Editorial: Republica Moldova în fața unui nou pas decisiv pe drumul său european

Mădălin Necșuțu
10/12/2023
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu (S) alături de șefa CE, Ursula von der Leyen, în cacdrul unei confeințe comune de presă. Sursa: Președinția Republicii Moldova (Facebook)

Republica Moldova se află din nou în fața unui moment important care îi va marca viitorul european. Autoritățile de la Chișinău au îndeplinit 94% la sută din acțiunile necesare pentru implementarea acelor nouă recomandări venite din partea Comisiei Europene anul trecut în iunie. Raportul din 8 noiembrie atestă progresele pe toate segmentele propuse, dar evident atrage atenția asupra sectorului justiției, acolo mai sunt încă multe teme de făcut.

Cu toate acestea, în ciuda aspectului tehnic favorabil, Republica Moldova are nevoie de un vot politic pozitiv din partea tuturor celor 27 de state membre ale UE. Nu există semne că ar putea fi probleme din partea vreunei țări europene pentru a da undă verde Republica Moldova, dar situația Ucrainei nu este încă tranșată, în special din cauza Ungariei care are încă rezerve dacă va acorda sau nu votul său pentru Ucraina în vederea deschiderii negocierilor pe capitole de aderare cu această țară.

Aparent, Republica Moldova se află într-o situație mai favorabilă decât Ucraina în parcursul european, dar Chișinăul vrea să arate în continuare solidaritatea cu Kievul. Chiar dacă anul trecut erau voci la Kiev care spuneau că Moldova se urcă „fără bilet” în trenul Ucrainei spre UE, a venit de data aceasta rândul Republicii Moldova să fie alături de Ucraina în momente de incertitudine. Ne referim aici la decizia ce va veni pe 14-15 decembrie la Consiliul European de la Bruxelles, când Ucraina, Republica Moldova și Bosnia Herțegovina ar putea primi undă verde de începe a negocierilor pe capitole cu UE.

Pe 21 noiembrie, președinta Maia Sandu a avut o întâlnire trilaterală cu omologul său ucrainean Volodimir Zelensky, dar și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în care au discutat ultimele detalii înainte de summitul din decembrie de la Bruxelles. Maia Sandu a vrut imagologic să se solidarizeze din nou cu Ucraina pe această cale europeană căutată de ambele state vecine.

În cazul în care Republica Moldova va primi un vot pozitiv, în primăvara anului viitor se va desfășura prima conferință interguvernamentală pentru negocierile de aderare cu Republica Moldova. Această ședință va fi demara procesul de examinare a transpunerii legislației naționale cu acquis-ul Uniunii Europene pe dimensiunea celor 33 de capitole de negocieri, grupate pe șase domenii. Strategia prin care vor fi abordare aceste capitole este una curajoasă pentru Chișinău. Și anume să se concentreze pe cele mai dificile, respectiv justiția, mai în paralel să meargă într-un ritm susținut și pe celelalte.

Chișinăul este conștient că este nevoie de toate motoarele turate la maxim în acest proces ce poate dura ani de zile, iar această fereastră de oportunitate se poate modifică din cauza mai multor factori. În primul rând, războiul din Ucraina și apoi posibilitatea ca și Uniunea Europeană să-și modifice tratatele de funcționare și să se reconfigureze.

Pe plan intern, vorbim de parlamentarele din iulie 2025, atunci când actuala putere ar putea să nu mai dețină o majoritate absolută și ar putea să fi nevoită să facă alianțe la guvernare cu diverse partide în care voința politică pentru aderarea la UE să nu fie la fel de energică. Astfel, este nevoie de un efort susținut în actualul context intern și internațional pentru a înainta pe drumul european.

Așadar, autoritățile actuale de la Chișinău nu au decât cartea ținerii pedalei de accelerație până la podea, dar în același timp trebuie să livreze și calitate în implementarea reformelor pentru a creea premisele acelui drum european ireversibil al Republicii Moldova.

 

Mădălin Necșuțu
10/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii