VIDEO// Petrecere cu muzică și chiote într-un birou de la PCCOCS

Julieta Saviţchi
09/03/2021

Câţiva angajaţi ai Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) au fost surprinşi vinerea trecută, de reporterii Anticoruptie.md, în timp ce dădeau o petrecere improvizată într-un birou de serviciu. Petrecăreţii ar fi consuumat şi alcool, lucru interzis de Codul Muncii, dar şi de un ordin al procurorului general, care datează din noiembrie 2009.

Reporterii portalului Anticorupţie.md au fost sesizaţi pe la ora 19.00 că în unul din birourile de la PCCOCS răsună muzica la maxim şi se mai aud şi chiote. Ajunşi la faţa locului, am constatat că petrecerea de dădea în unul din birourile de la etajul zero din partea din spate a clădirii PCCOCS. Geamurile de la birou erau deschise şi răsuna muzica. Printre jaluzele, în birou au fost observaţi doi bărbaţi şi două femei. Aceştia ţineau în mână pahare în care era un lichid de culoare cafenie, asemănător divinului.

Când au observat că sunt filmaţi din afară, unul din petrecăreţi a închis geamul şi a stins lumina.

Aproximativ peste jumătate de oră a venit un automobil de model Mercedes din care a coborât un bărbat şi a intrat pe uşa din spate a PCCOCS. În biroul în care se da petrecerea lumina a fost aprinsă din nou, dar nu a mai fost pornită muzica. Prin geam, au fost surprinse mai multe persoane, ciocnind pahare.

După ora 21.00, pe uşa din spate a instituţiei a ieşit un bărbat care se clătina şi de la care mirosea puternic a alcool. Acesta s-a prezentat drept „şoferul şefului”, dar nu a vrut să ne spună cu ce ocazie se dă petrecerea. Întrebat dacă au fost felicitate angajatele PCCOCS cu ocazia zilei de 8 martie, acesta a răspuns că nu au fost felicitate pentru că s-au terminat banii. Ulterior, pretinsul şofer de la PCCOCS s-a manifestat agresiv, a ameninţat jurnaliştii că vor avea probleme cu procurorii şi a încercat să smulgă camera de filmat şi telefonul mobil. Bărbatul a somat de mai multe ori jurnaliştii să plece de lângă Procuratură.

Lumina din biroul cu pricina s-a stins aproape de miezul nopţii, iar de lângă uşă a plecat automobilul de model Mercedes. Acolo a rămas parcată o maşină de model Skoda, cu numerele de înmatriculare KPG 031, care ar fi automobilul de serviciu al adjuncţilor şefului PCCOCS.

Solicitat la telefon de către reporterii portalului Anticorupţie.md, Aurel Ciocan, şef adjunct al PCCOCS, ne-a declarat că nu cunoaşte nimic despre o petrecere în cadrul instituţiei, deoarece vineri a plecat de la muncă pe la ora 17.00 şi a mers la părinţi cu automobilul propriu.

Unul dintre procurorii identificaţi în filmările noastre ar fi Alexandu Zgureanu. Acesta nu a răspuns la apelurile noastre şi nici la mesajul trimis prin SMS.

Precizăm că, în seara de vineri, aproximativ pe la ora 22.00, patru bărbaţi au intrat în oficiul Centru al Procuraturii Chişinău, care se află în imediata apropiere de sediul PCCOCS. Unul din ei avea în mână un pachet în care se observa şi o sticlă de tărie. Printre cei patru a fost recunoscut procurorul Dumitru Plămădeală. Întrebat ce caută la ora respectivă în sediul Procuraturii, omul legii ne-a declarat că a venit „să încheie un dosar”.

Un ordin semnat de fostul procuror general, Valeriu Zubco, la 27 noiembrie 2009, interzice consumul de băuturi alcoolice în biroul de serviciu al procurorilor.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Victor Ababii, şeful Inspecţiei Procurorilor, ne-a confirmat că consumul de băuturi alcoolice în birourile procuraturilor este interzis. Victor Ababii a precizat că nu a fost documentat niciun caz privind consumul de alcool în birourile procurorilor.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate. 

 

Julieta Saviţchi
09/03/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii