Gazoductul Ungheni–Chișinău: Transgaz a anunțat traseul, începerea lucrărilor și loturile de investiții  

Anticoruptie.md
01/05/2019
Foto: mei.gov.md

Ministerul Economiei al României și Transportantotul de gaze natutale din dreapta Prutului, Transgaz, proprietarul Vestmoldtransgaz, filiala din Republica Moldova a transportatorului de gaze din România, au anunțat recent traseul gazoductului și termenele de începere a lucrărilor, pentru și cele șapte loturi ale investiției, scrie profit.ro.

Realizarea proiectului Ungheni–Chișinău, declarat de interes național în R. Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 kilometri, trei stații de predare a gazelor naturale – două în Chișinău și una în Ungheni – și dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Transgaz derulează această investiție prin Vestmoldtransgaz, filiala din R. Moldova a transportatorului de gaze din România. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni–Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași–Ungheni–Chișinău.

De asemenea, Ministerul Economiei al României a prezentat situația la zi a celor șapte loturi aferente investiției. Contractul aferent Lotului 1 – având ca obiect „Conducta de 26,07 kilometri în raza raioanelor Ungheni și Nisporeni” – a fost semnat de către ambele părți în 23 aprilie și a intrat în vigoare în aceeași dată. La 2 mai, Vestmoldtransgaz va emite ordinul de începere a lucrărilor și va demara predarea amplasamentului. Contractul aferent Lotului 2 – având ca obiect „Conducta de 35,89 kilometri în raza raionului Călărași” – a fost semnat de către ambele părți și a intrat în vigoare la 23 aprilie.

La 2 mai, Vestmoldtransgaz va emite ordinul de începere a lucrărilor și va demara predarea amplasamentului. Contractul aferent Lotului 3 – având ca obiect „Conducta de 32,18 kilometri în raza raionului Strășeni” – a fost semnat de către ambele părți la 19 aprilie 2019. La 24 aprilie, executantul a îndeplinit toate condițiile suspensive, iar contractul a intrat în vigoare. Pe 2 mai, Vestmoldransgaz va emite ordinul de începere a lucrărilor.

Realizarea proiectului Ungheni–Chișinău, declarat de interes național în R. Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 kilometri, trei stații de predare a gazelor naturale – două în Chișinău și una în Ungheni – și dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Conform unor acorduri între autoritățile din România și Republica Moldova, această conductă de gaz trebuie să fie operațională la sfârșitul anului curent.

Contractul aferent Lotului 4 – având ca obiect „Conducta de 15,86 kilometri și cea de 2,6 kilometri pe raza municipiului Chișinău” – a fost semnat de către ambele părți la 11 martie, executantul a îndeplinit toate condițiile suspensive, iar contractul a intrat în vigoare la 12 aprilie 2019. La 16 aprilie 2019, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar la 18 aprilie 2019 a fost predat amplasamentul. Contractul aferent Lotului 5 – având ca obiect „SRM Semeni, SRM Petricani, SRM Ghidighici, SRM Tohatini, Nod măsurare gaze bidirecțional Tohatini și Automatizare și securizare obiectiv” – a fost semnat de către ambele părți la 15.04.2019, executantul a îndeplinit toate condițiile suspensive și contractul a intrat în vigoare.

La 17 aprilie, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar la 18 aprilie 2019 a fost predat amplasamentul. Contractul aferent Lotului 6 – având ca obiect „Conducta de distribuție SRM Tohatin- CET Chișinău și SRM Tohatin distribuție Chișinău; Conducta de racord SRM Ghidighici- SRM Petricani și conducta de racord SRM Petricani- Sistem distribuție Chișinău” – a fost atribuit la 23 aprilie 2019 și semnat la 25 aprilie.

Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de prezentarea scrisorii de garanție bancară de bună execuție. Contractul aferent Lotului 7 – având ca obiect „Complex administrativ Ghidighici- format din șase corpuri de clădire, Clădirea Principală de birouri, Hala Industrială cu Atelier Mecanic și Depozit, Clădire Poartă, Clădire Laborator, Clădire Pompe PSI, Stație Reglare-Măsurare gaze naturale (SRM Ghidighici) și care vor constitui sediul administrativ al Vestmoldtransgaz SRL” – a fost semnat la data de 14 ianuarie 2019.

Conform unor acorduri între autoritățile din România și Republica Moldova, această conductă de gaz trebuie să fie operațională la sfârșitul anului curent.

Anticoruptie.md
01/05/2019

Comentarii