Boris Lupaşcu, numit vineri de către deputaţii PSRM şi cei din Partidul Şor în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, s-a remarcat în perioada când era procuror prin mai multe abateri, fiind subiectul unor investigaţii de serviciu, dar şi a anchetelor jurnalistice.
Boris Lupaşcu, 68 de ani, şi-a început cariera în calitate de anchetator în Procuratura raionului Hânceşti. Ulterior a fost numit şef al Procuraturii din Anenii Noi, în perioada când la şefia administraţiei publice locale se afla Serafim Urechean. Mai multe surse ne-au comunicat că Lupaşcu şi Urechean ar fi prieteni.
Boris Lupaşcu a fost numit în funcţia de procuror al municipiului Chişinău, în octombrie 2002, de către guvernarea comunistă. El l-a succedat pe Petru Bobu, demis în urma unui control de serviciu efectuat de Procuratura Generală, în legătură cu răpirea directorului adjunct al Departamentului Tehnologii Informaţionale, Piotr Dimitrov.
O anchetă realizată în februarie 2004 de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova relata despre implicarea lui Lupaşcu în scheme de muşamalizare a dosarelor. În anchetă se arăta că Boris Lupaşcu şi deputatul comunist Mihai Andronic făceau presiuni asupra organelor de urmărire penală în trei procese privind tăierea ilicită a pădurii şi comercializarea frauduloasă a unor cantităţi impunătoare de lemn în care erau implicate persoane cu funcţii de răspundere de la Întreprinderea de Stat Hânceşti-Silva şi Ocolul Silvic Oneşti.
Andronic i-a cerut lui Boris Lupaşcu să intervină pentru a transfera dosarele penale la altă procuratură. La astfel de schemă se recurge pentru a pierde intenţionat urma dosarelor. În timpul investigaţiei s-au obţinut şi câteva înregistrări audio, care demonstrau cum procurorul municipiului Chişinău şi câţiva deputaţi comunişti, sfidând legea, făceau trafic de influenţă şi protecţionism.
Valeriu Balaban, procurorul general din perioada respectivă, a reacţionat imediat, suspendându-l din funcţie pe Boris Lupaşcu. În aceeaşi zi, procurorul general a dispus iniţierea unui control de serviciu.
În acelaşi timp, în ziarul Moldova Suverană a fost publicată o scrisoare deschisă, semnată de un grup de procurori și adresată preşedintelui Voronin, în care îl rugau să intervină pentru a stopa fărădelegile care au loc în instituţia vizată.
Boris Lupaşcu a ajuns în vizorul presei şi pentru faptul că ar fi primit de la Primăria municipiului Chişinău, în perioada când instituția era condusă de Serafim Urechean, șase terenuri pentru construcţie, pe care le-a înregistrat pe numele şoferului său, a unor subalterni din Procuratură şi a altor persoane interpuse, după care le-a înstrăinat. Informaţia ne-a fost confirmată de câţiva veterani ai Procuraturii, colegi în perioada respectivă cu procurorul Lupaşcu.
Ulterior, cu susţinerea unor deputaţi comunişti, Boris Lupaşcu a fost transferat de la şefia Procuraturii Chişinău la şefia Direcţiei misiuni speciale a Procuraturii Generale, de unde s-a concediat în anul 2006. Aceleaşi surse ne-au comunicat că Lupaşcu ar fi depus cererea de demisie la sugestia procurorului general.
După plecarea din Procuratură, Boris Lupaşcu a primit, în decembrie 2006, licenţă de avocat, la care a renunţat în septembrie 2019.
L-am contactat la telefon pe Boris Lupaşcu. Magistratul desemnat de socialişti ne-a declarat că „întrebarea este prea proaspătă” ca să ne poată răspunde, să nu-l supărăm şi să-i permitem „măcar să se dezbrace”.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii