Amenzile pentru vitezomani, mărite. Care sunt noile sancțiuni

Anticoruptie.md
02/03/2023

Șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi sancționați mai dur. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament. Noile prevederi au scopul de a responsabiliza conducătorii auto și de a crește nivelul de siguranță a traficului rutier, prin reducerea numărului de accidente.

Una dintre prevederile inițiativei legislative este  suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un anumit termen, în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu peste 60 de km/h. Totodată, vor fi sancționați mai dur conducătorii care nu oferă prioritate pietonilor, care traversează strada regulamentar.

Astfel, depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 10 la 20 km/oră se sancționează cu amendă de la 12 la 18 unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.  

Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 20 la 40 km/oră se sancționează cu amendă de la 18 la 24 unități convenționale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare. 

Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 40 la 60 km/oră se sancționează cu amendă de la 30 la 36 unități convenționale cu aplicarea a 5 puncte de penalizare cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 45 de zile.

Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 60 la 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 45 la 50 de unități convenționale cu aplicarea a 6 puncte de penalizare cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la  60 la 75 de zile.

Depășirea vitezei de circulație stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 80 km/oră se sancționează cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale cu aplicarea a 7 puncte de penalizare cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 90 la 105 zile.

Depășirea repetată a vitezei de circulație stabilită la alin.(3), în cursul aceluiași an calendaristic, se sancționează cu amendă de la 100 la 150 unități convenționale cu aplicarea a 6 puncte de penalizare cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 90 la 120 de zile.

Depășirea repetată a vitezei de circulație stabilită la alin.(4) și (5), în cursul aceluiași an calendaristic, se sancționează cu amendă de la 150 la 200 unități convenționale cu suspendarea exercitării dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 150 la 180 de zile.

De asemenea, vor fi sancționați contravențional și proprietarii mijloacelor de transport, care refuză sau se eschivează să comunice identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului și a încălcat regulile de circulație.

Autorii au mai propus diminuarea unor sancțiuni. De exemplu, șoferii care nu vor respecta marcajul rutier se vor alege doar cu un avertisment, aceasta fiind o opțiune pe lângă amendă.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați. 

Anticoruptie.md
02/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii