Agricultorii din Edineț se declară discriminați, după anunțarea listei producătorilor care vor fi ajutati de stat

Mihaela Cibotaru
08/02/2024
Proteste fermieri

Fermierii din raionul Edineț își exprimă dezacordul față de decizia de miercuri a Guvernului privind acordarea ajutorului financiar unor agricultori din nordul Moldovei, afectați de intemperiile din iulie 2023.  Mai exact, aceștia spun că numărul gospodăriilor afectate este mult mai mare, iar selectarea celor care vor beneficia de ajutor din partea statului s-ar fi făcut netransparent. De altă parte, Ministerul Agriculturii spune că ajutorul este orientat către producătorii agricoli din Edineț cărora le-au fost afectate mijloacele fixe, respectiv posibilitatea de a-și continua activitatea.

Potrivit unui demers al agricultorilor din Edineț, indignarea lor este legată de „abordarea selectivă a Ministerului Agriculturii în raport de fermierii, care au suportat pierderi în urma furtunii din 25-26 iulie 2023. Ei subliniază că autoritățile au anunțat că vor primi ajutor pentru prejudiciul adus livezilor și serelor doar 7 producători, în timp ce acte confirmative CSE au 95 de întreprinderi afectate. „Ceilalți fermieri, mulți dintre care au pierdut aproape toată recolta de cereale și oleaginoase, au fost ignorați și discriminați fără că măcar acest subiect să fie discutat public în raion”.

Secretarul de stat al Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban, a explicat pentru Anticorupție, că suportul aprobat în cadrul ultimei ședințe a Executivului vizează producători agricoli din câteva localități, care au fost în epicentrul furtunii ce s-a abătut în iulie trecut asupra raionului Edineț. „Ne-am orientat spre mijloacele fixe, care au fost distruse în cadrul gospodăriilor, de unde agenții economici urmau să strângă recolta nu doar în anul 2023, dar și în următorii ani. Vorbim de plantații multianuale, livezi întregi care au fost doborâte la pământ, de sere care au fost distruse. Le oferit o mână de ajutor, un suport financiar parțial față de ceea ce au pierdut, ca să-i putem readuce în activitate”, a spus Vasile Șarban.

Oficialul a subliniat că autoritățile oferă suport producătorilor agricoli, în limita posibilităților bugetare. Totodată, producătorii agricoli au posibilitatea de a-și asigura recolta, iar statul acordă subvenții în valoare de 70% din prima de asigurare și în cazul de înregistrare a riscului, compania de asigurare îi întoarce valoarea pierderii – un mecanism care lucrează peste tot, a punctat Șarban.   

În același timp, agricultorii care protestează în raionul Cahul au pornit joi, 8 februarie, într-un marș spre satul Andrușul de Sus. Potrivit unuia dintre protestatari, Gheorghe Jurcan, joi la protest s-au mai alipit câțiva protestatari, care au reușit să aducă în regulă actele pentru tehnică. „Acum în coloană sunt cca 50 de tractoare”, a spus Jurcan, menționând că acțiunea se petrece pașnic și protestatarii au găsit limbaj comun cu poliția, care doar a verificat documentele participanților la acțiune.

Totodată, Asociația Forța Fermierilor susține că miercuri, când și agricultorii din alte raioane au anunțat că vor susține protestul, „în mai multe regiuni poliția masiv a început să citeze conducătorii întreprinderilor agricole pentru a-i amenda cu sume impunătoare pentru acțiunile pretinse din protestul din noiembrie-decembrie 2023”. Asociația consideră că aceasta nu este o coincidență, ci o încercare de a intimida fermierii pentru ca aceștia să nu se alăture acțiunii de protest.

Marți, agricultorii din raionul Cahul au anunțat că vor ieși la o acțiune de protest cu caracter „exclusiv economic”, fiind disperați deoarece nu au resurse pentru a începe lucrările de primăvară din cauza efectelor crizelor din ultimii doi ani.

Mihaela Cibotaru
08/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii