„A fi sau a nu fi” pentru partidul lui Ilan Șor. Curtea Constituțională îi decide destinul

Viorica Mija
10/05/2023
Colaj CIJM

Curtea Constituțională (CC) va examina miercuri, 10 mai, sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor. Ședința este programată pentru ora 10.00.

Verificarea constituționalității partidului Șor a fost inițiată de Guvern, după care  Curtea Constituţională a solicitat opinia experţilor Comisiei de la Veneţia. Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

La solicitarea Chișinăului, Comisia de la Veneția s-a expus, pe 19 decembrie 2022, cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor. ”Statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive”, a specificat Comisia de la Veneția.

În decembrie, 2022, Comisia de la Veneţia a lăsat la discreţia Curţii Constituţionale problema privind scoaterea Partidului Şor în afara legii, pentru că „se află într-o poziţie mai bună” şi „are mai multe oportunităţi”. Totodată, Comisia a dat mai multe sfaturi instanţei constituţionale de la Chişinău privnd respectarea normelor democratice şi respectarea principiului pluralismului la adoptarea deciziei.

”Comisia se găsește în imposibilitatea de a formula toate scenariile ipotetice contrare pluralismului, statului de drept, suveranității, independenței și integrității teritoriale care ar justifica dizolvarea unui partid în conformitate cu Constituția și standardele internaționale. Comisia nu deține informații detaliate cu privire la multiplele proceduri judiciare împotriva liderilor și membrilor de partid care se pot afla în diferite etape în diferite instanțe/instituții competente. Curtea Constituțională este într-o poziție mai bună de a reuni și de a evalua toate faptele relevante, în special obiectivele și activitățile partidelor politice, și de a le pondere într-o hotărâre privind constituționalitatea lor”, se arată în răspunsul oferit de Comisia de la Veneţia la solicitarea Curţii Constituţionale din Moldova.

Comisia a recomandat instanţei constituţionale că decizia luată trebuie să fie legitimă, necesară și proporțională: „Comisia de la Veneția amintește că declararea neconstituționalității unui partid politic va constitui o interferență cu dreptul la libertatea de asociere, protejat de articolul 11 al CEDO. O astfel de interdicție trebuie să fie acoperită de clauza de restricție a articolului 11(2) a CEDO, interpretată îngust. Aceasta trebuie să se alinieze cu trei cerințe de restricții legislative, cerințe de legalitate, de legitimitate și necesitate strictă și proporționalitate. Conform Constituției Republicii Moldova, Constituția și legile relevante vor trebui să fie interpretate într-o înțelegere cu aceste cerințe”, a subliniat Comisia de la Veneția.

Viorica Mija
10/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii