A crescut prețul de achiziție a gazelor naturale livrate de Gazprom către Moldovagaz

Ilie Gulca
10/01/2022

Moldovagaz a anunțat luni despre achiziția gazelor naturale de la Gazprom pentru luna ianuarie la prețul de 646 de dolari americani pentru 1.000 de metri cubi. Aceasta înseamnă o scumpire cu aproape 200 de dolari comparativ cu noiembrie 2021, când prețul de cumpărare a constituit 450 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.  

„Majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie [2021] se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului”, a explicat Moldovagaz pe pagina sa de Facebook.  

Moldovagaz a declarat în același comunicat că va depune toate eforturile pentru a achita în termenele stabilite și integral livrările curente și astfel se va garanta neîntreruperea acestora.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat luni pe pagina sa de Facebook despre faptul că va susține marți o conferință de presă despre situația pe piața gazelor naturale în Republica Moldova.

Pe 5 ianuarie, șefa statului Maia Sandu a convocat în regim de urgență Consiliul Suprem de Securitate în cadrul căruia a fost discutată situația din domeniul energetic provocată de creșterea semnificativă a prețurilor la gazele naturale.

Membrii Consiliului au audiat informația despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale, despre evoluția prețurilor gazelor naturale pentru 2022 și despre perspectivele pentru luna ianuarie curent și soluțiile de depășire a unei potențiale crize.

Consiliul Suprem de Securitate a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori. După 20 decembrie 2021, prețul gazelor naturale la bursele din Europa au ajuns la 2.200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

În ultimele zile ale anului 2021, au căzut la 800 de dolari, iar în ianuarie 2022 au început din nou să crească, ajungând la 1.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

În decembrie 2021, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova a constituit 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Moldovagaz a semnat pe 30 octombrie 2021 un contract cu Gazprom conform căruia prețul la gazele naturale furnizate de gigantul rusesc va constitui 450 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de la 1 noiembrie.

Formula de calculare a prețului este hibridă, având la bază cotațiile spot la produsele petroliere și prețurile la unul din hub-rile de gaze naturale, raportul constituind 70% la 30% în favoarea produselor petroliere.

Ilie Gulca
10/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii