Sfârşitul „erei Cimbir” la Procuratura Botanica. Ce schelete ascunde în dulap noul şef al instituţiei

Julieta Saviţchi
05/08/2022
Denis Poiată Captură de la şedinţa CSP

Procurorul Denis Poiată a fost numit, vineri, de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) şef-adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău, şef al oficiului sectorului Botanica. Acuzatorul activează în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS).

Denis Poiată este fiul fostului procuror anticorupţie, Boris Poiată. Noul şef de la Botanica şi-a început activitatea, în iulie 2011, la Procuratura raionului Orhei, iar în martie 2013, a fost transferat la oficiul Ciocana al Procuraturii Chişinău. O perioadă, Denis Poiată l-a avut ca şef la Ciocana pe fostul procuror Ruslan Popov, învinuit într-un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. În 2020, după ce Ruslan Popov a fost numit procuror general adjunct, Denis Poiată, de rând cu alţi subalterni de ai lui Popov de la Ciocana, a fost numit procuror în PCCOCS.

Denis Poiată a fost subiectul unor scandaluri care i-au afectat într-o oarecare măsură, imaginea impecabilă de om al legii. Una din acuzaţiile aduse în presă în privinţa lui Poiată este că în perioada când lucra procuror în sectorul Ciocana a refuzat să dea curs plângerii unui deţinut care a fost deposedat de locuinţă după ce a fost condamnat. Autorul plângerii a precizat că după ce a fost plasat în detenţie, trei persoane, rude de ale sale, care aveau tangenţă cu locuinţa, au decedat în mod suspect.

Deţinutul a contestat în instanţă refuzul lui Poiată, iar Curtea de Apel Chişinău a obligat Procuratura să investigheze cazul. Materialul a fost repartizat, din nou, procurorului Denis Poiată, iar acesta a emis repetat ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale.

Tot Denis Poiată este procurorul care a respins plângerea unei femei care a fost agresată fizic de un poliţist. Victima a scris un denunţ pe Poiată, care a fost respins de procurori, iar instanţa de judecată urmează să decidă dacă va obliga procurorii să pornească urmărirea penală în acest caz.

În septembrie 2020, judecărorii de instrucţie s-au plâns procurorului general, Alexandr Stoianoglo, că Denis Poiată a făcut presiuni asupra lor pentru că i-au refuzat accesul la secretul comercial al unei întreprinderi într-un dosar care ridica semne de întrebare.

Denis Poiată şi-a procurat anul trecut un teren cu suprafaţa de 0,0579 ha, în extravilan, pentru care a scos din buzunar 190.000 de lei. Tot anul trecut, omului legii i-a fost oferită în posesie gratuită un automobil de model Honda, fabricată în 2014.

Denis Poiată locuieşte, din 2015, într-un apartament cu suprafaţa de 80 metri pătraţi, înregistrat pe numele părinţilor, Boris şi Lilia Poiată.

Acuzatorul a mai raportat un teren de 7 ari , procurat în 2007 cu 6000 de lei.

Din 24 iulie 2017 până la 14 iulie 2022, funcţia de şef al oficiului Botanica al municipiului Chişinău a fost deţinută de Marcel Cimbir. Anterior, Cimbir a deţinut timp de 4 ani funcţia de şef-adjunct al instituţiei respective. Numele lui Cimbir, ginerele fostului deputat şi şef al Curţii de Conturi, Veaceslav Untilă, a apărut în mai multe anchete jurnalistice în care au fost invocate suspiciuni de corupţie.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Julieta Saviţchi
05/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii