Jan Marian, MAE ceh: „Susținerea Republicii Moldova este una dintre prioritățile diplomației cehe”

Lina Grâu
25/11/2023
Facebook

„Vedem foarte bine aspirațiile europene ale Republicii Moldova nu doar în Cehia, dar și în alte țări ale UE. Din cauza acestui război regretabil, înțelegem cu toții cât de important este să acordăm susținere nu doar Ucrainei, dar și Moldovei, care este într-o anumită măsură și ea parte a acestui conflict. Iată de ce susținerea din partea Cehiei, ca și cea din partea UE în general, este imensă acum. Și vom susține toate reformele necesare pentru ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene”, declară ministrul adjunct de Externe al Cehiei, Jan Marian.  

„În procesul de aderare la UE, prioritare sunt libertatea presei, independența instanțelor de judecată și a procuraturii și lupta cu corupția. În plus, noi în Cehia ascultăm mereu cu foarte mare atenție ce ne spune societatea civilă”, a mai spus Jan Marian.

Discuția cu ministrul adjunct de Externe al Cehiei a avut loc la Praga, după o întâlnire cu participanții la un program de fellowship al Prague Civil Society Center. În cadrul întâlnirii, Jan Marian a spus că războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina a dus la o și mai mare consolidare a statelor europene și la dispariția oricăror iluzii legate de Rusia. O altă consecință a fost creșterea semnificativă a susținerii pentru statele incluse în Parteneriatul Estic și care au ales clar calea democratică de dezvoltare – Republica Moldova, Ucraina și Georgia. L-am întrebat pe Jan Marian ce anume a schimbat războiul declanșat de Rusia în atitudinea statelor europene față de aceste țări. 

 

Jan Marian: Poziția Cehiei nu s-a schimbat – noi am susținut mereu reformele, cooperarea și chiar perspectiva de aderare la Uniunea Europeană a acestor țări. Înțelegem foarte bine amenințarea rusească și ceea ce vedem acum în Ucraina și, parțial, în Moldova, înseamnă că trebuie să lucrăm foarte mult aici, în interiorul Uniunii Europene, la nivelul țărilor membre, și să continuăm să susținem Ucraina și Republica Moldova.

Susținerea Republicii Moldova este una dintre prioritățile diplomației cehe începând cu anii 1990 – avem foarte multe proiecte bilaterale și oferim susținere politică.

În ceea ce privește UE, vedem, într-adevăr, că acum deja toată lumea înțelege ce înseamnă amenințarea rusească. În trecut era un pic altă abordare, însă acum înțelegem că trebuia să acționăm diferit deja acum câțiva ani. De exemplu, în 2014. Înțelegem foarte bine că ceea ce facem acum este foarte important și că susținerea Ucrainei este foarte importantă nu doar ca gest de solidaritate cu Ucraina și Republica Moldova, dar și pentru securitatea Uniunii Europene și a țărilor membre ale UE.

Lina Grâu: Ce înseamnă acest lucru ca lecție pentru viitor, ca măsuri care trebuie luate?

Jan Marian: Noi înțelegem că provocările pe care le avem țin nu doar de politica externă. Acestea se referă și la faptul că avem nevoie de o democrație sănătoasă care funcționează, dar și de instituții puternice – de mass media, de Parlament, justiție și societate civilă. Și evident că aici provocarea care stă în fața guvernului – atât a Ministerului de Externe, cât și a altor instituții – ține de dezinformare și de alte pârghii de influență despre care, apropo, în Republica Moldova se cunoaște foarte bine.

La voi acum se întâmplă ceea ce s-a întâmplat la noi după explozia de la Vrbětice (unde în 2014 au avut loc două explozii la un depozit de armament, în spatele cărora s-a constatat că a stat Rusia – n.n.). Am văzut videouri cu ce se întâmplă la Chișinău, care ne-au amintit de evenimentele de la noi după ce am aflat că Rusia stă în spatele acestor explozii.

Iată de ce trebuie să continuăm lucrul cu toate statele membre ale UE, inclusiv la nivel european general. Acum noi înțelegem deja cu toții că Rusia este o amenințare și că trebuie să ne pregătim și pentru alte amenințări care vor veni pe viitor.   

Lina Grâu: Cum vede Cehia dorința Republicii Moldova de a se integra în UE și cum vedeți acest parcurs?

Jan Marian: Vedem aspirațiile europene ale Republicii Moldova foarte bine nu doar în Cehia, dar și în alte părți. Din cauza acestui război regretabil, înțelegem cu toții cât de important este să acordăm susținere nu doar Ucrainei, dar și Moldovei, care este într-o anumită măsură și ea parte a acestui conflict. Iată de ce susținerea din partea Cehiei, ca și cea din partea UE în general, este imensă acum. Și vom susține toate reformele necesare pentru ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene.

Dar noi evident că înțelegem că este o cale deloc ușoară care va lua timp. Deocamdată, trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta cu fortificarea instituțiilor și cu activitățile care sunt necesare pentru a ajunge la acest rezultat. Este nevoie de pași concreți, cum ar fi accesul pe piețele europene, roaming-ul, colaborarea la nivelul universităților etc. Aceste lucruri trebuie făcute deja de pe acum, fără să așteptăm decizii despre cum va trebui reformată UE până la momentul în care Ucraina și Republica Moldova vor adera la UE.  

Lina Grâu: Din experiența Cehiei și a altor state, care sunt dificultățile cu care s-ar putea confrunta Republica Moldova în procesul de aderare la UE? Toată lumea spune că nu va fi ușor, dar la ce anume trebuie să atragă atenția societatea civilă, guvernarea pentru a parcurge cât mai ușor această etapă?

Jan Marian: Evident, prioritare trebuie să fie libertatea presei, instanțele de judecată, procuratura, lupta cu corupția este și ea foarte importante. În plus, noi în Cehia ascultăm cu foarte mare atenție mereu ce ne spune societatea civilă, atunci când discutăm despre aderarea unei țări la UE.  

Lina Grâu: Ați amintit despre problema dezinformării rusești. În Republica Moldova există un val masiv de informații false despre UE, cu mesaje care să descurajeze aspirațiile europene ale oamenilor. Cum se poate explica oamenilor care sunt expuși acestei dezinformări că UE este un lucru bun pentru țară și pentru viitorul lor?

Jan Marian: Cel mai bun argument ar fi dacă aceștia ar veni la Praga sau în alte capitale europene, ar călători în țările UE. Aici se poate vedea că nivelul de viață este unul destul de bun. Înțeleg că nu este o metodă la îndemâna tuturor, că nu toți pot veni imediat la Praga, dar cel mai eficient este atunci când omul poate călători și poate vedea totul cu ochii lui.

Trebuie să-i întrebăm de asemenea pe oamenii de afaceri care pot explica cât de avantajos este să fii parte a unei piețe unice. Acest lucru vi-l pot spune și companiile cehești care lucrează foarte bine pe piețele din alte state ale UE.

Vorbim de asemenea despre studenți, care obțin posibilitatea de a ajunge la universități europene și asta este foarte bine.

Am amintit deja despre roaming. Ne amintim încă destul de bine cum era când aceste lucruri nu existau. Eu de exemplu țin minte cât de greu era de călătorit în perioada comunistă. Acum, faptul că putem merge în orice moment și fără pașaport în Germania sau în oricare altă țară pentru noi este foarte important. Sunt beneficii clare.

Și este o sarcină foarte importantă, și nu doar pentru Republica Moldova, să arate și să vorbească despre proiectele care sunt finanțate de UE – drumuri, infrastructura, crearea de noi locuri de muncă etc.

Lina Grâu: La ce decizie vă așteptați că va fi luată la sfârșitul anului legată de Republica Moldova – vor fi pornite negocierile de aderare la Uniunea Europeană?

Jan Marian: Sunt convins și sper că la summitul Consiliului European din 14-15 decembrie va fi adoptată o decizie pozitivă în ceea ce privește Ucraina și Republica Moldova. Dar trebuie să subliniez că este doar începutul procesului.

Lina Grâu: Se discută mult acum dacă Republica Moldova are șansa să se integreze în UE cu Transnistria, sau mai întâi această problemă trebuie soluționată. Ce opinii există în acest sens în UE și în Cehia?

Jan Marian: Oricare ar fi scenariul final, accentul trebuie pus pe realizarea reformelor la Chișinău. În ceea ce privește evoluțiile legate de Transnistria, totul va depinde într-o mare măsură de ce se va întâmpla în Ucraina și de comportamentul și influența Rusiei. Susținem întru totul pașii și planurile Guvernului de la Chișinău și înțelegem că situația din Transnistria acum nu este foarte simplă, din cauza izolării, că situația economică la fel nu este simplă și vedem chiar că influența Rusiei scade. Noi suntem gata să susținem orice abordare va considera Guvernul de la Chișinău că e corectă. Dar înțelegem că cel mai probabil este încă devreme să vorbim despre lucruri concrete.

Lina Grâu: Aderarea la UE către anul 2030, termen pe care și-l propun autoritățile de la Chișinău, vi se pare un obiectiv realist?

Jan Marian: Fiind diplomat, nu voi da un răspuns concret. Dar am auzit cu toții declarația președintelui Consiliului European, Charles Michel, care a menționat și el acest obiectiv. Așa că haideți să lucrăm împreună pentru a face tot ce este necesar pentru ca acest obiectiv să devină realitate.   

Lina Grâu: În ce măsură securitatea Republicii Moldova poate fi garantată de statutul ei de neutralitate?

Jan Marian: Nu noi suntem cei care trebuie să decidem acest lucru. Am observat că se discută despre acest statut și despre posibilitatea cel puțin a unei anumite colaborări cu NATO. Noi suntem gata să ajutăm Republica Moldova inclusiv în domeniul apărării și securității, și acest lucru deja se produce. În pofida acestui statut de neutralitate din Constituție, care se discută, susținerea noastră continuă și suntem mereu deschiși pentru idea aderării de noi membri la NATO. Dar cred că trebuie să așteptăm posibile viitoare rezultate ale acestei discuții interne care are loc în Republica Moldova.

Lina Grâu: În concluzie, sunteți optimist în ceea ce privește viitorul european al Republicii Moldova, dar și în privința viitorului regiunii în care ne aflăm?

Jan Marian: Da, sunt optimist în ceea ce privește viitorul european al Republica Moldova. În ceea ce privește situația din regiune, aceasta depinde foarte mult de cât de mult vom susține acum atât Ucraina, cât și Republica Moldova.

 

Articolul este publicat în cadrul proiectului „Republica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare” cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene.

Lina Grâu
25/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii