Alți 6 aspiranți la fotoliile din CSP, față în față cu evaluatorii. Cine sunt aceștia

Tatiana Gherța
22/05/2023
colaj CIJM

Comisia Pre-Vetting anunță că până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi audiați public alți 6 candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Timp de 3 zile, începând cu miercuri, 24 mai, sunt așteptați în fața comisiei cinci candidați procurori și o reprezentantă a societății civile, propusă de Academia de Științe.

 În perioada 24 – 26 mai, la audieri sunt așteptați șase candidați pentru funcții în CSP.În fiecare zi vor fi audiați câte 2 candidați, după cum urmează:

Miercuri, 24 mai, 2023

1.          Gheorghe GRAUR (ora 10:00)

2.                  Olesea VÎRLAN (ora 13:00)

Joi, 25 mai, 2023

3.                  Elena ROȘIOR (ora 10:00)

4.                  Rodica CIOBANU (ora 13:00)

Vineri, 26 mai, 2023

5.                  Vasile PLEVAN (ora 10:00)

6.                  Eduard PANEA (ora 13:00)

Amintim că, în perioada 21 – 28 aprilie 2023, membrii comisiei Pre-vetting au desfășurat prima rundă de audieri a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior la Procurorilor (CSP). Audierile, în ședință publică, au fost organizate în contextul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la funcția de membru în organul de autoadministrare a procurorilor.

În cadrul audierilor, candidații procurori Vitalie CODREANU și Cristina GLADCOV de la Procuratura Anticorupție, Aliona NESTEROV, Gheorghe BORȘ și Iuri LEALIN de la Procuratura Generală, Mariana CHERPEC, de la Procuratura municipiului Chișinău, și Dumitru OBADĂ, agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), au răspuns la întrebările membrilor Comisiei pentru a clarifica unele aspecte relevante procesului de evaluare.

Candidatul Anatolie GÎRBU a solicitat să fie evaluat exclusiv în baza materialelor acumulate de Comisie, optând să nu participe la audieri în ședință publică. Comisia Pre-Vetting va anunța rezultatele procesului de evaluare în cazul celor opt candidați în perioada următoare.

Comisia s-a expus deja asupra promovării unuia dintre candidații audiați în prima etapă. Dumitru Obadă este primul candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) care a promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting.

Este de menționat faptul că doi procurori s-au retras din concurs, respectiv, nu au provat evaluarea. Este vorba de procurorul-șef interimar al Procuraturii raionului Anenii Noi, Aureliu Buzdugan, și procurorul Remus Moroz din cadrul procuraturii mun. Chișinău. 

Tatiana Gherța
22/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii