„Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului național”. MAEIE, după reacția Moscovei la dotarea Armatei Naționale după standardele NATO

Ilie Gulca
23/05/2022

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a subliniat luni că dialogul cu partenerii de dezvoltare despre dotarea Armatei Naționale la standardele NATO face parte din obiectivele de promovare a interesului național. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei s-a declarat drept „surpris” de discuțiile Chișinăului cu statele membre NATO privind dotarea Armatei Naționale.

„Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate. Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național”, se menționează într-un comentariu al purtătorului de cuvânt al ministerului, Daniel Vodă.

În același timp, reprezentantul MAEIE a precizat că cooperarea Republicii Moldova cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP).

„Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”, a spus el.

Moscova se declară „surprinsă” de discuțiile privind dotarea Armatei Naționale a Republicii Moldova la standardele NATO și de reacția Chișinăului după declarația ministrei Afacerilor Externe a Marii Britanii, Liz Truss.

„Suntem surprinși nu atât de declarația Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului, dar vom urmări. Pentru că Constituția Republicii Moldova precizează clar statutul său de neutralitate, și furnizarea de arme acolo, și arme dintr-un statul membru NATO, desigur, ridică întrebări”, a spus viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a anunţat despre începerea negocierilor cu aliaţii externi privind posibilitatea furnizării de arme moderne pentru Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru „The Telegraph”.

„Aş dori ca Moldova să fie echipată conform standardelor NATO. Aceasta este o discuţie pe care o avem cu aliaţii noştri”, a spus Truss.

Ilie Gulca
23/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii