Experți: Republica Moldova nu mai riscă să ajungă în această iarnă în beznă și frig, pentru că a redus monopolul Gazpromului

Lina Grâu
20/09/2023
Foto simbol

În următorii doi ani Republica Moldova va deveni complet independentă energetic. Inclusiv prin susținerea României, Republica Moldova își rupe dependența de gazul rusesc, ceea ce este foarte bine pentru viitorul țării. Astfel, Chișinăul nu va mai permite șantajul politic și economic din partea Rusiei, susțin mai mulți experți cu care am discutat. 

Otilia Nuțu, expertă în domeniul energiei la Expert Forum din București, subliniază că Republica Moldova este acum într-o situație mult mai bună decât era acum doi ani – datorită reducerii monopolului Gazpromului aceasta nu mai riscă să ajungă în beznă și frig.

Chișinăul face pași hotărâți către o independență energetică reală. Mai multe decizii adoptate în ultima perioadă vor duce la scăderea dependenței de livrările de gaze de la Gazprom și vor asigura pe viitor diversificarea livrărilor ceea ce va reduce la zero efectele șantajului energetic și politic rusesc. Printre aceste decizii, subliniază Otilia Nuțu, este și auditul datoriei Republica Moldova față de Gazprom, care a demonstrat că sumele pretinse de Rusia sunt în mare parte fictive. O altă decizie importantă este și transmiterea rețelelor de transport a gazelor către Vestmoldtransgaz, companie deținută de Transgaz România și BERD. O decizie în acest sens a fost aprobată la începutul lunii septembrie de către Comisia pentru Situații Excepționale. Iar odată cu finalizarea liniei electrice de la Vulcănești care conectează sistemul moldovenesc cu rețelele electrice din România și, respectiv, cu întreaga piață a UE, Republica Moldova va ieși complet de sub presiunea energetică rusească.

Otilia Nuțu amintește că Republica Moldova s-a angajat încă în 2011 să se alinieze la Pachetul energetic III european. Angajamentul trebuia realizat până în 2015, însă ani de zile autoritățile moldovene nu au făcut pași prea activi pentru a pune în practică prevederile acestui pachet. Pachetul energetic III prevede separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor, pentru a exclude monopolurile.

Maia Sandu: Interconectarea cu România ne va asigura independența energetică totală

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, spune și ea că Republica Moldova nu a fost pregătită pentru criza și șantajul energetic al Rusiei pentru că guvernările din ultimii 30 de ani nu au investit în securitatea energetică, în eficiența energetică și în energia regenerabilă. „Acum noi facem aceste lucruri, dar ele nu vin cu o soluție miraculoasă într-un an de zile. În 3-5 ani lucrurile se vor schimba”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii În Profunzime de la ProTV Chișinău. „Dar chiar și astăzi suntem într-o situație mult mai bună, suntem mult mai independenți și Federația Rusă nu ne poate șantaja cu o datorie inexistentă, așa cum încerca să ne șantajeze în toamna anului 2021”.

Maia Sandu spune că datorită eforturilor din anii trecuți, Chișinăul nu trebuie să fie îngrijorat de reacția Rusiei la auditul datoriei față de Gazprom. „Republica Moldova este independentă, din 2021 ne-am dezvoltat mecanisme ca să putem să cumpărăm gaze din altă parte. Și acum Federația Rusă nu ne poate șantaja că ne închide gazele, pentru că putem cumpăra de pe alte pieți. Acesta era un mijloc de șantaj pe care Rusia l-a folosit timp de 30 de ani. Noi în doi ani am reușit să ne rupem de acest șantaj și putem să discutăm de pe alte poziții. Iar pentru orice dispute, avem un audit făcut de companii internaționale și cu toată încrederea putem să mergem în instanțe internaționale și să ne apărăm poziția”, a declarat Maia Sandu.  

Președinta a subliniat că Republica Moldova este pregătită de sezonul rece. „Avem rezerve făcute în această vară, stocuri de gaze pentru sezonul rece făcute la prețurile din vară. Suntem într-o situație mult mai bună decât în toamna anului 2021 sau 2022. Pe electricitate încă avem niște vulnerabilități, pentru că abia construim linia de interconectare cu România care va fi gata în doi ani. Discutăm acum cu România și sperăm cât de curând să începem construcția celei de a doua linii care să ne conecteze cu piața românească și, respectiv, europeană. Atunci vom putea spune că avem independență energetică totală”, a sublinia Maia Sandu.

Regiunea transnistreană generează riscuri suplimentare pentru malul drept

Efortul actualei puteri de la Chișinău de a ieși de sub monopolul rusesc la energie este unul de apreciat, subliniază experta în securitate Angela Grămadă, directoare ESGA. „Din 2011, de pe vremea când prim-ministru al Republicii Moldova era Vlad Filat, în discuțiile despre Pachetul Energetic 3 European s-a văzut lipsa de voință a autorităților Republicii Moldova, ceea ce a creat oportunități în plus de presiune pentru Federația Rusă”, spune Angela Grămadă. Decizia autorităților moldovene de a transmite rețelele de distribuție către Vestmoldtransgaz arată că Chișinăul este deschis să îmbrățișeze nu doar valorile și principiile, ci și procedurile valabile în toate statele europene.

Angela Grămadă atrage atenția însă că „în discuție este inclusă și Transnistria”, ceea ce ar putea genera riscuri suplimentare. Prin intermediul regiunii separatiste Federația Rusă ar putea acționa împotriva Republicii Moldova. „Pentru că în momentul în care se taie livrarea de gaze naturale către Republica Moldova și, respectiv, pentru regiunea transnistreană, Republica Moldova ar putea să rămână fără electricitate, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău nu au gândit o măsură de back-up. În acel moment va fi foarte clar care este strategia Rusiei în privința regiunii transnistrene – o va mai folosi împotriva Republicii Moldova ca armă și ca instrument de presiune, sau o va lăsa de izbeliște”, a declarat Angela Grămadă în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

În cadrul aceleiași emisiuni, directorul comunității WatchDog, Valeriu Pașa, a spus că dacă Gazprom va decide sistarea gazelor către regiunea transnistreană, atunci Chișinăul va trebui să rezolve de urgență problema regiunii transnistrene. „De unde să cumpărăm electricitate va fi cea mai mică problemă pe care va trebui să o gestioneze Chișinăul. Pentru că fără gazul gratuit rusesc economia regiunii transnistrene se va evapora și vom intra aproape instantaneu într-o criză umanitară în acea regiune – vom avea la dispoziție cam două săptămâni pentru a găsi soluții”, spune Valeriu Pașa.

Lina Grâu
20/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii