Agricultorii protestatari, cu procese penale intentate

Mihaela Cibotaru
24/11/2023

După altercațiile de joi între oamenii legii și agricultorii protestatari, poliția a pornit o cauză penală pentru amenințare sau violență săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere sau asupra bunurilor poliției, a declarat, joi, Viorel Cernăuțeanu, Șeful Inspectoratului general de poliție (IGP), în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV. Pe cealaltă parte, reprezentantul protestatarilor spune că aceștia au fost provocați de polițiști.

Șeful IGP a spus că primele încălcări din partea protestatarilor au fost înregistrate în seara zilei de miercuri, când conducătorii tehnicii agricole au blocat șoseaua Hîncești, fapt ce urma a fi documentat de poliție.

„Astăzi, în momentul documentării persoanelor, și anume când s-au realizat intențiile huliganice în raport cu mijlocul de transport al poliției, o serie din actele procesuale erau în mijlocul de transport. Protestatarii s-au apropiat anume pentru a-și lua forțat actele, fapt care a determinat la aceste acțiuni de nesubordonare și agresivitate atât în raport cu un bun al statului, cât și cu colegii mei”, a spus Cernăuțeanu. El a comunicat că pe acest caz a fost pornită o cauză penală și persoanele care au fost instigatori au fost invitați la poliție pentru a fi demarate acțiunile procesuale.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, susține că protestatarii au fost provocați de acțiunile polițiștilor. El spune că organizatorii protestelor au solicitat asistenta poliției pentru deplasarea organizată a tehnicii spre Piața Marii Adunări Naționale, însă poliția a refuzat, iar altercațiile au început atunci când doi polițiști au agresat unul dintre tractoriști. „L-au tăvălit și au încercat să-i ia permisul și acest lucru desigur că i-a nemulțumit pe mai mulți agricultori”, a spus Slusari. Spiritele s-au încins și protestatarii au înconjurat o mașină a poliției și în situație au intervenit „mascații”, iar „peste trei minute permisul a fost întors”, potrivit lui Slusari.

Conducătorul asociației a subliniat că atât blocarea traseelor, cât și deplasarea pe străzile orașului sunt acțiuni permise în cadrul protestelor, agricultorii au acționat în limita legii, până au fost provocați de polițiști.

Protestul agricultorilor a început pe 22 noiembrie, când sute te tractoare au fost scoase în străzi, iar cca 200 de agricultori au pornit cu mașinile spre capitală. Protestul a fost anunțat Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor, după ce acestea nu au obținut un răspuns favorabil la revendicările privind soluționarea situației a sute de agricultori, care sunt în pragul falimentului, iar în privința multora au fost pornite procese de insolvabilitate, sunt prezentate titluri executorii, încât ei riscă să rămână fără tehnică și terenuri.

Mihaela Cibotaru
24/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii