Absolvenţii INJ care au picat testul la poligraf au fost propuşi la funcţii de procuror

Anticoruptie.md
01/12/2017
Înscrierea la INJ în 2016. Foto: inj.md

Absolvenţii Institutului Naţional al Justiţiei (INJ) care au picat testul la poligraf, dar au câştigat procesul de judecată împotriva Consiliului Superior al Procurorilor, au fost propuşi la funcţii de procuror. Decizia a fost luată la şedinţa CSP de joi, 30 noiembrie. 

Nouă din cei zece absolvenţi au fost repartizaţi în procuraturile din Chişinău, Ialoveni, Hânceşti, Ungheni, Soroca, Bălţi, Teleneşti. Cel de-al zecelea, Sergiu Gumeniţă, a solicitat amânarea procedurii de selecție din motive personale. Acum o lună, Victoria Munteanu, absolventă a aceleiaşi promoţii, a cerut să fie reînscrisă în Registrul candidaţilor pentru suplinirea funcţiilor vacante de procuror. Candidaturile lor urmează să fie acceptate de procurorul general Eduard Harunjen.

Lista absolvenţilor INJ propuşi la funcţii vacante de procuror

 

 

 

În iunie, mai mulți pretendenți la funcția de procuror, absolvenți și audienți ai Institutului Național al Justiției au cerut anularea probei la poligraf, obligatorie pentru înscrierea în Registrul candidatului la funcția de procuror. Solicitarea adresată Consiliului Superior al Procurorilor a venit după ce cei zece din 23 de absolvenți ai INJ au picat testul la poligraf. 

Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, preciza pentru portalul Anticoruptie.md că mai mulți absolvenți ai Institutului au invocat faptul că atunci când au fost admiși la studii nu exista încă prevederea legală cu privire la obligativitatea testului la poligraf pentru admiterea în Procuratură. Obiecțiile au venit de la absolvenții promoției 2014 - 2016, dar și de la audienții INJ din promoția 2016 - 2018. Ulterior, CSP a decis să amâne examinarea cererii INJ până la pronunțarea hotărârii Curții Supreme de Justiție pe cererea depusă în judecată de cei zece absolvenți ai Institutului care au picat testul la poligraf. CSJ a dat câştig de cauză reclamanţilor.

Anticoruptie.md
01/12/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii