DOC // Pe timp de pandemie, Primăria Colonița scoate la mezat 9 hectare de terenuri din moșia satului

Julieta Savițchi
09/04/2020

Consiliul local al comunei Colonița, suburbie a municipiului Chișinău, se va convoca vineri într-o ședință extraordinară, pe ordinea de zi fiind pusă vinderea a peste opt hectare de terenuri din moșia satului. Consilierii din opoziție susțin că este vorba de scheme și interese, iar primărița Angela Zaporojan se justifică că are nevoie de bani pentru dezvoltarea comunității.

Decizia de a convoca în regim de urgență ședința Consiliului a fost luată de către Angela Zaporojan la 6 aprilie, singura zi din săptămâna curentă când angajații sistemului bugetar au ieșit la muncă.

În ordinea de zi anexată la dispoziția semnată de Angela Zaporojan au fost incluse șapte subiecte, dintre care două țin de organizarea licitațiilor pentru vinderea terenurilor, o chestiune se referă la micșorarea prețului la un teren care nu a fost vândut anterior la licitație, două întrebări se referă la delimitarea selectivă a terenurilor din proprietatea publică. Totodată, aleșii locali urmează să supună votului operarea modificărilor în lista bunurilor proprietate publică a comunei Colonița și autentificarea dreptului de proprietate a Primăriei asupra unor terenuri.

În lista bunurilor care urmează a fi scoase la licitație figurează patru terenuri cu destinație agricolă, cu suprafața totală de 5,9 hectare, prețul normativ fiind de 256 de mii de lei. De asemenea, la licitație vor fi scoase și 0,5 hectare de teren destinat construcțiilor, cu prețul normativ de 700,2 mii de lei.

A fost pregătit și proiectul de decizie privind diminuarea prețului până la 600 de mii de lei, pentru un teren cu destinație agricolă cu suprfața de 2,5 mii de hectare, pe motiv că anterior nu a putut fi vândut la licitație.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Mircea Brenici, consilier din partea PAS în Consiliul local al comunei Colonița, a declarat că există suspiciuni că terenurile vor fi vândute la prețuri derizorii unor persoane din anturajul primăriței. „Este suspectă graba cu care a fost organizată această ședință, încălcându-se și regulile impuse de Comisia Situații Excepționale. Este vorba și de o zonă verde. Un alt teren are la fel, o amplasare care ar interesa anumiți agenți economici. Cred că este vorba de o schemă, în urma căreia anumite persoane interesate vor intra în posesia terenurilor achitând prețuri cu mult mai mici decât de cele de piață. Printre presupușii beneficiari sunt și consilieri PSRM, care vor vota toate chestiunile incluse de Angela Zaporojan în ordinea de zi”, a declarat consilierul.

Mircea Brenici consideră că șefa administrației locale din Colonița ar profita de situația de urgență pentru a-și implementa schemele: „Voi depune o plângere. Dar Cancelaria de Stat acum nu funcționează din cauza pandemiei. Iar noi nu vom putea face nimic. Din cei 13 membri ai Consiliului local Colonița, nouă sunt din partea PSRM, formațiune din care face parte și Angela Zaporojan”.

Angela Zaporojan respinge acuzațiile opoziției locale și susține că este nevoită să scoată terenurile la vânzare pentru binele comunității. „Localitatea noastră se dezvoltă. Avem nevoie de bani pentru construcția drumurilor, pentru reparația grădiniței și a altor obiective sociale. Vă asigur că terenurile vor fi vândute la preț bun, echivalent celui de piață. Se împotrivesc câțiva, cei din familia Ghimpu, care au manifestat interes pentru terenurile respective, au vrut să le obțină la prețuri derizorii, dar nu a fost să fie”, a precizat primărița din Colonița.

Întrebată dacă are dreptul să convoace ședința consiliului pe timp de pandemie, Angela Zaporojan a declarat că în localitate nu au fost confirmate persoane cu Covid-19, toți consilierii vor purta măști și vor respecta dinstanța de doi metri unul de altul.

Julieta Savițchi
09/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii