Arest preventiv pentru Ruslan Grate în dosarul „furtul miliardului”, fost administrator special al Unibank din partea BNM

Mădălin Necșuțu
25/06/2021

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus vineri plasarea în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile a fostului administrator special al Unibank, Ruslan Grate, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Demersul procurorilor admis de către judecători face parte din dosarul denumit generic „frauda bancară”, pe segmentul eliberării a peste cinci milioane de euro din contul garanțiilor bancare din 2015, în cadrul administrării speciale a Unibank”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Ruslan Grate a fost reținut, marți, după percheziții la domiciliu și în biroul de serviciu al acestuia din cadrul Băncii Naționale a Moldovei. Telefoanele, calculatoarele și alți purtători de informații electronice, ridicate în cadrul perchezițiilor, urmează a fi supuse expertizării. Procurorii îl suspecteazaă pe Grate că, în 2015, ar fi eliberat 78 milioane lei de la UNIBANK către entitatea Fortex Opportunities LP, ce ar fi fost afiliată grupului Ilan Șor.

Potrivit legii, infracțiunea de care persoana este învinuită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani și 15 ani.

În noiembrie 2014, BNM a constatat un număr de tranzacții în proporții deosebit de mari între Banca de Economiii SA, Banca Socială S.A. și Unibank SA.

„Unii indicatori prudențiali ai Unibank SA au fost afectați și nu corespund cerințelor Băncii Naționale a Moldovei. Astfel, BNM a inițiat verificările de rigoare, după care va sesiza organele de drept pentru a investiga anumite tranzacții suspecte la Unibank”, anunțat BNM într-un comunicat emis în aceeași perioadă.

„BNM […], începând cu 30 decembrie 2014, ora 11:30, a institut regimul de administrare specială asupra Unibank SA pentru o perioadă de nouă luni. Prin hotărârea Consiliului de Administrație a BNM, în calitate de administrator special al Unibank a fost numit angajatul BNM, Ruslan Grate.” „[…] BNM a instituit un moratoriu de două luni, începând cu 30 decembrie 2014, creanțelor creditorilor față de Unibank, cu excepția creantelor aferente”, informa BNM.

Mădălin Necșuțu
25/06/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii