Agenția Medicamentului are nevoie de jumătate de lună pentru a înregistra un medicament esențial în lupta cu COVID-19

Irina Odobescu
19/01/2022
Foto: MSMPS via Facebook

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) urmează, în două săptămâni, să înregistreze preparatul Monupiravir, considerat unul dintre cele mai eficiente substanțe în lupta cu noul coronavirus, pentru a-i putea stabili prețul și ca acesta să poată fi compensat pentru pacienții care se vor trata la domiciliu. 

Preparatul Monupiravir a apărut deja în unele farmacii din Republica Moldova și costă 1.000 de lei. Cu toate acestea, AMDAM nu aprobă prețurile pentru Molnupiravir. Unele farmacii au reușit să comercializeze deja preparatul în conformitate cu legea despre epidemii și catastrofe.

Într-un răspuns oferit de AMDM pentru Portalul Anticoruptie.md se menționează că în cazul comercializării preparatului Monupiravir neînregistrat, autorizația de import este valabilă pe o perioadă de șase luni de la data emiterii.

Autoritățile au mai anunțat că au nevoie de două săptămâni pentru înregistrarea medicamentului Molnupiravir pentru a primi autorizația de comercializare pe o perioadă de un an. După înregistrare, AMDM va stabili prețul preparatului. AMDM mai indică faptul că procedura standard de înregistrare a unui preparat este de 250 de zile.

După ce preparatul va fi înregistrat și inclus în lista medicamentelor compensate, acesta va putea fi procurat în toate farmaciile contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

La rândul său, Compania Națională de Asigurări a afirmat într-un răspuns pentru Anticoruptie.md că rețeta prescrisă de medicul de familie prezentată la farmacie îi va asigura pacientului compensarea preparatului. Vedeți aici pașii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate.

Autoritățile au anunțat pe 12 ianuarie curent că preparatul Molnupiravir va fi compensat pentru persoanele care se vor trata de noul coronavirus la domiciliu. Molnupiravir asigură prevenirea complicațiilor, spitalizărilor și o recuperare mai rapidă.

Autoritățile au anunțat că planifică să fie asigurați pe lună cu acest medicament circa 15.000 de pacienți.

Irina Odobescu
19/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii