, asumat și de la centru – cu o aluzie sau o ceremonie de decorare. Rezultatul este că Moscova își păstrează imaginea de stat victorios și puternic.

Continuare pe Veridica.ro

Marin Gherman
29/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii