Acuzații la adresa Trans-Oil // Detalii inedite despre tentativa de export de grâu prin Portul Giurgiulești

Ilie Gulca
14/04/2021
Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a acuzat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Grupul de Companii Trans-Oil, ar fi încercat să exporte o cantitate de circa 17.000 de tone grâu. Parlamentarul insistă asupra faptului că, în cazul în care nu va extinsă interdicția asupra exportului de grâu, Republica Moldova s-ar putea confrunta în ajunul sărbătorilor de Paști cu deficit pe piață.

„În perioada 15–21 martie, cu câteva zile până la scandalul la care am asistat în Portul Giurgiulești, 14.000 de tone din rezerva de stat au fost transportate în liniște de către o firmă din Grupul de companii Trans-Oil în Portul Giurgiulești și au fost stocate acolo”, a spus parlamentarul.

El a adăugat că, pe 29 martie seara, alte 3.000 de tone de grâu, a căror proveniență nu poate să fie probată, au fost transportate în Portul Giurgiulești. În total, potrivit deputatului, au fost stocate în portul 17.000 de tone de grâu, din care 14.000 sunt din rezerva de stat și au fost aduse mai devreme.

„Am avut informația că în spatele tranzacției foarte dubioase se află Trans-Oil. Am știut că o navă, Ivanka, pe 29 martie noaptea și 30 martie dimineața, a încercat să intre în Portul Giurgiulești, dar nu a fost admisă”, a adăugat vicepreședintele Platformei DA.

„Pe 30 martie, eu și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) am insistat pe interzicerea exportului de grâu, în general, nu doar din rezervele de stat. Am analizat cifrele oferite de SIS, care coincideau cu evaluările mele. Am făcut un sondaj cu mai mulți agricultori și am constatat că doar fermierii care țin grâul până în ultimul moment mai au stocuri.”

Potrivit lui Alexandru Slusari, stocuri de grâu, dacă există, sunt concentrate la companiile specializate mai mult în export. „În pofida asigurărilor reprezentanților Ministerului Agriculturii și ai guvernării iresponsabile, cifrele exacte nu au fost prezentate.”

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a solicitat pe 13 aprilie extinderea restricției la exportul de grâu, inclusiv asupra grâului din rezerva de stat. Această decizie a fost luată pentru a nu admite creșterea prețurilor la produse de panificație pentru categoriile de cetățeni cu venituri mici. 

Guvernul a aprobat pe 30 martie o hotărâre prin care a impus restricții temporare la exportul de grâu din rezervele de stat până pe 12 aprilie. Această decizie a fost luată după ședința CSS, care a constatat o asigurare precară cu cereale a fermierilor în urma calamităților din 2020.

Ambele decizii – a CSS și a Guvernului – au la bază hotărârea Agenției Rezerve Materiale de a ceda cele 16.855 de tone de grâu din roada anului 2016 din silozul din Gura Camencii, Florești, proprietate a SRL Ancom Agro, parte a grupului Zernoff.

Ilie Gulca
14/04/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii